< Tilbake til oversikten

Omega 3 - farlig?

#1

Jaudaa sa for siden:

Kan det være farlig å ta for mye Omega 3? På en eske med kapsler ( 1 tablett 1000mg) står det at man bør ta 1 tablett daglig.

Men jeg har fått anbefalt 6000mg pr dag av en lavkarboforbok forfatter pga en tarmsykdom, der inntak av Omega 3 har en viss effekt for å holde det i sjakk.


#2

shailene sa for siden:

Nei, det er ikke farlig. Dosen de anbefaler er alt for lav til å gjøre noe praktisk forskjell, bare nok til å unngå mangler. Jeg tar alltid minst 3 gram om dagen. Unntaket er hvis kapslene er tilsatt fettløselige vitaminer, da bør du ikke ta mer enn anbefalt dose daglig over lang tid. Noen merker har også høyere nivå av tungmetaller enn andre, det ligger tester av mange merker på nettet hvis du søker litt rundt.


#3

kamp sa for siden:

Er ikke enig med deg der.

Det er veldig avhengig av hvor mye omega 6 du spiser. Vist omega 6 inntaket er veldig høyt trenger du mer omega 3. Men (de aller fleste) som spiser lchf har et lavere omega 6 inntak enn "høykarbo" folket.

For mye omega 3 kan føre til at blodet blir for tynt flytende osv.. Omega 3 og omega 6 må være i balanse.

chriskresser.com/how-much-omega-3-is-enough-that-depends-on-omega-6

Jeg har ikke vert borti anbefalinger over 3 gram (har studert fiskeoljer en del)


#4

smgj sa for siden:

Er det en form for betennelser du sliter med?

For f.eks smerter ifm. leddbetennelser anbefales 1-3 gram daglig. Som Kamp sier er det noen faktorer... Det ene er "tilstrekkelig omega3", det andre er "balanse mellom omega3 og omega6" og det siste er at begge er oksiderende fett som man ønsker å ha "passe av", ikke for mye.

Så hovedpunktet for de aller fleste er å redusere omega6, øke omega3, men helst ikke øke omega3 mer enn 50/50 med omega6 i blodet og heller ikke innta bøttevis av begge deler... da man ikke ønsker tidlig aldring via overdreven oksidering.

I tillegg bør man ha tungmetaller og andre fettløselige vitaminer i tankene (Selv om jeg personlig mener at redselen for fettløselige vitaminer er feil, at det igjen er balansen som er viktigst... )

Om du er usikker på ditt ståsted så har oil4life en test (man prikker en dråpe blod på et tilsendt papir i en kit og returnerer til analyse). Jeg tok denne i fjor og ble rett overrasket over å ha 2:1-status mellom fettsyrene. Har redusert omega3-tilskuddet ned til 1g daglig etter dette. (Jeg har også en sykdom hvor det er håp om å redusere aktiviteten gjennom å balansere omega3/6 bedre.)
Det er mulig at denne testen nå kan være tilgjengelig gjennom fastlegen også? Den analyseres ved St. Olavs i Trondheim.


#5

shailene sa for siden:

Det skal mye til for å få overdosere omega-3 kapsler, altså.. Mer enn 6 kapsler! Det er ikke noe de fleste trenger å bekymre seg over akkurat.. Det beste forholdet mellom omega-3 og 6 regnes jo som et sted mellom 1:1 og 1:4, det vil altså si at du må få i deg mer omega-3 enn omega-6 for at det kan regnes som overdosering. 6 omega-3 kapsler inneholder sannsynligvis i underkant av 4 gram omega-3 (varierer noe mellom produsenter). En liten håndfull nøtter eller frø, eller en liten skje vegetabilsk olje om dagen er mer enn nok til å holde forholdet mellom omega-3 og 6 korrekt dersom du tar 6 kapsler daglig.


