< Tilbake til oversikten

Hjelp! Dessert ved matintoleranse

#1

Mear sa for siden:

Nå er jeg bra stressa! Er invitert på middag til min kjære tante i dag, og har lovet å lage dessert. Problemet er at hun har ganske mange allergier, hovedsaklig egg, gluten og laktose, som gjør ting litt komplisert (heldigvis spiser hun også tilnærmet lavkarbo, som gjør ting litt greit for oss. ;) ).

Jeg hadde planlagt å lage lavkarbo brownies, men fant ikke laktosefritt smør på butikken, så nå står jeg fast. Har eggeerstatning, men har hørt at det funker dårlig om man trenger mer enn tre egg, og det begrenser ting veldig...

Er det noen som har et forslag til hva jeg kan lage??


#2

Kitsu sa for siden:

Har du spurt om hun tåler vanlig smør? Sitat Allergikokken: "De fleste vil tåle vanlig margarin og smør. De inneholder lite laktose."


#3

Mear sa for siden:

Jeg har gått ut i fra at hun ikke gjør det, siden hun bruker laktosefri margarin.


#4

smgj sa for siden:

Lag ghee av det smøret du har, og så kan du bruke det. Da samles laktosen i den delen du ikke bruker... :)


#5

Mear sa for siden:

Slett ingen dum ide. Jeg var innom tanken, og skulle kanskje festet meg ved den litt lengre. :rolleyes:
Jeg endte opp med å prøve meg på valnøttmarsipan (som ble helt forferdelig med eggeerstatning), sitronfromage (som også ble helt forferdelig med eggeerstatning, og det burde jeg virkelig skjønt på forhånd), og sitronmuffins (fant ut halveis at jeg hadde brukt opp kokosen). Alt tar virkelig dobbelt så lang tid når man skal være effektiv...

Jeg endte til slutt opp med å improvisere en enkel sjokolademousse/krem/fromage av mørk sjokolade, laktoseredusert fløte, appelsin og litt gelatin. Ble veldig god på smak, så gjenstår det å se hvordan konsistensen blir. Men jeg har trua. :)


#6

Livsglede sa for siden:

Mye godt du kan lage selv om hun ikke tåler egg,gluten eller laktose.

Fløte får du laktosfri, eller soyafløte kan brukes til pannecotta som er nydelig og enkelt

Hva med å piske krem( laktosefri eller soya) og smake til med sukrin og vanilje, ha skåler med bær ( bringebær,jordbær,blåbær), nøtter og hakka sjokolade som kan drysses over.

Skjokolademousse, ja mange ting du kan lage, men nå er det vel heller tiden som begrenser deg.


#7

Yrla sa for siden:

tror du hun forventer noe annet enn fruktsalat med så mange intoleranser?
hva med frukt- gele?


#8

Mear sa for siden:

Yrla, jeg tror de fleste her inne har erfart at når man må tenke litt annerledes i matveien blir man bare mer kreativ - og lager desto bedre mat. Jeg kjenner få mennesker som disker opp med så spennende og gode retter som min tante! Utfordringen er min, siden jeg må tenke utenfor boksen. :)

Sjokolademoussen ble kjempegod, og som en ekstra bonus: med laktoseredusert fløte i var den evig søt nok uten noen form for søtning. Sånt kan man like!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.