Hei :)
Har begynt med lavkarbo for snart en måned siden, og har gått ned 1,5 kg i vekt. Er det bedre å trene ved siden av hvis en vil gå fortere ned i vekt?
Synest liksom det ikke går fort nok, har vel hørt om de som går ned mange kg allerede første uka.
Noen som har erfaring med dette?
Ja, det er vanlig å gå ned mange kilo første uka, og at det går tregere etter det. Den første uka mister man mest vann, fettapet er det du ser på vekta ukene etter. Da er vel 0,5-1,5 kg det som er vanlig og anbefalt, eller mindre hvis du er normalvektig. At de som intervjues i kjerringblader osv. skryter av at de har gått ned flere kilo i uka betyr ikke nødvendigvis at det er det ideelle eller det du bør forvente eller sikte etter.. Det er mange baksider med for rask vektnedgang også.
Ja, hvis du trener ved siden av uten å spise mer vil du logisk nok gå ned raskere. Hvis du går fra å være stillesittende til å plutselig begynne å trene, eller begynner med en ny type trening, kan vekta gå litt opp eller stoppe opp i begynnelsen uten at det er noe å bekymre seg for. Det er bare ekstra vann og muskler som gjør at fettet du har mistet ikke vises på vekta, derfor anbefales det ofte å bruke målbånd i tillegg. Kostholdet er fortsatt det viktigste, så hvis du ikke går ned så mye som du forventet kan det jo være en ide å se om det er noen justeringer du kan gjøre der. Både trening og småjusteringer i kostholdet var det som måtte til for meg.
Den viktigste formen for trening når det gjelder vekttap, er kondisjonstrening. Marit Bjørgen har en ekstremt høy evne til forbrenning for eksempel, fordi hun har et meget høyt oksygenopptak. Jo høyere maksimalt oksygenopptak, jo høyere evne til forbrenning får du. Den aller beste måten å øke hjertets evne til å pumpe oksygenrikt blod rundt i kroppen på, er intervall trening. Så om du kombinerer intervall trening med gå/løpeturer på rundt 1 time 2-3 ganger i uken, UTEN å øke kcal inntaket, er du NØDT til å gå ned i vekt, det er fakta.
Så fremt man ikke har en hormonell forstyrrelse som gjør at kroppen og cellene i kroppen ikke responderer helt likt som funksjonsfriske celler....
Men, klart, i praksis over tid så holder teorien vann fordi selv jøder med hormonelle forstyrrelser gikk jo ned i vekt så lenge kcaloriinntaket var mindre enn uttaket. Men om det er så veldig sunt kan nok diskuteres. Men ut fra tragiske bilder så ble de tynne ja.
Styrketrening er også viktig for å beholde mest mulig muskelmasse ved raskt vekttap, selv om en ikke forbrenner så mye fett under denne typen trening direkte. Kroppen bruker allikevel en god del energi på å vedlikeholde musklene, og jo mer muskler man har, og jo mer man bruker dem, dess mer energi går med til dette. Kaloriunderskudd vil ofte føre til noe tap av muskelmasse med mindre man kombinerer det med vektbelastende trening, selv om lavkarbo har vist å gi mindre tap av muskelmasse enn tradisjonelle høykarbo-lavfett slankekurer.
Enig i dette. Et greit helkroppsprogram av typen 3 x 8-10 med 7 - 8 basisøvelser holder i massevis, 2 ganger i uken.
Mange eksperter står også frem og sier at mye muskler bruker mye energi også under hvile. En sannhet med store modifikasjoner. Èn kg muskler i hvile, bruker ca 15-20 kcal på et døgn. Men det er ikke så lett å få frem når trim dronninger står frem i media og kaster ut av seg usannheter etter usannheter.
Ja, nytter jo ikke å stramme opp for så å gå tilbake til å slenge i sofaen og tro at du har blitt en fettforbrenningsmaskin. Har forstått det slik at sannheten i påstanden om at jo større muskler du har jo mer kalorier forbrenner du ved hvile hovedsaklig gjelder energien kroppen bruker på å bygge opp de nedbrutte musklene igjen etter trening? Altså at større muskler = mer vev å reparere = høyere hvileforbrenning etter trening. De som virkelig satser på muskelbygging spiser jo utrolig mye, og trener lite cardio, så jeg regner med det går med en god del energi til dette. Hva tror du om det? Uansett blir jo det eventuelt bare en positiv bivirkning av å drive med styrketrening, ikke hovedargumentet..
