< Tilbake til oversikten

Økologisk?

#1

bouboulette sa for siden:

Er rett og slett nysgjerrig på om dere spiser dere økologisk ?
Jeg spiser økologisk så langt det lar seg gjøre, og syns dette, sammen med rent kosthold som jo lavkarbokost er, hører godt sammen.

Håper ingen føler seg støtt av spørsmålet mitt, jeg er ikke ute etter å dømme dem som ikke spiser økologisk:)


#2

Yonah sa for siden:

Økonomien tillater det ikke nå, men jeg vil gjerne.

Jeg er helt og for økologisk mat.

Vi har høner selv, for å vite hva de spiser, og da vet jeg at eggene kommer fra høner som er ute så mye de vil og som finner mat ute og ikke bare spiser korn( høner spiser det meste:) )


#3

bouboulette sa for siden:

Åååå, egne høner er min lille, hemmelige drøm...;). Heldig du er!
Vi bor i tettbygd nabolag, og tør ikke engang TENKE på hva naboene vil si om jeg kommer trekkende med en flokk med høner:D.


#4

Charlott sa for siden:

Så fremt økonomi tillater det, velger jeg også aller helst økologisk :)

Har bodd i kollektiv, langt inne på Finnskogen. Der hadde vi gris, saus, kaniner og høner, Skikkelig mat ;)


#5

bouboulette sa for siden:

Høres deilig ut...Nam, kaniner kunne jeg også gjerne hatt i hagen:D.


#6

Charlott sa for siden:

kanin er godt kjøtt det :sikle:


#7

Señora sa for siden:

Nei, jeg spiser ikke normalt sett økologisk, men kunne godt tenkt meg det om tilgangen til varene og prisen hadde vært lavere.


#8

Bønna200 sa for siden:

Jeg foretrekker¨å kose med kaninene. :)

Har ikke råd til å kjøpe økologisk, men mener det helt klart er det beste alternativet.


#9

smgj sa for siden:

Altfor lite.... Formuften sier at mer hadde vært bedre.


#10

bouboulette sa for siden:

Jeg har til nå bestilt økologisk mat på døra fra avigo.no, men til min store glede oppdaget jeg nylig at Coop Extra vil ha opp salget på økologisk, og har derfor nå samme priser på økologisk frukt og grønt som på fullsprøytet frukt og grønt:D.


#11

bouboulette sa for siden:

Veldig godt...:) Mannen min er fransk, og hans store "søndagsmiddagsfantasi" er og blir kaningryte:D. Vanskelig å innfri dette ønsket, da ingen slakterbutikker i nærheten selger eller vil/kan skaffe kanin.


#12

Nordmørsloppa sa for siden:

Hei! jeg følger matfilosofien Primal Blueprint, og da blir det mye økologisk, ja. Men det er ikke alle matvarer som er økologisk, men unngår ikke disse fordi.

Disse matvarene kjøper jeg bestandig økologisk.

Økologiske egg fra frittgående høns
økologisk kjøtt fra gressende kyr
villaks
økologisk laks
økologiske frø og økologiske grønnsaker

Ellers spiser jeg ikke mat med tilsetningsstoffer :) Helst kun mat uten innholdsfortegnelse


#13

Carisma sa for siden:

Nei. Fordi det ikke er bevist at økologisk mat er bedre enn vanlig mat, faktisk er mye av maten mer næringsfattig enn annen dyrket mat.
Derimot er jeg bevisst på å handle norsk mat, og gjerne fra områder jeg kjenner. Jeg er, i motsetning til de fleste økologi-hysterikerene, oppvokst på gård og vet litt om hvordan maten dyrkes i Norge. Skremselspropaganda fra tyske superbruk er ikke helt reelt her i landet. :rolleyes:


#14

Huldr sa for siden:

Så mye som mulig ja, men altfor lite dessverre. Det eneste jeg alltid kjøper økologisk er egg. Forresten laks også (men nå er Remabutikken jeg pleide å kjøpe det i nedlagt :rolleyes:). Og oftest økologisk vin - etter en tankevekkende TV-dokumentar om vindyrking ...

