Er tidligere LCHF-er som har konvertert til Paleotisk kost. Noen flere her inne som følger den matfilosofien??
Har ikke fått ett eneste treff på Paleo på norsk ved googling, så regner ikke med vi er så mange på Paleo :) Men har sett ett par nordmenn på utenlandske forum.
Om noen er nyskjerrig på hva Paleo dreier seg om..så er det en glimrende liten filmsnutt som oppsumerer det hele her:
Foskjellen på Paleo og annen lavkarbo, er at man holder seg unna melkeprodukter og kunstige tilsetningstoffer(så langt det lar seg gjøre med dagens utvalg), man velger helst økologisk. Har man tilgjengelighet på det., så velger man kjøtt fra gressende dyr, frittgående høns etc.
Mange som bedriver Crossfit er også Paleo i matveien, da det funker veldig bra med slik type trening/aktivitet.
På paleo blir det stort sett anbefalt fett , proteiner og karbohydrater i dette forholdet.
Proteiner 1g xkroppsvekt i KG. mere om man er veldig aktiv.
Karbohydrater 5-150g alt etter som man ønsker å bygge muskler, eller forbrenne fett. de fleste ligger rundt 50g karbo.
Fett: resten består av fett...for min egen del ligger det oppimot 150-200gram fra fett.
Det er ingen kalorikur.. her er det som lavkarbo generelt sett..man spiser når man er sulten og stopper når man er passe mett:)
Lurer man på hvorfor man velger vekk meieriprodukter, så er det bare å ta et kjappt søk på Paleo + diery products så kommer det mye info opp.
Ellers er det jo et steinalderkosthold, og man "tenker" som om man skulle bodd i den tidsepoken når man drar handler på matbutikken.
Mat som ofte blir brukt er:
Alt av rent kjøtt
egg
nøtter(ikke peanøtter og cashew)
bær
urter
sesongens frukt og grønnsaker
frø
Det ER et høyfettskosthold, og mye av fettet kommer fra fettrikt kjøtt, nøtter og avokado, samt frø.
Karbohydratkildene er fra næringsfattig og fiberrike grønnsaker og frukt( ikke mye frukt ved minsking i fett%), samt bær.
En liten ting til....man bestemmer jo selv hvor "paleo" man vil være..for min del er jeg vel ca 90% paleo...jeg tilsetter krydder/salt i maten, og spiser innimellom snacks eller mat tilsetningsstoffer
ja...en annen ting..
Melk i Rå form..altså rett fra tanken...er OK
Til dere som er nysgjerrige på Paleo .. her er en god introduksjon, samt 3 glimrende filmsnutter
(nå prøver jeg ikke å kovertere folk vekk fra andre lavkarbo retninger, men jeg er rett å slett så fornøyd med Paleo, at jeg gjerne vil "spre budskapet"videre
spennende, dette skal jeg jammen lese om. Jeg eeeelsker ost, men skulle gjerne levd på renere mat og elsker frø og der er det mye potensiale. her er linken om melkeprodukter paleodietlifestyle.com/place-of-dairy-on-paleo-diet/
kuult at det tilbys oppskrifter
Vil tro Norge er ganske streng når det gjelder antibiotika, men det er nok flere grunner til at Paleo styrer unna melk. Mange viser seg å ha allergier/intoleranser (skjult) som ikke blir oppdaget før man holder seg helt vekke fra melkeprodukter en stund, og deretter tilfører melk i kosten i gjen. Flere får da reaksjoner.
Jeg f.eks holdt meg unna melk/melkeprodukter i 1 mnd, også drakk jeg noen glass melk..alle kvisene jeg før var plaget med(som gikk vekk på Paleo) kom tilbake, samt psoriasis på albuer :)
Det forteller i allefall at kroppen min reagerer negativt på melk.
Ellers er de imot måten melka blir fremstilt på..pasteurisering(?) og homogenisering..mye fordi de tenker så naturlig og rent som mulig. Det var noe annet også...men det husker jeg ikke for øyeblikket:)
Jeg selv er VELDIG glad i rømme,kremer,fløte og annet i matlaging, og var før en stordrikker av H-melk :) Men nå trives kroppen min godt uten alt dette, og i tilegg så raste jeg ned flere kg etter at jeg kuttet melkeprodukter.
