< Tilbake til oversikten

Tvinge seg forbi kroppens "setpoint"-vekt?

#1

psychgeek sa for siden:

Man lærer virkelig masse av å søke rundt på sidene her, og blir motivert av alle suksesshistoriene og alle de fantasifulle oppskriftene der ute. Dere gjør det virkelig enda mer BEHAGELIG å gå på lavkarbo, hvor man savner intet!

Jeg har prøvd å søke etter en ting jeg lurer på, og håper ikke folk blir irriterte om jeg stiller spørsmål om noe sikkert flere har spurt om før, men here goes:
Min kropp har lyst til å veie 64 kg. Det har jeg merket uansett hvilken slankemetode jeg har benyttet før: 64 er en skikkelig seig grense å komme under. Mange vil kanskje da si at jeg burde bare være fornøyd med denne vekten, men jeg føler meg altså mer vel med færre kilo på kroppen.

Jeg har hatt kjemperesultater de 3 ukene jeg har gått på lavkarbo og har nå kommet til denne "magiske grensen" hvor vekten alltid stopper opp (jeg vet det ikke kan kalles platå etter så kort tid og at jeg virker utålmodig, men jeg vil bare være litt føre var.)

Spørsmålet mitt: i følge diett.no (genial side!!) har jeg ligget på et sted mellom 1500-1800 kcal og mellom 15 og 25 g karbohydrater i løpet av den siste uka og synes dette er behagelig: går aldri sulten, er opplagt og craver ikke.
Hva bør jeg kutte ned på for å "tvinge" kroppen videre ned i vekt? Kalorier? Fett? Karbohydrater?
Og alle disse "partystopperne": Jeg spiser en del ost, fløte og kunstig søtning (malitol (men det skal jeg slutte med i dag), sukrin, natreen (litt som strøsukker her og der, ca teskje om dagen), agavesirup (matlaging)).

Spm er: hvis jeg er under et visst kalorinivå (under 2000) og under et visst karbohydratnivå (Har tenkt under 50), vil disse "klassiske" partystopperne hemme vektnedgang likevel?

Kan nevnes at jeg trenger 3 ganger i uka og har aktiv deltidsjobb.


#2

Nerthus sa for siden:

Jeg ville kuttet i totalt energiinntak slik at fordelingen karbo, protein og fett er like "lavkarbo" som ellers.

For min del spiste jeg for mye "lettfordøyelig" fett fra feks fløte og majones, og jeg går nå ned etter å ha fokusert på å ha fett "naturlig" i maten istedet for å "pøse på".

Jeg bruker også litt flytende natreen innimellom, og spiser en atkinsbar når suget blir for stort, men i hovedsak er min teori for min kropp mindre porsjoner, ingen unødvendige ingredienser i maten, protein og grønnsaker til alle 3 måltider, ingen mellommåltider og MYE vann (i mitt tilfelle rundt 5 liter faktisk, drikker jeg bare et par har jeg dårlig vektnedgang)!

Jeg teller og måler pt ingen verdens ting, men har etter et par år god peiling på kh innhold i matvarer.

Forsøk deg med å fjerne 1/3-1/2 av dine daglige porsjoner uten å gjøre andre endringer. Du kan bli sulten de første 2-3 dagene, fordi du så langt har gitt kroppen nok energi uten at den må ta av kroppsfettet, men det er verdt å holde ut en uke eller to for å se hva som skjer :)

Pass på variert med grønnsaker, protein av god kvalitet og fett i form av gode oljer, steke i smør, avokado, fet fisk mm til alle måltid - altså tenk ernæring, at kroppen skal få det den trenger av vitaminer og mineraler :)

Mitt beste tips så langt ihvertfall!


#3

VistaX sa for siden:

Et tips om du skulle velge å kutte ned på porsjonene, er å drikke litt ekstra med vann. Det hjelper virkelig på sultfølelsen, og jeg har alltid et glass stående med vann på kontoret.


#4

psychgeek sa for siden:

Takk for tips:)
Nerthus: Tror du virkelig det er nødvendig å kutte ned så mye på inntaket? Trenger ikke kroppen ca 1300 for å fungere optimalt? Kutter jeg halvparten, er jeg jo nede i 750 kcal om dagen...det er lite...
Jeg lurer fælt på hvordan partystoppere kan være partystoppere når man uansett går 500 i kaloriunderskudd...men kanskje jeg teller feil, får i meg mer enn jeg tenker selv...


#5

Yrla sa for siden:

Jeg ville forsøkt å droppe maltitol som du selv foreslår, redusert til 1500 kcal, spist streng ketolyse hvor de eneste karbohydratene kommer fra grønnsaker. Eller om du er utålmodig tatt ti dager proteinmodifisert faste før du gjør som jeg har skrevet over. I denne tiden kan du også redusere styrketrening og øke kondisjonstrening eller gått noen lange turer. Jeg vet ikke hvor høy du er og sånn, men du sier du bruker diett.no, hva oppgir de du skal innta av kcal om du setter dine mål inn der da? Jeg synes det stemmer det som oppgis.


