Hei! Her kommer spørsmål dere har hørt 1000 ganger før, men selv om jeg lette i gjennom forumet fant jeg ikke helt svaret på min situasjon;
Jeg er 24 år og 165 cm høy. Veide for en uke siden 58,5 kg. Denne vekten har jeg "alltid" og hvis jeg har prøvd å slanke meg litt (trene, spise mindre etc) har jeg maks gått ned 1 kilo, og gått opp igjen med en gang. Det er akkurat som at kroppen min insisterer på å veie minimum dette. (eller høyere hvis jeg ikke passer på) Jeg vet at jeg er normalvektig i tall, men har altså noen digre lår jeg vil bli kvitt og vil gjerne ned på 54 kilo. (veide en kort tid 56 og hadde fortsatt litt store lår) Jeg veeeeet man skal være fornøyd og alt det der, men jeg vil veldig gjerne ned. Javel, men så prøver jeg lavkarbo. Så gik jeg opp 0,5 kg. Har bare vært på det i 8 dager og vet det er veldig kort, men er redd for å gå opp masse for å så ikke bli kvitt det igjen... Så trenger litt oppmuntring og svar på spm...
A) er det vits i spise lavkarbo hvis man er normalvektig og ikke har helesplager? Kan jeg gå ned på det? Er det noen som legger på seg av det?
B) hva gjør jeg feil? Har gått opp 0,5 kg på 8 dager, er redd for å fortsette med å gå opp... Og nei, jeg har ikke mensturasjon eller trener. Jeg sover nok, stresser ikke, og slutter å spise når jeg er mett. Jeg snacker ikke. Er det noen dette rett og slett ikke passer for? Skal jeg "slutte i tide."?
C) hvorfor er jeg oppblåst, trøtt, har diare (noen dager) og har hodepine? (drikker vann og tar kosttilskudd)? Mange mister vann, jeg føler meg som en ekkel glassmanet som skvulper rundt...
Dette spiser jeg på en dag:
Et eller to knekkebrød fotballfruens oppskrift med smør, greddost og kalkun
Salat og kjøtt/fisk ( ingen gulrøtter eller mais, men av og til litt tomat/paprika/løk ) En del fett som majones
Samme som frokost eller et egg
Kjøtt/fulg med ja-grønnsaker til
Max tre cola light (o,33) i uken
Sukrin/funlight dessert max to ganger uken (f.eks cottage cheese med fun light eller bringebær med sukrin og fløte)
Drikker vann (2 liter) og et glass melk
Hjelp! Dere kan så mye og jeg så lite! Håper noen tar seg to minutter til å svare..
du sier du ikke har helseplager men nevner mange plager likevel. Er det plager du har kun nå på lavkarbo? det er vanlig å ha plager de første ukene. lavkarbo passer for alle, det er et vidt begrep. hvilken kostholdsfilosofi vil du følge er greit å finne ut. ketolyse og skaldemann er for de som vil ned med mer enn ti kg så du trenger ikke være så streng på karbene. men noen må det likevel, da, vel og merke. Jeg ville ikke gitt opp så fort, tviler på at du ikke kommer til å gå ned, det er flere som går opp i starten faktisk og jeg skjønner at det er skremmende. høres ut som du har mye vann i kroppen, kanskje du skulle vært hos akupunktør eller lege med det? tror forresten det vil bedres med lavkarbo uten å kunne love noe. har du spist sunt tidligere eller belastet kroppen med mye sukker og høykarbomat kan du ha svekket milten/bukspyttkjertelen slil at ødem kommer av det, og da vil det balanseres etterhvert, men du kan også balansere dette og styrke disse organer hos akupunktør. drikk masse vann, det skyller ut overflødig væske i kroppen.jeg vet dette ikke er tilfredstillende svar men ikke gi opp ennå og kutt gjerne ut melken:)jeg vil anbefale atkins, da begynner du strengt og tar en og en ny matvare inn i kostholdet, slik kan du finne ut om du samler væske pga en intoleranse for en matvare
Takk for svar! Alltid hyggelig at noen tar seg tid :)
Har alltid hatt mye vann i kroppen uten at jeg vet hvorfor (kan det være intoleranse på noe mat jeg ikke vet om? Kan man teste det hos lege?) , de andre plagene har kommet nå etter kostbyttet. Har før spist "sundt", ikke mye karbohydrate eller fett, lite godteri. Ingen ekstrem jojoslanking.
Så det er ikke et punkt hvor jeg evt burde slutte på lavkarbo? Er så redd for å plutselig stå der tykkere enn før og med stor lyst på fett i tillegg til karbohydrater :(
Glemte også å si at den økte vekten også er cm ( basert på trangere bukse) og høyere fettprosent (badevekt)
ja, du kan teste intoleranse selv vha atkins som jeg skrev om ved å innføre en og en matvare og se hvordan du reagerer, eller gå til biopat eller kinesiolog og teste matvarer der. det er vanskelig å legge på seg med lavkarbo, det skjer kun om du spiser mer enn du trenger. les evnt på atkins.com
Du er godt innenfor normal-BMI, og siden lavkarbo er vektregulerende, synes jeg du bør høre mer på kroppen din, enn på hva du føler er riktig vekt for deg.
Store lår vil sannsynligvis bety godt med muskler, dvs du er STERK og har en funksjonell kropp. Du kan ikke - uansett metode - punktslanke kroppen din.
Vekta di vil sannsynligvis IKKE gi deg riktig fettprosent. Den vil gi forskjellige verdier avhengig av hvor fuktig (ledende) beina dine er, hvor mye vann du har i kroppen osv - så ikke heng deg opp i hva den sier og la den ihvertfall ikke styre hverdagen din!
