< Tilbake til oversikten

Insulinfølsomhet - viktig for vektkontrollen

#1

smgj sa for siden:

Vi har selvfølgelig allerede gjort vårt gjennom å redusere karbohydratene... Hva mer kan man gjøre?

Søvn er viktig. Det vet vi jo, men her har man altså funnet ut at selv friske folk blir insulinresistente av søvnmangel... Ingen myte at man blir sulten og overspiser av å sove for lite, altså.
www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100505091632.htm

En annen faktor som virker å regulere intulinsensitivitet er trening. Både styrke og cardio, men mest styrke.
www.medscape.org/viewarticle/542295
jcem.endojournals.org/content/91/12/5107.abstract
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10902794
www.healthhabits.ca/2009/01/28/hiit-training-the-cure-for-insulin-resistance-type-2-diabetes-metabolic-disease-and-obesity/

Dr. Mercola sier vi skal passe på k-vitamin. (Om man velger å supplementere med K-vitamin så skal man huske at flere små doser utover dagen er bedre enn en stor siden kroppen vår er tilpasset at trambakteriene våre skal produsere k-vitamin jevnere enn det et kosttilskudd gir. Man kan også vurdere å "oppfostre en frisk tarmflora" for å få nok K-vitamin.)
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/27/the-stealth-vitamin-that-can-improve-your-insulin-sensitivity.aspx

Mens vi snakker om vitaminer - ta deg en tur i sola, det er også bra for insulinfølsomheten...
www.drbriffa.com/2009/10/12/vitamin-d-supplementation-found-to-improve-insulin-sensitivity/

Faste virker framfor konstant småspising. (Au - føler meg skikkelig skyldig her... :o)
jap.physiology.org/content/99/6/2128.full

Det er også en del undersøkelser som peker i mot at ulike antioksidanter kan bidra til insulinsensitivitet. Som f. eks blåbær... Antioksidanter finnes gjerne i sterkt farget frukt og grønt... så fram med rødbeter og blåbær og fargede krydder.
diabetes.webmd.com/news/20100917/blueberries-may-help-improve-insulin-sensitivity
www.medicalnewstoday.com/releases/41026.php

Egentlig ikke så mye nytt om man skal sammenfatte:

  • god søvn er sunt
  • nok og riktig vitaminer er bra
  • trening er sunt
  • grønnsaker (og frukt) er sunt

Overraskelsen for min del er at det ser ut til å være sunt å være sulten i perioder også.


#2

synsegulla sa for siden:

For et kjempespennende innlegg. Jeg gleder meg til å lese alle linkene der i kveld :) Tusen takk :)


#3

Qlio sa for siden:

Samme overraskelsen her også, må jeg si. Men jeg merker faktisk at om jeg spiser når jeg er sulten, og spiser meg mett og så holder meg unna til jeg er sulten (og ikke bare kjeder meg), så får jeg i meg mindre i løpet av en dag...


#4

smgj sa for siden:

Jupp. Og jeg tror at eneste årsaken til "6, ikke 3 måltider om dagen" fra høykarbofolka kommer av at det er nødvendig for å holde noenlunde jevnt blodsukker når man spiser mye karbohydrater. Oppfatta det iallfall sånn personlig, på GR... Har aldri spist så ofte, så lite i gangen... og vært så sulten.


#5

Photobscura sa for siden:

Godt å høre at det ikke er "farlig" å gå litt sulten i blant ... Jeg har nok litt lett for det. Ikke spiser jeg mer enn tre måltider om dagen, ikke småspiser jeg, og jeg sover helt greit. Likevel, tross dette og medisinering så er ikke akkurat kroppen min sånn supervillig til å slippe de siste kiloene ... Suuukh! :o


#6

Rin sa for siden:

Fikk høre på sykdoms-mestringskurs her forleden at en "døgning" - å skippe en natts søvn - nedsetter immunforsvaret i så mye som to uker etterpå. Jeg ante ikke at det var så drøyt - og det ga meg en del nye tanker om egen tilstand, siden søvnproblemer/insomnia preger meg veldig.

Og jeg kan skrive under på at magen "skriker" på en helt annen måte når nattesøvnen har uteblitt!