Hehe, nei ikke sånn ment at ikke hjertekapasiteten ikke øker. Det vil den gjøre med kardio.
Det var mer det at kardio er den mest effektive måten å forbrenne fett på er ikke nødvendigvis slik for personer med hormonelleforstyrrelser som f.eks hypothyreose. Nettopp fordi deres celler ikke evner på samme måte å forbrenne fett på samme måte som de uten sykdommen. Binyrene vil skille ut stresshormoner som i sin tur vil gjøre at kroppen vil lagre på fett fremfor forbenne det av hard kardio. For de med slike lidelser kan derfor kardio ha motsatt effekt på en slankeprosess og de bør vente til stoffskiftet er normalregulert før de iverksetter intervaller. I denne perioden, som for enkelte kan vare hele livet ut så er alternativ trening, kosthold, korrekt medisinering nøkkelen til et vedvarende vekttap.
Men misforstå meg rett, all fysisk aktivitet, særlig for de med hypothyreose er avgjørende for sykdomsbildet deres, men inntil kroppen er "klar" for trening så kan det faktisk få motsatt effekt. Altså vektøkning....tro det eller ei. Trodde ikke jeg skulle si det, men har fått en laaaaang innføring i dette nå av kona som har hypothyreose og har ervervet seg mye kunnskap om temaet gjennom sin sylkdom og sin jobb som helsesøster.
Jeg hadde og har vel fremdeles en oppfatning av at så lenge man bedriver kardio/styrketrening etter gode treningsprinsipper så er det umulig å ikke gå ned i vekt, men ikke for alle ;)
Vi er enige Bitorres, men treningskunnskapen og mye av forskningen omhandler jo funksjonsfriske mennesker og andre "regler" for hva som er mest effektivt vil gjelde for særlig de med hormonelle forstyrrelser. Er skrevet mye om dette på eksvis sonjas stoffskifteforum hvor majoriteten opplever akkurat det jeg nå har skrevet. ;)
Og det fine med et slikt godt styrkeprogram med basisøvelser vil kunne gi både vaskebrett og definerte muskler uten å kjøre såkalte "supermageprogrammer" som man ofte leser om i ukeblader, treningsblader og dagspressen ;)
En godt bevart hemmelighet hehe. Men ulempen med gode basisøvelser er at det er tungt, vondt og hardt og derfor tror også jeg "trimdronninger" får mer "kred" om de snakker om kvinnevennlige øvelser....man får solgt mer blader da :D
Det er tungt underveis, godt for samvittigheten etterpå og musklene blir harde? :p
Amerikanerne sier "no pain, no gain" og det tror jeg man bør ta til selg. Til og med jeg - sofapoteten, vet det.
He he... Hvis det gjør vondt så bør man stoppe opp og revurdere, for det er et tydelig tegn på at man gjør noe galt. Men det forutsetter at man har lært seg å kjenne forskjell på lett ubehag og smerte ;)
Ja, sant... jeg regnet "musklene skriker i nåde" etter statisk jobbing f.eks som "pain"... jeg mener ikke at man skal halte seg gjennom en marathon med betent achilles.....hypha! :p
Helt enig i no pain, no gain-tanken, i den betydningen at du skal kjenne det når du trener. Men selvsagt, en annen type smerte er et signal om at noe er galt, skade, krampe eller teknikk
Hei alle dere som har mer kunnskap om styrketrening enn meg,
min mor har bitt på ideen om at det kunne gjøre henne godt å trene litt hard styrke. Hun nærmer seg 60, spiser moderat lavkarbo, beveger seg mye, grei kondis, slank, men føler at hun kunne hatt godt av å stramme opp både her og der.
Jeg fortalte i en bisetning at med en gang jeg begynte å føle meg litt sikrere på kroppen min så skulle jeg begynne med disse mye omtalte basisøvelsene med tyngre vekter og hun ble veldig interesert.
Det jeg da lurer på er om noen av dere kunne gitt meg et forslag jeg kan videreformidle om vilke 5-6 øvelser som er de viktigste (knebøy, markløft, utfall...) og om dere har et forslag til hvilke vekter hun kan begynne med (forsiktig). Jeg vet at det er mye å spørre om, men tenkte at jeg kunne finne så mye som mulig ut for henne så hun ikke mister motet.
Takker på forhånd for alle svar!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.