#6

smgj sa for siden:

Men hvorfor skal man spise så mye omega3 at man får behov for å rebalansere med å tilsette mer omega6 - i første omgang?

For mye flerumettede fettsyrer gir også problemer i form av frie radikaler ...


#7

shailene sa for siden:

Det var sånn du tolket det..? Poenget mitt var at de aller fleste som har et noenlunde variert kosthold lett får i seg minst 3-4 gram omega-6 daglig uten å gå inn for det - lavkarbo eller ikke.. Det vil da ikke være skadelig å få i seg tilsvarende mengde omega-3 enten det er gjennom kosten eller via tilskudd.


#8

Huldr sa for siden:

Er det Sears du har lest, Jaudaa? Jeg har ikke lest omega 3-boka hans, men har lest "Finn din sone".


#9

Jaudaa sa for siden:

Ja, Ulcerøs Kolitt, Fikk beskjed om 6g Omega 3 hver dag, og IKKE Omega 6. Omega 3 er betennelseNEDsettende, og Omega 6 betennelsesfremmende...fikk jeg beskjed om.

Jeg har ikke lest noe som helst, men jeg sendte en mail til Thor Foseid, som har [url]www.spisdegslank.no[/url] om noen tips om lavkarbo og UC. Da skrev han bl.a at høyt inntak av Omega 3 var en bra ting. Samt at Omega 6 ikke var bra for betennelsen.


#10

Huldr sa for siden:

Da ville jeg lest Sears :ja:. Alltid greit å få litt mer kjøtt på beinet, så å si. Sears er spesielt opptatt av dette med betennelser og fettsyrer, og der kan du nok lære mye om akkurat dette :)

#11

Jaudaa sa for siden:

Okai, skal sjekke det ut :) Takk!


#12

smgj sa for siden:

Du skrev:

Og det var derfor jeg spurte? (Siden jeg vet at omega 6 virker betennelsesfremmende forekommer det meg som en lite hensiktsmessig framgangsmåte?)

Til TS:
Jeg ville ha angrepet problemet i begge ender - både ved reduksjon av omega6 (om du finner rom for det i ditt kosthold) og med økning av omega3. Jeg er ikke av den oppfatning at "jo mer jo bedre" når det gjelder omega 3... så jeg hadde nok spandert på en test for å sjekke "ståa" etter en stund. Da jeg tok testen betalte jeg den selv og den lå på ca 650 kr.

Jeg har ikke erfaring med den typen betennelser, men brukte i en periode omega 3 for å dempe en underarmsbetennelse. Dengangen da kunne jeg ikke nok og det var heller ikke tester tilgjengelig så jeg fikk redusert utbytte av den grunn. (Men ja, det virket smerte- og betennelsesdempende for meg.)


#13

shailene sa for siden:

Beklager hvis jeg formulerte meg dårlig. Ja, jeg tok det for gitt at de aller fleste her får i seg noe fett fra vegetabilske kilder - at majones, nøtter, frø, litt olje på salaten, avocado, osv. er naturlig deler i de flestes kosthold - men ikke noe en må spise mer av hvis en tar omega-3. Burde vel spesifisert i svaret mitt at det ikke er farlig å ta 6 gram fiskeolje, med mindre TS aldri spiser noe fett av vegetabisk opprinnelse, istedet for å ta for gitt at det er noe alle gjør i større eller mindre grad. Omega-6 er i likhet med omega-3 en essensiell fettsyre, så at det er sunnere å kutte ut alle kilder til omega-6 fordi det fremmer betennelse kan nå diskuteres..


#14

smgj sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvor du vil hen, jeg.
I mitt svar har jeg skrevet "redusere omega6" og "balansere omega3/6" fordi det er den fremgangsmåten de fleste vil ha nytte av. Å kutte ut en essensiell fettsyre har jeg ikke foreslått såvidt meg bekjent?

