< Tilbake til oversikten

Får leveren mindre jobb når vi spiser lavkarbo?

#1

Yrla sa for siden:

Jeg ser på eataholics på Tv, og der var det en fyr som levde kun på junk food som hamburgere, kjeks og is etc. , veldig mye karbohydrater. Han fikk beskjed om at han kom til å få leversykdom pga overbelastet lever om han ikke endret matvanene sine.

Jeg har aldri hørt om dette før. Har bare tenkt at leveren sliter ved tilførsel av ren gift og tilsetningsstoffer. Hva er det som sliter på leveren mest? Sukker? Fett sammen med sukker? ??? Jeg er et blankt ark men kommer nok til å google litt.


#2

Yrla sa for siden:

Ah, nå skjønner jeg. Kaker, kjeks, brød, potetgull, pommes frites, godteri etc. skader leveren fordi transfett forstyrrer leverens enzymer som skal avgifte. Mye kaffe og te irriterer leveren. Alkohol hemmer leverens arbeid forid alkohol må nedbrytes,og salt og pepper irriterer en allerede overaktiv lever.

Fant også at shisandra hjelper lever til å avgifte og ar gurkemeie stimulerer leveren. Fant alt her:www.bionordic.dk/indhold/sygdom/andre/leverproblemer.html

Hvordan kommer leveren i ubalanse?
Sinne og irritasjon irriterer leveren. Virusinfeksjon.
Leveren er kroppens viktigste avgiftningsorgan og derfor sterkt belastet hos de fleste av oss som lever i et samfunn hvor vi utsettes for mye forurensning, miljøgifter og tilsettingsstoffer i mat.

Kosthold
Unngå alt som kan skade og irritere lever - minst mulig lever-toksiske stoffer som: Alkohol, løsemidler, muggsopper ( muggoster, peanøtter, pistasjenøtter, avokado med mer) og legemidler som kan skade lever. Fet mat.
Mennesker med leverskade og kronisk leversykdom bør spise fettfattig kost, lite melkefett, farsemat av kjøtt og lite stekt mat.
Mye grønnsaker og frukt anbefales, spesielt bladgrønnsaker.
funnet her: www.sandnessoneterapi.no/Modul%2011%20svar.doc


#3

Yrla sa for siden:

og har man en svekket tarm pga mye sukkerholdig mat avgifter den ikke som den skal og giftstoffene går ut i blodet hvor andre avgiftningsorganer må ta seg av mer gift enn de egentlig er beregnet til, altså nyrer og lever. En svekket tarm belaster de andre organene, alstå.


#4

TigerTove sa for siden:

Interessan lesning, takk Yrla!


#5

senorita sa for siden:

jeg har svulster på leveren og hadde for 1.5 år siden skikkelig forhøyede leververdier.. etter 1 mnd på lavkarbo var de halvvert.. sier sitt :D


#6

Carisma sa for siden:

PCO og insulinresistens er tilstander hvor forhøyede leververdier er vanlig. Mine blir markant bedre på lavkarbo. :ja:


#7

Yrla sa for siden:

oj, wow! vet du hva betyr leververdier betyr?


#8

senorita sa for siden:

Jeg skal sjekke opp de forskjellige verdiene til deg på søndag, det er litt forskjellig som ble målt... Asat alat ferritin og ymse... Alt sank betraktelig etter jeg gikk over til lavkarbo.. høye leververdier tyder vel på infeksjon i leveren? svulstene er påvist krympet også heldigvis.. :)


#9

Yrla sa for siden:

Jeg googlet det siden du virket noe usikker og det var nok ikke dumt fordi det sto følgende hos lommelegen:
Faktorer som kan påvirke leververdiene er: medikamenter (feks paracetamol i for store mengder), alkohol, betennelser (hepatitt eller feks kyssesyke), forgiftninger, gallestein, hjerteinfarkt. Også kreftsykdommer og leversvikt av andre årsaker kan gi høye verdier.


