Klassisk fiskegrateng med nydelig muskatkrydret saus.
En kjempegod, sunn og velsmakende hverdagsmiddag.
Oppskrift
ca 400 g ferdig kokt torskefilet eller annen hvit fisk
150 g smøreost
ca 1 dl fiskekraft
1 dl kremfløte
1 ss smør
1/4 purreløk
1 ts malt muskat
1 egg
2 - 3 ss revet parmesan
1 ss malte mandler
Start med å skille egget, og stivpiske eggehviten.
Skjær purreløken i små biter og surr denne myk i en kjele sammen med litt smør.
Lag den hvite sausen ved å smelte smøreosten i kjelen, og tilsett så fløte og fiskekraft.
Smak til med muskat og salt.
Ta kjelen av pannen og rør inn eggeplommen.
Bland inn fisken i sausen, og vend forsiktig inn den stivpiskede eggehviten.
Ha alt over i en ildfast form.
Strø over revet parmesan og malte mandler.
Stekes ved 180 grader i ca 30 min, til gratengen er gylden og fin.
Dette er den beste fiskegratengen jeg har laget på lavkarbo på disse 3 årene! Og det var ikke bare jeg som likte den, men de andre fiskespiserene her også.
Saus med kremost i var nok kanskje en del av hemmeligheten. Og revet parmesan var skikkelig smaskens oppå, gav en helt ny smak på toppingen.
Jeg brukte en sånn stor seiblokk fra lerøy, tror den er 600g, og det gikk helt fint.
Ja, denne oppskriften er det nærmeste jeg har kommet "originalen" til nå :)
Parmesanen på toppen gir hele gratengen en ekstra piff ja :D
Sammen med de malte madlene blir det litt sprøtt lokk også...
Takk for denne! Var helt nydelig selv om jeg ikke hadde parmesan og måtte bruke vanlig hvitost på toppen. Her funket billig smeltosten fra Rema ypperlig. Brukte blanding av baconsvor og mandler på toppen. Funket det også. Blir en av favorittene:)
Dette er virkelig den beste fiskegratengen jeg noen sinne har smakt, høykarbo eller lavkarbo! :D
Jeg bruker noen ganger å ha en pakke smårettsbacon i gratengen, det er virkelig smaskens. :cool:
Men jeg lurer på en ting, som den amatørkokken jeg er, hva er funksjonen til den stivpiskede eggehviten..? :o
Jeg kjørte både mandler og parmesan i minihurtigmikseren, Festina, det gikk så fint så. Lagde den i dag, og dette er definitivt den beste fiskegratengen vi har spist her i huset, helt uavhengig av retning!
Prøvde denne i dag jeg, med et par vri'er :)
Lagde sausen av krafta jeg kokte fisken i, rørte ut kremosten i den, jevnet litt med JBKM. Hadde også broccolien i formen sammen med fisken istedet for ved siden. Anbefales :D
I dag hadde vi denne fiskegratengen til middag. Heldigvis doblet jeg oppskriften, så alle fire voksne fikk spist seg mette. Den var virkelig helt nydelig! Beste fiskegratengen jeg har spist noen gang. Tove, du er i ferd med å bli min favorittoppskriftsmaker! Alt jeg har laget fra dine oppskrifter er helt vellykket, utrolig smakfullt og delikat.
Tusen takk:D
Fiskekraft får du etter at du har kokt fisken :) Jeg sparer ganske enkelt på kokevannet :) Evt. kan du bruke fiskebuljong.
Smøreosten jeg bruker er helt vanlig kavli f.eks. :) Type parmesan... Kan ikke si jeg har noen favoritt... Kjøper osten i bit og ikke ferdig revet, det er vel det eneste :) Håper det smaker!
Denne laget jeg for første gang igår, og sambo forsynte seg 3 ganger! Han har aldri, og jeg mener ALDRI, forsynt seg mer enn en gang av fiskegrateng noen gang!!
Denne anbefales sterkt, super godt! :)
Åhh denne var så GOD på smak, men jeg gjorde noe veldig feil ;( Den ble helt blaut. Jeg hadde oppi frosne grønnssaker og dette kan kanskje sies å være årsaken? Jeg prøver på nytt! Den skilte seg på en måte, vått nederst, nesten bare vann, og sausen var skrumpa sammen under osten på en måte. Vil ha den deilige ostesausen. Så brukte jeg philadelphia, noen som vet om denne er dårlig egnet? Bror har vært ute og fisket så foreldrene mine kommer oppover med lettsaltet torsk til meg i helgen, så da skal jeg gjøre et nytt firsøk :)
Denne så utrolig god ut og tror jeg må teste den en gang. Takk for oppskrift!
Kan man bytte ut parmesan med en annen type ost? (faren min liker ikke parmesan nemlig)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.