Haha, kom innom denne da jeg googlet etter noe annet og havnet inne på daily mail sine sider. Dette kan høres ut som en dårlig aprilspøk, men jeg er ikke så sikker...
Men så latterlig å påstå at det er en spiseforstyrrelse å kutte kraftig ned på karbohydrater når vi vet at mesteparten av verden har kuttet kraftig ned på fett (og i alle fall mettet fett) og gitt fettet skylda for mange sykdommer - men det var visst bare fornuftig selv om de ikke hadde noe vitenskapelig grunnlag for det?
Og jeg skulle gjerne sett noe bevis for denne påstanden:
det kan vel kalles karbfobi slik det tidligere var mer vanlig med fettfobi. nå har kanskje noen både det ene og det andre om de ikke setter seg inn i ernæring. Om jeg var 16 nå er det ikke utenkelig at jeg ville fått begge deler fordi som så ung gadd jeg ikke sette meg så grundig inn i saker, bare "leste overskrifter i VG", og det er ihvertfall ikke lurt siden man da får høre at mette fett er farlig, flerumettet fett er farlig og også karbohydrater. Så sitter tenåringsjentene og tygger magert kjøtt og er dritdeppa fordi de ikke har energi
Vet ikke om jeg synes dette var så mye å le av jeg da. nå leste jeg ikke hele artikkelen. Men det finnes noe som heter ortoreksi og det er ikke noe å spøke med.
Er nok mange der ute som kan kjenne seg igjen med følelsen av å være karborektisk,Hvilket man på en måte kan se på som en variasjon av ortoreksi.
Når man får et anstrengt forhold til mat synes jeg ikke dette er så mye å le av, Dersom man føler at verden går under ( for å sette det litt på spissen) om man spiser for mye karbohydrater, eller foreksempel ikke spiser 100 % rett en dag så ville jeg sakt at man i det minste har et problem når det kommer til mat.
Hysteri i noen som helst form når det kommer til mat er ikke sunt, mat er der for å gi deg energi, ikke for å være noe du bruker store deler av dagen din til å tenke på.
Jeg er enig. Jeg føler jeg enda har et litt "anstrengt" forhold til mat, men nå gjelder der karber/kalorier, og ikke fett/kalorier. For all del, jeg er ikke fanatisk, men kjenner at det er mulig å bli det også på lavkarbo. Dette er noe jeg skal jobbe mot å bli, vil ikke leve resten av livet mitt med mattanker som hovedfokus i hverdagen.
"Cut back on carbs to lose a few pounds, by all means, but if you start to view white sliced as the devil incarnate and shudder at the mere sight of spuds, you could be suffering from carborexia – which can affect your happiness as well as your health"
"At a time when life felt uncertain, my carbohydrate intake was something that I could control."[LEFT]
"Once paranoia about eating these foods becomes a habit, it is a hard one to shake. Whenever I was forced – usually out of good manners at someone else’s home – to eat carbs, afterwards I could almost feel them swelling in my body and causing me to expand. My mind played tricks on me."[LEFT]
osv.. Jeg vet ikke med deg men jeg synes denne artikkelen reflekterer rundt det å ha et anstrengt forhold til mat. Og synes ikke den er en typisk VG artikkel med " du har en spiseforstyrrelse fordi du ikke spiser poteter" artikkelen tar opp noe som faktisk blir et problem hos mange.
Jeg merker selv nå etter 8 mnd med lavkarbo at det å skulle introdusere mer karbohydrater i kosten er vanskeligere enn jeg hadde håpet, og innebærer dårlig samvittighet! Jeg tror ikke dette er et uvanlig fenomen, og det er nettopp dette artikkelen tar opp spør du meg. Prøv å lese artikkelen uten å gå i forsvarsposisjon, og se om du kanskje kjenner deg igjen, eller kjenner igjen situasjonen og ikke automatisk le det bort som noe tåpelig.
Greit nok det... men jeg har lagt "litt" merke til at artiklene fra VG ikke akkurat representerer flere sider av saken når det er snakk om kosthold.
Se hvor VG tjener pengene sine og hvilken "matpolitikk" den klubben fører... så skjønner man vel at man neppe ser noen tilsvarende artikkel om fettfobi med det første. Selv om det nok er en mye mer utbredt forstyrrelse enn "karboreksi".
Skjønner, Lizliz. Enig i det. På den annen side synes jeg det er ufint å skrive en artikkel om vanskelig forhold til mat ved å fleipe, om å se djevelen i loff etc. Det er en lite seriøs artikkel og da fortjener den ikke noen seriøs respons heller. Om man skal ha som tema vanskelig forhold til mat må artikkelen være vinklet annerledes. Ihvertfall for at jeg skal ta den seriøst.
Når de skriver om å se på loff som "djevelen" er det ikke fleip, det kalles å spissformulere, og er en veldig mye brukt teknikk både i journalistikk og i annet skrevet materiale- etter min mening en veldig god teknikk, for å få frem et poeng.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.