Men som sagt er det mane nivåer av Paleo...opphavsmannen til Paleo Mark Sisson mener man må finne sin balanse, og ikke stresse med maten. det skal være noe slingringsmon..også pga det sosiale ;)
Han anbefaler 80%Paleo20%hva du vil...og det utgjør en god det muligheter...
f.eks så spiser jeg en del salt i maten, og av og til sukkererstatning. og innimellom en skyr eller to...og er det en bursdag/konformasjon/dåp/bryllup...jo da spiser jeg kake og god mat sammen med de andre :D
Jeg spiser inspirert av paleo/primal. Ikke alle paleo/primal unngår melk forresten, men upasturisert er et poeng...
Det klarer ikke jeg å få tak i annet enn i form av brie. Den upasturiserte brien slår forøvrig all annen brie med begge henda på ryggen.
Det gjør meg iallfall mye mer kritisk på hvor maten kommer fra og hvordan produksjonen foregår. Paleo/primal fokuserer på mathygiene fra a til å. Det vil si at dyrene vi spiser også skal ha fått spise det som er naturlig for dem, fordi kjøttet de produserer da vil være sunnest for oss. Dessuten er det da i de aller fleste tilfeller implisitt en mer dyrevennlig produksjon... Det samme gjelder for grønnsaker.
Helt riktig smgj:)
Tenker man som en "huleboer" vil man komme langt..og da er det sjeldent man kan velge matvarer med innholdsfortegnelse, hvorav man unngår alle tilsetningstoffer.
Nå syns jeg det både kan være dyrt og vanskelig å finne økologiske og rene matvarer i butikken, men får da til å finne økologisk egg fra frittgående høns, økologisk laks, og div økologiske grønnsaker.
Ellers dyrker jeg mine egne urter:)
Det er en slags holistisk tvist over denne filosofien..som jeg liker godt
Er også forresten stor til(henger)skuer av marksdailyapple :D
Jeg la om kosten til paleo på torsdag da jeg tåler dårlig melkeprodukter selv om det har vært vanskelig å innse :/. Vil også gjerne gå ned litt mer i vekt å håper det kan hjelpe :).
Men har ikke sett at en ikke skal ha cashewnøtter, jeg som alltid har det i wok :/
Hvorfor skal en ikke ha det ? :)
ja, høyt karbo innhold, og teknisk sett ikke steinalderkost( de spiste ikke cashew) samme med peanøtter. Cashew nøtter er heller ingen nøtt...men hører til frø-familien..og vokser inni cashewfrukt :) men paleo/primal har jo en 80%regel...spiser man 80% steinalder..er det rom for 20% annen mat...
jeg velger derimot å styre unna cashew mest pga omega 6 innholdet...da jeg er opptatt av omega 3/6 forholdet :) og da gjerne vil ha mest av omega 3.
Jeg snuser litt på paleo, men noe av det som gjør at jeg er skeptisk (ikke til opplegget, men til om jeg klarer å følge det) er at man i en viss grad skal holde seg unna melkeprodukter. Jeg elsker melkeprodukter, og jeg får en stor andel av fettet mitt fra det. Og jeg er ikke så veldig glad i oljer, som jeg ser er en stor andel av fettkildene i paleo. Vil jeg da eventuelt slite med å få i meg nok fett?
Også lurer jeg på en ting, kan man spise hermetiserte ting? Da tenker jeg på f.eks. tomater. Ikke le da, selvom det kanskje er et teit spørsmål. :p
Takk for svar :), men da tillater jeg meg heller litt mindre cashew nøtter nå en før. Har kuttet ut alle melkkeproduker, og spiser bare ren mat så litt cashew i woken bør gå bra :)
Tomat er tomat , i eller utenfor boks :) spis i veg!
Det ble en overgang for meg også med å kutte melkeprodukter. jeg får mesteparten av fettet fra linfrøolje, cocosa, avokado, rapsolje, og rødt kjøtt(koteletter, bacon o.l) Ellers ligger man som regel ikke like høyt i fett% på paleo som generell lavkarbo. Men ingen bekymring av den grunn! man er fremdeles i fettforbrenningsmodus...og så får man gjerne i seg mere proteiner på paleo kontra generell lavkarbo..da det er naturlig høyt proteininnhold i fisk og kjøtt...som det da går mest i :p
Hvor nøye man vil følge filosofien er jo opp til en selv..:)
Nå er jeg faktisk ikke like skeptisk, skal gå i tenkeboksen en stund til, men regner med jeg kommer ut som paleoentusiast, hehe.
