< Tilbake til oversikten

Fått med deg dette? Mindre jod i melkeprodukter ved endring av kuenes fôr


#2

Yrla sa for siden:

i norvegia skal det være 50 ug pr 100g ifølge tine, dette er 33% av hva vi bør ha i oss dgl, minimum.
Og i jarlsberg lite er det kun 33 ug. dgl inntak bør være 150 mg.
kanskje vi skulle tatt jodtilskudd (og få bedre stoffskiftet?)


#3

Chamomilla sa for siden:

Et tilskudd med jod eller sette seg bedre inn i alternative kilder kan nok være en idè om man ikke inntar særlig med verken fisk eller melkeprodukter.


#4

smgj sa for siden:

Ja, jeg har lest det... vi forer kyrne feil for og det får ringvirkninger. Det gjør det også at vi ikke roterer dyrkingen og det at vi benytter kunstgjødsel... som bare tilbakefører en brøkdel av de opprinnelige stoffene i jorda. Finnes ikke stoffene lenger i jorda, så får vi dem heller ikke i kosten.
Snarveiene koster.

Tilbake til jod. Når det gjelder RDIen til jod er den kun beregnet ut fra hva man tror skjoldbruskkjertelen trenger for ikke å senke stoffskiftet - ikke det faktum at også resten av kroppen bruker og trenger litt jod.
Dog - når det gjelder jod skal man også være forsiktig med å mangedoble RDIen uten å ha satt seg grundig inn i informasjonen rundt det. Det er tryggere å øke jod gjennom å spise mye sjømat og å gjøre som japanerne - spise tang. Iherb har en del produkter. Jeg mener dulse var ett av de med bra med jod i - men mengden jod i ulike tangprodukter varierer.

Japanerne spiser 1,5-12mg(milligram) jod hver dag. I Norge mener vi at RDI 150µg (mikrogram) - (det er 1000 mikrogram i 1 milligram - japanere spiser altså i snitt minst 10 ganger vår RDI). Enten som "strøssel" over salaten, eller som kelp-tilskudd. Jod og selen bør balanseres. Selen får man målt i serum, men jod er vanskelig å måle. I USA kan man få såkalt belastningsprøve, men det mest nøyaktige i bruk i Norge er totalmåling i døgnurin. Det er IKKE vanlig å få denne, siden man "pr def." ikke har jodmangel i Norge... :rolleyes: Merkelig at man ikke finner det når man ikke leter, spør du meg.

Om man er interessert i mer om jod så har Dr Brownstein, Dr Abrahams og Dr Flechas (man finner lett informasjon om dem via google + "iodine") en god del publikasjoner hvor de forsøker å øke bevistheten rundt jod.

Edit: hovedsymptomene på jodmangel er alle symptom på lavt stoffskifte. Nettopp fordi skjoldbruskkjertelen er avhengig av jod. Men man ser også sammenheng mellom fibroser og jodmangel, samt at man mener at tilstrekkelig jod kan virke beskyttende mot brystkreft. Jod sentrerer seg i eggstokker/testikler og i magesekkens slimhinne i tillegg til i skjoldbruskkjertelen.


#5

Yrla sa for siden:

Jeg har ikke studert jod. Du skriver om sink, er det fordi de er antagonister slik sink er med kobber også? Er det sånn at man kan få lavt stoffskifte av for mye jod også?



#7

senorita sa for siden:

finnes det ikke salt med jod i som man kan spise? Er det negativt å spise for mye jod også?


#8

Yrla sa for siden:

det er veldig lite i saltet. jeg har lest at jod utskilles i urinen så det er vel ikke så farlig å få litt mye. noen mener vi har godt av mangedobbelt dose av hva som anbefales i norge


#9

smgj sa for siden:

Jeg skrev om selen, ikke sink her? :confused:

Jeg vet ikke om selen og jod er antagonister, men jeg vet at jod trengs for å lage stoffskiftehormoner (stoffskiftehormoner trenger 1-4 jodatomer), mens selen trengs for at man skal kunne bruke stoffskiftehormonene - sånn kort sagt. Under bruk spaltes jodatomene av hormonet igjen, ved hjelp av selen.

I tillegg er selen en kraftig antioksidant og kan binde opp tungmetaller slik at de skilles ut.

