"Regner med du er lei denne diskusjonen, men jeg spør likevel. ;-) Lavkarbo (low carb high fat) entusiastene skryter mye av det er så lett å slanke seg med LCHF, kan du kort forklare hvorofor du ikke anbefaler denne dieten for slanking? Hva synes du om de som har valgt LCHF som livvstil altså disse som har hele familien på LCHF og har dette som fast kosthold?
Hei,
Jeg er temmelig lei av denne debatten fordi den er basert på lite vitenskap, mye penger og en skikkelig mediaflopp. Mye av oppmerksomheten som er blitt lavkarbodiettene til del skyldes at mange har så lite kunnskap om kropp, mat og helse at når det kommer noen påstander som rokker ved etablerte sannheter (nordmenn elsker underdogs) så hopper man på og sier at dette er løsningen. En rekke studier viser at man til å begynne med i en slakekur lettere taper vekt med lavkarbo enn balansert kosthold, men denne effekten varer ikke utover ett år. Da er det ingen forkjell mellom de ulike dietter. Det som da avgjør hva vekten ligger på, er hvor mye man spiser (dette har vi visst i mange år). I tillegg til at en lavkarbo diett i det lange løp (> 1 år) ikke er mer vektreduserende enn et balansert kosthold, så er det balanserte kostholdet mye sunnere med hensyn til hjertet, blodårer, mange kreftsykdommer og betennelsestilstander. Derfor mener jeg at det er uklokt å bruke lavkarbodietter enten det er for store eller små.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon"
Jaja, hva skal man si..? Han derre Drevon går meg litt på nervene..
Han snakker om uvitenhet, den som er uviten er jo Drevon selv. Han aner ikke hva de forskjellige retningene innenfor lavkarbo handler om. Men det er klart, han er betalt av VG, så kanskje han sluker det de skriver om lavkarbo rått og tror det kun handler om å drikke fløte og knaske bacon? Eller kanskje det er nettop han som er mannen bak alle disse idiotiske artiklene om lavkarbo i VG?
Mannen er så korka dum at han faktisk tror at lavkarbo KUN handler om slanking...
Hvordan er lavkarbo basert på mye penger? Trenger da ikke bruke mye penger på lavkarbo??? Riktignok er ren og sunn mat dyrere enn kjip ferdigmat, men det har lite med lavkarbo å gjøre. Vektklubb koster da vel penger det og? Pff...
Alle leger og rådgivere får da lønn, så det meste er jo basert på penger sånn sett.. Kari Jaquesson jobber vel ikke gratis hun heller eller hun Roede dama? Fjasete altså!
eller kanskje han er redd for å innrømme at det han tidligere har sagt ikke stemmer? eller at han har inngrodde tanker som ikke lar seg overvinne? eller han er redd sannheten som må føre til endringer i hans matvaner? han er jo som kjent veldig glad i baguetter og napoleonskake;)
Jeg har heller aldri spist så balansert og sunt som på lavkarbo-kosthold.
På lavkalori spiste jeg faktisk skikkelig ensformig og kjedelig mat (mye brød, frokostblandinger etc - bare grønnsaker til middag)
Han tør iallefall ikke gå noe lenger enn å si at lavkarbo er "like effektivt som vanlig kosthold", det er riktignok noen studier som viser det - men det er også flere studier som viser lavkarbo som vinner som han hopper elegant over. Han tar altså den forskningen som passer med sitt syn på saken, og ignorerer alt annet. En ting han også ikke nevner er at flere av studiene lavkarbo vs lavkalori der diettene kom likt ut, så fikk lavkarbo-gruppen beskjed om at de kunne spise så mye de ville bare de valgte riktig type mat, mens lavkalori-gruppen måtte holde seg til en strict diett og ikke overgå ett visst antall kalorier per dag. For meg blir da egentlig lavkarbo vinneren OGSÅ her... (Fitnessbloggen skrev vell om nettopp dette for ikke altfor lenge siden)
Kjenner at den mannen gir meg gåsehud :mad:
Balansert liksom :confused:
Stod i kassakø i går, og ei jente foran meg hadde handla inn til middag nokre dagar framover.... spaghetti og MARSMALLOWS :eek:
Det var vist knallgodt sa ho til ei veninne. Med litt kanel og noke greier på... balansert, rimelig og god middag :(
Og mine knallgode høgkarbe middagar 'før i tida'...... makaroni med mengder av ost og smør!!!!!
Eenfeldts Matrevolusjonen har en fine tabeller som sammenligner studier med lavkarbo (og viser hvor mye karbo det er snakk om), lavfett, lavkalori og sånne. Lavkarbo er vinneren jevnt over. Noen få studier vinner ikke-lavkarbo marginalt, noen studier er det ingen forskjell, noen studier vinner lavkarbo marginalt og noen studier vinner lavkarbo stort. Jeg tror ikke det var noen gang at ikke-lavkarbo var en stor vinner i det hele tatt.
Og den studien de alltid snakker om hvor lavkarbo funket best først og så etter ett år var det ingen forskjell er en tåpelig studie. Lavkarbo fikk beskjed om å starte på 20g om dagen (tror jeg det var) i noen uker (tror det var tre måneder) for så å øke daglig inntak med 5g hver uke til vekttapet stoppet opp. Lavkalori slanket seg hele tiden. Det tok altså ett år før lavkalori tok igjen lavkarbo i vekttap til tross for at lavkarberne var på et vedlikeholdsprogram mesteparten av tiden!
Hva med all forskningen som viser at type 95% av de som slanker seg ved å "spise mindre og trene mer" legger på seg igjen, hvis de klarer å slanke seg noe i det hele tatt? Og hvor mye penger "eksperter" allikevel har tjent på å preke denne linja oppigjennom årene? Hvis det er forskning og penger han bruker som hovedargument, altså..
