< Tilbake til oversikten

Jeg har har fått skyhøyt kolesterol (14.8)!

#1

thessis sa for siden:

Det er første gang jeg skriver her, jeg har vært en ivrig observatør her lenge, funnet svar på det meste jeg har lurt på, men nå har det oppstått et problem. Jeg har i løpet av ca et år på lavkarbo gått fra overvektig til normalvektig og misstet nærmere 30 kg. Jeg har spist strengt, under 20 kh pr dag og kun holdt meg til lovlige saker og aldri sprukket, selv ikke i jula.

Jeg har rett og slett trivdes og kost meg veldig på dette kostholdet og på grunn av sykdom har jeg eller kan jeg knapt være i bevegelse. Maten min har bestått i bla.a: ulike typer feite oster, smør, kremfløte, kokosmelk, Cocosa, CF, blomkål, brokkoli, sopp, spinat, rent kjøtt av alle slag, salater, nøtter, frø, masse egg, avocado, løk, tomat, agurk m.m. I tillegg lager jeg diverse lavkarbosnop og kaker som jeg spiser innimellom. Drikker bare (masse) vann og farris naturell. Men over til selve saken: jeg har vært til legen og tatt blodprøver og kolesterolet mitt er skyhøyt!

S-kolesterol: 14.8 (ref. omr: 3.3-6.9)
S-HDL: 2.1 (ref. omr. 1.0-2.7)
S-LDL: 10.5 (ref.omr: 1.4-4.7)

Er det noen som har peiling eller erfaringer med så høyt kolesterol? Hva i alle dager skal jeg gjøre nå og hva betyr dette for mitt lavkarbokosthold? Jeg har forstått at kolesterol er et tema det er mye uenighet om, men mine prøveresultater viste jo ganske drastisk utslag.

Jeg har jo lyst til å fortsette å LEVE på dette dette kostholdet. Prøvene ble tatt fastende, men skal ta nye neste uke for å sjekke en gang til. Om det har noe å si, så er jeg 31 år, alle de andre blodprøvene er normale noe de alltid har vært og jeg går ikke på noen medisiner og røyker ikke.

Ble veldig usikker på hva jeg skal gjøre og hvilke konsekvenser dette har.


#2

Kula sa for siden:

Hvilke verdier hadde du før du begynte på lavkarbokosthold? Fikk du målt nivået for triglyserid i serum (S-triglyserid)?


#3

thessis sa for siden:

Jeg tok ikke prøver like før jeg la om kostholdet, men jeg har tidligere alltid fått til svar at prøvene mine er normale. Det er noen år siden jeg tok slike prøver.

Triglyserid står det ikke noe om på prøvesvararket, men jeg ser jeg skal sjekke det neste uke. Har det noe å si for resultatet? (Jeg kan ingen ting om dette).


#4

Zincite sa for siden:

Du har gått ned mye på kort tid - og kroppen justerer ting i overgangen. Om du leser engelsk så er dette grei informasjon nå :)


#5

Nerthus sa for siden:

Jeg også ville nok tenkt at med så kraftig vektnedgang så vil det ta noe tid før kroppen finner igjen balansen. Kan feks det at kroppen nå forbrenner kroppsfett (som i hovedsak er mettet) medføre høyere kolesterolverdier i blodet? Vet ikke altså, bare spør :)

Jeg har spist 70% fett hver dag (sånn ca) i snart tre år og har fremdeles normale kolesterol og triglyseridverdier, men jeg har ikke gått ned særlig i vekt... dette kan kanskje endre seg med vektnedgang.

Tar med at det for kvinner - om du er kvinne - faktisk har vist seg at litt høyere kolesterolverdier er mer positivt enn for lave. Søk opp kolesterol på forumet, det finnes mange tråder om det, og ikke minst mange fine linker :)


#6

kamp sa for siden:

Få målt triglycerider fastende :)


#7

barbasterk sa for siden:

Var dette fastende prøve? Hvis ikke ville jeg fått tatt nye prøver fastende, og du er ikke fastende i fht bl. prøver når det er blitt langt på formiddag selv om du ikke har spist eller drukket. Du bør helst få tatt de så tidlig på dag som mulig, i alle fall før ti.


#8

nellie sa for siden:

Hun skriver at de ble tatt fastende.:)


#9

barbasterk sa for siden:

Ja, men når på dagen. Det begynner å skje kjemiske prosesser i kroppen utover formiddagen selv om man ikke spiser.
Her er et sitat fra et legesenter (Arna Legekontor):
Noen blodprøver skal taes fastende.
Du skal da ikke spise noe etter midnatt.
Medisiner kan taes hvis ikke annet er avtalt.
Du bør ta fastende blodprøver tidlig på dagen før 0930.


