I dag har jeg spist/drukket:
Frokost:1 skive mandelbrød med kremost og skinke
Lunsj: det samme som frokost
En kaffe latte med soja melk
Middag: Kylling stroganof fra spisdegslank (9 karber)
Kvelds: 2 egg, 2 tykke ostebiter med skinke rundt, en kopp te med soja melk og coscosa
Jeg føler meg stappa nå... Er det for mye? Veier 74 kg og er 163 cm skal ned var 10 kg.
Jeg har ikke begynt å trene men håper å få lysten til å sette i gang. Jeg tastet inn all maten på diett.no og det ble ca 12 karber og rundt 800 kalorier. Så det var ikke mye. Men er ikke lei meg for det. Gar fungert veldig bra i dag:) Det er vel litt av hvorfor dette funker, man orker ikke så mye mat.
Jeg er type 1 Diabetiker, og blodsukkeret mitt var fint nå 6,6. Så får vi se i morgen hvordan det går:-)
Noe lite, ja, men det jevner seg antakelig ut etter noen dager. Du bør opp mot 1500 iallfall sånn at du ikke gjør at stoffkiftet går i sparemodus. Om du ikke direkte vil trene (ennå) så går det jo å ta noen gåturer, litt hagearbeid eller noe annet som du kanskje liker. Skal ikke mye til i begynnelsen.
Du har spist for lite.. Ja, man blir kanskje mindre sulten av dette kostholdet, men 800 kalorier er ikke innenfor rimelighetens grenser. Sikkert greit en gang innimellom, men det bør ikke bli noe vane..
800kcal er veldig lite, men utifra det du skrev opp at du spiste så kan jeg ikke skjønne annet enn at det må være mer. Enten det, eller så er porsjonene dine ekstremt små. En spiseskje cocosa alene er over 100kcal.
Som type 1 diabetiker bør du være veldig obs på så ekstreme kosthold. Ketogene dietter for type 1 diabetikere kan gå skikkelig galt, så vil heller anbefale deg en litt mer moderat tilnærming. Det er ikke store feildoseringer med insulin som skal til før det kan få store konsekvenser på et så strengt kosthold.
Takk for svar:-) Jeg har lagt rundt 1000-1100 kalorier i går og skal prøve å spise det i dag.
Setter veldig pris på at de rådene du gir meg i forholdt til diabetes. Det som er med meg etat jeg har over mange mange år hatt høy hba1c, helt opp til 14(hvis det sier deg noe? Det skal helst ligge på 5 eller 6. Når man har 14 så hadde jeg et daglig blodsukker som ligger rundt 25, og det skal ihvertfall være under 10) Nå har jeg fordi jeg har fått pumpe jobbet med nedover til 10 tallet. Dette har tatt 2 år. Jeg har prøvd lavkarbo mange ganger før, men fått følinger med lavt blodsukker flere ganger om dagen og i tillegg om natta. Det hadde også litt med at pumper min var stilt inn på veldig høy basal dose, i august i fjor fikk jeg stilt det ned slik at jeg selv kan bestemme 50% av insulin inntaket mitt. Da er det lettere. Siden jeg begynte med dette for ca 2 uker siden har blodsukker vært veldig bra:-) Jeg har ikke sett sånne tall på årevis! Og det gjør meg veldig motivert til å fortsette. Men jeg tar forhåndsregler, jeg har alltid med meg noe søtt uansett hvor jeg er. Jeg måler mange ganger om dagen, jeg har vekkeklokke på om natta for å måle.
Det er ikke det at det er farlig for diabetikere med en sånn kost man MÅ bare følge veldig godt med. Dette har nesten blitt en fulltidsjobb for meg de siste ukene. Jeg er en av de diabetikerne som har følingsfrykt, så jeg er veldig forsiktig. Så fort jeg føler et visst ubehag, om det er svetting, skjelving, hodepine, tørst, frysninger, ja egentlig hva som helst så måler jeg. Da får jeg svar med en gang om det er blodsukkeret eller om det bare er generelt dårlig helse he he. Eller karbo abstinenser. De har jeg hatt noen av... Veldig ubehagelig, men blodsukkeret er ok.Som regel rundt 8 når jeg har målt under abstinenser.
Jeg oppfordrer gjerne diabetikere å gjøre dette MEN!! de MÅ måle mye og sette seg godt inn i det!
