< Tilbake til oversikten

"Slutte" på lavkarbo?

#1

Åssi sa for siden:

Hei!

Jeg har nå fulgt et lavkarbokosthold, og tror jeg har kommet frem til at jeg vil "slutte"

Jeg kommer ikke til å starte å hive innpå brødskiver, pasta, ris og poteter av den grunn, men kanskje heller kutte ned på fett og opp på karbo (frukt og meieriprodukter, kanskje litt ris og slikt)

Er det noen av dere som har vært gjennom den prosessen? Hvordan er det lurest å gå fram?

Er det noen av dere på vedlikehold som spiser på denne måten nå?


#2

Newstart sa for siden:

:)Heisann
Nei kun økt bitte litt i små perioder når jeg har vært litt lei. Men hvor mye 'opp' har du tenkt å gå?
Jeg er normalvektig nå men ønsker å gå ned litt til. Har du overvekt og gått ned eller?Men har du lyst å øke så er det bare å øke. Men kanskje litt Fedonsk? Sunne, langsomme karbo.....:)


#3

Yrla sa for siden:

atkins har en stige med faser der man øker karbo-inntaket


#4

Nerthus sa for siden:

Hva er målet ditt? Dvs hvordan ønsker du å spise "til vanlig"? Lutz sin "Bedre uten brød" anbefaler et optimalt kosthold med ca 72 g kh pr dag, kan det være noe for deg? Der er det mer beskrevet hvordan du da bør spise også.
Evt kan atkins som Yrla nevner være en måte å "øke på" med kh og redusere på fett på en fornuftig måte.

Jeg ville ihvertfall brukt lang tid, kanskje et par måneder. Sett det et mål på hvor mye kh du øker på med i løpet av hver uke, og vær litt nøye underveis. Strengt tatt trenger du ikke redusere særlig i fettinntak opptil 72 g kh pr dag, men dette er individuelt så du må lytte til kroppen og kanskje sjekke vekta jevnlig for å finne "ditt" nivå :)


#5

Åssi sa for siden:

Jeg er normalvektig, og har vel ikke gått opp eller ned. Jeg begynte mer for magen sin skyld, jeg har tatt gastroskopi, men det ga ikke noe utslag for cøliaki. i starten av lavkarbo oppførte magen seg ganske bra, men nå har den begynt å tulle seg igjen. mye luft og treg mage... så, har vel kommet fram til at dette kostholdet mitt må "normalisere" seg litt, mye faktisk for sosiale settinger. Jeg klarer ikke se for meg at jeg skal måtte lage meg "spesialmat" resten av livet.

Misforstå meg rett, jeg trives greit på lavkarbo, og forstår alle som fortsetter på det. Men nå trenger jeg altså tips til å bli kvitt "karboskrekken".... (sikkert feil forum å henvende seg til :p )


#6

Åssi sa for siden:

og må legge til at jeg går fort opp i vekt dersom jeg ikke passer på fett-inntaket i tillegg....


#7

Livsglede sa for siden:

Heisann, jeg levde strikt lavkarbo fra 2007 til jul 2011. Fra da har jeg levd redusert karbo pga. matintoleranse. Jeg startet også med lavkarbo av medisinske grunner og ikke for vektnedgang. Jeg har UC og er mye bedre nå enn på flere år. På redusert karbo spiser jeg ikke potet,pasta,ris,brød,gluten,hvetestivelse,meieriprodukt,nøtter,egg, skalldyr eller hvit fisk +++ en lang liste men dette er litt.

Av frukter og bær jeg tåler og tillater meg eravocado, jordbær, bringebær, eple noen ganger grønne druer + litt tørket aprikoser en sjelden gang.

Så jeg lever ikke direkte lchf lenger, men er IKKE redd for fett og har byttet ut fløte med soyafløte eller melk i kaffien.

Mat for meg skal smake godt og være en nytelse å spise, så jeg koser meg fortsatt med det jeg kan spise.

Om du ikke reagere på gluten, kan du reagere på lactose eller hvetestivelse.