#10

nellie sa for siden:

Ja, men 14 er litt drøyt, om de så ble tatt klokka 19.30.


#11

Nordmørsloppa sa for siden:

Godt poeng! selv om det kan være mere alvorlige grunner til at TS har høyt kolesterol, så mener jeg også for sikkert å ha lest at ved forbrenning av mettet fett så oppstår det naturlig høyere kolestrol. Og det gjelder om fettet blir hentet fra kroppens egen matpakke eller fra maten i seg selv. ¨¨

Jeg syns personlig at kolestrerolverdiene var så høye at jeg ikke ville regnet med at det er kun derfor. Men hør på legen!
Det er lett å få helseangst ved å høre på alle spekulasjoner innpå her, og det er ikke bra:)



#13

Makat sa for siden:

Huff...syns det er litt ekkelt når vi ser at kolesterolet stiger! Min mor sliter med det, og det ble ikke bedre på lavkarbo heller. Jeg så en liten stigning på mine verdier nå etter en hel vinter på lk. Derfor ser jeg litt på fløte og smør-bruken, siden det er lettest å regulere...?
Har lest artikkelen referert over, og tror det er greiest å ta mer omfattende tester dersom nivået fortsatt stiger.
Håper du også finner ut av dette!!


#14

Kula sa for siden:

Problemet er at ingen forskning har klart å påvise noen sammenheng mellom hjerte-/karsykdommer og høyt kolesterolnivå hos kvinner. Dessuten, eldre av begge kjønn har lavere dødelighet hvis de har høyt kolesterolnivå sammenlignet med lavt. Pussig...

Alle cellene i kroppen er i stand til å produsere kolesterol. Dette gir oss et hint om at kolesterol er et svært viktig stoff for kroppen. Hvis du har høyt kolesterolnivå er det antakelig fordi kroppen din har bruk for kolesterolet. Hvis du får i deg mye kolesterol gjennom kostholdet (egg f.eks), behøver ikke kroppen produsere så mye selv, og omvendt. Hvis man plutselig får forhøyet kolesterolnivå er det antakelig fordi kroppen er i gang med en reparasjonsprosess.

Fettstoffer i blodet (S-triglyserider) er det eneste jeg ville vært bekymret for i denne sammenhengen. Her viser mange undersøkelser at det kan være ugunstig med høye verdier. Et tilnærmet LCHF-kosthold vil typisk gi deg svært lave og fine verdier for S-triglyserider.

Les hva Uffe Ravnskov skriver: www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
Han er antakelig den enkeltpersonen som sitter på mest kunnskap og forskningsresultater omkring kolesterol per dags dato. Det er ikke likegyldig hvilken lege du spør, når du lurer på noe om kolesterol!


#15

Echo sa for siden:

Jeg fikk plutselig høyt kolesterol etter å ha gått en stund på LCHF. Det er vel ofte sånn at det kan stige litt i starten, for så å synke igjen etter en 6 mnd tid (mener jeg å huske). Jeg hadde holdt på mer enn ett år så det burde ha sunket igjen. Det viste seg at stoffskiftet mitt var blitt for lavt igjen, etter at det ble regulert så sank kolesterolverdiene igjen. Den gangen leste jeg litt om det og fant ut at ubehandlet lavt stoffskiftet kunne gi forhøyede kolesterolverdier.


#16

thessis sa for siden:

Prøvene ble tatt på formiddagen, 2 timer etter at jeg vanligvis står opp på morningene. Jeg hadde hverken spist eller drukket noe 12 - 14 timer før prøvene ble tatt.

Jeg ble nøye utredet for alt av sykdommer av indremedisiner for 2 år siden og han fant ingen ting galt med meg, så stoffskifte problemer er vel ikke så aktuelt, dersom dette ikke er noe som pluttselig kan oppstå?

Jeg har ikke noe særlig mere kroppsfett å ta av, da blir jeg undervektig. Vekten har stabilisert seg og stått stille de to siste månedene, noe jeg finner veldig naturlig for jeg har fått tilbake kroppen jeg har hatt hele livet, bortsett fra de siste 6 årene, før jeg startet på lavkarbo.

Jeg skulle heller ikke være noe arvelig belastet for forhøyet koletrol, da ingen i min familie har det (etter det jeg vet), så jeg finner hele situasjonen litt skremmende. Litt forhøyet kolesterol kunne jeg ha funnet meg i og sett på som naturlig ut i fra hva jeg har lest og ut i fra hva flere av dere sier, men så høyt som resultatet viser synes jeg er veldig skremmende.