Hvordan bruker du oljene? Til steking og som dressing? Andre ting? Jeg må i alle fall bli flinkere til å finne kjøtt med fett i, det er jeg for dårlig til. Mer protein og mindre fett er sikkert ikke så ille det heller, annet enn for lommeboka kanskje. :p
Linfrøolje tar jeg 2ss hver morgen før joggetur..steker i rapsolje eller smør...om du får i deg 50% av energien fra fett så ligger du veldig godt ann iflg paleoistisk kost:) Når jeg levde generell LCHF så var ca 80% av energien fra fett
Uansett, som sagt før..ikke begymre deg for å få i deg forlite fett..tar du noe klæssjer og dæsjer her og der med litt ekte smør, oljer og noe rødt kjøtt så er du langt på vei! :p
jeg ligger vel ca 60%e fett, 30%e proteiner og 10%e karbo... Spiser mere karbo nå (frukt/bær/nøtter/grønnsaker) enn når jeg spiste LCHF-stil. Det er også rom for mere karbo da det er litt mindre fett i kosten :D
Og det skal faktisk en del frukt til for å komme opp mot 60g karbo om dagen...jeg spiser fint to-tre frukt om dagen, og ligger på ca 60 g karbo daglig.
jeg liker det at jeg kan ete litt frukt..det er godt og knasende..veldig forfriskende nå mot sommeren:D
Ja jeg også eeeelsket hvitost.. men ser jeg tilbake på ostetiden min så hadde jeg en del oste-cravings mens jeg åt melkeprodukter.. nå som jeg holder meg unna, det så har liksom behovet forsvunnet :) Nå kan jeg heller bli fysen på nøtter/bær /saltede gresskarkjærner
Jeg er nok sånn jeg også. Må ha ost ved hvert måltid, Skummelt. Men også fordi det er så veldig godt. Edamer og Jarlsberg lite stønn:) Jeg har tenkt at det kunne godt fint å erstatte det med nøtter, fordi jeg er glad i det. Hm, kanskje jeg gjør det. Kan jo ihvertfall teste det en uke. Jeg har vært redd det blir veldig mye karbohydrater, jeg spiser allerede over 50g dgl, men ser at hvis jeg spiser 18 mandler til ett måltid gir det kun 1,24 karbo og valnøtter fra eldorado kun 1,12! Det er jo ikke mye.Og jeg skal kjøpe meg chiafrø å ha i salaten. Svarte frø, æhh:) Hm ,du klarte å motivere meg. Det er jammen ikke dårlig fordi jeg er sta.
tror ikke det er noe farlig å ha lyst på nøtter og frø fordi jeg har aldri hørt noen bli intolerante av det. Men nøtter er ikke det mest populære så muligheten er nok ikke utelukket.
og om du liker frø, og ikke er så streng på saltet...så vil jeg på det varmeste anbefale saltede og ristede frø! solsikke og gresskarkjærner er nammis på kveldstid her i gården:p og veldig lav på karbs
ntja...for min del er det rent prinsipielt at jeg unngår korn og kli. Det er ikke mat de kunne oppdrive i steinalderen...kanskje ett å anna korn..men tviler på at det ble noe særlig mer.
Jo..og en anna grunn er at jeg ikke ser behovet for korn/kli i kostholdet. Fiber er jo superbra for fordøyelsen, men det får jeg i bøtter og spann fra grønnsaker og frukt. fiber fra fullkornsprodukter kan dessuten lage små sår i tarmslimhinnen, noe som kan føre til såkalt irritabel tarm, og overproduksjon av tarmslim.
Ellers så reagerer jeg dårlig på gluten...
Det visste jeg ikke før jeg kuttet korn. Men etter en stund uten korn, merket jeg negative reaksjoner når jeg spiste det. Kviser, tørr hud og generelt ukonsentrert.
Ellers syns jeg korn ikke gjør no særlig godt med blodsukkeret..men her er det forskjell på hele korn/malte korn.