Til TS:
Når man bruker omega3 som betennelsesdempende så leser jeg flere steder at man skal regne sammen summen av EPA+DHA og legge dette til grunn som "gram", ikke mengden fiskeolje i kapslene. Så mengden kapsler bør altså bestemmes ut fra hvor mye EPA/DHA man får. De fleste anbefalinger jeg har sett går inntil 3 gram daglig.


#15

shailene sa for siden:

Og jeg foreslo et inntak av 3-4 gram omega-3, som vil si at du bør innta minst 4-15 gram omega-6 for å opprettholde balansen. Så vidt meg bekjent ligger minimum anbefalt inntak (ADI) av omega-6 på rundt 15 gram.. Dette mener du er for mye omega-6, altså? At det er forskjell på 1 gram fiskeoljekapsler og 1 gram omega-3 har jeg jo allerede poengtert.. Merket jeg bruker gir ca. 3500 mg omega-3 per 6 gram. Klart, spiser man mindre omega-6 kan man ta mindre omega-3, men er det virkelig hensiktsmessig å kutte så mye ned på omega-6?


#16

kamp sa for siden:

Spørsmålet var:

Er det farlig å ta for mye omega 3?

Svaret er: Ja, vist det ikke balanseres ut med arakidon syre

De fleste har et høyt inntak av omega 6, men jeg lurer da på i hvilken form? Vist eks mandler har et høyt innhold av linolsyre så er det jo oofte begrenset hvor mye av den som omgjøres til gla-dgla-aa og deretter PGE2 og TXA2 (for å ta noen av eikosanoidene).

Når linolsyre skal omgjøres til GLA så reduseres den effekten av blant annet transfett, stress, vitamin/mineral mangel (blant annet sink, magnesium, b3,b6, vit c)
Men også av omega 3 sin fettsyre EPA

Neste ledd når arakidon syre skal dannes av DGLA så blir det "aktivert" av insulin og de fleste som spiser lchf har lavere insulin..

--

min mening og tanke om omega 3 og 6 er at vi må få vekk de største kildene til omega 6. Altså solsikke olje, soya olje og de andre planteoljene. Har man innflammatoriske sykdommer tror jeg også det er lurt å spise dyr som ikke har vokst opp på planteoljer siden de ofte har mer omega 6 i fettet.
Spise fisk og ta omega 3 tilskudd men ikke over ca 3 gram EPA/DHA daglig.
Spis en neve nøtter i ny og ne men ikke overdriv mengden.
Mål fettsyre balansen vist du er interessert i å se hvor du ligger (selv ble jeg meget overrasket over resultatet jeg fikk..)
Velg fiskeolje av god kvalitet.



#18

shailene sa for siden:

Høres fornuftig ut :ja:


#19

sylwester sa for siden:

Hvor/hvordan gjør man det?



#21

smgj sa for siden:

Ja, jeg mener at det i en betennelsessituasjon ofte vil være verdifult å dempe omega 6, ja. Uansett hva diverse myndigheter anbefaler som AI på grunn av at omega 6 er en sterkt "mistenkt" i slike situasjoner. Og igjen anser jeg det å teste slik at man faktisk vet hvor man er - som mer verdifullt enn noe annet.

Når det gjelder generelle anbefalinger - uten å ta TS mistenkte betennelsestilstander med i bildet - varierer AI for omega 6 veldig i ulike land. Alt fra de tallene du refererer (og høyere i f.eks USA) og ned mot 7,5g (for en diett utregnet fra gjennomsnittlig 2200kcal og japans gjennomsnittsinntall av omega 3 på 2,6g inkludert ca 1g EPA/DHA).
www.nutri-facts.org/Intake-Recommendations.411+M54a708de802.0.html

Jeg vil nok heller gløtte mot japan sine anbefalinger enn USA sine - for min egen del iallfall. :) Og selv de antas å kunne være være snaue sett i et evolusjonert perspektiv. (Tabell 1 i lenka under.)
www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0716-97602004000200013&script=sci_arttext


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.