Ut i fra brevet fra legen kunne det virke som om hun var klar til å sette meg rett på kolesterolsenkende medisiner og så vidre til Lipidklinikken på Rikshospitalet, men hun ville først ta noen nye blodprøver. Jeg ser hun har kryssa av for at jeg skal ta prøver for "Triglyserider", "Kolesterol", "HDL-kolesterol, "LDL - Kolesterol", "LP", og "ApoB/ApoA1 ratio", uten at jeg vet hva noe om hva disse prøvene er og vil si.


#17

Aline sa for siden:

ApoB og apoA er bra, det viser om det er store fluffy kolestrolpartikler eller små og tette. Store og fluffy er bra. Les gjerne noen av artiklene jeg lenket til. Espen rostrup er hjertelege og lavkarbovennlig. Og ikke minst veldig interessert i forskning :)


#18

taraquin sa for siden:

Om du er veldig usikker\føler deg utrygg ift kolesterol så kan du jo bytte fettkilder fra mye mettet til å bruke mye linfrø-, hamp-, oliven- og rapsolje (helst kaldpresset og ikke stek i de), mye nøtter, grønnsaker, frukt, fet fisk etc. De inneholder mye enumettet og flerumettet i form av omega 3 som alle kan bidra til å senke LDL-kolesterolet. Du kan prøve lavkarbo ala middelhavsdiett som jeg skisserer ovenfor og se hva som skjer, men forhåpentligvis er de høye verdiene bare en forbigående fase og ikke noe å være redd for. Forhåpentligvis har du store og fluffy LDL-partikler og triglyseridene er nok lave siden de øker ved karboinntak, spesielt raske som sukker.


#19

barbasterk sa for siden:

Du bør jo få tatt en dobbelkontroll av denne prøven, virker nesten som om det kan ha oppstått en feil. Det er mange ledd i prosessen frem til et blodprøvesvar, og dermed mange feil som kan oppstå også. Be legen din om å få en kontrollprøve.


#20

Kitt sa for siden:

Det tenkte faktisk jeg også! :p


#21

thessis sa for siden:

Tusen takk til alle som har svart! Nå har jeg fått svar på kontroll prøvene. Totalkolesterolet var nå 14, det var 14.8 sist. Legen sier at det først og fremst er totalkolesterolet og de høye verdiene av det dårlige kolesterolet som er problemet. Triglyserider var normale og prøvene for Koletserol/fettpartiklene var pittelitt høye. Jeg har selv ikke sett prøvesvarene.

Første ba hun meg kutte lavkabokostholdet, men når jeg sa at jeg hadde gått ned 30 kg på 1 år og opplevde andre helsefordeler med kostholdet, ble hun litt mer betenkt. Legen konkluderte allikevel med at siden kolesterolet var så skyhøyt, ville hun sende meg til lipidklinikken, for ”man kan ikke gå rundt med så høye verdier”, noe som virker fornuftig.

Jeg tenker derfor at jeg oppretter mitt lavkarbokosthold, men prøver å bytte ut/variere mer på fettkildene mine, få inn litt mer olje og nøtter bl.a., for jeg har spist veldig mye ost, cf og kremfløte og så trenger jeg vel strengt tatt ikke spise så mye egg som jeg har gjort :). Og så håper jeg på at kolesterolet vil bevege seg mot litt mere normale verdier :)


#22

smgj sa for siden:

Du bør be om å få målt partikkelstørrelsen. Nyere forskning viser at det først og fremst er småpartiklet LDL som er problemet, ikke "fluffy" LDL.Lave triglyserider er jo fint.

Hvor lenge har du hatt stabil vekt? Om du fremdeles er i en nedgangsfase er ikke verdiene å stole på...


#23

thessis sa for siden:

Jeg målte ApoB og apoA, dersom det er det du sikter til, jeg tror det var litt høyt (?) - Jeg prøvde å spørre om akkurat det over telefonen, men det er jo vanskelig å få med seg ting når man ikke er fagperson:). Men som sagt, legen sa at det var det skyhøye totalkolesterolet og de høye verdiene av det dårlige kolesterolet som var problemet og at det var grunnen til at hun ville henvise meg til Lipidklinikken.

Jeg vet ikke hva som blir sett på som stabil vekt, men jeg føler vekten har stabilisert seg de siste 2 månedene. Jeg har ikke noen plan eller mål om å gå mere ned i vekt.