#10

Yrla sa for siden:

forhøyede leververdier er de leverenzymer som "lekker" ut i blodbanen i større mengde enn vanlig, når leveren "jobber" litt hardere enn vanlig, av ulike årsaker, f.eks. medikamentbruk. Der er følgelig svært mange mulige årsaker til forhøyede leverenzymer i blodet.Blant de vanligste årsaker til forhøyede leververdier er for høyt alkoholinntak, medikamenter og overvekt.


#11

senka sa for siden:

Øh så godt å høre at du er blitt bedre via kosthold.Lykke til videre Senorita:)


#12

Photobscura sa for siden:

En ting jeg lurer på er om dersom man f.eks. må fjerne milten, vil da leveren få hardere belastning?


#13

Yrla sa for siden:

Milten fungerer som et filter i blodbanen og renser blodet for avfallsstoffer og skadede blodceller. Vi kan si at milten er en slags lymfeknute i blodbanen i sted Milten fungerer som et filter i blodbanen og renser blodet for avfallsstoffer og skadede blodceller. Vi kan si at milten er en slags lymfeknute i blodbanen i stedet for i lymfebanen. Milten er dermed en del av immunsystemet, men hvis den blir fjernet, overtas miltens funksjoner raskt av andre deler av lymfesystemet – i hvert fall nesten. Uten milten er vi nemlig mer utsatt for alvorlige infeksjoner med enkelte bestemte bakterier som kan gi livsfarlig lungebetennelse og blodforgiftning. Derfor råder man alle som mangler milten, til å la seg vaksinere regelmessig mot nettopp denne typen infeksjoner.et for i lymfebanen. Milten er dermed en del av immunsystemet, men hvis den blir fjernet, overtas miltens funksjoner raskt av andre deler av lymfesystemet – i hvert fall nesten. Uten milten er vi nemlig mer utsatt for alvorlige infeksjoner med enkelte bestemte bakterier som kan gi livsfarlig lungebetennelse og blodforgiftning. Derfor råder man alle som mangler milten, til å la seg vaksinere regelmessig mot nettopp denne typen infeksjoner.illvit.no/spor-oss/har-vi-bruk-for-milten

. Miltens hovedoppgave er å rense blodet for fremmede substanser, organismer, partikler og skadede/gamle erytrocytter (røde blodceller). Disse funksjonene blir utført av fagocytter (hvite blodceller) som er i stand til å ta opp og tilintetgjøre inntrengere.Milten består av mye lymfevev som kan likne på vevet i lymfeknuter. Det er rimelig å anta at milten er viktig for immunsystemet ved produksjon av antistoffer og ved produksjon av enkelte hvite blodceller.no.wikipedia.org/wiki/Milt

Leveren har andre oppgaver, se her no.wikipedia.org/wiki/Leveren


#14

Photobscura sa for siden:

Takker! Miltens funksjon visste jeg forsåvidt om, men ikke så mye hvordan det funker om den ikke er der. Skal opereres på mandag, og den største komplikasjonen (dog relativt sjelden) er at milten ødelegges og må fjernes.


#15

Yrla sa for siden:

Du finner nok noe om du googler. Lykke til med kunnskapssanking og operasjon. Det går nok bra. Jeg leste et sted at leveren overtar miltens oppgaver om den fjernes men det sto ikke mer enn det.

#16

Photobscura sa for siden:

Jeg satser jo på at det går bra, men jeg vet jo at det er en risiko. Men i tilfelle greit å vite at man fint overlever det også. Kroppen er forunderlig sånn sett, utrolig mange organer man kan klare seg uten før det virkelig ikke går lenger.