Det som også er positivt for meg er at jeg går ned i vekt, til sammen på disse to ukene har jeg gått ned 2 kg. Vektnedgang har aldri skjedd meg på denne måten:-) Jeg har gått ned i vekt før men det har vært ved syreforgiftninger(droppa 8 kg på 14 dager osv) eller når jeg en gang rett og slett sluttet å spise over en lengre periode.
Jeg har prøvd med Grete rode opplegg men ingenting funker fordi jeg allikevel må ta mye insulin. Nå når jeg har pumpen så regner den ut hva jeg trenger av insulin i forholdt til hva blodsukkeret mitt er og i forholdt til hvor mye karbohydrater jeg spiser. Veldig ofte foreslår den 0 insulin til måltidene:-) Men jeg har selvfølgelig en dose i bånn som pumpen gir meg hele tiden:-)
Først og fremst gratulerer med stor forbedring i blodsukkerverdiene. HbA1c på 5-6 er innenfor referanseområdet for ikke-diabetikere, så om du kommer deg ned på 7 skal du være godt fornøyd :)
Angående ketogen kost så øker det risikoen for å utvikle diabetisk ketoacidose, som er hovedankepunktet mot å velge en så streng diett som type 1 diabetiker. Du kan gjerne spise lavkarbo, og utifra det jeg vet vil jeg også absolutt anbefale deg å gjøre dette, men jeg ville valgt en mindre streng variant som holder deg over ketogent nivå.
Nå ble jeg litt nysgjerrig, hvordan kan et kosthold med så lite sukker gi ketoacidose, hvordan får en med diabetes brått så ekstremt høyt blodsukker med stålkontroll på insulin, blodsukker og veldig lavt inntak av sukker( = karber)???
For vi har jo hatt flere med diabetes 1 innom de siste årene som har spist ketogent og som fikk MYE bedre kontroll på blodsukkeret, fikk ikke føling mere og ikke et tilfelle av ketoacidose.
De nøyaktige mekanismene for utviklingen vet jeg ikke så mye om, men det handler om overproduksjon og opphopning av ketonlegemer. Denne opphopningen skyldes en feildosering insulin.
Så lenge insulinet doseres riktig er det ikke noen fare, men det tryggeste er uansett å ikke være i ketose for å forebygge en eventuell opphopning ved en plutselig feildosering. Derfor anbefales ikke ketogene dietter til diabetikere :)
Kanskje feil tråd å spørre i...men Vegard, kan du tolke disse resultatene? Blodgass viste at du hadde en alvorlig metabolsk acidose med ketonuri, altså en ketoacidose, ved innkomst: pH 7,13, pCO2 1,79, BE-23,6, HCO3 4,3, pO2 16,5, Kalium 5,2,. Oppkast skulle gi det motsatte, alkalose.
Nå er det to år siden jeg var innlagt på MIO, og jeg fikk aldri svar på hvorfor dette skjedde - de kalte meg "en nøtt" :rolleyes:
Alle prøver har vært normale i ettertid. Jeg spiste ketogent på den tiden, men har ikke turd det senere....Er redd for at det skal skje igjen, var visst rett før hjertestans :eek:
Det er vanskelig å tolke slike resultater, og jeg skal ikke påstå at jeg har noe mer enn basiskunnskaper om akkurat dette.
Prøvene viser hvertfall en ganske kraftig acidose, og utifra de andre verdiene ser det ut som om den både er metabolsk og respiratorisk, noe som såvidt jeg vet er veldig uvanlig. Mer om referanseområdene og tolkning her: no.wikipedia.org/wiki/Blodgassanalyse
Som diabetiker type 1 må jeg få lov til og si at det er slett ikke farlig og være i ketose. Ketose har ingenting med ketoacidiose!!!!!!
Når man lever strengt lavkarbo, havner man i ketose. Mine urinprøver tatt i forbindelse med diabetesen viser alltid at jeg har ketoner i urinen, altså at jeg bruker fett som drivstoff for kroppen.
Ketoacidiose er rett og slett en farlig ting der for høyt blodsukker fører til at det dannes syre, og dette er farlig.
Jeg spiser max 5 karber til måltidet (altså mellom 20 og 30 karber pr dag).
Det skal godt gjøres og få for høyt blodsukker med slik spising, og dermed er sjansen for ketoaciodiose mikroskopisk.
