< Tilbake til oversikten

Ketose/lavkarbo, tarmbakterier og sydenmage ...

#1

GretheH sa for siden:

I mai så skal familien til syden, Tyrkia, og i den forbindelse har jeg begynt å gruble....

For oss som går på lavkarbo/ketose (10-20 gr/dg), har vi mindre tarmbakterier i tarmen? Bakteriene vil jo ikke få så mye karbo/mat som hos andre?
Blir vi da mere mottakelig for å få sydenmage/diarè?

I så fall, hvordan kan jeg forebygge det?
Burde jeg fôre opp tarmbakteriene før turen?
Og å ta idoform og slike melkesyrebakterier blir kanskje bortkastet hvis bakteriene ikke får fôr?

Har hørt at tyrkisk youghurt er smart som forebyggende, men da kommer jo karboene fort....


#2

Albatross sa for siden:

Jeg var i Egypt forrige uke, og gjordet ikke noe før/under turen.

Spiste lavkarbo der nede og fikk ikke noe trøbbel...

Sydenmage og diare får man ofte når man ikke er nøye med håndvask før spising, og om man spiser mat som ikke er gjennomstekt,kokt,grilla etc,skylla i rent vann osv.

God tur!! :)


#3

Albatross sa for siden:

Og forresten, så har ingen jeg kjenner fått magesjau i tyrkia :)


#4

shailene sa for siden:

Om man er mer mottagelig for "sydenmage" på lavkarbo vet jeg ikke.. Maten som forårsaker magesjau er jo oftest salat, kjøtt, oster osv. så når man spiser mer av dette er det kanskje logisk nok større fare for at man blir sjuk også. Men så lenge du følger de vanlige rådene om å ikke spise lunka kjøtt, ferskost, buffetmat og rå/uskrella grønt osv. burde det jo gå bra. Da jeg var på ferie spiste jeg Idoform Travel hver dag (og 1 uke før reise), og jeg var den eneste som ikke ble dårlig i magen, selv om vi alle spiste stort sett det samme (jeg var også den eneste som tok Idoform).

For å fore bakteriene kan du jo sørge for å få i deg litt creme fraiche, rømme, tyrkisk yogurt, skyr og lignende i tillegg, dette er jo lavkarbo? Kan tenke meg bakteriene blir mer levedyktige i tarmen da enn hvis du kun får de i deg via tabletter, men vet ikke sikkert..


#5

Nutta sa for siden:

da jeg var i egypt angret jeg på at jeg ikke forebygget med noe, for vi ble syke over halve turen og hadde intravenøs behandling på sykestue. det ødela magen i lang tid etterpå. men det kommer jo selvfølgelig ann på hvor du drar da! tyrkia vet jeg ikke så mye om, men jeg har ei venninne som sa det gikk bra for henne (og hun spiser lavkarbo også)


#6

smgj sa for siden:

Ta med probiotica. Det kan du få på vanlig apotek her i Norge før utreise og det stabilliserer magen mye raskere. Kan også tas forebyggende.
Idoform, som nevnt over, er et glimrende produkt å ha i bakhånd.
www.vitusapotek.no/Products/NMD+default+Catalog/PID-922843.aspx

Melkesyrebakterier elsker grønnsaker, helst rå... Men vær sikker på at de er noenlunde hygienisk behandlet.

(Og husk at man kan få tilsvarende problemer innenlands også... Hurtigruta har f.eks hatt flere "omganger" ... harr harr :p )


#7

Carisma sa for siden:

Spiste alt jeg ikke burde i Tyrkia (egg, kylling, friske grønnsaker, ferskost, is (fra bod på gata :rolleyes:) og diverse annet i 30++ grader, samt pusset tenner i kranvann) for et par år siden, men merket ingenting på magen. Så lenge man ikke er livredd for å utfordre systemet litt til vanlig er man herdet for det meste samme hva slags kosthold man følger. Men dersom man desinfiserer alt man spiser og tar i gir man ikke kroppen sjanse til å bygge opp noe forsvar, og dermed blir man syk.


#8

Nerthus sa for siden:

Kan ikke forstå at det blir feilbalanse i bakterier med lavkarbo, min erfaring er faktisk det motsatte... dvs at et vanlig "høykarbo" kosthold heller gir overvekt av de "dårlige" bakteriene.