Jeg skjønner ikke helt hva du mener, Carisma. Det går vel egentlig ikke an å skjære all økologisk mat over én kam, det er jo mange forskjellige varegrupper innen det, men f eks inneholder ikke-økologisk mel og frø kadmium, som man jo absolutt ikke bør få i seg med mindre man er en rotte. Solsikkefrø inneholder f eks mye, så mye at det advares mot å bruke for mye av det. Dette er jo en direkte følge av bruk av kunstgjødsel. Og det akkumuleres jo oppover i næringskjeden.


#15

bouboulette sa for siden:

For min del spiser jeg økologisk fordi jeg vil gjøre det jeg kan for å unngå at familien og meg selv skal få i oss pestisider og andre sprøytemiddelrester.
"coctaileffekten" av disse giftrestene, pluss alt det andre vi ufrivillig får i oss gjennom andre kjemikalier vi omgir oss med, skremmer meg.

Men mat må man ha, så jeg vil ikke kalle meg hysterisk, som du så fint sier:p. Og får jeg ikke tak i økologisk, velger jeg alltid norsk.


#16

bouboulette sa for siden:

Du gjør lurt i å drikke økologisk vin - mannen min har jobbet på vingårder i mange år i ungdommen, og sier det er helt groteskt hvor mye druene blir sprøytet. Han spiser konsekvent ikke druer, heller, for det er det samme der.
Har du sett dokumentarene til Monique Robin ? Eller lest noen av bøkene ? Vel verdt å ta en titt på:eek:


#17

Yonah sa for siden:

Det er mange gode grunner til å drive økologsik landbruk:

  • Jorda blir utarmet av kunstgjødsel
  • Avrenning pga kunstgjødsel har vært et stort problem
  • Jordas fosforlagre begynner å gå tomt, fosfor er en viktig bestanddel i kunstgjødsel.
  • Miljøaspektet sett under ett.
  • Sprøyting er ikke lov, dette brukes i tradisjonelt landbruk. Stoler du på at det er trygt? Slike midler får ikke slippe inn i min hage etter å ha lest på innholdet.
    -Mere restrektivt når det gjelder medisiner på dyrene.
  • Fjærfe har definitivt mere plass. Frittgående og øskologisk drift kan ikke sammenlignes. SLik jeg kjenner høner og deres væremåte så er vanlig frittgående høns et sant mareritt for hønene, fordi de går så veldig mange sammen på alt for trangt område. De har bedre plass, like like mange grusomme problemer( som hakking, ikke noe vagleplass på de som blir sjaltet ut osv)

Dagens tale fra agronomen som spiser konvensjonelt, men som har tusen grunner til å støtte økologisk landbruk


#18

Carisma sa for siden:

Jeg glemte å spesifisere at jeg ikke mente at dere i tråden var hysterikere, men jeg kjenner endel folk irl.... :rolleyes:

Huldr: jeg tenkte mest på kjøttvarer og grønnsaker da jeg svarte. Solsikkefrø har jeg aldri sett noe annet enn økologisk, så det tenkte jeg ikke på at man fikk engang. :o
Men som sagt har de enda ikke klart å bevise at økologisk er sunnere jevnt over. Og de fleste norske bønder bruker et minimum av kunstgjødsel og sprøytemiddler (hvorfor klager alle fine vestkantfruer på lukta på landet i mai? Er ikke kunstgjødsel de klager på... :D). Og bøndene spiser jo den samme maten selv, de er jo også bevisste på hva de får i seg og gir videre.
Men et poeng i det hele er at landet vårt faktisk er så skrindt endel plasser at uten litt kunstig tilførsel ville ingenting kunne gro. Og når det dyrene mindre i Norge må man ut på det internasjonale markedet, som man har mye mindre kontroll på og som har mye løsere regler i forhold til sprøyte idler o.l.

Selv er jeg mer skeptisk til de som tar seg av de forskjellige varene i mellomleddene, fra slakting/høsting til pakking osv. Men det er en annen historie.


#19

smgj sa for siden:

Kilder som understøtter det du sier?
De jeg har sett tilsier at sprøytemiddelrester finnes i det aller meste av dyrket mat, men noe mindre i økologisk... (Boka hypohyroidism type 2 som refererer en del studier på dette.)