#6

Yrla sa for siden:

Partystoppere kan gi høyere blodsukker eller flere karbohydrater enn hva du tåler (skaldemann kan ikke spise frukt uten å legge på seg f.eks), det kan være noe du er intolerant for slik at du får vannansamling, det kan være en ting du spiser for mye av om du spiser den slik at det blir for mange kalorier, og sikkert flere grunner også. Maltitolsøtet sjokolade, sett bort fra at atkins også inneholder en ukjent mengde sukralose, blir nesten som å spise sjokolade med sukker fordi maltitol søter halvparten så mye som sukker og må derfor tilsettes i dobbel mengde. Maltitol har en litt lavere GI enn sukker, da, men ikke store forskjellen i forhold til mange andre søtningsstoffer.

#7

Nerthus sa for siden:

Nei, du bør ikke ligge så lavt i kalorier, og jeg anbefaler heller ikke det, men jeg teller ikke i dag, og spiser halvparten så mye i mengde som tidligere, inkludert at jeg har fjernet feks fløte og majones.

Tenk også at kroppen din skal ha tilgang til enormt med energi fra fettlagrene dine, så om du stoler på magefølelsen når det gjelder inntak, er mett og har jevnt overskudd spiser du vel nok? Husk at dette ikke er til evig tid, men i en vekttapfase.
Så spiser du kvalitetsmat som har mye næring i seg (som feks grønnsaker), SKAL kroppen i praksis kunne hente energi fra fettlagrene dine - som i stor grad består av mettet fett - når du spiser lite karbohydrater.

Jeg sørger for å spise STORE stykker animalsk protein, en god neve varierte grønnsaker og passe med fett. Bruker i tillegg "magefølelsen" for å kjenne om jeg er mett eller fysen.

Spiser jeg for lite næring en dag blir jeg ofte uttafor og mer fysen, spiser jeg altfor lite kh blir jeg enormt grinete - så prøver å justere meg litt fram til optimalt inntak :)

Jeg foreslår at du leser forslaget mitt - også bruker du magefølelsen for å se hvordan du kan tilpasse det til din hverdag.
Jeg er nok sikker på at jeg kalorimessig spiser veldig lite i denne perioden, men at jeg forbrenner fett er helt sikkert!
Med stort fettinntak pleide jeg å bli varm i kroppen - nå fryser jeg innvendig - og for meg er det et tegn på at forbrenning av KROPPSFETT og ikke inntatt fett er godt i gang :)

Generelt anbefaler jeg ren mat istedet for alt "ekstra". Kutt ned ost til feks bare nødvendig mengde på gratinert mat osv, kutt alt av søtt, og er du bekymret for fysing og sånn, øk størrelsen på fiskestykkene eller kjøttkakene du lager, ha på ekstra med varierte grønnsaker og bruk gode fettkilder! Stek maten i smør eller cocosa, ha olivenolje på salaten (som du har MYE proteiner i), bruk avokado, laks mm i stor grad.

Prøv det i en - to uker. Altså kutt ALT utenom "ordentlig mat" og mye vann. Du kommer til å bli litt fysen om du er vant med små mellommåltider, men del heller de andre måltidene med ordentlig mat i to og spis flere ganger.

I dag ble det feks stekt kyllingfilet med rub-a-dub krydder, og en salat med grønnsalat, fetaost, oliven og tomater med olivenolje og epleeddik til lunsj :)

Lytt til kroppen - (men ikke når den hyler etter sukkermat) ;)

Litt trøst? Nei, jeg klarer ikke være konsekvent på pepsi max og atkinsbarer hver dag, selv om jeg ØNSKER å kutte ut helt. Jeg går heldigvis ned foreløpig, men jeg skal fra i dag ha noen dager helt uten og forventer mentalt fyse-helv.... som vanlig ;)
Jeg SKAL klare det - jeg SKAL klare å være bevisst nok til å BARE spise GOD og NÆRINGSRIK MAT! ;)


#8

psychgeek sa for siden:

Gode råd både fra Nerthus og Yrla. Når denne leie forkjølelsen blåser over, skal jeg være enda striktere med kosten. Godt du har litt laster du også, Nerthus, ikke bare meg ;-)
Yrla: Jeg er 167, veier nå 63,8 (gått ned pga sykedager med lite matlyst, regner med det går opp igjen når jeg er på beina). Diett.no sier jeg kan holde meg på 1850 kcal for å gå ned til 60 kg 1. august. 1850 er raust, jeg klarer fint å holde meg på i overkant av 1500 så fremt jeg dropper kveldsmaten. Legger til at jeg fortsatt vil ha en sunn BMI når jeg er på "drømmevekten":-)


#9

Yrla sa for siden:

Ja men da kan du jo ligge et sted mellom 1500 og 1850 da. Jeg gjør det selv. La på meg 1-2 kg da jeg økte fra 1500 til 1900 nå de siste månedene, så nå reduserer jeg til 1600(men jeg skal ha så lite fordi jeg er en gammel kjerring på 39:). Jeg legger en plan for hva jeg skal spise før jeg spiser fremfor å legge inn dataene på diett.no etter at jeg har forsynt meg. Slik kan jeg påse at jeg får rett antall til hvert måltid.

#10

Yrla sa for siden:

Jo lenger tid du gir deg på å gå ned jo mer kan du spise. Det er morsomt å leke seg med kalkisen på diett.no. Om du skriver inn at målet skal nåes først om 2 år ser du hvor mye du kan ligge på i det lange løp.



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.