< Tilbake til oversikten

Ketolysetabelettene og a-vitamin

#1

Sjokoladebananen sa for siden:

Jeg registrerer alt jeg spiser på diett.no og ser jeg ligger på 122% når det kommer til inntak av a-vitamin. (Tar tran også).
Tenkte å investere i ketolyse tabelettene og lurer derfor på om jeg da kan få i meg for mye a-vitamin, siden jeg tar tran og det i ketolysetabelettene er 800 mikrogram a-vit?


#2

Kitt sa for siden:

Vitamin A lagres i kroppen (fettløselig) og når anbefalt dose er 600 mikrogram sånn til vanlig, kan det nok bli litt mye, tenker jeg!


#3

Sjokoladebananen sa for siden:

kanskje jeg bare skal droppe tran, så lenge jeg går på ketolysetabeletter...?


#4

smgj sa for siden:

Det er litt delte meninger om når a-vitamin kan være skadelig. En del teorier går mer på at det er balansen mellom de fettløselige vitaminene (a, d, e (og K)) som kan gi uønskede effekter.

Når det gjelder a-vitamin isolert:
Dersom a-vitaminen din tas i form av betakaroten (mest vanlig) så er sjansen for å oppnå problematiske mengder svært liten da kroppen rett og slett slutter å omdanne betakaroten til a-vitamin lenge før det er kritisk.

800mikrogram tilsvarer 2666IU. I ts tran vil gi ca 4500 IU og dette av en mer biologisk tilgjengelig a-vitamintype (retinol) enn betakaroten. Man har ikke sett problemer før ved ca 10 000IU over lengre tid og ikke sett akutte forgifninger før ca 500 000IU. (Dette er ikke så lett å sammenlikne når man ikke samtidig snakker om hvilken form vitaminet har. Men generelt er sjansen større for forgifning med a-vitamin fra animalske kilder enn ved a-vitamin fra andre kilder... På grunn av forskjellen i biologisk tilgjengelighet.)

Så min konklusjon for meg selv har iallfall vært
Er a-vitaminen betakaroten, eller andre karotenider, så skal det være MYE før det blir skummelt. Biotilgjengeligheten for betakaroten fra tilskudd er omtrent halvparten av retinol sin biotilgjengelighet.

Er a-vitaminen retinol bør man være obs på den totale mengden man får i seg over tid. Summen av retinol bør ikke være mer enn 5000IU pr dag over lengre tid (Da snakker man minimum halvår).

lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminA/
www.drweil.com/drw/u/id/QAA36660
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2492745

Når det er sagt er det jo absolutt best å få mest mulig av vitaminene fra mat da. :) Husk da at biotilgjengeligheten fra betakaroten i mat er enda mindre. (Enkelt sagt - animalske kilder til a-vitamin virker best.)


#5

Yrla sa for siden:

Jeg ville heller funnet en annen tablett enn ketolysetabletten med a vitamin enn å droppe den sunne tranen. Eller, om du spiser masse fisk er det jo greit nok å droppe tran. A vitaminen du inntar er den fra grønnsakene ? da er de ufarlige så du trenger ikke regne med de når du skal se om du får overdose.


#6

Sjokoladebananen sa for siden:

Spiser fisk hver dag, hvis jeg regner med makrell i tomat og røkelaks


#7

lillekri sa for siden:

Vitamin A er uglesett på sviktende grunnlag, akkurat som vitamin D.

Satte meg ned og regnet ut hvor mye tran man må ta for å oppnå symptomer på vitaminosis A ifølge vikipedia; ca 4 liter tran, hver dag i flere måneder.

(Kroppen kan ikke ta til seg så mye, så dette er 100% hypotetisk. Det er altså umulig å få vitamin a-forgiftning fra tran!!)

Det blir ofte sakt at kroppen ikke kan kvitte seg med vitamin a, men vitamin A brukes opp hele tiden. Særlig ved stress, fysisk aktivitet, sykdom, soling (aktiveringen av vitamin D fra sol bruker opp STORE mengder vitamin A. Symptomene på for mye vitamin D er de samme som symptomene på vitamin A mangel.. derfor tran er så ultimat, siden det inneholder begge)

Her er litt av historien om hvordan vitamin a frykten ble skapt i utgangspunktet:
www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/vitamin-a-saga


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.