Lectin er heller ikke så bra for oss...det binder seg til insulin reseptorene, binder seg til tarmslimhinnen(tetter igjen tarmtottene) og kan føre til leptin resistens. Leptin resistens kan føre til økt fare for metabolsk syktom og overvekt.
her er (enda!) en link fra marksdailyapple om hvorfor man bør unngå korn...
jo...og en anna ting er at jeg aldrig har følt meg ordentlig mett etter f.eks mange skiver med fullkonrsknekkebrød. spiste en del ryvita,rugsprø og fiberrik i starten av lavkarbo-karriæren min...men ble liksom aldrig helt fornøyd..det var noe som "manglet" når jeg var ferdig med siste skiva
Å, ja.. Du sier noe der. Innimellom har jeg "skeiet ut" med et par fullkornsknekkebrød, og ulvesulten og blodsukkerfallet jeg får etterpå er ILLE. Har funnet ut at jeg skal kutte ut korn helt, ihvertfall til hverdags, det er liksom ikke helt verdt det.. Etter hva jeg har lest om antibeitestoffer osv. i korn har jeg også kommet til konklusjonen at det er like greit å kutte ut kli og gluten også, selv om det er inneholder lite karbohydrater. Har dessverre ikke merket noe forskjell på noe som helst etter jeg kutta det ut, men men..
Ja, det er sant. Har aldri prøvd det engang. Jeg har dog brukt salt på nøtter. Tatt kaldt vann på dem, rista av vannet og strødd salt over. veldig godt. Takk for tips. Nøtter og frø har jeg bare blitt mer og mer glad i.
Nøtter og frø kan også bløtlegges i lunka saltvann og tørkes i ovnen på lav temperatur. Da trekker på en måte saltet litt inn i "skinnet" på nøttene, samt at kroppen lettere greier å ta nytte av næringsstoffene. Dette fjerner/bryter ned mye av de verste antinæringsstoffene.
[LEFT]
[/LEFT]
Det er spesielt tre grunner til at man bør være oppmerksom på korn. Den ene heter gluten og den andre fytinsyre og den tredje heter enzymsperrer. Vi kan uskadeliggjøre disse ved å bløtlegge i syrlig miljø i mer enn 7 timer.
Dette er en påstand jeg fant her: fleksitarianerliv.blogspot.com/search/label/Hjertesukk%20og%20fakta
så da gjelder det vel bare å behandle frø og nøtter riktig også da, tenker jeg. Dette var spennende å finne ut av.
Korn og frø må bløtlegges for å bryte ned fytinsyre og enzymsperrer, og litt eddik i vannet effektiviserer prosessen.Chiafrø er unntaket, chia har ikke enzymsperre. Ved oppvarming må nøtter, frø og korn ikke stekes i varmere ovn enn 160 grader for å unngå at fettet blir til transfett.
( Dette er viktig for å gjøre brød lettere å fordøye og for at kroppen skal klare å nyttiggjøre seg de mineralene som er i brødet og ikke minst den maten som skal ligge på toppen av brødskiva. Bløtlegging er noe som er blitt gjort i alle tider og i alle kulturer for å gjøre korn lettere å fordøye, men i vårt effektive industrisamfunn er denne verdifulle foredlingskunsten gått i glemmeboka. Resultatet? Glutenintoleranse og en rekke problemer knyttet til tarmsystemet vårt, desverre også hos våre søte små. )fra samme blogg. Wow hva den dama vet!
Så smør er greit, ja. Det var jo enda godt, da er jeg et stykke på vei tror jeg. :) 60-30-10 hørtes forøvrig ut som en veldig ålreit fordeling. Jeg savner å kunne spise mer bær og litt frukt, så det er jo en stor gulrot for å teste paleo. Igjen, takk for flott svar! Og super plansje-sak! :)
jeg bruker smør innenfor den 20% regelen. Smør er ikke paleoistisk kost, men i primal blueprint filosofien, som jeg følger, er det tillat med noe ikke-paleoistisk mat fordi vi lever tross alt i 2012...og det er umulig for mange å leve på rene og økologiske matvarer. Så noen "moderniserte" matvarer syns jeg skal være tillatt. Her handler det jo også om trivsel og det sosiale. :)
Hvor streng paleo man vil være er jo helt opp til en selv.
Melk, og produkter av melk er også helt OK så lenge de er fermentert, upasteurisert og uhomogenisert( paleoistisk sett)...kjenner man en bonde med melkeproduksjon ville jeg definitivt fridd til melketanken hans/hennes! :D
Om de drakk melk som ikke var morsmelk i den tiden strides det noe om....de hadde i allefall ikke husdyr på den måten vi har i dag.