Vil anbefale deg å ta en matintoleransetest, det er verdt pengene og du lærer deg å kjenne kroppen og magen din på en helt annen måte.
Skal love deg at etter jeg fikk mine testresultater på hva jeg tåler og ikke tåler, så er magen mye,mye bedre. Men er mer obs.... på når jeg har spist noe jeg ikke burde særlig om jeg har vært på besøk og ikke har kontroll på alt som er puttet i maten.

Uff ble litt langt dette, men er sååååå opptatt av å ha en bra mage selv pga. UC og intoleranse at jeg føler med deg.

Prøv deg frem med hva du ønsker å spise fremover.

Jeg spiser f.eks nå litt pasta av og til, men da den gluten, eggfri og hvetefrie, osv.... Bestiller også de angel hair nudlene etc... fra www.iherb.com/ De er igrunnen smakløse, men tar opp smak fra det du putter dem oppi.

Kunne fortsatt og fortsatt her jeg, men ønsker deg lykke til med et kosthold du og magen din vil trives med:D


#8

Åssi sa for siden:

Livsglede: med UC, mener du da ulcerøs colitt? Min far og tante har denne sykdommen, og gjett om jeg ikke prøver å lage deilige lavkarboretter for å lokke dem over ;) Men de virker ikke interessert, begge holder visst tarmen i sjakk med medisiner, og har relativt fast spisemønster som også hjelper..

men merket du stor forbedring på UC ved lchf?


#9

Livsglede sa for siden:

Ja det er ulcerøs colitt jeg mener. Det var en av grunnene til at jeg la om til lavkarbo. Men alle med UC reagere forskjellig på mat eller hvilken mat de reagere på. Jeg er nesten medisinfri, men er heldig da jeg kun er anngrept ytterts eller langt nede i tarmen og ikke dypet inne der betennelsen får ligge å godgjøre seg og følge hele systemet hele veien ut på en måte. Så jeg klarer meg med stikkpiller i perioder nå og det er fantastisk. Holder meg laaaaaangt borte fra mat jeg vet jeg blir dårlig av og vet at om jeg spiser maten magen lliker så holder jeg meg stort sett foin, bryter jeg mønsteret så blir jeg jaggu dårlig og utslitt.

Er du selv blitt testet for UC? Det er veldig arvelig. I min fam. har jeg, min mor, bror, noen tanter etc.... på mors siden dette Så et dårlig gen som har slått inn:rolleyes:

Men ikke lett for deg å "omvende" noen som ikke vil selv. Det tar tid å spise seg frisk eller friskere/symptomfri. Alle giftene som ligger der og "gjærer" tar tid å få ut, men synes at du skal ta grep om egen helse først og så når de ser at du blir så mye,mye bedre følger de kanskje etter.

Om du lurer på noe kan du klikke deg innpå bloggen min og sende meg en mail der om du vil det, så skal jeg svare etter beste evne.
God påske videre.


#10

VSB sa for siden:

Sjekk ut Fedon, ev. Boken barn i balanse, moderat lavkarbo/GI og rom for utskeielser!


#11

lizliz sa for siden:

Har i grunn sluttet selv jeg.. I hvertfall med ketolyse! Spiser ikke potet,pasta og hvetemel. Men jeg passer på kcal inntak heller.
Har stått stille i x antall mnd, og bestemte meg for å rett og slett prøve noe nytt! Riktig mengde proteiner, ordentlig styrketrening og kaloriunderskudd!!
Vekten rikker seg for første gang på evigheter hvertfall ( om ikke mye , så hvertfall litt! )


#12

Åssi sa for siden:

bra å høre lizliz. Jeg satser på at det er veien å gå for meg også. Selv om det er slik jeg spiste før jeg startet på lavkarbo. Jeg har ikke spist særlig mye pasta, ris, poteter eller brød de siste årene, rett og slett pga magen min. Kommer nok ikke til å starte igjen heller :) Men de 5 kg SKAL av til sommeren!! Nå har jeg tenkt den tanken i flere år, og nå SKAL det skje!!!


