Jeg synes lavkarbo blir så innmari fett. F.eks. kremfløte i mat, meierismør, fullfettsprodukter etc.
Er det helt krise om jeg bruker matfløte, Go'og Mager-produkter og slikt i stedet?? Aller helst liker jeg Ekstra lettmelk i mat... :(
Det er her snakk om lavkarbo og ikke nullkarbo kosthold altså.
Har også lest at grønn salat er 'forbudt' - hva mener dere om dette?
Neida, du kan leve lavkarbo uten mye fett. Fedon for eksempel er et rimelig magert kosthold. Melk er noe som ikke hører helt hjemme i lavkarbo. Det er mye karbohydrater der .
???? Nytt for meg. Selv i et ketogent kosthold, kan du trygt spise grønnsaker som vokser oppå jorda, unntatt stivelsesbomber som mais.
Grønn salat er ikke forbudt, men man bør velge salat med mer farge som feks rollo- salat på fordi de grønne som rapid stort sett bare inneholder vann og lite næring! Bortkastede karber, med andre ord!
JEg synes du skal lese deg opp på f.eks Hexeberg sin lavkarbo. Hun bruker litt fett, men mye naturlig fett - som ikke kjennes så veldig. Husk at vitsen ikke er å drukne maten i fett, men å få det inn der det er naturlig - som gjennom helmelk eller smør i stedet for margarin og skumma... Fet fisk, marmorert kjøtt og kylling MED skinn... litt olivenolje i salatdressingen osv.
Vel, det må ihvertfall være fett! Spiser du lite karbohydrater må energien komme fra et sted, og det er delvis fra inntatt fett, og delvis fra kroppsfett. Kroppen har behov for en del fettsyrer og de må nesten komme fra maten... MEN fett er energirikt og du må ikke drukne maten i noe som helst. Naturlig bruk av feks rømme til laksen, steke maten i smør eller olje, og ellers bruke litt helfete produkter vil være riktig tenkemåte. Ikke skjære vekk fettrand på koteletten eller ribba feks. Du kan også bruke fløte blandet med vann om du ikke liker den rene fløten i maten. Poenget er å spise så rene matvarer som mulig, og fettreduserte matvarer er ikke "naturlige"... i tillegg inneholder noen av de en del mer karbohydrater som erstatning for fettet som er fjernet.
Lavkarbo uten fett er ikke lavkarbo... og du bør ikke fjerne mye kh OG mye fett - for hvor skal kroppen da ta energi fra?
Grønnsalat er som andre sier her lite næringsrikt, så velg grønnsaker med mye næring som kh-inntaket ditt så du ikke spiser deg mett på "vann" ;) Mange velger nemlig VEKK grønnsakene for grønnsalat, og det får man ikke så mye næring fra.
Som du ser på svarene du får, så er det mange retninger av lavkarbo.
Fedon er relativt fettfattig. Melk er ikke noe du bør ha, og ihvertfall ikke mye av- Fløte eller rømme av og til er greit.
Cocosmelk er ikke så galt.
Men, hva skal du med melka?
Et kosthold uten brød, uten frokostblanding etc. er lite melkekrevende.
Spis det fettet du liker. Det er dessuten en vanesak. Jeg begynte forsiktig selv og ble så mer og mer glad i fett. Jeg bruker ikke fløte, rømme og de feteste ostene men liker oljer, frømos og nøttemos.
Det å spise fett er absolutt en vanesak, ja. For min del, mest den psykiske sperren om at fet mat er ekkelt, usunt og fetende, hvis man er vant til å spise høykarbo-lavfett. Men det var jo en liten "befrielse" når jeg kom over den sperren, og innså hvor utrolig mye god mat jeg egentlig kan spise nå, som jeg ikke kunne spist før uten å legge på meg. Jeg syntes jo også kremfløte, smør, helmelk, smørstekt mat, osv. var svinekkelt før.. Men det tok ikke lange tiden før jeg begynte å like det nå som det plutselig var lov;) Hvis du virkelig ikke klarer å lære deg selv å like feit mat, får du gå for en mer moderat versjon av lavkarbo, iallefall! Da holder det med rundt 50 gram fett per dag, på streng lavkarbo skal du gjerne oppi 100 gram og vel så det.
Jeg trenger en liten dæsj melk i kaffen min, så det er det melken er til :)
Synes tipset med å blande fløte/helmelk med vann var en god idé.
Salat spurte jeg mest om fordi jeg liker å ha det rundt en osteskive og skineskive, rulle alt til en 'pølse' hehe. Ellers spiser jeg MYE grønnsaker av alle slag som vokser over bakken og av kjøtt spiser jeg mest kyllingfilet og fisk blir det mest ørret, men skal prøve å spise mer f.eks. entrecote, nakkekoteletter og laks som er fetere varianter. Det er nok vanesak som dere sier - og jeg må nok gi det tid.
Tuuuuusen takk i gjen for ALLE svarene, kan hende jeg må spørre om mer hjelp underveis i innkjøringen her, men nå skal jeg lese litt mer om Hexeberg og Fedon og prøve meg litt frem.
:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.