Diabetes 1-pasienter som spiser vanlig høykarbo-mat er mye, mye mer i faresonen for og få dette.
Type 1 som lever lavkarbo har forøvrig veldig fin HBA1c. Min er på 5,5 (var 12,6 da diabetesen min ble oppdaget for 19 måneder siden)
Mitt fastende blodsukker ligger mellom 3,9 og 5,4, og jeg spiser slik at jeg aldri noensinne i løpet av dagen er over 7, med mindre sykdom slår til før jeg får regulert insulinen.
Jeg bruker kun langtidsvirkende insulin; 8 enheter Lantus om morgenen og 4 enheter om kvelden. Jeg bruker ingen hurtigvirkende insulin før måltid i det hele tatt.
Ketose for diabetes 1 krever en del i starten, fordi man må måle ofte og redusere insulinen for ikke og få for mange følinger (altså for lavt blodsukker og det stikk motsatte av ketoacidiose som er høyt blodsukker).
Det er forskjell på ketose og ketoacidose, men det betyr ikke at de ikke har noe med hverandre å gjøre. Vanligvis er ikke ketose noe farlig i det hele tatt, men hos type 1 diabetikere kan man risikere å utvikle ketoacidose dersom man er uheldig med insulindoseringen.
Forskjellen på de to tilstandene er at ved diabetisk ketoacidose er ketonproduksjonen kommet ut av kontroll, og ketonlegemene hoper seg opp. Kombinert med et høyt blodsukker som følge av feil insulindosering kan denne tilstanden oppstå.
Høyt blodsukker skyldes ikke nødvendigvis at man har spist mye karbohydrater, det kan også skyldes en egenproduksjon som har kommet ut av kontroll. Ved for lav insulintilførsel kan glukoneogenesen oppjusteres, noe som kan føre til høyt blodsukker.
Ketoacidose er per definisjon en forsuring av kroppen med en opphopning av ketonlegemer. Det du sier om at høyt blodsukker fører til syreproduksjon stemmer ikke...
En diabetiker som spiser høykarbo har langt lavere risiko for dette, siden man i denne situasjonen ikke produserer noe særlig med ketonlegemer.
Igjen, ketoacidose er ikke det samme som høyt blodsukker. Det er først og fremst en opphopning av ketonlegemer som fører til forsuringen. Du skriver at føling er ved lavt blodsukker, men du glemte å nevne at man også kan få føling ved for høyt blodsukker.
Det er en grunn til at type 1 diabetikere frarådes å spise ketogent.
Føling (Hypoglykemi), får man når blodsukkeret faller til under 4, enten fordi man har satt for mye insulin i forhold til maten eller fordi man har økt egenproduksjon av insulin. www.doktoronline.no/articles/diabetes/hypoglykemi.html
Man får ikke føling av høyt blodsukker, men hyperglykemi eller som det også kalles; sukkersjokk
Jeg er aktiv på [url]www.diabetes.com[/url], der flere av type1 lever ketogent. Selv har jeg levd slik i over ett år, og både diabetessykepleier, endokrinolog og ernæringsfysiolog + leger jeg treffer i forbindelse med andre sykdommer støtter meg og sier jeg gjør det helt riktige for og regulere blodsukkeret mitt. Ketoacidiose oppstår vanligvis når blodsukkeret er høyt (15 og oppover) www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/diabetessyreforgiftning.php
Jeg har enda ikke sett en eneste godt dokumentert artikkel der det bevises at ketose skal være farlig for type 1 diabetes, når man setter rett insulindose i forhold til behovet.
Har du en slik artikkel, blir jeg glad for en link. Men det er med diabetikere som andre i ketose; en del TROR det er farlig......
Diabetes type 1 er farlig og ikke ha kontroll over, uansett hva man spiser eller gjør.
Kontroll og hyppige målinger er nødvendig, men med og leve i ketose får man et mye jevnere blodsukker og reduserer faren for eksempel for ketoacidiose, hyperglykemia og senvirkninger/skader.
Jeg har null peiling på diabetes, men vet ganske mye om epilepsi. Og - Statens senter for epilepsi har startet ketogendiett på flere med Diabetes type 1, som behandling for epilepsien.
Er nok enig med BenteR her, mange som tror det er farlig, kanskje fordi media har vært ute med endel skremselspropaganda.