#13

herregud sa for siden:

Etter at jeg nådde normalvekt (-40kg med lavkarbo) så prøvde jeg ut 80/10/10 dietten som i hovedsak består av bare frukt. Og resultatet var overaskende bra, men jeg turte ikke fortsette lengre enn et 1/2 år. Men jeg fant ihvertfall ut at karbohydrater ikke var så farlige som jeg trodde bare de kommer fra ren naturlig mat.
I dag så spiser jeg ikke lenger lavkarbo, men spiser bare ren og naturlig mat. Aldri margarin, raffinert sukker, kunstig søtning osv.. osv..
Men et slikt kosthold forutsetter ganske mye aktivitet/trening, og at kroppens hormonbalanse har falt på plass. Veldig mye positivt med gode karbohydratkilder som f.eks frukt. Brød spiser jeg nesten aldri lenger, men en skål med havre f,eks fungerer veldig bra. Variert er også viktig tror jeg. Spiser selvfølgelig også fortsatt lavkarbomat som f.eks kjøtt/fisk med smørdampede grønnsaker :)


#14

Kari Marita sa for siden:

Det er bare en måte å gå ned i vekt på, det er kaloriunderskudd. Det er det samme om det er lavkarbo eller ikke. Unntaket kan være svært overvektige på ketose diett, men de må nok også passe på inntaket endel. Sånn er det bare om en vil eller ikke. :)


#15

Pusspuss sa for siden:

Hei!
Gikk på lavkarbo (Ketolyse) i 6 + 3 mnd i 2008/2009. Resultatet var vellykket med ca 27 kilo i minus på vekten. Var veldig usikker på hvordan det ville bli å slutte på kuren, men måtte innse at det måtte jeg. Var veldig forsiktig etter slutt på ketolysekuren, så på fettinnhold på produktene istedefor på karbo-innholdet (hadde vareopptelling i butikken - sa gubben). Men resultatet var bra, minus 5 kilo i tillegg!!:ja:

I starten var jeg veldig forsiktig - holdt samme filosofi, ikke poteter, pasta, ris, sukker, fett etc. og det gikk bra. Kunne skeie ut når det var behov uten at det fikk for store konsekvenser. Men....så la jeg bort røyken.... og vekten krøp oppover igjen. Men heldigvis ikke så mye. Har nu tatt meg selv i nakken og kiloene skal av!! Fordi jeg føler meg gladere og mer fornøyd når jeg er lettere - og billigere når jeg ikke trenger å fornye garderoben igjen!:) Prøver også å passe på at posjonene ikke er for store og at jeg ikke er for sulten når jeg skal spise hovedmåltidet (middag) - tar meg gjerne en grønnsak før middag.

Stå på! Det går bra hvis du er forsiktig med hva du inntar.

Hilsen et "rimelig" fornøyd fruentimmer...


#16

Mariann S sa for siden:

Ikkje enig i den gitt.
Eg gikk ned 20 kilo våren 2009 på lavkalori og måtte vere veldig streng med det eg åt.
Eg fortsatte med ganske strengt lavkalori fram mot seinhøst 2010, og vekta var stabil.
I dei tider begynte eg å spist litt meir normalt og kosa meg innimellom...... og vekta gikk gradvis oppover.
Altså for å holde vekta med høgkarbo, lavkalori måtte eg virkelig passe på kva eg åt.
Eg gikk over til LCHF april 2011, og dei kiloa som hadde kome på forsvant fort, og eg har fortsatt med lavkarbo,
og nyter maten - ett perfekt kosthold for meg som elskar feit mat.
Eg spiser frå 25-50 g karber pr dag og må ikkje passe på kva eg et.
Eg spiser lavkarbosnop, feite sausar og masse snop.
So for meg er det iallefall ikkje likt på lavkarbo/høgfett i forhold til høgkarbo/lavkaori.
Men er klar over at ikkje alle er like heldige som meg.
Men svart kvitt er det heller ikkje :)


#17

Kari Marita sa for siden:

