smgj sa for siden:
Denne laksesuppa ble så god at jeg må dele den. Porsjonen er nok til 4 voksne mennesker.
600g laks u/skinn&ben
stekefett (brukte ca 1ss baconfett)
salt & (sitron-)pepper
Purreløk/vårløk eller luftløk i ringer
1/2 liter buljong (jeg brukte 1 terning grønnsaksbuljong og 1 vanlig)
1 liter hel kokosmelk
3-4 gulrøtter (kan byttes ut med f.eks blomkål)
1/2 pk (1 neve) sukkererter
(eventuelt andre grønnsaker)
23 ss thailandsk fiskesaus (nam pla)
1/2 ts sambal olek (eller finhakket chilli)
1ts rød currypasta
1 ts gurkemeie
2-3 limeblader (eller sitrongress)
2 dl rensede reker
2-3 ss finhakket frisk dill
1ss maizenna eller liknende til jevning i ca 2dl vann
(kan byttes med annen jevning)
Jeg skar laksen i munnfullstore terninger som jeg krydret med salt og pepper og det organiske sitronkrydderet fra iherb. Kan erstattes med sitronpepper. Stekte laksebitene i litt fett. Vær forsiktig, laksebitene går lett i stykker. Legg bitene til side.
Stek så løken lett og sett til side.
I en kjele:
Fiskebuljong, kokosmelk, gurkemeie, nam pla og limeblader kokes sammen. Smak til med sambal olek og krydder. Skjær gulrøttene i tynne skiver og kok møre i basen. Jevn med maizenaen.
Når basen er ferdig tilsettes fisken, løken, rekene og den hakkede dillen forsiktig og varmes opp. Trenger ikke å koke. Ikke overdriv røringen, da går fisken sønder.
Ikke vær redd for kryddermengdene. Denne suppa er i all hovedsak mild og mektig.