Jeg tørker regelmessig både frukt og mørbrad for å bruke som snacking på langturer ;) kjempefin næringskilde i lite og praktisk format. bare å ha i lomma.
Har du erfaring med tørking og siden rehydrering av grønnsaker? Jeg har tørket en porsjon wok(200g) og det ble 1.5 dl, men er usikker på hvor lenge det må bløtes. Holder dog på med en større porsjon nå, men turte ikke å hive alt i ovnen med en gang;)
hvorfor tørke først og så rehydrere? Har du rehydrator så go for it!
Har ikke peiling på bløtlegging av wok o.l
jeg har tørka en del tomat og paprika for å ha på tur i gryteretter. jeg bare trer dem på en trår og henger opp mitt i ovnen..har på 50grader og lar det stå over natta med døra på gløtt
Hvorfor tørke(dehydrere)? Fordi ferske grønnsaker tar plass.Rehydrere betyr å bløte opp igjen... Med oss skal vi tross alt ha med mat for 5 personer og 2 hunder, og selv med et par kanoer, så blir det mengder med mat.
Og kyllingfilèet spiser jeg ikke etter 3 dager utenfor kjøleskap... Så derfor tenkte jeg å ha noe tørket kjøtt. Også fordi man da litt lettere kan ha med nok mat til å bli en dag eller to ekstra. Gubben vet det ikke,men den 3 dagersturen prøver jeg å få til å bli 5-6..
Trenger ikke fancy tørkemaskin, funker med stekeovn.
Det blir noe anna ja. Nei, disse maskinene er jo spinndyre. Sikkert greit for de som løper rundt i fjellene i ukevis hvert år. For det er jo dyrt å kjøpe masse poser med real turmat også.
Synes det er greit å ha noen ekstra middager, så en dag skal jeg til sverige og få ta i ferskmalt kjøttdeig, så skal jeg lage kjøttsaus. Fant en oppskrift på kjøttsaus, bare å steke uten fett( fordi fett harskner, fett kan man tilsette etterpå) og tørke helt og smule opp.
Kommer meg ikke til sverige enda, vil dit på morran og få nymalt kjøttdeig, høres ut som det er det man bør velge.
Mat på tur smaker godt uansett bål, stormkjøkken eller noe anna:D Men som vi vet er jo Runegutt litt vill etter primuser( og for et oppkomme av kunnskap!).
Jeg rakk tørke wokblanding( den rema har, norek ), gikk helt fint. La i bløtt og kokte opp, satte til sides, laget middagen til de andre 4 og kokte opp min mat. Ene dagen hadde jeg pølser( tyske frankfurtere uten stivelse, ikke tørket, de holdt seg frosne i 2 dager) i og litt buljongterning og en solid klump smør. En annen dag hadde jeg kjøttsaus som jeg hadde tørket.
Kjøttsaus: 4-500g kjøttdeig stekte med krydder og jeg tok juksevarianten og helte over 1 glass rema 1000 pastasaus fordi jeg ikke hadde tomatpurè som jeg trodde. Ellers sier oppskriften 1 gul løk+ 1/2tube tomatsaus. Stek ferdig som vanlig(obs UTEN fett) og kok bort så mye fukt som mulig, spre utover bakepapirkledd plate og sett ovnen på 60 grader varmluft. Etter 3-4 timer senket jeg til 50grader. Lot stå i ca 12 timer. Hadde en treslev i døra, slik at lufta fikk sirkulere og fukten ut.
Gikk fint å bløtlegg som grønnsakene, kokte opp med vann og satte til sides mens jeg laget mat til de andre. Smakte himmelsk der vi satt under en improvisert gapahuk mens det tordnet og lynet og bølgene slo mot øya vi satt på.
Ha med smør som fettkilde og evt en og annen liten boks med kokosmelk.
Nå skal jeg prøve å tørke kylling og svensk kassler og litt mere wokblanding. Utrolig lettvint med ferdige poser med mat som bare skal kokes. Like lettvint som toro. Noen buljongterninger ved siden av og smør/kokosmelk, så har man lettvinte og gode måltider.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.