Da er du en av de heldige som ikke trenger å tenke på energi inntaket på lavkarbo, for det finnes noen av dere også. Men for de fleste av oss må vi passe litt på energi inntaket for å gå ned i vekt. i og med at lavkarbo er vektregulerende kan en normalvektig gå opp i vekt også ved for mye kcal ved lavkarbo. Tror også så mange stagnerer på vekta ved lavkarbo fordi de spiser for mye kcal. :)


#18

Mariann S sa for siden:

... den var i overkant feilskrevet då...... masse snop, skulle vere masse god mat :)


#19

Nerthus sa for siden:

Litt bastant etter min mening :) Er man normalvektig vil man sannsynligvis IKKE gå opp på lavkarbo, men det avhenger jo av om HVEM som mener man er normalvektig eller ikke.... kroppen og ens bevissthet rundt vekt trenger ikke være enig i hva som er normalt, eller unormalt i så tilfelle. Går man opp MYE på lavkarbo og har en BMI som er midt i normalvektig, vil jeg tippe på at i de aller fleste tilfeller skyldes det at man spise for mye kh innimellom og dermed trigger fettlagring. Evt kan også sykdom som gir forhøyet blodsukker være synderen, som feks en del infeksjoner og betennelser i kroppen.

Spiser man ketogent er det for det første ekstremt vanskelig å proppe i seg så enorme mengder mat på tross av manglende sult at man faktisk går opp i vekt. Det vil da i tilfelle sannsynligvis være store mengder proteiner som vil øke blodsukkeret i en sånn grad at overflødig energi lagres i fettcellene. Ellers vet jo også du at kjemisk sett er det veldig vanskelig å lagre i fettcellene når insulinnivået er så lavt at glukagon utskilles.

Det er også mange årsaker til at flere stagnerer vektmessig på lavkarbo - et så høyt kalori/fettinntak at kroppen ikke må ta av egne fettreserver er bare EN av disse årsakene :)


#20

Kari Marita sa for siden:

Jo du har rett i dette. :) Men ved noen tilfeller får noen i seg for mye kalorier, noen kan spise for mye selv om de er i ketose. Det blir fort kalorier av fet mat.


#21

Nerthus sa for siden:

MEN hvis man har nok kunnskap om hvordan de forskjellig næringsstoffene påvirker kroppens kjemi og hormoner, så vet vi at med et ketogent kosthold er det svært vanskelig å få kroppen inn i fettlagringsmodus. (Ikke umulig, men her kommer andre faktorer inn som nevnt tidligere - bla ting som påvirker blodsukkeret utenom kh-inntak).

Selv kan jeg spise ganske mye på ketogent kosthold, og har da ikke vektnedgang, men jeg legger jo heller ikke på meg, slik at å trekke kalorier ut som om det er uavhengig av mange andre faktorer blir ikke helt riktig og kan lett misforstås av de som ikke ennå har så mye kunnskap om hvordan et lavkarbokosthold fungerer i kroppen :)


#22

Kari Marita sa for siden:

Jeg også kan spise mye på ketogent kosthold uten å legge på meg, men går ikke noe ned. Da må jeg regne på kcal. Normalt spiser vel personer på ketogent kosthold rundt 2000-2500 kcal og går sikkert ned da. Jeg må ned på 1500 kcal for å gå ned. Men hvis en spiser opp mot 3000-5000 kcal tror jeg det blir vannskelig å gå ned. :) Du har rett i at det er vannskelig å få kroppen inn i fettlagringsmodus med ketogent kosthold.


#23

Åssi sa for siden:

Jeg holder meg nok på mellom 1500 til 2000 kcal daglig, trener ca 4 ganger i uken, men går hvertfall ikke ned..


#24

lillekri sa for siden:

Jeg er just inne i en liten periode med oppjustert karb pga opp-trening.
putter en sjokoladebit inn i munnen

Så lenge du har en plan/mening med det, og fortsetter å spise en del kjøttmat, ser jeg ingen problemer.


