Jeg har spist paleo siden august 2011.. altså kjøtt, fugl, fisk, egg, nøtter, bær ,frukt og grønnsaker.
Og i dag tok jeg meg 1 og 1/2 gjende sjokoladetrukket kjeks.
Etter 15minutters tid fikk jeg en volsom uro og energi..kunne IKKE sitte i ro og holde fokus og klødde over hele kroppen. følte meg hypersenitiv for ALT..merkelappen bak skjorta klødde, klødde i hodebunn..ja, over alt.
Noen som har hatt lignende reaksjon på slik snacks?
Er det pga at jeg har spist så "reint" et års tid, og så gir kroppen sjokk med kjeks..eller er det tegn på intoleranse mot f.eks mel?
Ble helt satt ut jeg...
Jeg ble forresten ADHD diagnostisert som jentunge, og har siden januar 2012 vert fri for medisiner mot dette. og brukt mat som medisin, kan man si.
Vert HELT symptomfri! :)
Men i dag, slik jeg reagerte på den kjeksen(mest sannsynlig) så følte det som om ALLE ADHD symptomene dukket opp igjen samtidig, og med dobbel så mye kraft som tidligere.
Dersom du leser rundt på mer internasjonale paleo/primalforum så er ikke det der så veldig uvanlig.
Og ja, det kan være en melintoleranse som har fått lov til å roe seg og nå kommer tilbake for full spiker. Skal jeg være ærlig tror jeg ikke at det ER så mange som tåler mel så godt. Det er bare at siden man får mel fra rundt 4-6 mnd så gir kroppen opp å reagere...
Se Chris Kresser sin utredning om hvetens mange potensielt skadelige stoffer her chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins (Bruk gjerne mer tid på serien hans om mage-tarm-helse.) Han konsentrerer seg mest om autoimmun-sammenhengen. Dr. Mercola har mye på andre sykdomssammenhenger, men hans site er bloatet med egenreklame og vanskelig søkbar....
Når det gjelder årsaker til ADHD er det mye spekulasjoner om årsak, men det er nok ingen tvil om at maten påvirker mange med denne diagnosen VELDIG... Det speskuleres en del i at en del ADHDere har proteinintoleranser. En proteinintoleranse mot hveteproteinet vil jo i så fall "passe" med det du erfarer.
Men - det kan like gjerne være andre ting i den kjeksa... Nå lever du ettersom jeg forstår mye nærmere 100/0 enn 80/20 og kroppen din vil da sannsynligvis reagere mye kraftigere på "tull" som vi egentlig ikke skal ha... Bra for langsiktig helse, mindre bra for sosial mattoleranse. ;)
Tuuusen takk for at du tar deg tid til å skrive så mye god info !!
Grønn prikk på deg:D
Skal sette meg mere inn i dette..
Ja jeg spiser 100%paleo i hverdagen, men tar meg f.eks et kakestykke i bryllup etc..men takler det dårlig. Den gjende kjeksa tok imidlertid kaka!:cool: ( bokstavlig talt!)
Takk for skryt. Lege og psykolog Emily Deans skriver også om bindeleddet psykiske diagnoser og grenselandsdiagnoser som asperger/adhd og kostholdets påvirkning. Hun refererer mest studier, men det er mye å finne der som du er interessert i hva forskere tenker om disse diagnosene.
... og jeg bruker altfor mye tid på å skumme helseblogger i "paleosfæren"... :p
(Men jeg lærer mye da! Både for min egen del og generelt.)
For deg er det jo utrolig viktig å vite hva det er som utløser for å være hverdagsfrisk. Det påvirker jo alt... Merker jo selv hvor mye bedre jeg er etter at jeg innså at jeg ikke skal ha melk som en kalv (men litt går bra, heldigvis) og ikke skal ha mel i det hele tatt.
for min del er jeg ganske sikker på at melk gir meg kviser og tørr hud. at mel og/eller gjær gir meg utslett, diarre og uro/kløe.
Men her er det jo eliminasjonsmetoden som gjelder...men jeg skal uansett ikke tilbakeføre korn og søtmelk av den grunn ;) det er IKKE verdt det :) selv om det er kun for å teste hvordan jeg reagerer(enda en gang)
Jeg kan derimot spise fermentert/syrnede melkeprodukter. selv om det er en stopp i vektnedgang , så reagerer ikke kroppen på annet vis. Jeg kan ta litt tyrkisk yogurt f.eks uten at det gjør noe fra eller til.
Protein fra melk og korn (gluten) har jo en klar kobling til asperger, jeg har også hørt det koblet til andre psykiske lidelser, så synes det høres svært sannsynlig. Var faktisk noe av denne koblingen som førte meg til lavkarbo. Pasient erfaring selvfølgelig, ikke lege-anbefaling. Lever ikke helt fritt selv, men kunne nok gjerne kuttet mer på melk...
Jeg vil gjerne skrive ned ingredienser fra gjende kjeks(sjokoladetrukket) så jeg har kontroll på hva jeg evnt ikke tåler.
Prøver å finne næringsinnhold på nett, men finner ikke
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.