< Tilbake til oversikten

Forvirring ang kunstig søtning

#1

Kanskje sa for siden:

Først så trodde jeg at natreen og splenda var bra....
Så fikk jeg vite at nei, det var ikke bra, Sukrin det var tingen ....
Men så var det ikke bra heller, måtte ha noe som heter Tagatesse.

Så nå er jeg ganske forvirret.
Hva skal jeg bruke i min eggemelk?
I min te?

Det er jo stort sett der det behøves noe søtt.


#2

shailene sa for siden:

Stevia funker veldig bra i drikke, men ikke alltid like bra i bakst. Trolig det sunneste søtningsmiddelet.

Sukrin er også flott hvis du liker smaken, problemet er at det ofte gir en kaldsmak munnen og følelsen av at halsen nærmest snurper seg sammen hvis en bruker mye av dette.

Tagatesse er søtningsmiddelet som smaker og oppfører seg mest likt sukker, men det inneholder noe karbo, og kan gi samme bivirkninger som maltitol ved stort inntak.

Natreen er trolig sunnere enn Splenda, og er ganske nøytral på smak og funker bra i både drikke og bakst. Også Natreen er noe omdiskutert, men jeg har lest mer negativt om Splenda, så det bruker jeg ikke selv om Splenda også er god på smak. Den flytende har minst karbo, men funker best i drikke.


#3

Huldr sa for siden:

Og så er det ikke alle disse som er definert som kunstige søtningsmidler, da. Sukrin (erythritol), stevia og tagatose er ikke kunstige i seg selv. Men som Shailene sier, det har med smak å gjøre, og bakeegenskaper, f eks vil ikke sukrin karamelliseres, men det kan tagatose osv.

Natreen og Splenda (sukralose) er som Shailene sier omdiskuterte, og for min del har jeg gått helt bort fra å bruke noen av dem.


#4

Kanskje sa for siden:

Har det noen betydning hva man bruker hvis man ønsker å gå ned i vekt? Tenkte å satse på tagatessen, men hvis den har karber, så er vel kanskje ikke det så bra?


#5

shailene sa for siden:

Hvis du først og fremst bare skal bruke litt søtt i teen, har det nok ikke så mye å si med tanke på vekt. Tagatesse er jo dobbelt så søtt som sukker, så man trenger ikke bruke så mye av det. Er du vant til å bruke mye søtt i teen, og drikker mye te hver dag, kan det jo være greit å velge noe annet da. Personlig foretrekker jeg stevia-ekstakt, som jeg bestiller fra iherb.com. Jeg syns også Sukrin gir lite bismak hvis jeg bare bruker en teskje tekoppen, så det er jo også et alternativ.


#6

Alynna sa for siden:

Karbene i Tagatose har ekstremt lav GI (2 eller 3) og har veldig lite påvirkning på insulinutskillelse (som er det som trigger fettlagringen).

en.wikipedia.org/wiki/Tagatose

Ulempen er at man kan få luft i magen om man spiser for mye. Jeg fikk en del første gangen, men er vant til det nå. Jeg synes dette er det eneste som likner vanlig sukker så jeg ikke smaker forskjell, men blander likevel med litt Sukrin, bare ikke så mye at det blir "kald" smak. Sukrin gir meg ingen luft i magen og har 0 kalorier.

Husk at til og med fiber, som cellulose, er karbohydrater kjemisk sett, men vi kan ikke ta de opp. Derfor skiller vi mellom sukker, stivelse (som kroppen gjør om til sukker) og fiber.

I tillegg har vi altså alle disse nye stoffene som kan oppføre seg litt imellom. F.eks sukkeralkoholer. Tagatose er helt i den "snille" enden av skalaen og jeg tviler på at det dytter noen ut av ketose. Sukrin har GI 0 og er helt klart et sukkeralkohol som ikke vil telle hverken mtp karber, eller kalorier, for den saks skyld.

Stevia + de kunstige søtstoffene er "noe annet" som ikke teller som karber (og da også har GI 0) , men mange synes det er ulemper med de, enten mtp smak eller konsistens, eller bakeegenskaper/at de ikke gir karamellisering. Alle kan brukes til enkle ting som å søte kaffe, te og div. rører/deiger etc.