#25

bligravid? sa for siden:

Vet ikke med lavkarbo, da jeg er helt i startfasen.. men det funker ihvertfall ikke bare å kutte kaloriene. Ikke på meg. Har i ca 2mnd spist maks 1100 kalorier, ofte mindre og trent, uten at det har blitt synlig på vekta. Ligger mellom 101 til 105 uansett.. Men da snakker vi "slankekost" og ikke lavkarbo :confused:

Hmm.. beklager avsporing, innser at dette er of topic..


#26

Nerthus sa for siden:

Du spiser rett og slett ALTFOR lite mat for kroppen din og den har "stengt" av fettforbrenningen. Spiser du i tillegg a la GR som er svært magert og lite mat, kan det være for mye kh som sperrer for fettforbrenning samtidig som du spiser så lite fett at kroppen ikke får energi til å fungere og trur det er sultkatastrofe...

Vet ikke hvor du er i din overgang til lavkarbo, laget du en egen tråd her forledning som jeg såvidt stakk innom mon tro?


#27

Åssi sa for siden:

ja, jeg har ligget lavt på kcal i flere år, og trent hyppig. men det funket ikke gitt


#28

Åssi sa for siden:

Det er visst en myte det der med "sultemodus" har jeg lest...? Jeg har også tenkt at det var logisk, men ...


#29

smgj sa for siden:

Det vil jeg gjerne se dokumentasjon på. Jeg har en bunke liggende (eller finner dem igjen lett iallfall ;)) hvor man har målt nedgang i forbrenningshormoner under sterkt redusert kaloritilgang...


#30

shailene sa for siden:

Forsøkene som mener å bevise at det er en myte, er vel kun gjort over relativt kort tid, hvis ikke jeg husker feil?


#31

bligravid? sa for siden:

Heia
Er klar over at det er for lite.. men føler meg til tider litt desperat..
I alle fall det virket ikke!!! Bare myye luft magen. Så vi prøver noe nytt.. litt mer naturlig kosthold, komme meg bort fra kunstig ditt og datt.. Så er her å leter etter litt inspirasjon.

Foreløpig er ihvertfall energien og kroppen blitt mye bedre, så får vi se hvor det går etter at man har fått lagt om kostholdet.. litt innkjøringsproblemer må man vel regne med :o (Ble litt vel lite karbo og kalorier på dag 1 og 2)

Anyway, jeg stoler ikke på at det bare er å hive i seg lit shakes, og lett produkter! Tror nok kroppen min ihvertfall er spesialist på å spare til bedre tider!


#32

Nerthus sa for siden:

Nå vet jeg ikke helt hva du spiser, men det å velge "faste" proteiner og et lass med grønnsaker OG fett til har foreløpig fungert på meg. Ingen drikking av næring altså, men en kyllingfilet, en torskefilet, en biff, gryte osv med masse grønnsaker og fett til gjør at kroppen forstår den får nok NÆRING og dermed tør å slippe litt. Spiser meg mett i magen selv om jeg kan fyse imellom på noe å putte i munnen, men har vært skikkelig beinhard den siste tiden på å IKKE gjøre det. Spiser da en atkins om det kniper hardt. Ser bla de dagene jeg spiser lite proteiner, stopper det litt opp - og når man ikke er sulten er det lett å ikke spise nok av "tygge-maten"...
Er det vanskelig å spise nok i et måltid, legg heller inn et ekstra måltid - igjen med gode proteiner i :)
Jeg har feks nå stekt opp entrecote på tilbud, delt i småbiter og frosset ned i porsjoner sammen med forskjellige grønnsaker - da er det lettere å ikke spise "lettere" når man er litt sulten, og man sikrer ihvertfall næringstilgangen :)


#33

bligravid? sa for siden:

Takk for tips, Å lage mat som lett kan varmes må jo være genialt når man har det travelt!!

Er enig med deg! Det virker som om at det er det som er løsningen. Shakes og "slankekost" er nå ferdigprøvd - virker ikke!!
Har aldri mistet så mye som nå etter en uke med ca ketolyse -3,5kg. Ca fordi det nå er noen aha opplevelser av å til. Som å finne ut at man ikke kan spise ubegrenset med løk om man vil ligge rundt 15-20 karbo. :O ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.