Ok, greit å vite. Kjenner ingen melkebonde, så det blir nok i så fall begrensa med melkeprodukter på meg. Tror ikke jeg tar skade av det, heller tvert i mot, så det er vel bare et dytt jeg trenger, hehe. Tenker ikke å være fullstendig nazi, men følger man et kosthold, så følger man det liksom. ;)
Det er sant det. de som følger primal blueprint er gjerne mere enn bare kostholdsorientert. mange går barfot. eller bruker barfotsko,samt bedriver aktivitet som ligner på det de gjorde i steinalderen...gå,klatre i fjell,pbalansere på steiner, klatre i trær..plukke bær,løfte/fkytte på steiner,løpe raskt( fra rovdyr)..
I den tiden stod de ikke timesvis på tredemølla og jogget...drt var om å gjøre å få masse hvile mellom takene,slik st man hadde energi i kriser.
Det er utviklet en egen sport for paleo entusiaster i USA , en type crossfit.
ett kjappt google søk på primal blueprint activities...så dukker det opp mye rart.
Når jeg f.eks går turer så gjør jeg drt med vilje vanskeligere for meg ved å hå i grøfta, istede for på veien, balanserer på steinet og stokker i skogen osv...jeg tar det som god trening for hele kroppen, også topplokket får brukt seg litt i slik "teknisk" aktiviteret:D
I en ideell verden hadde jeg sikkert gått i den retningen jeg også. Jeg elsker forsåvidt å gå barbeint, men gjør det ikke til vanlig, spesielt ikke her midt i byen. Har hørt om Crossfit forøvrig, tar meg nok en titt på det etterhvert, men foreløpig har jeg nok med kostholdet mitt og treninga jeg allerede gjør. Men det du sier om å balansere på steiner og stokker, gå litt offroad liksom, tror jeg er supersmart! Du trener jo også opp balansen, i tillegg til det du nevner. Bare positive effekter! Og kanskje blir turen artigere også, hehe. :)
Ville prikke deg for supre svar i denne tråden, men jeg prikka deg nylig så det går ikke. Det får holde med tanken inntil videre, så får du heller en prikk seinere. ;)
De som er 100% paleo eter jo rett og slett det de fikk tak i på den tiden...altså null tilsetningsstoffer. Ikke bruker de salt i maten heller..det er jo en greie denne filosofien..og leve ut sitt biologiske utgangspungt..de vil smake de smakene maten selv har å by på....når det gjelder søtning så har nok paleo tatt en litt annen retning enn LCHF ang karboer...på paleo er nemlig honning tilatt( de fant jo en og annen bikube på den tiden :)
selv så bruker jeg sukrin, og tillater meg både kajennepepper, havsalt og honning.
En annen ting er at steinalderkosthold varierte svært mye alt etter som hvor i værden man befant seg..ikke var det no særlig frukt i kaldere strøk, og mere fisk langs kyst og elv..ja..man kan jo tenke seg selv :)
Store deler av sesongen kunne bestå av ensidig kosthold..f.eks KUN kjøtt..de kunne også gå dagesvis uten mat. Men det er utrolig hva kroppen klarer i fettforbrenninsmodus..da kroppen har sin egen "matpakke" å ta av :) ikke noe særlig survival skills om de hadde levd på glykogenlagrene for å si det sånn..fort tomt ja!
snakka med noen i dag som mente at steinalderfolk løp flere mil om dagen...men det tror jeg ikke noe på. De løp når dei jakta på mat, og dreper den. tar med bytte tilbake, og ligg veldig lenge i ro etterpå....de dreiv ikke å trent seg i form resten av dagen..ikke drakk de raske karber for å klare å løpe raskt heller.
derfor er mange paleoentusiaster motstandere mot timesvis med moderat mosjon...kroppen vår er ikke ment for å løpe på asfalt mil etter mil..men korte intensive intervaller( draps-innspurt) er effektiv trening! Og det trenger ikke vare mere enn 8minutter totalt :D
Nå babler jeg veldig løst og fast om mye paleo-greier her...men vil liksom få med det jeg kan og husker også.
Om noen er spesielt interessert i mere paleo-ting og tang, så vil jeg veldig anbefale nettsiden marksdaylieapple.com...mange flotte artikkler med solid kunnskap og gode kilder!
Ja, det blir nok en overgang fra LCHF, men mindre brutalt enn fra "vanlig" til lavkarbo heldigvis. Jeg vil nok tillate meg salt og andre krydder, de kan vel ha brukt urter i sin tid, eller? Er vel i grunn logisk at kostholdet varierte etter hvor man var, ja. Men jeg antar det ikke er noe man tar spesielt hensyn til nå? Og det anbefales vel ikke å bare spise kjøtt for perioder heller?