#7

smgj sa for siden:

Hihi - man får døgne magen, ikke hodet. :p


#8

Yrla sa for siden:

Den artikkelen om faste var så tung. Kan noen sammenfatte den for meg kort?


#9

Yrla sa for siden:

det påståes fra noen at om man skal spise karbohydrater spis det helst sent på dagen. kan se ut som det er lurt for de med søvnmangel å være mer forsiktig med karbohydratene på kvelden enn andre siden de blir mer insulinresistente da?


#10

smgj sa for siden:

Jeg har lest (har ikke tid til å finne fram dokumentasjon nå) at man generelt bør være VELDIG forsiktig med å spise - og spesielt karbohydrater - i et par-tre timer før man skal sove fordi det å øke insulinet i denne perioden ødelegger den naturlige melatoninutskillelsen mot natten som skal gjøre oss trøtte og dermed ødelegger døgnrytme og nattesøvn...?


#11

shailene sa for siden:

Interessant. Kan tenkes det å spise karbohydrater sent på kvelden har både en positiv og en negativ side? Har også lest at karbohydrater spist på kvelden kontra tidlig på dagen er gunstig med tanke på å unngå fettlagring.


#12

Yrla sa for siden:

Ok. Og husker en tråd her inne hvor mange gjorde motsatt; spiste karbo før leggetid for å få sove:)

#13

Rin sa for siden:

For meg fungerer det best å starte dagen med minst mulig karbohydrater og heller litt mer av det på ettermiddagen - men sånn senere på kvelden spiser jeg som regel ikke noenting, så det betyr kanskje ikke så mye?


#14

nellie sa for siden:

Ganske mange forteller om at de sover mye bedre, når de spiser karbohydrater på kvelden!:) Jeg gjør det nå, men gjorde det ikke før.. Så det har vel litt med insulinfølsomheten å gjøre? Den blir vel ofte bedre ettersom man går ned? Evt verre når man har mer å bære på..


#15

smgj sa for siden:

Jeg vet da pokker jeg... hva som er hva med karbohydrater om kvelden... for visstnok så ØKER karbohydrater serotonin...(?) og det er jo fint, men samtidig så øker de altså insulin/kortisol.

Jeg er usikker på hva som blir "nettovirkningen" og har vel en liiiiten mistanke om at det antakelig kommer an på hvilken kropp det er snakk om - som med så mye annet.

Er litt sånn at jeg synes det er interessant å lese om sånt, jeg da - og så etterpå forsøke å finne ut hva som gjelder for meg....


#16

nellie sa for siden:

Det kommer nok også an på hvor karbohydratene kommer i fra!:) De jeg har sett (blogger osv) er gjerne av den typen som får karbohydratene sine ifra grønnsaker, bær, frukt, potet og havregryn.

Det står vel litt teori rundt det her


#17

smgj sa for siden:

Ah... kommer vi tilbake til de mer fornuftige karbohydratene igjen, altså? :p Ingen unnskyldning for å gafle i seg sjokolade her heller da... :(


#18

nellie sa for siden:

Dessverre!:D


#19

Chamomilla sa for siden:

Bare å sjekke nattesøvnen til små barn om de får gire seg opp på godis før leggetid en lørdagskveld... klar sammenheng her ihvertfall... ;) så får andre bare fnyse kraftig...:rolleyes:


#20

Bestemamma sa for siden:

Leste nettopp om en dame som hadde en spiseforstyrrelse.
Hun hadde så lavt blodsukker, som følge av at hun ikke spiste nok, at hun ikke fikk sove og ble avhengig av sovetabletter....
Kan det være at vi med tendenser til hypoglykemi er mer utsatt for insomnia som følge av lavt blodsukker?


#21

Supera sa for siden:

Yikes! Det gjør jeg regelmessig... Jobber turnus... Har fire natteskift på rad nå. I dag stod jeg opp kl 11, og så har jeg jeg tenkt å legge meg sånn 8-9-tiden i morgen. Men jeg er veldig sjeldent syk...

Jeg blir forferdelig trøtt av å spise sukker. Sukker er sovemedisin... Gi meg litt sukker (og så ta det fra meg igjen) og en time eller to etterpå så slukner jeg.


#22

Supera sa for siden:

Jeg kom på en ting... Sofie Hexeberg sier at man aldri skal gå mer enn 6 våkne timer uten mat...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.