Det virket som om det var uvanlig, ja, ingen som kunne si så mye annet enn at det var alvorlig :eek:
Legen fra akutten var flere ganger oppe på avdelingen for å høre hvordan det gikk, og om de hadde funnet ut noe. (Haukeland sykehus - vil tro de har nok å gjøre der...)
Men jeg har iallefall vært frisk siden, så det er jo bra :)
Jeg er forøvrig, og var da, "normalvektig".
Du har rett angående føling. Hyperglykemi omtales ikke som føling, men symptomene er relativt like, og det kan ofte være vanskelig å skille dem uten å måle, hvertfall om man ikke har erfaring med det (som diabetikere ofte har).
Det er også riktig at høyt blodsukker er en forutsetning for at ketoacidose skal oppstå, men når du sier at ketoacidose og ketose ikke har noe med hverandre å gjøre så tar du feil. De to tilstandene er ikke det samme i det hele tatt, og jeg har også skrevet en artikkel om hvorfor de begrepene ikke må blandes, men de har så absolutt noe med hverandre å gjøre. Uten å være i ketose kan man ikke utvikle ketoacidose, da en opphopning av ketonlegemer er helt sentralt for tilstanden.
Du sier også noe veldig viktig her. Ketose er ikke farlig så lenge man setter riktig dose insulin i forhold til behovet. Hvis du ser hva jeg skriver lenger oppe, så er det snakk om at ketoacidose kan utvikles ved en feildosering insulin. Om man ikke er i ketose, så vil en feildosering gi føling (eller hyperglykemi alt etter om dosen er for liten eller ikke), men i dette tilfellet ville man ikke utviklet ketoacidose, siden høyt blodsukker i seg selv ikke er nok for at dette skal oppstå.
Et lavkarbokosthold er veldig fornuftig ved diabetes, men jeg står fremdeles på at man skal være forsiktig med ketogene dietter, siden dette krever en veldig presis kontroll med insulintilførselen, og et lite feilskjær kan være fatalt.
Dette er feil;
ved høyt blodsukker, enten man lever høy- eller lavkarbo, står man i fare for og få ketoacidiose, altså at blodet surner. Denne surningsprosessen fører til at det skilles ketoner ut i urinen.
Jeg har googlet og lest, og ikke funnet et eneste tilfelle der pasienten var lavkarber og i ketose.
Hvis du har noen linker til dokumenterte tilfeller av lavkarbere i ketose som har utviklet ketoacidiose, vil jeg sette pris på og få se det.
Tvert i mot har de som utvikler ketoacidiose enten ikke blitt diagnotisert / startet behandling og har dermed altfor høyt blodsukker, de har spist altfor mye karber i forhold til insulin (ikke uvanlig at spesielt unge jenter kommer i en fornektelseprosess, eller lar være og ta nok insulin fordi de vil gå ned i vekt), eller blodsukkeret stiger pga sykdom eller skade (eller bruk av medisiner som f.eks. prednisolon) uten at man måler blodsukkeret jevnlig og øker mengden insulin.
Ellers skal jeg gi deg rett i at hypoglykemi og hyperglykemi i starten kan gi de samme symptomer, det er derfor vi alltid sjekker blodsukkeret i slike tilfeller.
Hypoglykemi eller føling er i seg selv ikke mer farlig enn ei skikkelig fylle, med mindre blodsukkeret faller så lavt at man havner i koma. Da kan det være dødelig.
Hyperglykemi derimot fører til senskader, og er den direkte årsaken til at diabetikere er utsatt for synsproblem, nevropatier (i verste tilfelle amputasjoner) og organsvikt.
I mange år sa man at type 1 var farlig, men type 2 var ufarlig.
I dag vet vi at type 2 er minst like farlig, fordi man kan ha gått med altfor høyt blodsukker i kanskje årevis før sykdommen blir oppdaget. Og da har hyperglykemien allerede gjort uopprettelig skade i kroppen.
Type 1 har akutte symptomer, og oppdages kjappere og får dermed ikke gjort så mye skade i starten.
Joda, ketoacidose skyldes først og fremst en feildosering av insulin i forhold til behov, der er vi enige. Men, du fremstiller det som om ketoacidose skyldes høyt blodsukker alene, og at ketosen ikke har noe med saken å gjøre, og det blir upresist. Ketoacidose er en tilstand som oppstår når vi får en kombinasjon av en ukontrollert ketonproduksjon og høyt blodsukker.