Mange spørsmål her, hehe. Trenger definitivt å lese mer om det, men er så greit å spørre noen som kan det også. :D
Neida. vi som er så heldige å ha alle sesongens kjøtt og frukter kan ete mye mere balansert. det er nok neppe lurt å ete bare kjøtt en lengre periode( selv om eskimoene enkelte plasser fungerer suverent på kun spekk store deler av året :)
det blir jo litt mindre fett enn lchf, noe jeg for min del bare er fornøyd med siden jeg lettere blir matlei på veldig mye fett. Også øker det i motsetning en del på proteinfronten, og litt på karbene.
Vanlig paleoistisk kost ser omtrendt slik ut...rundt 60g karber, 100gfett og 100g proteiner..med noe slingrinsmon,
Når jeg levde LCHF så åt jeg ca 20gkarbs, 150g fett og 50g proteiner.
Lag gode granityrer og oljesauser så blir det ikke så tørrt! det var i allefall den største overgangen for meg. var vandt til å lesse oppå med fløte, rømme og creme fraiche vettu:p
Er litt sånn jeg også, at jeg kan bli litt lei av fett liksom. Noen ganger har jeg sååå lyst på brød, bare fordi det smaker mindre og ikke er fett, haha.
Jeg får lese meg litt mer opp på paleo, og kanskje se etter oppskrifter på oljesauser og sånn. :)
Det er primært to retninger i steinalder kosthold, primal blueprint og paleo. Paleo er litt mere forsiktig med fett fra rødt kjøtt og meieriprodukter. det er eneste forskjellen slik jeg ser det.
ellers er begge relativt liberale med tanke på frukt:) noe jeg setter pris på i alle fall:p
Vil du ha solid kveldslektyre..så anbefaler jeg å lese denne nett-boka. den kan lastes ned gratis ved å abbonere på nyhetsbrevet. du kan unsubscribe nyhetsmagasinet etter du har lastet ned nett-boka. Her står det veldig mye om paleoistisk/steinalderkosthold. hvordan man bør spise, ikke spise osv..:)
Her er linken( trykk freebies- introduction to the primal blueprint- følg anvisningene) www.marksdailyapple.com/#axzz1tu5wrN4J
100 g fett og 100 g proteiner og 60 g karbo er ikke mye mat. Men det er beregnet for din høyde, eller? det skal jo ikke være en slankekur? jeg spiser 50 g mer protein enn det og er 171 cm høy. det blir likevel ikke mer enn mellom 1700 og 1800 kcal.
Jeg visste ikke at det var to forskjellige retninger, trodde det var det samme. Der ser du hvor mye jeg veit. :o Takk for link til bok, skal sjekke den ut. :)
Robb wolf står bak The Paleo Diet, og Mark Sisson bak Primal Blueprint. Paleo er en forkortelse for paleothic ( som i paleoistisk periode aka steinalderen).
Det henger enda igjen litt skepsis ang mettet fett hos paleo tilhengerne, og de har gjerne mere innslag av fisk og hvitt kjøtt, samt lite av feite melkeprodukter. Samtidig har de økt fokus på proteiner, og det er vanlig å anbefale 2-2,5 g proteiner pr kg kroppsvekt.
PB(primal blueprint) er ikke redd for det mettete fettet, og så lenge man får i seg rundt 60g karbs, og proteiner( ca 1gxkroppsvekt) så kan man spise så mye fett man vil.
Paleo er også mere en diett mange som bedriver fitness/crossfit bruker for å deffe, altså ned i fett%. Og flere bruker et lite kaloriunderskudd.
PB er mere for hvermansen, og har stort fukus på det å finne kroppens egen idealvekt. Samt å stresse ned i hverdagen..fokus på LEK og morro. Samt fysisk aktivitet og det å leve ut det naturlige mennesket:p
Jepp, samme her i gården. paleo er imidlertidig FLOTT til sitt bruk..f.eks om man skal ned i vekt under en viss periode...f.eks bryllup, bikinisesong, under deff...og slikt. Kommer til å bruke paleo litt her og der ved behov tenker jeg..har jo erfaring at ved å f.eks kutte melkeprodukter( paleo) så løsner gjerne såkalte platå :D
Det som er så kult med lavkarbo..er at det finnes et HAV av retninger..og går man lei/vil ha variasjon..så er det bare å endre retning :p men fremdeles være lavkarbo
Til geitekillingene og kalvene. Og når kalvene blir store og ikke dier mer, stanser melkeproduksjonen opp inntil de får ny killing/kalv.....slik som hos mennesket. Grunnen til at geiter og kyr har melk hele tiden, er vel pga vi opprettholder "etterspørselen".....?
