< Tilbake til oversikten

Saftige minimais-rundstykker

#1

Rin sa for siden:

Dagens eksperiment - overmåte vellykket!

Du trenger:

  • 1 boks minimais (de varierer i kh-innhold - sjekk boksen)
  • ca 200g malte mandler (de avbildede er laget på finmalte, skåldede mandler)
  • 4 egg
  • ca 100g smør (smeltet)
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts xanthan gum (eller tilsvarende fiberhusk, antar jeg går strålende)
  • 2-3 ss sukrin (om du vil ha dem litt søte - kan sikkert skippes)

Du gjør:

Bruk en foodprocessor eller stavmikser med bolle!

  1. Mos minimaisen (uten vannet) til bittesmå korn/guffe
  2. Tilsett egg og søtning - miks godt
  3. Tilsett malte mandler - miks godt
  4. Tilsett bakepulver og xanthan/fiberhusk - miks igjen
  5. Avslutt med å tilsette smeltet smør - pass på at det blandes godt inn i røra

Ta-da! Jeg fikk 10 store muffins ut av denne røra, stekt i ca 25 minutter midt i ovnen på 175 grader. Steketid vil nok avhenge av størrelse på form/former man bruker.

Jeg er superfornøyd - skal eksperimentere mer med minimais og "bakst". :)

(Om man får 10 muffins/rundstykker av denne røra, inneholder de ca 2g kh / 250 kcal per stykk. Et rundstykke delt i to med smør og ost på er et solid måltid for meg...)


#2

Dietta sa for siden:

Det så skikkelig spennende ut :) Har alt jeg trenger i skapet (t.o.m. xanthan gum, selv om den er helt uprøvd ennå).
Tenkte å lage suppe til middag, så kanskje jeg skal lage disse som tilbehør. Bytter ut det søte med litt salt og kanskje litt krydder :D

Har du forresten prøvd xanthan gum i saus ? Lurer på om det blir like "slimete" som JBK (det takler jeg ikke).


#3

Yrla sa for siden:

God ide å bruke minimais. Jeg må ta halv posjon, hvor mange gram mais skal jeg bruke da?(Hvor mange gram er det i en boks, og hvilket merke har minst karber?) Istedet for smør skal jeg bruke cc ellers blir det så mange kalorier.


#4

Rin sa for siden:

Det er som regel ca 220g faktisk minimais i en 400g-boks. :cool: Jeg brukte Green Giant, som har noe sånt som 2,9 kh per 100 gram - fordi det er den de har på min nærmeste Rema - men jeg vet det finnes varianter som ligger lavere enn det også. (ICA sin minimais er merket veldig lavt, om jeg ikke husker feil.)

Jeg synes ikke det ble så innmari masse kalorier med smør, men jeg er jo i overkant småspist - oppskrifta kan nok justeres hit og dit for å passe den enkelte. :)


#5

Rin sa for siden:

Ja, salte og krydrede versjoner av disse skal definitivt lages. :)

Jeg har aldri brukt xanthan i noe annet - i dag var første gang jeg åpnet boksen som har stått og støvet i mange måneder siden jeg kjøpte den... :o


#6

Dietta sa for siden:

Da er vi to, har støvet ned en stund her også ;)
Skal bake etterpå :D Har bare små muffinsformer da, i silikon. Kan jeg putte i til toppen, eller hever de så mye at det flyter over alle kanter ?


#7

Tulla1966 sa for siden:

Disse må jeg teste ut!

Har Eldorado minimais i skapet, på den står det 4,9 kh pr 100 gram.


