Sannsynligvis vil du finne noen svar i Vegard Lysnes blogg her
All maten man inntar vil vel bli opptatt etterhvert som den beveger seg igjennom fordøyelsessystemet. For mye inntatt energi i forhold til forbruk lagres til senere bruk - aka fettlagring, til dette kreves det at det utskilles insulin som åpner fettcellene for at ting skal gå INN og ikke UT. Det er derfor - tror jeg - at det er lettere å legge på seg om man spiser mer enn man forbruker på et "normalt" kosthold, kontra et lavkarbokosthold der insulinutskillelsen vil ligge stabilt lavt (vanligvis).
Som jeg har forstått det er det den lett tilgjengelige glukosen i inntatt kh som først brukes som energi, deretter lagret glukose i kroppsvevet. Er det ikke glukose tilgjengelig, danner kroppen glukose selv av enten protein eller fettsyrer. Proteinet er jo kroppens byggeklosser - og jeg gjetter at om man inntar godt med protein, kan dette i fravær av glukose fra kh omgjøres til glukose - er man på sultekur vet man jo at man mister muskelmasse siden kroppen da må hente energien fra et sted. Det samme er det vel med fett, inntar man nok fett til å dekke energibehovet, vil ikke kroppens lagre bli berørt. Tar med at spiser man slik at det utskilles jevnt med insulin, vil ikke fettlagrene være åpne for å hente fett derfra (generelt sett).
Dette var en ulærds forståelse, Vegard har mye mer info på sine sider, og hvis han er innom vil han sikkert svare også :)
Ja det der med proteinene, jeg lurer på om det er derfor jeg plutselig har fått ostedilla, kjøpte meg et par oster for en stund siden med og spiste dem opp på 2 dager... Så jeg fant ut at jeg må bruke smørklatter på osteskivene, ellers blir det ganske dyre oster x)
Jeg tipper jo at karbo i mat/kroppslagre forbrukes først, men litt usikker på hva som kommer først av protein og fett, både i maten og lagrene.
Men takk for tips :)
Protein kommer sannsynligvis sist, siden det er en mye tyngre prosess for kroppen å gjøre om protein til energi. Karbohydrat og fett er energi, protein er byggeklosser - og ikke egnet til energi i utgangspunktet.
Det er ikke så lenge vi diskuterte dette under et foredrag på NIH (Norges Idrettshøgskole) og svaret er: Det vet vi vel egentlig ikke sikkert. Kroppen forbrenner hele dagen karbohydrater og fett, og hva den forbrenner først og sist er det ingen fasit på, siden det avhenger av alder, vekt, kjønn, livssituasjon (stress, hvile, søvn, arbeid osv) trening/ikke trening/restitusjon.
Er det ned i vekt man skal, så er det sikkert at man må ligge på et moderat underskudd i kcal. Bruker man lavkarbo som middel, får man et mindre stress på det endokrine system enn en lavfettkur, og det er lettere å beholde muskelmassen i tillegg. Trener du litt styrke og litt kondisjon i tillegg, så vil kroppssammensetningen forbedre seg raskere.
En tommelfingerregel er jo: Spiser du høyfett, vil kroppen lettere forbrenne fett og spare på karbohydratene, og spiser du motsatt, blir også resultatet motsatt. Du forbrenner mest det du spiser mest av - derfor er et inntak på 33 % av alt (1/3 av protein, 1/3 av karbo og 1/3 av fett) så slitsomt for kroppen - det blir hverken fugl eller fisk.
Det stemmer jo ikke i forhold til at man bruker opp karbolagrene når man først begynner med lavkarbo, de kiloene som kalles vannvekt, som jeg har forstått det.
Da spiser man høyfett og forbrenner karbohydrater først.
Vannvekt er vann, ikke karbohydrater. Karbohydrater i kosten binder riktignok vann, mne det er noe helt annet. Ellers så er vel karbolagrene i kroppen rimelig små, det er vel derfor kroppen krever så ofte påfyll når man går på høykarbokost. :D
Det tar ca 3 uker på høyfett før kroppen produserer nok enzymer til å nyttiggjøre seg alt fettet. Før det er kroppen fortsatt en sukkerbrenner, og de første dagene tar den først det den har fått mye av før - karbohydrater. Det er derfor "vannvekta" går de første dagene, ettersom kroppen da fortsatt er en sukkerdreven maskin.
Jo det er vel mulig, men jeg har også inntrykk av at hvis jeg går fra høyfett til karbo, så fortsetter ikke kroppen på høyfett, men går tvert over på karbohydrater. Og hvis det stemmer, kommer jo karbohydratforbrenning foran fett. Det høres logisk ut, dersom det også er riktig at karbohydrater forbrennes lettere enn fett (?). - Så vil kroppen ta den energien som er lettest tilgjengelig først.
Men man kan kanskje også si at det er fordi karbolagrene fylles opp fortere og har mindre lagringskapasitet enn fett..?
Jeg er ikke noen ekspert på det her i det hele tatt, men det var sånn jeg så det for meg. Uansett, takk for svar :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.