I følge boken "bedre uten brød" ( som jeg ikke har lest) står det vel at man skal innta rundt 72gram karbohydrater pr dag. Og bli frisk med et lavkarbokosthold fra diverse sykdommer.
Når jeg tenker lavkarbo går jeg automatisk over i "ketose"modus og er veldig opptatt av å holde meg til ketolyse. Det jeg merker nå, er at jeg savner VELDIG frukt, som appelsin,ananas og kiwi, som er mine favoritter. Det kan jeg jo ikke spise i ketose, men kan jeg det om jeg ligger på under 72g om dagen?
Og, hvordan merker jeg forskjell på trening, form, forbrenning etc når jeg er på lavkarbo, bare ikke i ketose?
Det siste tror jeg er så individuelt at du må bare prøve deg fram selv :) Noen fungerer best på ketogene kosthold, andre med litt mer karbohydrater.
Når det gjelder frukt ville jeg valgt de som ikke gir den raskeste blodsukkerstigningen jfr Fedon og lavglykemiske matvarer. Du skal allikevel opp i bra med frukt om du ellers spiser ketogent, har du sjekket kostholdsrådene bakerst i boka til Lutz? Rotgrønnsaker, bønner, linser, fullkornspasta mm er ting jeg ville prioritert først, sammen med bær. Velg deg så i tillegg ut frukt du savner "mest" men som samtidig ikke gir den mest voldsomme blodsukkerøkningen.
Konklusjonen? Prøv deg fram :) Alt ettersom hva som er målet ditt, vekttap eller "bare" bedre helse. Skal du ned i vekt, ville jeg nok vært striktere over en periode og heller ventet med fruktinntaket til du nærmer deg målvekt. Er du allerede normalvektig, men har en del symptomer som du gjerne vil bli kvitt, ville jeg begynt strikt og så innført en og en matvare for å se hva du evt reagerer på. Holder du deg strikt en god stund først, vil du raskere få reaksjon om du inntar annen mat som du kanskje reagerer negativt på (feks med oppblåst mage.)
Prøv deg frem litt vel! Da ser du hvordan kroppen din reagerer! Jeg spiser stort sett to frukt til dagen mandag til fredag, på jobben. Dvs jeg ligger på 40-60 gram karbo, men uten frukt i helgene blir det litt mindre da. Jeg opplever likevel alle lavkarbo fordelene, har gått ned 16 kg siden august og synes egentlig det er kjapt nok. Trener tre ganger i uken, og fordøyelse og overskudd er bedre enn på mange år. Det viktige er at man finner et kosthold man trives med slik at man kan holde seg til det resten av livet. Ikke at man er så "flink" at man ikke unner seg noe som helst bare for å holde karbene uner 20. Synes jeg i alle fall...
Man spiste vel mye frukt og bær på høsten, da det var dårlig med import fra andre verdensdeler på den tiden. Dette førte til at man fetet seg opp før vinteren, så man hadde noe å tære på i de kalde vintermånedene. De som hadde gener som tillot stor fettlagring ved hjelp av karbohydrater hadde en stor fordel på den tiden. Nå for tiden anser vi dette som en heller stor ulempe, som blir forsterket av det faktum at vi har rikelig tilgang til sukker og karbo hele året...
Frukt har mange "tomme" karber, som etter min mening er bedre brukt på grønnsaker - HVIS du merker du har best av å holde deg lavt på karbene.. Det kjenner du selv på kroppen. Får du økt sult og søtsug av å spise mer karbo, eller av å spise frukt? Merker du blodsukkersvigninger? Stopper vekta opp? Vet jo ikke hvordan DU merker forskjell på trening osv. da dette er veldig individuelt, noen yter bedre og ser ut til å forbrenne bedre på noe mer karbo - for andre er det motsatt.
Eventuelt klarer du kanskje holde deg til bær for å dekke fruktsuget? Og frukt og bær kan du gjerne spise sammen med fett og protein for å holde blodsukkeret mest mulig stabilt og for å øke mettheten. Kutt opp litt frukt og spis med piska krem, creme fraiche eller nøtter, f.eks.. Ren frukt gjør meg alltid sulten som en ulv (MYE mer sulten enn hvis jeg ikke hadde spist noenting - merkelig nok!).
noen biter, et halvt eple etc er jo ikke for mye for en kosthold med max 72 g karber. ditt nye slagord: et halvt eple om dagen...:) bringebær og jordbær kan du spise litt større mengder av, også grapefrukt og rabarbra
Samme her! En sjelden gang har jeg med for lite mat på jobb om jeg jobber overtid, og blir så sulten at jeg må ty til en frukt eller to - og det gjør alltid saken verre. Blir bare enda mer sulten.
jeg spiser proteinberiket sjokolade, jeg:)savner ikke frukt da, he he. Men seriøst synes jeg frisk salat erstattet frukt perfekt da jeg begynte på lavkarbo og trodde jeg var avhengig av frukt. Jeg hadde spist så mye frukt at jeg var blitt avhengig og intolerant, kroppen var lettet da den ikke fikk mer og magen ble iorden igjen.
Bær har erstattet frukt fullt ut for min del.. Halvfrosne bringebær og bjørnebær er jo nydelig og friskt, bedre enn smågodt som TV-kos. Er jo mye mer antioksidanter i bær også, så det syns jeg alle på lavkarbo bør spise med god samvittighet. Mørk sjokolade og bær er faktisk noe jeg spiser hver eneste dag.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.