#17

Yrla sa for siden:

Ja det er godt å vite, du slipper ihvertfall en maskin som hvis nyrene svikta eller få grisehjerte hvis hjertet svikta...;) uten milt blir man nok mye forkjøla og får influensa men det er jo ikke så ille. Du kan eventuelt vaksinere deg og styrke det gjenstående immunforsvaret. Om du er uheldig, noe jeg tviler på, vil du kanskje komme til å bli immunforsvarekspert:)

#18

senorita sa for siden:

Hva mente du jeg var usikker på? jeg vet hvorfor leververdiene mine ikke var bra, det er fordi jeg har svulster på leveren, hverken kyssesyke, kreft eller alkohol/medisin som har gitt meg høye verdier. Mine svulster på leveren kom av hormonene i ppillene som jeg har brukt i 10 år. Dvs jeg kan nå ikke bruke hormonprevensjon.


#19

Photobscura sa for siden:

Vaksiner holder jeg meg generelt unna ... Skeeeeptisk. Men sånn det er nå har jeg jo allerede hundre luftveisinfeksjoner i året, så da ...
Nei, det er jo ikke så stor sannsynlighet at det skjer, og jeg er ikke redd for det, men at det ér en sannsynlighet må jeg jo bare forholde meg til.


#20

Yrla sa for siden:

Jeg er også veldig skeptisk til vaksiner, og jeg har også forkjølelser og influensa året rundt med små opphold innimellom bare til tross for miltens tilstedeværelse:). Jeg ville bare tatt vaksine om jeg hadde krepert uten. Om du får beholde milten og den trenger å styrkes er det noe akupunktører kan gjøre. Jeg kjenner til punkter som jeg har tenkt passer på flere av dere og som jeg gjerne skulle gitt dere stimuli på. Ødem, sukkerbehov, miltstyrkende punkt m.fl.


#21

Photobscura sa for siden:

Akupunktur vurderer jeg igjen uansett. Heldigvis for meg forsvant majoriteten av ødemene da jeg slutta med progesteronkrem! Sukkerbehov har jeg ikke. :)


#22

Yrla sa for siden:

Kuult. så supert at overskuddsvannet forsvant ved å kutte ut det!!

#23

senorita sa for siden:

Verdiene mine før lavkarbo og etter:

blodprøver tatt 28-09-2010 (begynte på lavkarbo i okt 10)

PS-Ferritin (jern) verdi 766 (normalt nivå 10-150)
PS-ALAT verdi 112 (normalt nivå 10-45)
PS ASAT verdi 175 ( normalt nivå 15-35)
PS Gamma GT verdi 103 (normalt 10-45)

Så målte jeg igjen 21.10.2010

ALAT: 166 (før 112)
ASAT: 87 (før 175)
GAMMA: 88 (før 105)
FERRITIN: 317 (før 766)

Betydelig nedgang på de fleste, bare på 1 mnd på lavkarbo.

Ny måling 18.11.10

ALAT: 134 (før 166)
ASAT: 74 (før 87)
GAMMA: 60 (før 88)
FERRITIN: 272 (før 317)

Så på under 2 mnd på lavkarbo så hadde jeg altså redusert :

ASAT med 101
FERRITIN med 494
GAMMA med 43

Tok en ny prøve 14.03.12, dvs for ca en mnd siden:

ALAT verdi 29
ASAT verdi 19
GAMMA verdi 32
FERRITIN 36

Totalt reduksjon på 1,5 år :

ALAT -83
ASAT -156
GAMMA - 71
FERRITIN - 730

Og alle nivåene er innenfor normalen :)

Takk til lavkarbo, vektnedgang og ingen hormontilskudd :)


#24

senka sa for siden:

Ååå Senorita,gratulerer så mye,du har godt jobba for helsa si:)Flott å se på prøvene,som forandra seg,fra måned til måned,det skulle stå i avisen
Bravo,flinke jenta:):)


#25

Photobscura sa for siden:

Marella! :heia:

Kan forresten meddele at milten min overlevde operasjonen! :D


#26

Chamomilla sa for siden:

Interessant tråd! :)

Photo: Godt at milten overlevde og du også! :D


#27

Photobscura sa for siden:

Ja, det er ikke så verst! :D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.