Guttene våre er 2 og 4 år. 2 åringen er villig til å smake på alt, men han spytter ut grønnsaker, om det er kokt, rått, stekt, dampet, med krydder, blandet i gryterett etc... 4 åringen vil ikke smake engang, han plukker ut alt av grønnsaker fra maten. Vi serverer grønnsaker hver dag til middag, i alle former, smaker og typer... Men ingen av dem spiser grønnsaker. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med grønnsakerne for å få de til å spise det?? noen som har tips??
4 åringen elsket grønnsaker fram til for ca 1 år siden. Han elsket avacado, tomater og diverse mos/stuing/stappe jeg lagde, men nå er det ikke snakk om heller. Fram til nå har vi bare servert grønnsakerne på tallerken sammen med kjøtt/fisk/kylling og lager ikke noe mer styr av det, maser ikke på de, og håper at de en dag vil glemme at de "ikke liker" grønnsaker. Forsøker å blande det inn i maten også, men da ender det med at de sitter å plukker, og ofte at de ikke spiser noe.... Neste måltid etter middag er kvelds, og de får som regel ingenting imellom de to måltidene, spiser de ikke middag må de vente til kvelds... og det har de ikke noe imot å gjøre....
Frukt elsker de derimot.... er disse grønnsakerne som er så vrien.... tips tips tips???
Hva med å lage grønnsaksmoser som tilbehør? Husets Herre koker pastinakk og sellerirot i fløte og moser sammen til en glatt "potetmos" og bruker dette som tilbehør. Det er knallogodt og kan varieres med persillerot, kålrot, jordskokk og gulrot. Lavkarbo er det også. Kan også serveres i stedet for potetmos til f.eks kjøttboller. Ikke gjenkjenbart - og godt.
Jeg vet sannelig ikke, men jeg har fått mannen min til å spise blomkålmos, som om det skulle vært potetmos. Jeg bare smasjer den med stavmikseren, har oppi en klatt smør og en skvett fløte + en klype muskatnøtt og litt gressløk... med pølse og ketchup så sklir det ned.
En mor i klassen til snuppa har fått ungene til å spise grønnsaker på denne måten:
En dag satt hun bare frem litt grønnsaker og sa til ungene at de måtte bare forsyne seg med bittelitt, for det var så innmari lite grønnsaker at de måtte være flinke å dele!
Gjett hvem som absolutt skulle ha mer enn søstrene sine? Joda, det kresne minimonsteret hev seg over grønnsakene, fast bestem på at de var lillebror sine og ingen andres! Ungene rett og slett kranglet om grønnsakene! Og spiste opp alle sammen!
Forundret over suksessen prøvde hun samme triks i en bursdag. Ba ungene forsyne seg med kaker, men være så snille å bare ta litt grønnsaker og dip for det var så lite og alle måtte dele!
Svisj! masse kaker og ingen grønnsaker igjen på bordet!:D
husker min bror og fetter (og sikkert meg også) var akkurat like som dette. Har fått vite i ettertid at det ble most grønnsaker, så vi ikke kunne kjenne klumpene, og puttet i alt fra pizzasaus, tomatsaus osv... Og ikke nevn noe til dem om at det er grønnsaker i det, vi fikk vite at det var "barneversjonen", altså uten det vi anså som "ekkelt". nam nam, vi gomlet!
Sønnen min hadde også et opphold i å ville ha grønnsaker, men plutselig en dag ville han ha den ene etter den andre av friske grønnsaker han så jeg kuttet opp til salaten min. Nå spiser han oftest gulrot og agurk som han er dilla på. Han får sanasol og tran sammen på samme skje og det hjelper litt:) Men han elsker frukt og nøtter og da blir det bra tilsammen synes jeg. Ikke noe å stresse med, vent til interessen er der. Kroppen vet hva den vil ha. Antioksydanter finnes i så mye, hjemmelaget sjokolade av rå kakaomasse f.eks:) de sier nok ikke nei til det. Om du vil kan du si at de får en bit sjokolade om de spiser tre biter grønsaker av eget fritt valg først.
Pizza/pastasausen her i huset består av alt jeg har av grønnsaker kuttet i små biter og frest/kokt i endel olje til de akkurat faller sammen. Tilsett tomatpure, sukkerfri ketchup eller litt billig pastasaus på glass + fløte og alle urter, krydder etc man vil. Moses godt med stavmikser og brått spiser selv den mest kresne unge masse grønnsaker uten å vite det!