#8

Tone-G sa for siden:

Kreativt :heia:

Høres veldig gode ut da :)


#9

brida sa for siden:

det høres kjempe deilig ut! skal prøve å lage i helgen:)


#10

Dietta sa for siden:

Jeg har bakt :D
Byttet ut halvparten av mandlene med gresskarfrøkjerner, kuttet søtt og brukte 2 ts oregano, litt paprikapulver og 1 ts salt.
De ble veldig gode - og passet perfekt til suppe :)


#11

Dietta sa for siden:

Har tenkt litt. Disse ble jo veldig saftige, sikkert takket være maisen.
Synes ofte bakst basert på kokosmel blir litt for tørt. Kanskje det er en god ide å kombinere de 2 :)
Hm.... tenkte, tenke på hva jeg skal prøve det på...... :D


#12

Yrla sa for siden:

Smaker det kokos er det kanskje en rar kombinasjon?

#13

Dietta sa for siden:

Tror egentlig ikke det, for det smakte ikke mais av rundstykkene :)


#14

Yrla sa for siden:

Oj, det hadde jeg ikke trodd. Tenkte det kunne vært godt om man hadde noen biter mais oppå også, så smaken av mais kom frem. Men da ikke bruke kokosmel:) for man smaker kokos av kokosmel, sant? Kanskje kombinasjonen peanøttmel og mais hadde vært godt? Det tror jeg. Mitt peanøttmel ble fort borte etter at jeg kjøpte det, men kanskje andre vil teste.

#15

Dietta sa for siden:

Har peanutmel, men foreløpig ubrukt. Foreløpig litt dårlig fantasi i forhold til hva jeg skal bruke det til ;)
Denne oppskriften kan sikkert varieres i det uendelige :) Jeg byttet ut endel mandler og søtt for å få noe som passet bedre til suppe. Ved å bruke mandler/kokosmel/nøtter/peanutmel etc sammen med søtt, blir det garantert et godt og saftig resultat. Men jeg må innrømme at jeg er spesielt interessert i å se om jeg greier å bake disse med kokosmel og få baksten litt mindre tørr i smaken.

:blomster: til Rin for den geniale idèen med å bruke minimais :)


#16

Charlott sa for siden:

En genial tanke! Skal se om jeg ikke får svingt meg litt på kjøkkenet etterpå, kanskje bare bytte ut mandelmel med kokosmel i en liten del av oppskrifta, bare for å sjekke konsistensen :D


#17

Yrla sa for siden:

peanøttmel er god til søt krem, kjeks, boller, i sjokolade, kake, lefse,alt mulig

#18

Dietta sa for siden:

Du svinger deg kjapt Charlott :D Blir spennende å høre resultatet. Her blir det bløtkakebaking i dag - mannen har bursdag.

Jeg får bare ta fatt å teste ut. Har lagret endel av oppskriftene dine, så det kommer nok ;)


#19

Yrla sa for siden:

den siste, cc kjeks er best.

#20

Charlott sa for siden:

Foreløbig test-resultat;

Kombinasjonen minmais og kokosmel er søren ikke dum!

Tenkte riktignok mer kake enn rundstykke, men det er ikke det smuldre-tørre resultatet som det gjerne blir med kokosmel.

Jeg delte røra i to, 100 gr mandelmel i den ene og 75 gr kokosmel og litt ekstra olje i den andre.

Skal definitivt teste mer kokosmel/minimais!


#21

Rin sa for siden:

Flott å høre hva dere gjør med oppskrifta! Jeg tenkte også på kokosmel - tenker å prøve å lage en tørrere deig til feks tortillalefser. :)


#22

Yrla sa for siden:

God ide! Din gluping.

#23

senka sa for siden:

Flott Rin:) da er det flere som driver med å eksperementere og da blir vi ikke matlei ;)


#24

Dietta sa for siden:

Ikke sant ? :D
Denne supre oppskriften skal vi nok greie å "ødelegge" til det ugjenkjennelige ;)


#25

Yrla sa for siden:

Hi hi, veldig bra:) Det er gøy å forandre ihvertfall litt på andres oppskrifter så får man brukt litt av sin kreative sans og det føles herlig:) særlig når resultatet blir vellykket. La oss høre resultatene på eksperimentene da. Tenkte man kunne bytte ut mais med blomkål for å få mindre karbo, men det var ikke fristende nok til å teste ut:) hi hi. men vet noen har brukt squash til pizzabunn sammen med cc og annen gulost og egg.


