Jeg lurer på hvorfor jeg blir irritert over et enkelt ord? Partystopper. Når jeg var ung var partyboopers store duster som ødela festen ved å være skikkelig hengetryner. Nå blir det brukt om mat...? Er tomat en partystopper? Nei. Tomat er mat, det. Lavkarbo er ikke noe annet en mat. Men det blir brukt som om det er noe saliggjørende iblant, akkurat som man tror ketose er noe spesielt også, forbeholdt lavkarbo. Ekte mat, om man spiser ekte, nærende mat, og holder seg unna ALT som man ikke har behov for...da kan jeg garantere at det ikke blir så mye karbohydrater, og om man i tillegg holder øynene på antall kcal i løpet at uka, så vil ting skje. Man blir som regel friskere om kroppen får ekte næring, og ikke stapper i seg alskens tull, som barer, erstatninger for ditt og datt og drikker noe annet enn vann som tørstedrikk. Om man ikke liker vann, så kan jeg love at man kommer til å elske det om det går to dager uten noe som helst å drikke...
Det handler om å dytte ting inn i det hølet 4-5 cm under nesa, som gir vitaminer, mineraler, sporstoffer, fett og proteiner. Pluss noe vann. Grønnsaker, bær, og ting som har en mor og en far (noe erstatninger og atkins barer IKKE har). Da får cellene næring som de trenger for å fungere, og når de fungerer, så blir de friskere. Ord som partystopper hører ikke hjemme her - det er ikke noe party i det å være frisk. Det bør være en naturlig ting, å spise mat. Så vil det meste gå av seg selv.
hmm... men når enkelte matvarer trigger reaksjoner i den enkelte kroppen som man ikke ønsker - hva kaller man så disse? Det er faktisk liten tvil om at melk og tomat er matvarer som for mange er riktig og god mat, men for andre motarbeider måloppnåelse. Derfor er de f.eks utelatt på "autoimmun paleo". For meg har det vært en sann glede å finne ut av noen av disse som virker feil på akkurat meg. Og jeg synes faktisk uttrykket er både godt og humoristisk.
MEn jeg synes vel egentlig uttrykket passer best til idiotkaloriene - de som kommer med smakstilsetninger heller enn med vitaminer/mineraler.
I utgangspunktet enig, BiTorres, men med tilføyelsen til smgj. Men kom gjerne med annet forslag til hva man kaller matvarer som enkelte kropper ikke fungerer så godt på selv om de i utgangspunktet skulle være næringstette - eller inneholde noen mikronæringsstoffer og samtidig ikke for mye karber... ja som ost og tomat.. Jeg har selv kalt melkeprodukter som partystopper for min del.. :p Lurer litt på om tomat er det også. :(
Syns også det er litt for mye fokus på disse såkalte "partystopperne", når man begynner å luke ut (i utgangspunktet) sunne matvarer straks vekta stopper opp. Etter all sannsynlighet er det jo heller at man spiser grunnleggende feil (med tanke på mikro- og makronæringstoffer), eller får i seg for mye energi totalt sett. Greit at enkelte har reelle intoleranser som kan få vekta til å stoppe opp, men det er ikke der hovedfokuset bør ligge når man prøver å finne ut hvorfor man ikke går ned i vekt som forventet.
Nå, jeg synes det der var litt nedlatende, må jeg si. Ikke alle er problemfrie superhelter som tangerer en hver utfordring på strak arm, heller. Det burde jo virkelig ikke være ukjent verken det å trøste seg med mat, eller å lide under avhengighet.
Enkelte (unnskyld meg) partystoppere er jo give aways, som all erstatningsmat, og det man spiser utenom næringsbehov, men at tomater faktisk kan ha den påvirkninga har jeg sett mange eksempler på. Og meieriprodukter er vel kanskje den vanligste. Ikke alle spiser for mye av disse heller, men om kroppen ikke klarer å bryte ned proteinene, som i mitt tilfelle, så skal det ikke så mye til før festen er over.