Er det noe som tilsier at suksessraten er større med folk som slanker seg med lavkarbo?
Etter som jeg har forstått gjelder dette 95%-tallet ALLE som slanker seg. Ikke bare folk som "spiser mindre og trener mer". Det ligger vel mer i å endre livsstilen, fremfor å gå på diett? Bruker man lavkarbo som diett så går man jo opp igjen, akkurat som om man skulle "spist mindre og trena mer."
Mulig det, husket ikke hvilken studie 95-tallet kom fra i farta. Studier både hvor de ber folk slanke seg, og hvor de ber folk slanke seg sånn og sånn, gir nå vel lignende resultater.. Poenget mitt var at det i denne sammenhengen ikke er mye hold i argumentet at fordi noe er lite forsket på, og folk tjener penger på det, er det ikke noe hold i det. Tradisjonelle slankemetoder er jo forsket enda mer på og folk har tjent minst like mye penger på det, ifølge logikken hans burde det da også gi bedre resultater, men det gjør det jo ikke.
Men i de fleste undersøkelser som går på compliance i slankefasen så kommer jo lavkarbo godt ut, rett og slett fordi man (for de fleste) slipper å gå sulten... Dermed er det lettere for flere å lykkes.
(Og så synes jeg det er vesentlig at man i de fleste former for lavkarbo reduserer mye på korn - som mange tåler dårligere enn de tror - og tilsetningsstoffer.... Å spise det siste kan da umulig være bra for noen? Kanskje nøytralt, men neppe "bra"?)
Tror det er ganske diffuse "generelle" tall, som er basert på antakelser/betraktninger og ikke noe eksakt forskning!:) Jeg har aldri hørt om at det gjelder spesielt for lavkalori/tren mer dietter. Tror dette er et amerikansk tall og i USA har lavkarbo/Atkins vært populært veldig mye lenger enn her. Vet ikke, men.. Kan hende det er basert på forskning.
Det jeg har hørt er at det er folk på DIETTER som har 95% sjanse for å gå opp i løpet av to år etter vektnedgangen. Diett uavhengig av om det er lavkarbo, lavkalori, pulverkurer.. Alt av quick fixes, midlertidige løsninger, som ikke innebærer livsstilsendring.
Jada, vi er veldig opptatt av at lavkarbo er en livsstil, ikke en diett, men det betyr ikke at folk behandler det som det.
Å endre livsstilen er en betingelse for suksess uansett hvordan man kutter i kosten, men å leve resten av livet etter næringspyramiden er nok langt i fra sunt. Hell, 2/3 av pyramiden utgjør nesten utelukkende næringstomme sukkerbomber som yoghurt, kornprodukter og frukt, og de mest næringsrike matvarene i verden (rødt kjøtt, innmat, egg, osv.) er knapt nok med.
PS. Nei, jeg er ikke totalt anti-frukt, men frukt man kjøper i butikken er i likhet med mye annet avlet for å vokse raskest mulig og smake søtest mulig. Resultatet? Et stort, blankt eple gir deg omtrent like mye nytteverdi som et glass Cola. Nei, det er ikke en overdrivelse. Cola inneholder i allefall koffein som er positivt for nedbryting av fett og generelt energinivå, og inneholder mindre fruktose og fiber enn eplet (som er bra, dersom du lurte).
Off topic men det går litt på Drevon og hans likemenn. Jeg må virkelig, virkelig ta meg i nakkeskinnet når jeg ser folk ikke bare drikke juice, men servere det til barna sine som en del av et sunt måltid. Brus får barna selvsagt bare på lørdag, men juice får de frokost, middag og kvelds for det er jo sunt! Hvor forbannet vanskelig skal det være å sjekke næringsinnholdet i f.eks. juice og brus, og innse at de inneholder mer eller mindre nøyaktig det samme?
Dette er noe jeg forventer at ethvert oppegående menneske bør være i stand til, enten de er redd for fett eller ikke. Juice inneholder det samme som brus, så enten er brus sunt eller juice usunt. Yoghurt og frokostblanding inneholder smaksstoffer (, korn) og sukker. Masse sukker! Det står på sida av boksen, it's right freaggin' there! Lavkaloribarer med dårligere næringsinnhold enn Snickers..? Neida, kritisk tankegang har vi ikke hørt om, for om vi tar ansvar for oss selv og feiler, hvem skal vi da skylde på..?
Dette er så enkelt å se og forstå at når fagfolk som Drevon mener folk skal leve nesten utelukkende på ting som ikke har noen næringsverdi (skummetmelk, yoghurt, butikkfrukt, osv) og ting som beviselig gjør deg direkte syk (alle typer korn, soya) er det ugler i mosen. Jeg vil gå så langt som å kalle Drevon en sadistisk sosiopat, for han av alle mennesker bør være i stand til å se hva disse såkalte kostrådene gjør med befolkningen.
Hehe, joda. Humor er fint og flott det, men hadde vi fleipet det bort om en lege foreskrev alle pasientene sine preparater som forværret alle symptomene de slet med og hadde en god sjanse til å ta livet av dem? Det tror jeg ikke, så hvorfor slipper Staten unna med akkurat det samme? (Ja, dette er et litt sårt tema, særlig når det viser seg at jeg kanskje kunne unngått både astma bronkitt som ung og type 1 diabetes om jeg hadde fått rett mat fra starten av.)
Jeg er sikker på at Drevon selv spiser lavkarbo, og sitter og gnir seg i hendene når han får folk til å spise masse brød - for da tjener han mer penger og kan kjøpe seg enda mer digg lavkarbomat :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.