Blodsukkeret kan ikke bare bli høyt ved tilførsel av karbohydrater gjennom mat, men også som følge av egenproduksjon. Så å si at de som spiser mer karbohydrater er i større risiko for å få ketoacidose er ikke riktig. I begge tilfeller handler det om feildosering av insulin, og jeg vil hevde at dersom du fra før er i ketose skal det mindre til, siden blodsukkeret øker raskere enn ketonproduksjonen.
Skal se om jeg finner noen artikler på dette senere :)
Det er jo også strengt tatt to forskjellige sykdommer og må skilles fra hverandre. Litt synd at de heter det samme, for det er ulike årsaker som fører til de samme symptomene :)
Litt nærmere forklaring på at det er forskjellige sykdommer hadde vært fint!
At det i utgangspunktet er forskjellige årsaker, er jeg med på, men min dialege sier over halvparten av de med dia2 har nedsatt egenproduskjon allerede før de får diagnosen!
Og så lurer jeg på hva slags bakgrunn du har siden du uttaler deg som en autoritet på feltet! Selv er jeg sykepleier med insulinavhengig dia2!;)
I gamle dager var legene helt klar på at dette er to helt forskjellige sykdommer, nå i dag vet vi at de er nær beslektet, akkurat som hypothyrose og hyperthyrose er. (Begge disse sykdommene skyldes at thyroksinproduksjonen i skjoldbruskkjertelen er feil).
Både type 1 og type 2 og også LADA er en konsekvens av at insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen ikke er ok. Alt etter hva som er feil, får vi diagnosen 1 eller 2.
Det som er 100 % sikkert, er at begge typer diabetes profitterer på et kosthold der karbohydratene er under streng kontroll.
Ved og leve i ketose som jeg gjør, kan jeg likevel leve et fullt og rikt liv med minimal støtte av insulin, uten hyperglykemi som på sikt vil kunne gi meg senskader.
Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, som skyldes at immunsystemet har angrepet eget vev (bukspyttkjertelen).
Diabetes type 2 er en sykdom som kan skyldes flere ting, hovedsakelig enten redusert insulinsensitivitet i cellene eller nedsatt insulinproduksjon som følge av at bukspyttkjertelen "slites ut".
Konsekvensene er forsåvidt mye de samme, og mange med type 2 må også ha tilførsel av insulin. At det er ulike sykdommer handler om hva som er årsaken :)
Jeg er ingen autoritet på området, absolutt ikke! Jeg er ernæringsfysiolog :)
Jepp, nedsatt glukosetoleranse er felles for tilstandene, men det er viktig å skille mellom de som har nedsatt insulinproduksjon og de som har manglende insulinproduksjon. De som ikke har insulinproduksjon, og dermed er avhengig av endogent insulin, er mye mer utsatt for feildosering. Så lenge doseringen er riktig er risikoen liten.
Det jeg prøver å komme fram til er at for å velge en ketogen diett som type 1 diabetiker så krever det enormt god kontroll med insulintilførselen, og risikoen ved et slikt kosthold er høyere enn for en type 2 diabetiker (som ofte med fordel kan spise slik). Det er du vel enig i?
Når jeg prater med andre diabetes 1 som vil leve lavkarbo eller i ketose, sier jeg de må passe på og redusere insulinen i takt med reduksjonen av karbene, og at de må måle blodsukkeret nøye for og unngå for lavt blodsukker.
Jeg kan ikke helt tro at en diabetes 1 velger en total kostendring uten og måle blodsukkeret ofte og kjenner sin egen kropp, ergo ser jeg ikke faren ved og gå over til lavkarbo, og deretter justere seg ned til ketose i takt med insulin-reduksjon.
Det som er farlig for type 1, er og spise masse karber (korn og potet) og gradvis oppleve at blodsukkeret stiger, insulinbehovet stiger, vekten stiger og senskadene kommer. Av de type 1 jeg kjenner som har levd med diabetesen i mange år og som har spist slik statens ernæringsfysiologer sa, er dette realiteten, og det er ikke noe jeg vil utsette min kropp for hvis jeg kan unngå det.
Et annet pussig fenomen at veldig mange tror at type1 ikke har insulinproduksjon. Jeg har fremdeles noe insulinproduksjon i bukspyttkjertelen og i følge endokrinologen jeg bruker, kan jeg ha egenproduksjon i mange år fremover takket være at jeg er i ketose.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.