har akkurat fått svar på blodprøven jeg tok for ei uke siden, og til sammenligning med blodprøven jeg tok FØR jeg begynte med lavkarbo, så er den værre.
Referanseverdiene for min aldersgruppe er 1.3 - 4.3 mmol/l, mens jeg hadde 8,6mmol/l
Legen mente det var pga kosthold med mye mettet fett. Men han var derimot ikke veldig skeptisk til kostholdet....forøvrig sa han at jeg ikke kunne sammenlignes med ola normann som eter etter statens kost-anbefalninger...han mente at det mest sannsynlig var en hølyere referanseverdi(normalområde) for kolesterol før i tiden( f.eks tidlig steinalder, før landbruket) , enn nå...
Synes selv det hørtes fornuftig ut, men er det noen tanker rundt dette?
Burte jeg ete mere plantefett og mindre animalsk fett?
Han sa også at han kunne gi meg kolesterol senkende, selv om han sa at forhøyet kolesterol ikke var skadelig for meg. MEN at det kunne bli det når jeg nermet meg 50år...
Litt forvirrende dette syns jeg:rolleyes:
Ellers hadde jeg litt forøyet verdier på magnesium, så tilskudd av magnesium skal jeg slutte å ta.
Søk opp kolesterol på forumet, det finnes MASSE informasjon! Det er ikke slik at høyt kolesterol er "farlig" generelt, består feks det "farlige" kolesterolet av store eller små partikler? Store er bra, små er mer spooky :)
Er det totalverdien som er høy, hva er HDL og VDL? Triglyseridverdiene? Fastet du før du tok blodprøvene?
Har en kollega på jobb som har begynt å spise lettprodukter for å få ned kolesterolet.... og så forteller hun meg at hun tok prøven kl 15 på ettermiddagen etter å ha spist flere måltid i løpet av dagen....:rolleyes:
Når det gjelder magnesium kobles det med andre stoffer - beklager jeg husker ikke i farten... det kan hende at du har for lite av noe annet som gir høyere magnesiumverdier - eller tar du veldig mye tilskudd? Tok du tilskudd dagen før/samme dag du tok prøvene?
Jeg fikk ikke med meg prøvepapirene, men HDL og Triglycerider var innen normalværdien.
jeg fastet ikke. Magnesium sørger bl.a for bedre opptak av kalsium, sammen med vitamin D. om jeg ikke husker helt feil :)
Jreg får i meg nok kalsium, sikkert via melkeprod. og tar d-vit tilskudd.
Kolesterolet blir høyere når man ikke har fastet. Ta nye prøver. De skal tas fastende for riktig resultat.
Men du kan også ha forhøyet kolesterol når du for eksempel er syk. Kroppen lager så mye som den trenger. Trenger den mer for å bekjempe en sykdom/infeksjon, så lager den mer. Kolesterolet er livsviktig. Uten det dør du. Det har fått et ufortjent dårlig rykte. Kolesterol finnes i alle cellemembraner og en stor del av hjernen din er rent kolesterol. Det er ikke rart at hukommelsestap er en veldig vanlig bivirkning av kolesterolsenkende midler. Det er bare nylig de ville innrømme at det var en bivirkning da. Kolesterolet er mer likt politiet enn tyvene. Jo mer kriminalitet, jo mer politi. Mange leger påstår at det er motsatt, jo mer politi, jo mer kriminalitet. Stram inn opptaket til politihøyskolen og kriminaliteten går nedover. Eeeh? :geip:
Du har det kolesterolnivået du bør ha. Så godt som alltid. Det er selvfølgelig noen få unntak da. Høyt kolesterol er et symptom, ikke en årsak.
Jeg anbefaler deg å lese Det Store Kolesterolbedraget. Det er en overraskende lettlest bok til å være et så alvorlig og tungt emne. Kolesterolsenkende midler øker dødsrisikoen for kvinner. Kvinner skal aldri, aldri ta kolesterolsenkende midler! Kolesterolsenkende midler hjelper bare på menn under en viss alder (65, hvis jeg husker rett) som har en allerede kjent hjertesykdom. Alle andre får økt dødsrisiko av å ta kolesterolsenkende midler... Man dør nemlig av slag i stedet for hjertesykdom...
tuuuusen takk for at du gidda å skriv så grundig svar! jeg.liker å tro på legen, men samtidig har jeg litt legeskepsis,så greit å fp undersøkt på egenhånd. skal sette meg grundigere inn forskning på kolesterol og lavkarbo :(
takk igjen!
