Oppskrift:
60 - 70 g smeltet meierismør
5 ss sukrin
1 ss vanilje ekstrakt
5 egg
3 ss kokosnøtt mel
100 g kakaopulver
en klype salt
1 ts bakepulver
Sett ovnen på 175 grader.
Smør en liten form ca 20 x20 eller 30x30 cm.
Bland sammen alt det tørre.
Smelt smøret, og la det avkjøles litt.
Visp sammen egg, sukrin og vaniljeekstrakt i en bolle.
Bland forsiktig inn smøret.
Bland deretter inn alt det tørre, og bland godt til en jevn glatt røre.
Ha røren i formen.
Stek i ca. 18 - 20 min
Ikke stek kaken for lenge, da blir den tørr... Ta den ut når den ser nesten litt uferdig ut.
Jeg lagde en halv av den jeg linker til lenger ned her - sånn ca. :) Dvs. Jeg startet ut med tanke på å lage bare bounty. Etter at bounty-kokosmassen var satt til kjøling (i en form kledd med plastfolie) kom jeg på at det var noe som het bounty-kake. Dermed rørte jeg sammen til mandelbunn og tok det over kokosmasse-laget. Lot stivne, snudde opp ned så mandelbunnen kom nederst og hadde over smeltet sjokolade... Når det er bare meg som spiser slikt hos oss så holder denne porsjonen i flere dager.. lagde på mandag - eller var det søndag.., har småspist hele uken og har fortsatt litt igjen... Godt med hjemmelagd sjokolade over - så får man kontroll på hva den den delen inneholder også... :p
Jeg synes den blir bedre når den har stått en dag. Tror jeg vil prøve med kokosolje i stedet for smør i mandelbunnen en annen gang. I starten syntes jeg det ble en fremtredende smørsmak av bunnen som ikke helt passet til resten av kaken. Det gikk over.. Mulig det er bedre med usaltet smør. Jeg brukte vanlig meierismør fra Tine.
Ser veldig godt ut :)Men er det ikke litt for mye av kakao 1 1/3 kopp???
Jeg syntes det var passe med såpass mye kakao - liker skikkelig mørk fyldig sjokoladesmak :D
Men du kan selvsagt justere oppskriften etter smak, dersom du synes det blir mye kakao :)
Kan hende må du tilsette litt mer kokosmel dersom du minsker kakaomengden...
Superantioksidant. Rå kakao er en av naturens rikeste antioksidantkilder. Ingen bær eller frukt inneholder så mye antioksidanter som rå kakao. Det snakkes om hvor sunt mørk sjokolade er. Rå kakao er virkelig sunt. I ORAC tester scorer rå kakao høyest på antiokisdantlisten og har opptil 7 ganger mer antioksidantenheter enn i en typisk vanlig mørk sjokolade. Det er den store forskjellen mellom kokt og rå kakao.
Magnesium. Rå kakao er den rikeste kilden til magnesium blant de vanligste matvarene. Magnesium er mineral nr. 1 for å oppnå en god hjertefunksjon. Hjernen trenger også magnesium til en rekke viktige prosesser. Rå kakao inneholder også naturlig mye jern.
Aminosyren tryptofan finnes naturlig i rå kakao. Tryptofan øker avspenningen og fremmer bedre søvn.
Phenylethylamine (PEA) er funnet i sjokolade. PEA er et adrenalin liknende stoff som skapes i hjernen og som frigjøres når vi er forelsket.
Så kos deg med Brownies med verdens beste samvittighet :)
Dette er jo ren helsekost!
Skal lage dette i dag! Har enda ikke laget lchf brownies, men jeg var veldig god på å lage vanlige da jeg var tenåring, og dette minner en del om oppskriften.
Jeg lurte litt på hvor smulete de blir? Jeg liker mine litt faste, men det er ikke så lett å fake den klissete karamellteksturen som smeltet, stivnet sukker gir. Jeg skal bruke tagatesse, ellers tenkte jeg følge oppskriften. Er det slik jeg håper, at den store andelen med smør gjør at de setter seg litt når de blir kalde?
Tagatesse er helt fantastisk på smak! Til og med familien, som aldri bruker søtstoffer, synes det smaker likt som sukker. Jeg koser meg virkelig, nå som det er å oppdrive i nesten alle helsekostbutikker. Jeg synes sukrin fortsatt er bra, men ikke i større mengder.