Jeg ser an litt etter bruken/prisen, mao. Jeg lagde perfekte brente mandler som smaker helt som originalen, i dag, med Tagatesse. I kaffen dryppet jeg noen dråper Natreen.


#7

Lillemy71 sa for siden:

Noen reagerer negativt på bruk av kunstige søtningsmidler som natreen, splenda osv og får ikke ønsket vektnedgang. Andre kan bruke så mye de vil uten at det påvirker vektnedgangen, så her må du nesten bare prøve deg frem. Et stikkord er vel moderasjon uansett hva du velger.

Selv bruker jeg en kombinasjon av sukrin/stevia i matlaging eller Tagatesse/stevia dersom det er noe som trenger litt karamellisering og te/kaffe bruker jeg stevia.

Bruker tagatesse med måte siden jeg får litt luft i magen. Tagatesse er basert på Tagatose og inneholder også sukralose (splenda) det er det som gjør det så søtt, tagatose i seg selv er mindre søtt enn sukker. Ca 15-20% av tagatosen blir tatt opp i kroppen så det er ikke så mye kh så sant man ikke bruker store mengder.

Du må nok finne ut hva som passer deg best selv, for meg er det ulike kombinasjoner.


#8

smgj sa for siden:

Jeg bruker FOS i te. Ikke fordi jeg må ha noe søtt i te-en, men fordi legen min mente jeg trenger å "fore opp" de "snille" tarmbakteriene. FOS (fructo-oligo-sakkarider!)er et langkjedet sukker utvunnet fra sikori eller fra jordskokk. Smaker bare litt søtt og er et "fisesukker" i starten. ;)

Ellers har jeg både hvitt og lysebrunt sukker, stevia, xylitol, yacconsirup, honning og sukrin hjemme. Det meste holder på å bli gammelt og var innkjøpt til "hjemmelaget sjokolade".

Jeg har vel kommet fram til at det for meg kjennes riktigst å fokusere på å spise lite søtt, rett og slett... og da heller bruke honning, stevia og demarasukker (og dadler og rosiner) som søtning. (Stekt pastinakk og epler er forresten utrolig søtt når man ikke er veldig vant. Et revet eple eller en most banan er faktisk veldig god søtning i flere tilfelle. Det må selvfølgelig veies opp mot karbohydratbelastningen. )

Tror som flere nevner over at dette må avgjøres av hvordan man personlig reagerer på de ulike stoffene og hva man synes er viktigst. Spiser man store mengder "søtt" er det nok også viktig å skjele til hvordan det virker på kort og lang sikt.


#9

Yrla sa for siden:

natreen suketter i teen er rimelig og greit og uten karbohydrater. Ikke sunt men om du bruker bare litt tåler du det kanskje. Jeg bruker det. Sukrin og stevia bruker jeg i bakst, synes stevia smaker vondt i te. Det finnes dog noen smakfulle steviadråper som kanskje smaker bedre men det er dyrt, fåes på iherb.com. Tagatesse er det mer karbo i og kan brukes hvis man vil lage karameller. Alle de kunstige med lite karbo kan du bruke men de er usunne, mens stevia, sukrin og tagatesse er sunnere alternativer til dette.


#10

Kanskje sa for siden:

Takk for mange gode svar her :-)

Det er snakk om kanskje 1-2 kopper med te, og ikke hver kveld, og da et par suketter, eller noen dråper natreen. Skal teste ut sukrin hvordan den føles i te, og tagatesse men det var dyrt å kjøpe. Jeg handler ikke over nett, så da får jeg ikke kjøpt stevia. skal også prøve det ut i eggemelk.

laget gul kake i påsken, med tegatesse, og den ble supergod :-)


#11

brida sa for siden:

Hei,
Det er stort utvalg av kunstig søtning her www.iherb.com/Sweeteners.
Jeg pleier å kjøpe stevia i dråper. For meg er det nok med en dråpe.


#12

Yrla sa for siden:

med så små mengder du bruker kan du bruke hva som helst nesten.

#13

Charlott sa for siden:

Sånn tenker jeg også, Yrla. Da er det like greit å finne det man synes smaker best og koooose seg :D


#14

vimsen85 sa for siden:

Hei brida, det er ikke lov å ha iherbkode i signaturen sin i følge forumreglene..


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.