Rart du skriver det med kolestrol nedsettende medisiner (om bivirkningene mener jeg), jeg har en hjertesyk mann. Å han har prøvd mange forskjellige statiner (tror de kalles det) men tåler de ikke. Ene gangen han var innlagt så fant de ut det var det han ikke tålte. Å sluttet. Det er en del år siden.
Men for en uke siden fikk han nytt innfarkt, å de har nå satt han på noe annet kolestrol nedsettende. Men ikke statiner.
Å de advarte stort mot lavkarbo på sykehuset:eek::confused:
magnesium er målt i blodplasma:) jeg tok magnesium før prøven ,ja. men vil tro at halvetingstid er lengre enn at det påvirker magnesiumverdine på prøven..men jeg tar det hver morgen.
blodprøven ble tatt halv ti.
jeg kommer ikke til å putte noe i kroppen som jeg ikke trenger,nei:) om jeg ikke får i meg det jeg trenger vi mat ville jeg spist aderledes. og jeg får heødigvis i meg alt jeg trenger slik jeg eter nå:) legen sa jo også at lavkarboere sitt kolesterol er noe høyere, og at det er en naturlig som følge av kostholdet mitt.
at han ville sette meg på kolesterolsenlende synes jeg da var både forvirrende og unødvendig:/
Når det gjelder LDL ville jeg ved usikkerhet ha bedt om å få målt partikkelstørrelse og møtt opp fastende på blodprøven. Er det store partikler så er det ingenting å bry seg om. Er det små partikler er det ikke sikkert at de bør behandles, men det kan hende du bør finne ut hvorfor kroppen din mener det er nødvendig å lage slike...
Håper det går bra med mannen din. Jeg vil anbefale dere å lese boka jeg nevnte, Det Store Kolesterolbedraget. Han går gjennom studier og skriver hvilken studie det er snakk om slik at man kan søke opp studien og lese selv. Mettet fett øker ikke risikoen for hjertesykdom, men transfett, karbohydrater og stress gjør. Han går gjennom mange paradokser. For eksempel:
Inuittene hadde knapt hjertesykdom selv om de spiste enorme mengder mettet fett. Da "måtte" noe beskytte dem siden de allerede "visste" at mettet fett var ugunstig. Plutselig "visste" alle at omega-3 var bra for hjertet.
Rundt middelhavet har de mye mindre risiko enn de vanlige risikoberegningene skulle tilsi. Plutselig var olivenolje bra for hjertet.
Franskmenn har 1/4 av hjertesykdommen som engelskmenn har selv om den vanlige risikoberegningen sier at de skulle hatt ca lik risiko. Plutselig var et glass rødvin om dagen godt for hjertet.
Sveitsere har mye lavere risiko enn risikoberegningene sier. Dette ble forklart med hullene i osten. Den var litt for far-fetched til at folk flest godtok den. :geip:
Og mange flere. Og det er også mange eksempler på det motsatte. Det er mange folkegruppe som har lavt kolesterol og har høyere risiko for å få hjertesykdom. Det passer ikke med teorien deres, så da blir det bare feid under teppet og forklart at noe annet øker risikoen, de vet ikke hva.
Han går også gjennom hvordan det kunne skje at kolesterol blir sett på som synderen.
Han har det etter forholdene bra nå, men det var litt av en tur. Vi var ikke lenge på sykehuset før han lå på utblokking. De blokket ut 2 årer, å skal vurdere noen andre senere. Det var 11 år siden første innfarkt, å merket godt fremgangen medisinsk på disse årene.
Han har ikke spist lavkarbo, men fastlege er nokså for lavkarbo. Vet ikke helt hva han ender opp på med kosten ennå. Men han har det "farlige" magefettet.
Takk for tips om bok, skal bestille den på bibloteket.
Start ihvertfall med å ta nye prøver - fastende! :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.