Tagatose har kalorier i motsetning til sukrin, men det har lav nok GI til at jeg ikke ødelegger blodsukkernivået mitt :) Bruker det i alt mulig, med god samvittighet!
En halvkilo koster 81 kr på Sunkost, tror det er ca det samme på Life, men dette er DOBBELT så søtt som sukker, og ikke ca to tredjedeler, slik som sukrin. Sukrin ligger vel på 65-70 kr for halvkiloet.
Ulempen er at det er så godt at jeg bruker mye mer enn av sukrin, hehe :P
Interessant, jeg kjøpte en haug med tagatesse før jul og skulle liksom kose meg med å lage julegodter og "alt mulig" med tagatesse.... men jeg likte altså ikke smaken. Øvrig familie godtok den - så kanskje det var en ide å teste det i brownie-oppskriften... eller gi tagatesse en ny sjanse.. jeg synes forøvrig sukrin blir mindre fremtredende når jeg bruker litt stevia sammen med det. Fås forresten på iherb - søk på erythritol.
Regner med at du melder tilbake når du har prøvd pavlova? :p
Spennende å høre ulike erfaringer med de forskjellige søtstoffene :)
Har som sagt holdt meg til sukrin så langt, og synes den funker til det meste :)
Stevia synes jeg gir en veldig kunstig søtsmak, så det må jeg kamuflere veldig dersom jeg skal klare å bruke... I kaker eller lignende går det greitt...:)
Skjønner i alle fall at det er på tide å teste tagatesse ;) Pavlova skal testes igjen! Forrige forsøk var mildt sagt en katastrofe :D
Sukrin kjøper jeg bare fra iHerb :) Det er så MYE billigere enn på helsekosten!
Jeg laget disse og de ble kjempegode! De er litt "tørrere" når de er varme, men etter en natt i kjøleskapet gikk det med 3 små biter til frokost, klarte ikke stoppe, hehe :o (men det trenger man jo ikke, dette er sunn mat)
Jeg skjønner ikke helt hvordan du klarer så mye kakao, og så lite søtning da, jeg brukte bare 1,5-2 dl kakao, og det ble veldig mørk smak (og jeg liker i utgangspunktet det).
Skjønte også fort at jeg måtte ha et tonn mer søtt i, enn tilsvarende 5 ss sukrin (5 ss tilsvarer 0,75 dl), og landet på 150 gram tagatesse.
Jeg merket faktisk at det er litt sucralose i tagatessen, når kaken var varm. Derfor spiste jeg bare en liten bit første dagen.
Jeg takler ikke splenda i alt av mat og drikke, selv om jeg kan drikke cola/sprite zero. Særlig ikke med bitre matvarer som kakao, kaffe o.l. Men jeg er hypersensitiv på sucralose-smaken, og aspartam, acesulfam, cyclamat, stevia og alt det der funker mye bedre for meg, når jeg først skal bruke et av de supersøte søtstoffene.
Til syvende og sist havner tagatesse på første plass, og sukrin på nr. to hos meg, og så bruker jeg ofte litt flytende natreen sammen med sukrinen. Neste gang skal jeg ha litt sukrin, og mest tagatesse, og ellers var oppskriften gull :) Veldig bra forhold mellom egg/kokosmel/smør, det ble en passe fast røre.
Anbefaler de som lager denne, å måle opp kakao/søtning, men kanskje ikke ha i alt med en gang, og smake seg frem til hva en selv liker best :) Bare ikke spis opp all røren :D
Jeg har funnet den browniesoppskriften jeg vil ha (takk, Tove!), og trenger ikke flere, men ser ikke bort fra at det lander en neve pekan/valnøtter i røra, eller glasur på toppen.
Så koselig å høre at Browniesene ble vellykket Alynna :)
Jeg syntes de ble søte nok, men det er nok ingen dum ide å smake seg litt frem nei ;) Smak og behag, og det kommer jo også litt an på hvilket søtstoff man velger å bruke.