Ja selfølgelig. Jeg visste jeg spurte et dumt spørsmål. Tusen takk. Det forklarer hvor dumt det er å drikke melk fra dyr. Jeg ville ikke latt noen andre enn et menneskebarn drikke av mine pupper:) Vi snylter på kuenes energi.
Mon tro hvem andre enn ekorn som spiser nøtter og frø? Begynner å se i et større perspektiv når det påståes at noe ikke er menneskeføde. For hva er ment for mennesker, hva er ment for ekorn, kuer osv. Vi skulle ikke forstyrre balansen. Eller er det slik at vi er ment til å lage mer av lite slik Jesus gjorde? Så frø, opprettholde melkeproduksjonen til kuene, forhindre høner i å få kyllinger osv.?
Faktisk har Mark Sisson, i forbindelse med utgivelsen av boken "Primal Blueprint 21-Day Total Body Transformation", endret matpyramiden for Primal Blueprint. Se hans post av 3. november 2011 hvor han forklarer denne endringen.
jeg har vert uenig i den PB pyramiden jeg viste bilde av, fordi jeg mener det bør være slik som du viser bilde av her:p
Blir for mye karbo for meg om jeg skal spise mest av frukt og grønt.
Jeg tror kjøtt er fo oss siden vi er større enn mange dyr og tror også vi kan dele på maten med andre skapninger. Problemet om det er noe problem er at vi mennesker kan spise så mye forskjellig, og da ligger det et ansvar her. Var jeg alene i villmarka ville jeg ikke drept så store dyr at jeg ikke klarte å spise de opp eller drept mange små fisk istedenfor 1 stor som hade levd lenge. Vi glemmer å tenke på slikt fordi andre tar seg liksom av det og så bare plukker vi i butikken. Det har blitt helt sykt. Om jeg var i villmarka ville jeg skutt fugl eller fiska store fisk som mettet meg en hel dag. Plukket bær og litt nøtter. At vi trenger så mye grønnsaker er jeg usikker på fordi i Norge om man ikke dyrker selv er det lite grønnsaker , er det ikke? Det krever at vi er bosatt permanent en plass og dyrker det frem. Frukt har blitt søtere ved menneskets hjelp. Villepler er surere og har mindre karbo.
Jeg tror kjøtt er for oss siden vi er større enn mange dyr og tror også vi kan dele på maten med andre skapninger. Problemet, om det er noe problem, er at vi mennesker kan spise så mye forskjellig, og da ligger det et ansvar her. Var jeg alene i villmarka ville jeg ikke drept så store dyr at jeg ikke klarte å spise de opp eller drept mange små fisk istedenfor 1 stor som hadde fått levd lenge. Vi glemmer å tenke på slikt fordi andre tar seg liksom av det og så bare plukker vi i butikken. Det har blitt helt sykt. Om jeg var alene i villmarka ville jeg skutt fugl eller fiska store fisk som mettet meg en hel dag (men var jeg i flokk ville det ikke vært galt å skutt et rådyr). Plukket bær og litt nøtter. Frø, hvor finner jeg frø?:) At vi trenger så mye grønnsaker er jeg usikker på fordi i Norge om man ikke dyrker selv er det lite grønnsaker , er det ikke? Det krever at vi er bosatt permanent en plass og dyrker det frem. Frukt har blitt søtere ved menneskets hjelp. Villepler er surere og har mindre karbo.
Jeg har tenkt at vi snylter på dyr når vi tar melk fra kuene hele tiden. Stakkars kuer som aldri får ha kroppen sin i fred. Jeg vil slutte med ost og erstatte det med nøtter, kokosmelk, kokos, frø og mer avokado og smør isteden. Jeg merker kroppen sier den blir sliten av ost.
Egg? Hvorfor mener du det? Det er det jo lett for oss å finne i naturen. Eller tenker du at det er unaturlig for oss å spise egg året rundt?