Man får ikke lavt stoffskifte av for mye jod direkte - men om man mangler sporstoffene til å behandle jod riktig i kroppen kan man få problemer. Det er derfor jeg trekker inn selen siden man trenger selen for å håndtere jodet riktig. ( Dette gjelder forsåvidt for alle mineraler.) Og har man stoffskifteproblemer på forhånd så kan store og plutselige jod-tilskudd gi rare (og ikke alltid ønskelige) utslag. Tilskudd i norske doser, eller som den Yrla lenker til er ingen fare.

Nok selen er et par brasilnøtter med skall daglig. (Med skall fordi mest selen finnes i skallet.)

Ja, vi har jodberiket salt i Norge. Dessverre bruker vi mindre og mindre av dette saltet (og av salt generelt) og ferdigmatprodusentene er ikke pålagt å bruke jodberiket salt... så i praksis kan man få ufordelaktig lave jodnivåer, også i Norge. I sær siden man kun har tenkt at skjoldbruskkjertelen trenger jod, ikke resten av kroppen også.


#10

Yrla sa for siden:

Jeg leste sink når du skrev selen.
Da er det kanskje fordi jeg har tatt selen i noen mnd jeg har fått bedre stoffskifte da. Kuult. Skal lese mer om jod i ernæringsboka mi nå.

Deler fra boka: Opptaket av jod krever kobber og sink. Jernmangel hemmer kanskje også aktiveringen av jod.
Lettere jodmangel kan feiltolke som: overfølsomhet, tretthet, sløvhet, langsom puls, lavt blodtrykk, tendens til overvekt, depresjon, nedsatt tenkeevne, nedsatt fruktbarhet og lav morgentemperatur.

Overdosering kan hemme skoldbruskkjertelen.


#11

smgj sa for siden:

Når det gjelder det siste så er det en omdiskutert påstand. Jeg vet ikke fasiten, men det finnes flere som hevder at det normalt ikke skal kunne skje. (At man har brukt TSH for å måle stoffskiftet og det er et indirekte mål. Det er nemlig riktig at TSH kan stige ved jodtilskudd, og TSH normalt stiger ved lavt stoffskifte. Paradokset er at man ikke ser at stoffskiftehormonene synker selv om TSH stiger i dette tilfellet.... og da er sannsynligheten stor for at det er "noe ukjent" som skjer.)
Det er også lett å finne eksempler på litteratur som sier det motsatte - at man kan få for høyt stoffskifte av jod...


#12

Yrla sa for siden:

Jeg har lest litt og ser at fluor er antagonisten til jod, og fluor er det ikke akkurat mangel på, så det skaper enda mer jodmangel. Jeg har slutta med fluor i tannkrem.
Når fisk kokes forsvinner en del jod også. D vitamin er viktig for skjoldbrukskjertelen også.

Her www.mbschachter.com/Iodine.htm
sies det at 1g salt inneholder 77 mcg jod. Kanskje ikke i norsk salt. Må sjekkes opp.oG det sies at kvinner der det er lav forekomst av kreft, nemlig i Japan, inntar kvinner gjerne 13 mg jod via sjømat dgl. ( Japanese women, who have one of the lowest breast cancer rates in the world, ingest more than 13 mg of iodine daily from seaweed without suffering any adverse consequences.)Denne legen det snakkes om i artikkel jeg her linker til anbefaler ikke 125 mcg som er vanlig i Usa å anbefale som dgl inntak men 12,5 mg.


#13

Yrla sa for siden:

jeg ser på jodsaltet mitt at det kun er tilsatt 5 mg i en hel eske på en kg! så det er skummelt om noen tror som jeg gjorde før at bare man spiser sånn salt så får man i seg nok. Jeg er ikke noen stor fiskespiser. Forresten finnes det jod i egg. Et egg på 50 g kan inneholde 13-26 mcg, og det er hva hønene fores med som bestemmer mengden. Ikke mye uansett.


#14

smgj sa for siden:

Økologiske egg - og aller helst egg fra ekte frittgående høns (hagehøns, ikke "frittgående i binge") har mye mer jod.

Ja - og så kan man spise jordbær i sesong.. jordbær har jod. (Og reker, torsk, tranebær og potetskrellet).


#15

Yrla sa for siden:

Hadde det ikke vært morsomt om lavkarbo-folk med stoffskifteproblemer ble kjent for å spise potetskrellet men ikke poteten?



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.