< Tilbake til oversikten

Hvilke PROBIOKTIKA / PREBIOTIKA er den beste?

#1

Jaudaa sa for siden:

Jeg har hørt at man skal kjøpe på helsekost, og ikke apotek, fordi de på apotekene ikke er gode nok for å få et bra fungerende tarmsystem.

Hvilke biotics skal man ta?


#2

smgj sa for siden:

Variert, ren mat med masse grønnsaker og rent kjøtt/fisk/skalldyr/fugl - også innmat.
Videre - naturlig gjæret mat som kombucha, gjæret kål (ekte sauerkraut/kimchi osv), ekte kefir... (Men det meste man får kjøpt er pasturisert til døde, så man må lage selv)

Ellers - om du tenker på det som kommer i kapsler :p så sier legen min "det som må oppbevares i kjøleskap" + FOS som prebiotika. For min egen del hadde jeg mye mer effekt at svigermors melkesyregjærede kål enn av de ulike merkene probiotika jeg har hivet i meg... Det inkluderer svinerdyre VSL#3...


#3

Chamomilla sa for siden:

Har du fått tak i kombucha i norge? Kjenner ei som lagde sin egen en periode. Smakte godt! :) Jeg har noen kapsler med kombucha fra iherb som jeg tester ut... Det blir nok ikke helt det samme som å drikke en skvett hjemmelagd daglig..
Melkesyregjæret kål høres veldig interessant ut. Fermentering i det hele tatt... har bare ikke orket sette meg inn i hvordan gjøre det... :o

Ellers vrimler det jo av melkesyrebakterier, flytende og som kapsler... Vitabiosa som er flytende skal også være bra. Jeg liker den, andre gjør det ikke. Samme med Molkosan som ikke er så dyr heller. Smaker litt som fjøs lukter. :p

Ellers har jeg tatt disse en stund nå og synes de funker bra for meg. De har jeg ikke i kjøleskap.... www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Jarro-Dophilus-EPS-5-Billion-Organisms-Per-Capsule-120-Veggie-Caps/7006


#4

smgj sa for siden:

Har ikke fått tak i kombucha nei, men venter på en scoby "morkake" :p) i posten, så får vi se... :)
Første forsøk på melkesyregjærest salt kål gikk dritt. Jeg leste ikke "IKKE bruk jod-salt", så jeg fikk ikke igang fermenteringen skikkelig. Men det er billig å eksperimentere med kål da.


#5

Jaudaa sa for siden:

Ehhm ,jeg skjønte ikke noe av de svarene jeg fikk...gjæret kål osv...vet ikke hva det er, eller hvordan man får tak i det.

Probiotika takk, for en bedret tarm, og bedre imunforsvar :)


#6

Nerthus sa for siden:

Jeg bruker de i kjøleskapet hos helsekosten, bio-ACIdopilus. Fungerer ihvertfall godt for meg, har gått 7 mnd på penicillin uten magetrøbbel så lenge jeg har tatt et par slike hver kveld. Glemte de i 3 dager og da brøt helv... løs, så ingen tvil om at de gjør nytten sin for min del ihvertfall.

Finnes i to styrker, obs obs er svindyre... MEN verdt pengene i mitt tilfelle ihvertfall :)


#7

Chamomilla sa for siden:

Ja kål er jo ikke det verste å gjøre kål på. :p

Lykke til med scobyen!! :D Fortell hvordan det går etterhvert da! pm meg gjerne om det etterhvert. :)


#8

smgj sa for siden:

Fikk scobyene i går! De holdt på å sprenge seg ut av embalasjen. De var pakket i doble poser med en teskvett og gjorde sitt (=gjæret) så posene så ut som ballonger... :D

Nå har begge to fått eget syltetøy glass og søt te og står på kjøkkenbenken.

Probiotika er "gode" bakterier som skal til tarmsystemet og bo der. En god tarmflora er som du sier en viktig del av en god helse.
Probiotika er i stor grad melkesyrebakterier (og andre). Man kan kjøpe dem i kapsler, men ofte er det

  • for få
  • kommer de ikke fram gjennom magesyren, og dør på veien

Tradisjonelt sett har folk opprettholdt mage-tarm-flora gjennom

  • å unngå et kosthold man ikke er tilpasset, og spise ren mat i form av grønnsaker og kjøtt/fisk/fugl
  • å unngå penicillinkurer og andre medikamenter som dreper tarmfloraen
  • en barndom gjennom vanlig fødsel + amming (vaginal fødsel + amming er de to tingene som mest effektivt gir et spedbarn en god "startpakke"-tarmflora)
  • å unngå diarre, uansett årsak (skyller ut tarmen, og nyere forskning sier at det er for å beholde noen tarmbakterier i slike situasjoner at vi har en blindtarm i utgangspunktet)
  • Og i tradisjonelle kulturer er gjæring en del av måtene man konserverer mat - og HER er det masse melkesyrebakterier

Kål er en av rettene som man har gjæret og som under gjæring (om den blir vellykket - jeg har kjøpt kål til forsøk nr 2 nå :o) får veldig mye melkesyrebakterier. Resultatet blir en "surkål".
lola-elise.com/recipes/pickled-cabbage-recipe

Hjemmelaget kefir/youghurt/surmelk er en annen variant som inneholder levende melkesyrebakterier. Svigermor lager hjemmelaget ferskost også... Jeg vet ikke om det er en ekte probiotisk sak, eller om det er noe "juks" da.

Kombucha er et gjæret drikke hvor en sopp-morkake (kalt scoby) gjærer te til et lett syrlig, probiotisk drikke.
littlemisscruciferous.com/2012/02/16/grow-a-scoby-brew-your-own-kombucha/
www.active.com/nutrition/Articles/Kombucha-A-Probiotic-for-Athletes.htm

Og årsaken til at jeg stresser med dette er altså fordi jeg har spist bokstavelig talt boksvis med probiotika uten at det har hjulpet så mye som 1-2ss av svigermors surkål...


#9

Tulla1966 sa for siden:

Jeg har brukt Bio-dophilus, kjøpt på helsekost(ca kr 300 for 90 kapsler), mens jeg gikk på laaangvarig antibiotikakur.De funker bra! Hadde ikke klart meg uten!(Tror vi bruker/har brukt samme lege, Nerthus)


#10

Nerthus sa for siden:

Luneng?


#11

Tulla1966 sa for siden:

Ja! Hadde siste time der i fjor sommer, og håper jeg slipper flere!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.