Å se på hvordan de spiste her og der i verden og spesielt hvilke kombinasjoner av matvarer de spiste tror jeg også kan være lurt. Også der man ser at urfolk i dag, som fortsatt spiser slik de gjorde før i tiden, har overraskende god helse til tross for at de spiser helt "feil". Jeg tenker også at de som genetisk sett har sine røtter i en del av verden, kanskje er "programmert" til å fungere best med et visst kosthold og visse kombinasjoner mat, men det er bare en tanke da, aner ikke om det er noe hold i det.. Asiatene spiser jo mye karbohydrater, men mye sunt fett fra fisk, og lite mettet fett.. Mens urfolk mange steder i verden spiser mye mettet dyrefett, og veldig lite karbohydrater. I middelhavsområdet spiser de mye mer plantefett enn det som anbefales her iallefall, men også mye ferske grønnsaker og begrenset med raske karbohydrater, som kanskje hindrer fettet i å oksidere og stresse kroppen for mye. Alle disse gruppene er jo kjent for å ha hatt god helse selv om de spiser utrolig forskjellig.
Høner mistrives uten en hane og om eggene er befruktet skulle ikke vi spise dem, de kan jo bli til kyllinger. Tenk om noen kom og spiste fosteret vårt? Det beste må være å spise egg som ikke ruges på.
Nei, men det betyr jo ikke at det er unaturlig for oss å spise egg da. Naturen er grusom, vet du.. Hva som er etisk forsvarlig og hva som er naturlig/unaturlig å spise blir jo to forskjellige ting.
Nei, sånn ser ikke jeg det. Jeg tror på Gud og derfor skiller jeg ikke. Jeg tror Gud har en mening med det han har skapt.
Jeg er blodtype a forresten og de skal være forsiktig med egg. De fleste, eller svært mange ihvertfall ,i Norge er a. Om det er fordi de ikke spiste så mye egg før av en eller annen grunn vet jeg ikke.
Da kan du ikke spise fisk heller for tenk hvis den fisken du kjøper på butikken var en damefisk som hadde rogn? For du klarer garantert ikke å isolere damefisker fra mannefisker med mindre du har damefisken i et akvarie....
Full respekt for at noen velger å unngå og spise noe pga. religiøs overbevisning, men det blir jo personlig synsing da, ikke akkurat et godt argument hverken for eller imot noe som helst. Hvis du tror gud rynker på nesa hvis du spiser egg og meieriprodukter gir det ikke akkurat så mye mening at du mener kjøtt er greit å spise, men men..
Nei, av etisk grunn. Å spise et dyr som har levd lenge er noe annet enn å holde det ufri ved å stadig melke det, og det å ta egg som kunne blitt kyllinger er å stjele. Nå er det jo mulig å ha høner uten hane som legger egg som ikke er befrukta men høner flest liker ikke å være nonner;) så det igjen er å berøve dem et fritt og godt liv.
Er tydeligvis mer forvirra enn jeg trodde, innbilte meg at man kutta melkeprodukter om man fulgte PB også. Som sagt, jeg må nok lese meg opp grundig først. :p
melkeprodukter i moderasjon er OK på PB ja. men aller helst fermenterte, upasteurisert/uhomogenisert...noe som praktisk talt er nær umulig å få tak på:)
Jeg lever PB, men uten melkeprodukter. men det er kun pga jeg ikke liker hva melkeprodukter gjør med kroppen min:)
Nå har jeg bestemt meg for å gå fra et ketogent kosthold og over på paleokostholdet . Først og fremst for å kutte meieriprodukter en periode for å se om jeg får mindre betennelsesreaksjoner i kroppen, og også fordi jeg ønsker variasjon, å spise enda mer naturlig samt å kunne spise litt frukt. Er det andre her som spiser sånn nå? Hadde vært ok å ha noen å diskutere med. Jeg begynner på mandag, så jeg får planlagt skikkelig og handlet først.
Jeg har en sånn periode nå, jeg. Mye grønnsaker (asparges er billig nå, og ovnsstekt asparges er knallgodt...!), egg, fisk/kjøtt, avocado, hjemmelaget majones, kokos i forskjellige former (-melk, -masse, -smør, -olje), noen nøtter. Jeg velger å bruke smør også, men jeg vet jo at jeg tåler det greit.
Fikk med meg de deilige oppskriftene på bloggen din :D jeg tror evt jeg kommer til å prøve meg på klarnet smør, det har jeg ikke prøvd før. Skal en uke til syden midt i perioden, men det får gå. Overlevde 3 uker i Tyrkia på lavkarbo i fjor så det går nok fint. Bor i leilighet da også.
Superspent på om jeg kjenner noe på helsa.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.