Om du da ikke går ut fra at de sprøytemidlene vi får i oss er trygge da... For da får vi rett og slett være "enige om å være uenige". :)

Jeg er forresten også oppvokst på bygda, på gård i et område hvor de fleste livnærte seg av landbruk. Det jeg så er at man måtte tilføre mer for å få store nok avlinger til å kunne leve av det...


#20

VSB sa for siden:

Pris setter sin begrensning her, så det blir litt sporadiske økologiske innkjøp.

Etter en reportasje om fairtrade for et par år siden, velger jeg imidlertid slike produkter iblant. "U-hjelp" jeg har sansen for, mer typ hjelp til selvhjelp.


#21

Huldr sa for siden:

Ikke tid til å svare så mye her nå, men her kan du nok ha blitt lurt (som meg) av grønn emballasje og merkenavn - det står absolutt ingenting om økologisk på den vanlige de har i butikken ... Jeg har sjekket både på emballasjen og hjemmesiden, og det ser ut til å være helt vanlig, konvensjonelt jordbruk!

#22

bouboulette sa for siden:

Jeg har ogås lest at det er enda ikke beviselig at økologisk mat skal være sunnere/mer næringsrik en konvensjonell mat, men min tankegang tilsier at maten må da være sunnere jo mindre sprøytemiddelrester det er i den ? ;)


#23

Carisma sa for siden:

Tja, om du må spise fem ganger så mye for å få i deg samme mengde vitaminer f.eks går vel vinninga opp i spinninga? Økologisk i beholder jo også både naturlige og unaturlige stoffer det tar opp via vann etc, så da får man i seg fem ganger de også.


#24

Carisma sa for siden:

Hmmm, har kastet emballasjon, men er rimelig sikker på at de jeg har het økologiske solsikkefrø....


#25

smgj sa for siden:

Det forutsetter jo at økologisk mat inneholder mindre næringsstoffer enn konvensjonelt dyrket mat... Jeg har ikke sett dét antydet noe sted?

Såvidt jeg kan se er argumentene for å spise økologisk todelt

  1. Mer næringsstoffer (diskutabelt, det har visstnok kommet studier som sier at de er sammenliknbare med konvensjonelt dyrkede grønnsaker - men ikke dårligere det jeg har sett? )
  2. Mindre rester av sprøytemidler (såvidt jeg har fått med meg - ikke diskutabelt?)

Mens argumentene mot går på lønnsomhet og avling. I det siste papiret jeg leste så kan man oppnå 70-80% avling via økologisk dyrking. Da går som regel avlingene veldig ned i overgangsårene til økologisk, men øker så opp igjen og vil ofte overgå konvensjonelt landbruk i år med spesielle væreforhold (tørke eller regn). Økologisk landbruk benytter ofte mindre fossilt brennstoff og fører til mindre avrenning. Til gjengjeld så kan man som regel ta noe høyere betalt for økologiske produkter.

Når det er sagt så er det veldig vanskelig å finne nøytrale sammenlikninger om dette. De fleste papir er "vridd". Økologiske matvarer skaper sterke følelser hos forkjemperne - og konvensjonelt landbruk er en sterk markedsmakt....

For min egen del kan jeg bare si at om vi skal satse på at denne kloden skal være beboelig også i noen hundre år framover - så tror jeg at økologisk landbruk er et skritt som vil bli nødvendig.... Vi kan bare ikke fortsette å "drite i eget reir" på den måten vi gjør. Husk at ikke all forurensning er av den typen vi ser, lukter eller smaker.


#26

Huldr sa for siden:

:ja:

Og en god oversikt fra agronomen Imse lenger oppe her!

Boboulette, har ikke sett/lest Monique Robin, men noterer meg det til senere :)


#27

bouboulette sa for siden:

Siden jeg først skulle tipse deg, kan jeg jo likesågodt gi deg det riktige navnet... - Marie-Monique Robin....:o
Nrk har også sendt en eller to dokumentarer laget av henne. Rystende greier, forholdet til mat ble ikke det samme etter å ha sett dem:eek:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.