#26

Alynna sa for siden:

Xanthan gum oppfører seg akkurat som jbkm, og mindre likt fiberhusk. jbkm/xanthan er gummifiers, fiberhusk er fiber.

Jeg synes xanthan gum er litt bedre enn jbkm i sauser, men er generelt ikke glad i den slimete følelsen. Jeg merker ikke noe til det i bakst.

Kan forøvrig nevne at xanthan gum kommer på større bokser enn jbkm, men til ca samme pris.


#27

Tone-G sa for siden:

:heia: Jeg viiiil også prøve!

Men, siden disse blir saftige, kan jeg kanskje bruke mandelmelet istede for malte mandler :)


#28

Dietta sa for siden:

Helt sikkert, men du må nok ned på mengden, siden mandelmel (avfettet sådan) suger enormt med væske :)


#29

Dietta sa for siden:

Har kjøpt en stor pose for billing penge på Iherb :D
Dette er første gangen jeg bruker det, og det funket bra.
Ikke noe glad i det slimet som JBK produserer i saus, er derfor spent på om xanthan gir mindre slim der. JBK i bakst fungerer helt fint.


#30

Sanney sa for siden:

mine står til avkjøling, med mandelmel istedenfor malte mandler.. de ser mer ut som sjokolademuffins for ¨være ærlig xD

null kakao, lover!


#31

Sanney sa for siden:

hm, jeg tok de nok ut litt for tidlig, syns de ble morke... litt småvåte. men smaken er det ikke noe å utsette på. skal nok også lage 10 istedenfor 9 neste gang


#32

Glorfinia sa for siden:

Laga disse i kveld. Det var ingenting å si på smaken (det lille hintet av mais var bare godt), men jeg verken smørte eller hadde papirformer i muffinsbrettet mitt, noe som resulterte i at de satt fast, og dermed ble litt amputerte i form og størrelse. Det brettet er kanskje det dummeste jeg noen gang har brukt 200 kroner på... Noen som veit hvor jeg får kjøpt stoore silikonformer? Har de små, men bruker de sjeldent, nettopp fordi de er så små.

Takk for god oppskrift! :)


#33

Sanney sa for siden:

jeg kjøpte mine jumbo silikonformer på amazon.com... men amazon sender ikke kjøkkenting utenlands, så om man ikke har kontakter i amerika blir det litt vanskelig... men formene er helt supre de.



#35

Glorfinia sa for siden:

Har dessverre bare en kjip bror i Canada som ikke gidder å ordne sånne ting for meg. Men skulle muligheten dukke opp en gang, så skal jeg huske på det i alle fall. :)

Så flott, de så bra ut. Flytter til Oslo om ikke så lenge, får stikke innom da og satse på at de fremdeles har dem. Takk for info! :)


#36

Rin sa for siden:

Jeg har store trekantede silikon-former fra jernia, altså ikke sånne i brett. Har prøvd et par varianter av silikon-brett også, men det går alltid galt for meg. :rolleyes:

I dag har jeg gjort første forsøk på minimais-pitabrød, forøvrig. De henger sammen og er ganske ok på smak, men litt for tørre ennå - trenger nok i alle fall et forsøk til før jeg kommer med oppskrift. :p


#37

Glorfinia sa for siden:

Jeg kjøpte mine små silikonformer på Jernia, jeg så ingen store da, men kanskje de har nå. Får ta meg en tur. Takk for info. :)

Hadde vært supert med pitabrød! Det er noe av det jeg savner mest faktisk. Lykke til med forsøket! :heia:

(Forresten skulle jeg prikke deg for oppskriften, men det er for kort tid siden jeg prikka deg sist. :o)


#38

Yrla sa for siden:

jeg fant store på ebay


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.