09.05 - 46.8 kg
16.05 - 46.7 kg
23.05 - 46.9 kg
30.05 - 47.7 kg
06.06 - 46.7 kg
11.06 - 46.8 kg
20.06 - 47.7 kg
21.06 - 47.1 kg

Hvor lenge vekten har vært stabil har vel kanskje noe å si, kroppen er kanskje ikke ferdig ”omstilt”? Hvor langt kolesterolet vil synke når omstillingen er ferdig , da spesielt det dårlige, er vel det store spørsmålet.

Jeg håper jo dette bare er en ”overgangsfase” og at verdiene skal ordne seg litt sånn av seg selv, som flere av dere sier, for med de helsegevinstene jeg har oppnådd med dette kostholdet var ikke planen å slutte!

Håper snart kolesterolet raser nedover, for på lipidklinikken er vel Lavkarbo, spesielt slik jeg har praktisert det, lite populært kan jeg tenke meg :eek:


#24

Kula sa for siden:

Det kan jeg love deg! Dr Serena Tonstad er en av lederne på lipidklinikken, hun er omtalt i dette innlegget skrevet av Sten Sture Skaldeman:

www.aftenposten.no/meninger/debatt/article1341653.ece


#25

Kitt sa for siden:

Uansett hvor uglesett vårt kosthold måtte være i enklete kretser (leste ikke linken), bør man finne ut hvorfor manhar såååå høyt kolesterol.
Vi snakker ikke litt over anbefalt verdi her, vi snakker himmelhøyt!:eek:

Så får man heller se om man har lyst til å ta deres kostholdsanbefalinger (er jo kun anbefalinger, i hvert fall for oss som vet bedre;)) til følge!


#26

smgj sa for siden:

To måneder kan kanskje være litt lite for å få stabillisert verdiene. Du har kanskje noen verdier fra før også? Men som Kitt sier så er det høyt og verdt å undersøke hvorfor. Bare husk at problemet er ikke høyt kolesterol, men å finne ut hvorfor kroppen mener høyt kolesterol trengs...

Du bør nok få en utskrift av de tallene sånn at du kan begynne å sette deg inn i hva de enkelte verdiene betyr - og hva som kan være årsaken.

Jeg legger også ved denne linken som jeg synes var opplysende om partikler, HDL og LDL
www.precisionnutrition.com/lean-liver-with-low-carb
og denne som direkte teoretiserer om hva som kan være årsak til økende LDL på lchf-kostholdsretninger
perfecthealthdiet.com/2011/03/answer-day-what-causes-high-ldl-on-low-carb-paleo/

Legger til mer:
chriskresser.com/chris-masterjohn-on-cholesterol-and-heart-disease-part-3 (og let gjerne opp resten i serien - dette er to kloke hoder inne USA paleo/primal/LCHF)
perfecthealthdiet.com/2011/09/high-ldl-on-paleo-revisited-low-carb-the-thyroid/
perfecthealthdiet.com/2011/03/low-carb-paleo-and-ldl-is-soaring-%e2%80%93-help/

Dette er tekster som kan hjelpe deg til å skjønne hvorfor dette skjer og kanskje også hva du bør forsøke å endre på.




#29

Yrla sa for siden:

dagens artikkel fra dr mercola handler om kolesterol og advarsel om medisin mot det:
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/11/the-truth-about-statin-drugs-revealed.aspx

tips han nevner:

  • Optimize your vitamin D levels. Research by Dr. Stephanie Seneff has shed additional light on the extreme importance of appropriate sun exposure for normalizing your cholesterol levels and preventing heart disease. For more information, please see this previous interview.
  • Reduce, with the plan of eliminating, grains and sugars in your diet. Ideally, you'll also want to consume a good portion of your food raw.
  • Make sure you are getting plenty of high quality, animal-based omega 3 fats, such as krill oil.
  • Other heart-healthy foods include olive oil, coconut and coconut oil, organic raw dairy products and eggs, avocados, raw nuts and seeds, and organic grass-fed meats as appropriate for your nutritional type.
  • Exercise daily. Make sure you incorporate peak fitness exercises, which also optimizes your human growth hormone (HGH) production.
  • Address your emotional challenges. My favorite technique for stress management is the Emotional Freedom Technique (EFT).
  • Avoid smoking or drinking alcohol excessively.
  • Be sure to get plenty of good, restorative sleep.

