Yrla sa for siden:
Når vi stresser (og hvem av oss gjør ikke det?), dannes det både melkesyre og urinsyre i muskulaturen. Mange av oss har i tillegg et altfor syreproduserende kosthold og drikker ofte altfor lite vann (kaffe og cola er «supersurt»!). Et høyt inntak av karbohydrater vil også bidra til et surt miljø i kroppen i tillegg til at du mater candida-soppene i tarmkanalen din (noe som bidrar til dårlig fordøyelse/næringsopptak og utvikling av matvareintoleranser og allergier generelt).
Spiser du mye søtsaker legger du grunnen for en høy insulinproduksjon, med et blodsukker som en jojo som resultat. Når blodsukkeret ditt blir for lavt, og du begynner å kjenne deg sliten, trett, ukonsentrert og irritabel, forsøker kroppen å «piffe» deg opp ved å øke adrenalinet ditt (hormonet kortisol øker ofte også, noe som gjør at betennelsesprosesser igangsettes). Økt adrenalinproduksjon vil også medføre at du automatisk spenner muskelfibrene dine. Dette igjen gjør at du lager mer melkesyre, og den onde sirkelen fortsetter og fortsetter. Derfor har kostholdet ditt definitivt stor inflytelse.
Når du har for mye syre i vevet, brytes de basiske mineralene kalsium, magnesium, natrium, kalium og sink ned vesentlig raskere. Det mineralet som skilles ut først ved stress er magnesium (se tidligere artikkel om magnesium). Samtidig er magnesium det mineralet som får muskelfibrene dine til å slappe av og sentralnervesystemet ditt til å gjøre det samme. Ser du «tegninga»?! Det er kanskje ikke så rart at du våkner stiv og støl og uuthvilt om morgenen når søvnen har vært dårlig og muskulaturen har stått og jobbet hele natten. At du har vært oppe og urinert flere ganger (stram muskulatur i blæreveggen gjør blæren mindre), gjør vel heller ikke saken særlig bedre. Muskelknuter i skuldre og nakke (les: hodepine og migrene) gjør deg neppe til en muskelbunt!Om leggkramper og senestrekk, kan vi si det samme. Stram muskulatur gir dårlig peristaltikk og kan medføre påfølgende forstoppelse.
For lite magnesium i forhold til kalsium øker faren for forkalkninger over alt i kroppen. I blodårevegger (les: hjerte/karsykdom), ledd (artroser og artritter), galle og nyrestener. Vitamin B6 er svært viktig for å regulere balansen mellom kalsium og magnesium (det øker også opptaket av magnesium, krom og sink). Sjekk ut tidligere artikkel i magasinet om sukker, krom og blodsukker generelt. Mineralet kobber spiller også en rolle i å kontrollere betennelser, høyt jern bør unngås da det fremmer betennelser og mineralet mangan er viktig ved forstuvninger og problemer i senefestene.
Heldigvis er alt dette enkelt målbart ved å ta en hårmineralanalyse.
Ved betennelser i muskler, ledd, senefester og seneskjeder er betennelseshemmende midler ofte nødvendige. Da anbefaler jeg større doser omega 3, gurkemeie og hele palletten av gode antioksidanter. Mange urter har også god innvirkning på stress i binyrene (les: demper adrenalin og kortisol). Det kan også være andre underliggende mikrobielle årsaker til betennelse i muskler og ledd ( jada, vi måler disse også!). Noen av de viktigste er forskjellige utviklingstrinn av para-tuberkulose, en sykdom velkjent for veterinærer som vi også finner hos en hel del mennesker (noe legen din aldri har lært om på sin skole, men det betyr jo ikke at det ikke er et stort problem?). Dette bringer oss rett over i reumatiske lidelser som etter min og manges oppfatning har samme utgangspunkt. Når reumatismen først er etablert, ser vi ofte en raskere nedbrytning av brusk samtidig. Å tenke betennelseshemmende midler er her også naturlig, i tillegg er det ofte nødvendig å tenke på oppbygning av brusken med glucosamin.
utdrag herfra eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Nyheter/Ern%C3%A6ring&page_id=89