Jeg synes at kokosmel er veldig søtt i seg selv, så da trenger jeg ikke like mye sukker som om jeg skulle brukt mandelmel f.eks :)
Tenkte også å ha i litt nøtter neste gang, og evt litt sjokoladebiter :D
hmmm.... denne frister... skal bake ei kake for å ha med på jobb i morgen, men klarer ikke bestemme meg for om det blir denne, eller den vanlige sjokoladekaken jeg pleier å bake... tror det blir denne... kommer med tilbakemelding når jeg har smakt på den :D
Denne sjokoladekaken smakte helt himmelsk!!! Vil definitivt ikke sammenligne de med brownies, minnet ingenting om brownies, men når det er sakt, de smakte som nydelig langpanne sjokoladekake... Jeg brukte litt mindre kakao og bittelitt mer sukrin, smakte på røra til jeg ble fornøyd med smaken... Den hadde ingen bitter ettersmak og smakte ikke "kaldt" slik som andre sjokoladekaker jeg har bakt smaker... Stekte den til den var nesten ferdig, så den ble på grensen til rå i midten, og den har holdt seg fersk i en lufttett boks i en uke nå... smakte fortsatt nydelig til morgenkaffen idag :)... Jeg har ikke springform, så jeg bakte to kaker av denne røra i to små brødformer.... Denne skal jeg bake igjen til påske og ha med på hytta :D
Jeg lagde denne i går. :) Litt mindre kakao, litt ekstra søtning (stevia og tagatesse), og et par teskjeer espressopulver for moccasmak. Det ble kjempegodt, riktig myk og "klebrig" kake!
Har akkurat spist to stykker av denne nå med pisket krem og friske jordbær... :D
Denne gangen hadde jeg i rikelig med hakkede valnøtter :)
Kanskje unødvendilg å si at det ble aldeles nydelig....:p
Det ble skikkelig bra kakekonsistens på denne. Men neste gang skal jeg ha den litt søtere, og litt mindre kakao.
Blir nok påskekaka mi dette :) Kanskje kjøpe tagatesse sjokoladepålegget og bruke som glasur :)
Så koselig at den falt i smak Bik :) Kan være greitt å smake på røra og tilsette evt mer søtt :)
Det er mye kakao i denne kaken, men som sagt er det ingenting i veien for å kutte litt ned :) Smak og behag :D
Har lagd denne, og med mindre kakao og litt mer sukrin(1 ss mer)+ 8 dråper stevia med vanilje i stedet for vaniljeekstrakt. Hadde i bare 3 ss kakao.
Pynta den med sjokoladepålegget som står i Hexebergs lunsj kokebok og strødde på kokos. Blei skikkelig sjokoladekake :) Deilig :)
Jeg har denne i ovnen i skrivende stund! Er spent!
Brukte litt mindre sukrin og hadde i tagatose og noen dråper stevia med vanilje. Tok også mindre kakao, men vet ikke eksakt mål. Det ble litt på slump.
TS lager egen vaniljeekstrakt :)
Kan helt sikkert bruke vanlig kakao, men muligens blir det enda bedre smak med kakao av høy kvalitet.
Har lyst til å prøve denne jeg også ;)
Spørsmål: Hvordan kakaopulver er det dere bruker? Kjøper dere det på helsekosten?
Tror dere det går greit å bruke vaniljepulver istedet for vaniljeekstrakt?
:)
Vanlig kakaopulver fra butikken er helt greit - så lenge det er ren kakao altså, ikke "sjokoladedrikk"-greier med masse sukker i. :) Og jeg lagde disse med vaniljepulver, det gikk fint. (Ikke vaniljesukker.)
Jeg kjøper kakaopulver fra iHerb, men det går helt fint med Freia sin bakekakao også :)
Dersom du ikke har vaniljeekstrakt kan du også bruke frøene fra 1/2 - 1 vaniljestang :)
Jeg liker å bruke ekte vanilje fordi det smaker så fantastisk godt :D
Vaniljesukker inneholder vanillin, som er kunstig fremstilt vanilje laget av råtnende tømmer... :(
Nå har jeg kjøpt inn kakaopulver (fairtrade) og kokosmel, og er dermed klar for baking i morgen. Jeg tenker å bytte ut noe av kakaopulveret med 85% Premium mørk sjokolade slik at det blir en halvt om halv blanding.
Dere som syns denne ble god... er dere veldig glad i kokosmel?