Kompisen til Snuppa ler av det selv, han. Han liker ikke løk eller hvitløk, paprika eller vårløk! Bare her i huset, for her ser det ikke ut som grønnsaker og han elsker pastasausen min!:D
Om du lager mos av grønnsakene og kaller det for noe annet kan det hende interessen for å spise det stiger. F. eks kaptein sabeltannmos, prinsessemos osv alt etter hva unga liker. Det har funka her med andre ting :)
da min min (daværende) stebror på fire, fem år nekta å spise fårikål, så sa min far at "jamen, dette er ikke fårikål. det er apehjerne og apehjernebark!" :eek: :lol: litt smågrotesk kanskje, men guttungen ble stor i øya og åt så kålen skvatt :D far min påstår enda at guttungen spiste mer enn ham selv :p ....vet ikke om det var noe til hjelp, men det fungerte tydeligvis hos oss, selv om det kanskje sier mer om vår familie enn noe annet :lol:
Liker dem smoothie? da kan du blande både frukt og grønnsaker i og liksom lure dem i starten. Rive gulrøtter og lage gulrotvaffler av vaffelrøre inkl. havregrøt så får dem vaffler som metter med gulrot servert med litt røte bær så får dem i seg 2 ting til et måltid. Små barn er bare sånt av og til at dem må "lures" til å spoise ting som er sunt og godt for dem, til de blir litt eldre. Prøv deg frem med smoothie først, ha i få ting,, litt søtt og litt som lager kremet konsistens som banan eller avocado, bare til å prøve seg frem. Du kjenner dine barn best og vet sånt noenlunde hvilke smaker de liker. Spiser de potetmos, kan du lure inn blomkål og kålrot sammen med mosen så får de i seg litt der og sammen med pølse og litt ketchup.
Tillby de grønnsaker som normalt utenom, en dag finner de noe de liker.
Ønsker deg masse lykke til, de vokser seg nok store og sterke om de ikke får i seg så mye grønnsaker som du ønsker.
Hilsen mor til 3 store voksne barn som ikke alle har spist like mye grønnsaker til enhver tid under oppveksten:) Men jaggu ble det folk av dem for det om:)
ifølge toåringen min ble det servert meitemark-smoothie i barnehagen i dag - fulgt av høy latter. :cool: Tror barn gjerne vil ha litt humor i maten, jeg.
min bror og jeg spiste grønnsaks suppe så det stod etter, fordi min far påstod gravavorlig at dette var maten de spiste hver dag i fengsel, hvorfor DET inspirerte oss er jeg noe usikker på:confused::D:p
Mitt problem som barn (som jeg ikke klarte å kommunisere skikkelig, fordi jeg var et barn :rolleyes:) var ikke alltid smaken på grønnsakene, men konsistens, og spesielt det å ha flere ting av forskjellig konsistens på tallerkenen / i samme matvare. Jeg avskydde taco og pizza på grunn av dette. Sliter litt med det fortsatt, men ikke på langt nær i samme grad - i mange år taklet jeg feks ikke iskrem med "biter" i, selv om det var sjokoladebiter... så det var ikke smaken det handlet om. Men jeg likte godt glatt tomatsuppe, eller raspet gulrot som ikke var blandet med noe annet, og lignende. Bare en tanke - ikke sikkert at det er nødvendig å lage mos eller annet "lureri" om problemet egentlig ligger i sånn tekstur-aversjon. :o
konsistens var et godt poeng, Rin. Jeg likte best rå grønnsaker som barn, samme med sønnen min. Å få ting oppskjært på en apetittelig måte kan ha noe å si også. Litt salt på kan også hjelpe. Sønnen min ber om grønnsaker oppskjært i biter i en bolle sammen med biter av kjøtt eller nøtter i egen kopp ved siden av. Han liker bønner og nøtter best når de er rista (kikerter).Maiskorn varmet opp med smeltet smør og salt på er også godt, synes han, og aller helst en hel mais. Han liker også når ost og brødmat kan rulles til kuler inni hånda:)
Husets 8 åring var "allergisk" mot alt grøntfor..
Og da mor startet med lavkarbo i januar så var det en ganske stor omveltning for vårt lille kjøkken.
Slutt på lettvinte halvfabrikata og ferdigløsninger, nå skulle alt lages fra bunn.
Det tok ikke mange dagene før ungene også viste interesse for matlagning og ville hjelpe til..
Om det så var å finne frem fra kjøleskap, passe på kjeler eller dekke bord.
Saken her er at 8 åringen fikk "ansvar" for å skjære opp salat.
Min tanke med det var at jeg syntes det var en grei ting at han kunne lære seg å bruke skarp kniv under oppsyn av en voksen.
Bonusen ble at først måtte han jo "smake" på det han serverte andre og brått så er han blitt en storeter av grønnsaker.
Hehe, og en "Hellstrøm" til å dandere flotte tallerkner :)
Legger til svar her, att grønnsaker og dipp har jeg opplevd som suksess også, og nå i disse grilltider, forkjellig grønnsaker på en grillstang og la di få grille di selv, kanskje i lag med marsmallow
Her er det mange kreative forslag.Når jeg lager pasta saus/tomatsaus heller jeg oppi en pose med frossen spinat til slutt.Det synes ikke ,snik spinatisering.
Hos oss har grønnsaker alltid vært en del av middagen. Det gikk opp og ned på hva de spiste men de spiste. Jeg tror på å ikke mase om å spise noe, la det bli naturlig og la dem se at de voksne spiser.
Det man maser om, stritter de imot... :p
Samme med fisk. Hører mange kaver for å få ungene til å spise, men mas fører ikke frem.
MEN de er ikke så glad i selleri, grønnkål og rødbeter.
De spiser det likevel, i juice, blandet med frukt. De vet godt hva som går i juicepressern, for de stapper det nedi med glede selv. Og drikker det opp med like stor glede etterpå.
Det er ikke så ofte vi har det, pga at det kan bli litt mye fruktose, men en gang i blandt for kosens skyld.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.