Kjøp probiotika på helsekosten, bio-acidophilus, inneholder store mengder "gode" bakterier :)God investering for å unngå mageproblemer :)


#9

Newstart sa for siden:

Søsteren min og en hel gjeng var i Tyrkia i fjor sommer. 24 stk var de og alle ble skikkelig dårlige. Kastet opp og ble sengeliggende nokså lenge. Men dette er ikke lavkarboere da. Men det går faktisk an å bli syk i Tyrkia hihiihi:D


#10

Albatross sa for siden:

Ja, og på hurtigruta har og en haug med folk blitt dårlige på engang.
Så man kan bli like syk her. ;)


#11

Frøken H sa for siden:

alle er vi forskjelige,jeg har var skikkelig dårlig både i tyrkia og egypt,mens søsteren mi ikke har merket noe...det som har reddet meg de siste turene er drikkevaksinen Dukoral....ikke vært dårlig når jeg har tatt den.


#12

bouboulette sa for siden:

Mamma(streng lavkarbo) var i Egypt med 4 venninner, og hun var den eneste som ikke fikk trøbbel med magen. Hun mente det måtte ha noe å si med dietten.
Ikke godt å si, det kan likegodt ha vært en stor tilfeldighet;)


#13

Livsglede sa for siden:

Merhaba ( hallo på TYrkisk) :p

Jeg vil anbefale dere å ta drikkevaksine.

Drikkevaksinen (Dukoral) kombinerer beskyttelse mot kolera og en viss beskyttelse (60-70 prosent) mot bakterien E Coli (ETEC). ETEC er den vanligste årsaken til turistdiare. Risikoen for diare blir da redusert med en tredjedel. Dersom du skal på kortere turer kan du vurdere drikkevaksinen for kanskje å spare noen sykedager.

Vi har reist til TYrkia i flere å og flere ganger pr sesong da vi har bolig der. Det varriere hvor utsatt dere er for en infeksjon når på året dere reiser. Nå ser jo jeg at dere skal reise i mai og det er den beste tiden å dra på med tanke på turisdiare etc.... For da er ikke varmen så intens.

I august/ sept. er en mye mer utsatt for å bli dårlig da temp. har ligget på
over 40 i lange tider og det liker jo bakteriene:)

Men i våres lange farsttid til Tyrkia, reist siden 1993, så er kun jeg og mannen blitt matforgiftet en gang hver. Men vi tar alltid drikkevaksine hvert år.

Vil faktisk anbefale dere de Tyrkiske resturantene før de som er beregnet på turister. De som er beregnet på turister og som apollo, ving,detur etc.... anbefaler har jo bare deg eller andre gående der i 1-3 uker, de tyrkiske plassene skal servere og ha fornøyde kunder året rundt. De har ofte flere kokker på kjøkkenet og servere nydelig skikkelig tyrkisk mat som ikke tilrettelagt for turister:p

Det eneste du kan risikere er at de ikke har alkoho, noen har øl og raki andre har ingen alkohol, men hva med litt godt vann til maten og så nyte en god kald øl eller litt vin etterpå.

Ha med en flaske antibac i veska + kleenx så kommer dere langt

Ønsker deg god tur nedover, drar selv om 4-5 uker "hjem" og gleder meg som alltid.

Tyrkia er et fantastisk land med masse historie og kultur om du beveger deg litt utforbi turistsonene..


#14

GretheH sa for siden:

Takk for alle flotte svar! Noterer ned her, så blir det en apotektur før avreise.:D


#15

Netti1985 sa for siden:

Flott tråd:) skal selv til tyrkia 2 uker i juni og 1 uke i august:) ALANYA <3<3<3 har faktisk lurt litt på hvordan jeg skal greier lavakrbo der nede..tenker påd et fantastiske ølet di har efes..greier ikke å være der uten å drikke det..Men mitt valg blir å spise lavkarbo så langt jeg greier, og drikke masse vann, og faktisk trene litt når jeg er der nede... vist jeg tar en øl, lar jeg være å spise noen timer osv... merker fort på magen/kroppen som er bra eller ikke. i allefall her i norge... men ta med i tilfelle..jeg skal kjøpe idoform osv.. ble ikke dårlig sist jeg var der men da gikk jeg ikke på lavkarbo...


#16

Carisma sa for siden:

Det er faktisk den aller dårlisgte løsningen. Når man drikker noe med så høy GI som øl (høyere enn rent sukker), bør man spise noe fett og proteiner sammen med det for å dempe blodsukkerstigningen.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.