For jeg er ikke så veldig glad i det. Har prøvd i lapper og muffins, og syns kokossmaken blir for sterk. Men kanskje kakaoen dekker over kokossmaken?
Jeg gjorde det samme som deg, dvs; jeg erstattet noe av kakaopulveret med 86% sjokolade. Det ble veldig (farlig) godt.
Trolig lot jeg kaka stå noe for lenge i ovnen, for den ble ikke så saftig som jeg trodde den skulle bli, så neste gang lar jeg den nok stå et par minutter kortere.
Forresten artig å se at oppskriften min lever og utvikler seg videre her inne :D Begynner å bli mange spennende varianter rundt den orginale oppskriften :)
Takk for svar! Har ikke nok ingredienser til å lage hele kaka, så da tenkte jeg å halvere den og bruke i muffinsformer i stedet for. Men nå er det litt sent på dagen. ;)
Har akkurat smakt på denne og syns den var god. Litt spiss på smak men hadde litt krem ved siden av. Hadde vært knall til is:D
Jeg skulle måle opp til 100g kakao men stoppet på ca 80g fordi det så så mye ut. Derfor hadde jeg tre ss kokosmel med TOPP på for at det skulle bli nok "tørt". Men hadde langt fra alt oppi. Når røra så tykk nok ut så stoppa jeg. Enda var røra så tykk at jeg måtte bre den utover.
Og i tillegg til 5ss sukrin hadde jeg 1 ss med Tagatesse. Er ikke så kjent med søtstoffer så det ble litt sånn tilfeldig.
Min bakekakao hadde 13,5 kh per 100 gram. Noen som har en bedre variant?
Takk for oppskrift, sto å sikla på en oppskrift med 4 dl vanlig sukker :eek: før jeg bestemte meg for å prøve denne :)
Kakao er kakao, og vil uansett type inneholde 13-15 gram karbohydrater. ;)
Lagde forresten en allergivariant med denne som utgangspunkt. Bytta ut smør med delfiafett og litt raps, egg med no-egg (allerigierstatning fra dagligvaren) og litt andre justeringer. Funket meget bra! Lagde da også glasur av delfiafett, kaffe, tagatesse, vaniljestevia, kakao og strødde revet kokos over, og lot kaka stå kaldt over natta. Vi spiste på oss magevondt alle mann. :p
Jeg bruker Dette kakaopulveret, som jeg kjøper på iHerb :) Det inneholder svært lite karbo :) Faktisk så lite at det kun står <1 g :)
Det er ganske mye kakaopulver i denne oppskriften ja :D, men dersom du har lyst til å bake brownies med litt mindre kakao har jeg flere oppskrifter på det inne på bloggen min :D Både en variant med valnøtter og en med bringebær bl.a. :D Ta en titt og se om det er noe som kan friste :D
Ja, men det er per serving, her i form av en skje, altså ca fem gram. Kakao som er nesten karbofri burde man være veeeldig skeptisk til. De grammene som er opptrer naturlig i kakaobønna. Uansett blir det ikke mye på en hel kake.
Er klar over at det er pr serving ja :):) Men når en serving er 5 g blir det uansett ikke mye ;) Vil tippe at det pr 100 g ligger rundt 13 g dette også ja :D
Men, dette kakaopulveret SMAKER også utrolig godt... :) Ikke så beskt og bittert som det ofte kan bli...
Det er jo ganske greit da - 1 serving = 5g. Hvert 5te gram inneholder <1g karbohydrater. Om 0,99<1 og vi regner "i verste fall" tilnærmet lik 1 gram så kan 100g maks inneholde <20 gram karbohydrater. Mest sannsynlig en del mindre - og siden dette er et 100%-kakaopulver så er det nok veldig likt andre 100%-pulvre i sammensetning. Alt annet vil jeg - dersom produksjonsprosessen er noenlunde lik - tilskrive stavefeil.
Jeg vet ikke hvor mange porsjoner brownie det er i oppskriften, men en bit som "kos" en gang i mellom vil neppe føre noen ut av ketose grunnet kakaoen...
Denne laget jeg til dessert i dag, hadde rysk yoghurt blandet med kremfløte og bær til :) Veldig god.
Brukte en 27 diameter form - skal bruke mindre neste gang for å få litt mer høyde på den. Hadde også i nøtter og 86% sjokolade :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.