For øvrig er det 2,5 cm fra nesa til munnen min, overleppa inkludert, og jeg tror ikke jeg har særlig kort vei mot normalt. :cool:
Jeg kjørte litt hardt på, blant annet fordi jeg har opplevd med egne øyne å se at et produkt en person var 100 % sikker på var en partystopper, slett ikke var det. To ting var alt som skulle til. Personen jeg sikter til trente også, så det skulle gå med nok kcal. Men alt som skulle til var en forandring i treningen, og kostdagbok. Jeg reduserte kcal med 300, OG inkluderte partystopperen, og vekta gikk raskt nedover, med opp mot 1 kg i uka - den hadde stått på stedet hvil i nesten et halvt år. Treningsmengden ble redusert til under det halve, men med en intensitet som ligger på ca 90 av maks % ca 12 -16 min 3 ganger i uka. Det finnes matvarer som noen av oss ikke tolererer. Jeg vet det. De matvarene lager kluss i hormonsystemet vårt. Men - om du en uke da hadde prøvd samme sak som personen jeg snakket om? Det må jo regnes ut en del først, men i hovedsak går det ut på å finne ut hvor basalforbrenningen ligger, putte på trening som drar av ganske mange kcal i uka oppå der (OG SOM ØKER DET MAKSIMALE OKSYGENOPPTAKET, DET ER SVÆRT, SVÆRT VIKTIG FOR FORBRENNINGEN) . Da er du simpelthen nødt til å gå ned i vekt, fordi du bruker det samme systemet som tyskerne brukte i sine konsetrasjonsleiere. For mye arbeid og for lite mat : Vektnedgang. Trener du samtidig, vil kroppen bruke proteiene til å bygge eller vedlikeholde musklene, og da er det kun en ting du kan bruke : Fett, eller så dør du. Har du noe fett å ta av, så MÅ kroppen ta det og bruke det. Den vil da gå utenom alle mekanismer som en eventuell partystopper har satt igang (det er krise i kroppen på dette tidspunkt, energikrise) og etter en uke har du gått ned i fettvev.
Dr Atkins snakket om fettdiett, en person måtte gå på 900 kcal om dagen, og at mesteparten skulle komme fra fett, for å gå ned i vekt. Det blir noe av det samme, men om du trener, så slipper du så ekstreme lave kcal, med mindre du går på PSMF eller andre ekstreme dietter.
Men dette er ingen pekefingre til folk som har oppdaget at cottage cheese lager krøll, de tar ikke av vekt, men er heller ikke lystne eller lagd for å trene, simpelthen. Da kan man jo enten godta at man er der man er, eller prøve å kutte det ut.
Ennå har jeg ikke hatt en kunde som ikke har nådd, eller på vei til å nå målet sitt. Den ene kunden har en partystopper som heter sommerøl...litt slitsomt, men han kan faktisk nyte en sommerpils eller to i helga, så lenge han følger et regime jeg la opp - vekta raser av den..
Nå er jo kroppen et komplekst system med mange hormoner. Et som er viktig for metabolismen er leptin. Kort sagt - har man nok leptin, så forteller det at det er gode tider og man kan bruke av fettet. Riktig mat, fett og mengde holder leptinnivået oppe. Sulting derimot reduserer leptinene. (Korriger meg om jeg tar feil, er ingen ekspert) Sult = for lite kcal.
Vil anbefale undervisning fra Underground wellness. Masse videoer på youtube og podcaster osv. Har nettopp lest denne boka, som heter The dark side of fat loss, med det store spørsmålet: If “Fat Loss” is so simple, then why is everyone still fat?
Der får man indirekte svar på både partystoppere og kcal inn/ut.
Leptin er et viktig hormon, og det snodige er, lider du av insulinresistens, kan du "banne" på at du også lider av leptinresistens.
Noe som ofte blir forbigått i slike sammenhenger er hvordan muskelkontraksjoner påvirker miljøet i cellene. For eksempel produseres det mye Glut4, som hjelper sukkeret inn i cellene. Det samme som skjer når insulinet treffer reseptorene på cellene - det produseres mer Glut4. Ergo vil trening gjøre samme effekten på blodsukkeret som insulin - derfor er mosjon så viktig for blant annet diabetikere.
Leptin er et hormon som sender signaler om at " nå er det nok, du er mett". Dette skjer når fettlagrene fylles opp etter et måltid. Men er du insulinresistent, og samtidig leptinresistens, så blokkeres signalene, og du "må" derfor overspise for å få nok mengde signaler som sier ifra at du er mett. I denne forbindelse kan vi også dra inn hormonene Ghrelin og PYY, men på den andre siden - blir vi slankere pga av teorisering? Nei. Sulting fungerer ikke, (selv om du blir veldig, veldig tynn til slutt) men et mildt kaloriunerskudd og god kunnskap om riktig trening, det fungerer. Det gjør det.
Jeg har bare gode erfaringer med en times trim hver dag. Opplever at jeg kan spise mer karbo(dvs være ute av ketose, men ikke overdrevent da), men vekta og cm går ned. Rett og slett en deilig balanse, som jeg har forsket meg frem til! Og ja, jeg tåler både tomat og melkeprodukter, tilogmed frukt!:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.