#30

smgj sa for siden:

Det her med d-vitamin som Yrla nevner er viktig. Dannelsen av d-vitamin i huden forbruker kolesterol (og folat) ... (Så om man skal sole kolesterolet ned er det viktig å sjekke at man har nok folat tilgjengelig. )




#33

thessis sa for siden:

Nei, jeg har ikke funnet ut av dette enda. De nye prøvene i juni viste totalkolesterol på 14,2. HDL: 2,2. Triglyserider 1.8. LDL 10,7. ApoA1:1,7. AboB 2,5. apoB/A1-ratio 1.5, Lp(a) 161.

Jeg fikk beskjed av legen om å gå tilbake til normalt diett, etter at hun hadde vært i kontakt med lipidklinikken (ingen har spurt meg hva jeg egentlig spiser). Noe jeg synes er helt dustet, siden kostholdet har vært til hjelp for helsen. Nevrologen derimot, som jeg nylig var hos, sendte meg rett til indremedisiner, så får se hva som kommer ut av det.

Takk for all info :)


#34

smgj sa for siden:

Bra at du får noe hjelp iallfall. Etter det jeg kan finne ut (har ikke erfaring med å lese denne typen blodprøver!) så er apoB'en din høy og apoA såvidt over bunnen. Husk også å få målt stoffskiftet oppi dette. Før i verden (før at stoffskifteprøvene ble mer "raffinerte" - ironi intended) var høyt kolesterol regnet som et kardinalsymptom på lavt stoffskifte.
Og ja "normal" diett er et dustete begrep - i sær uten å ha funnet ut hva din "normale" er...
www.legemiddelverket.no/upload/16080/Ose.pdf
tidsskriftet.no/article/593204 og www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15576296


#35

Jabba sa for siden:

Jeg hadde også samme problem med for høyt kolestereol. Jeg sluttet å spise 2 egg med masse smør til frokost hver dag og alle prøver tatt etter det har vært fine......
Kan hende det kun er små endringer som må til.....


#36

thessis sa for siden:

Da har jeg gjort en stor snuoperasjon, eller stor og stor, spørs hvordan man ser det. I en periode på 6 uker, etter at jeg var hos indremedisineren, spiste jeg ikke animalsk fett. Fettet jeg spiste hentet jeg fra bla. a. fra Oljer, nøtter og majones.

Jeg måtte rett og slett kutte ut animalsk fett i en periode for å se om det gjorde utslag og sjekke om det skjedde noe med kolesterolet mitt. Bort med ost, egg, CF, fløte, ikke noe entrecôte, bacon og alt det der, jeg rørte det ikke og ble litt matlei på slutten, men dette gav drastiske resultater og det var jo det indremedisineren var ute etter å se om skjedde. På disse ukene sank kolesterolet mitt betraktelig. De siste blodprøvene viste:

Total kolesterol nå: 4.6 (Sist: 14,2)
LDL: 2.5. (sist: 10,7)
Troglyserider: 0.86 (sist: 1.8)

I brevet fra indremedisineren sto det at jeg nå hadde et bedre kolesterol en jevnaldrende. Så nå kan jeg iflg. Indremedisineren så smått begynne å innføre litt animalsk fett i kosten, i og med at vi fant ut at det var kostholdet, altså det ensidige inntaket av animalsk fett som var uheldig for MEG. Så heretter blir jeg å VARIERE litt mer på fettkildene, og holde kolesterolet under oppsikt.

Og la meg også si at denne indremedisineren ikke var noen motstander av kostholdet i utgangspunktet, men vi er alle skrudd sammen forskjellig, og reagerer ulikt. For MEG medførte et så ensidig inntaket av så mye animalsk fett til at kolesterolet ble himmelhøyt (total kol: 14.8 og LDL: 10.5), men for DEG trenger det ikke ende sånn.

Espen Rostrup har skrevet et innlegg:
Finnes hyperrespondere? Finnes det noen som reagerer paradoksalt på lavkarbo og får dyslipidemi og høyt kolesterol, såkalte hyperrespondere?
Kan leses her:

espenrostrup.com/innforing-i-balansert-lavkarbodiett/hoyt-kolesterol-pa-lavkarbo/

Jeg har ikke satt meg inn i det han skriver om og vet ikke om jeg er en ”hyperresponder”, men jeg er uansett veldig glad nå! Glad for at resultatet kom så rakst, for at det ikke var noen genfeil eller andre ting som gjorde at jeg måtte medisineres. Ingen ting er bedre enn at man finner ut av ting, og med noen grep kan ordne opp i problemet selv :)


#37

smgj sa for siden:

Så flott at du fant ut av det. :) Fikk du noen gang målt omega3/omega6-ratioen oppi dette? Ut av det du skriver ble jeg veldig nysgjerrig om det kan ha ligget noe der for din del?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.