Vann i kroppen kan du bli avhjulpet med ved å spise lavkarbo. Jeg synes derimot du spiser litt magert (dvs lite fett), men du kan ta en sjekk på fordelingen av karbohydrater, fett og protein ved å legge inn det du spiser i løpet av et par dager på diett.no
Du vil ikke bli "tykkere" på lavkarbo så lenge du spiser riktig. Dvs at du ikke spiser BÅDE mye fett OG høykarbomat. En av årsakene til at du har gått litt opp i vekt KAN være at kroppen din mener den ligger under den vekta som er optimal for den.
Jeg ville ikke brukt tid på å sulte meg ned i vekt med normal BMI. Bruk heller tiden på å finne et kosthold du kan stabilisere vekta di på samtidig som du opprettholder god helse. Lavkarbo er et godt valg da etter min mening :)
Mye vann i kroppen kan gjøre at du både får trangere bukser og sko... Yrla har tidligere vist til en artikkel som sier at det er ikke mulig å legge på seg fett på kort tid om man spiser normale mengder mat...
Jeg anbefaler deg å lese nybegynnertråden jeg linker til i signaturen min og sette deg inn i hvordan lavkarbo fungerer på kroppen din. Da er det lettere å bestemme seg for hvilket kosthold man skal følge også.
8 dager er for kort tid til å si noe som helst om et kosthold - 2-3 måneder minst før du vil kunne se hvilken effekt kostholdet gir din kropp. Den skal stabilisere hormoner og ikke minst venne seg på fett - du har spist magert før, og kroppens funksjoner er livsavhengige av et visst fettinntak, så dette vil nok ta lengre tid enn 8 dager...
Stikk innom www.friskogfunksjonell.no for mer kunnskap om kroppen, kosthold, næringsstoffer osv på en lettforståelig måte :)
Åååh, blir bare dårligere og dårligere, hele tiden vondt i magen, er sur, og har den ekleste, slappeste, mest kvapsete kroppen jeg har sett på lenge... Jeg har aldri sett så dårlig ut. Mulig jeg ikke har så mange ekstra kilo, men ser virkelig slapp og dissen ut... Regner med det er vann? Hadde det ok i 2 dager da jeg startet, men nå er det ti dager med å ha det kjipt (har plutselig begynt å gråte to ganger denne uken over "ingenting" og har det vanligvis veldig psykisk bra) og å gå opp i vekt. (bare 0'5 kilo, men likevel)
Tenkte over det med intoleranse, men skjønner ikke hvorfor den skal slå ut nå? Og hvorfor jeg ikke mister vannet? "Alle" mister vann og noen kilo i starten... Spiser ikke veldig mye salt, og mindre enn før jeg begynte lavkarbo. Hadde to uker sist desember jeg spiste litt mindre karber, ikke ekstremt og mistet to kilo vann. Men nå som jeg gjør det "ordentlig" går det helt til helvete.. Kan det være en ide å spise flere karber enn jeg gjør nå? Vanlig norsk kosthold, men uten hvitt mel og "opplagt" sukker? (godteri) Så på atkins og det er aaaalt for komplisert for meg. Nivåer og platåer og innføringer blir for mye styr for min hverdag. (vet dere er trett av nybegynnere som klager over disse tingene, men har lest mange av nybegynnerlinkene og synes de er litt for generelle)
Hei!
Bruk diett.no
Legg inn maten din og sjekk om du er der du skal være i forhold til fordeling mellom fett, proteiner og karbo.
Jeg fikk sjokk! Trodde jeg spiste riktig til jeg la inn maten min der ( begynte å gå opp i vekt )
Lykke til:)
Ps: det er heeeeelt normalt å føle seg nedfor, særlig når en ikke får dreisen på kostholdet.
Jeg hadde en periode på rundt to uker der jeg sov mye, var utslitt og deppa. Men så kom energien, gitt. Det viste seg at lavkarboknekkebrøene jeg stappa innpå inneholdt ganske mye kalorier og karber! Ikke rart jeg følte meg uggen! Alt med måte ;)
Du må nesten gi dette noen uker før du gir opp. Ikke alle er (dessverre) forberedt på avvenningsperioden i starten, det er rett og slett sukkerabstinenser deluxe du sliter med nå. Spørsmålet om å øke på karber (for da vil du kanskje føle deg bedre) kommer av en hjerne som nå "sulter", fordi kroppen ikke ennå har kommet i gang med fettforbrenningen, dvs "skjønt poenget". Det kan fint sammenliknes med røykeavvenning, og også tildels dop-avvenning, så da er det kanskje lettere å holde ut? Kommer du deg igjennom de første 2-3 ukene, vil det bli bedre gitt at du spiser riktig - og da i denne forbindelsen nok fett. Spis MYE god og ren mat nå disse første ukene, ikke heng deg opp i mengde totalt. Med normal-BMI MÅ du spise nok fett til energi, da kroppen din ikke har de største reserver - og spiser du da for lite mat generelt - vil du føle deg uvel.
Lavkarbo er ingen quick-fix. Det krever kunnskap og tålmodighet i starten. Det er ikke slik at alt endrer seg på noen få dager, når du endrer kostholdet så radikalt skal det mye endringer til i kroppens hormoner før det normaliseres, og det tar tid!! Slutt å veie deg foreløpig, og bruk heller energien på å finne gode oppskrifter og måltider du kan prøve deg på. Som sagt, dette kommer ikke av seg selv - du bør kanskje sette deg ned og vurdere mål og positive konsekvenser opp i mot hvor mye du ønsker og jobbe med kostholdet?
Jeg synes det er ALTFOR tidlig og begynne å snakke om intoleranse. Sett deg inn i hva lavkabo faktisk gjør i kroppen din så kanskje du forstår hvorfor den reagerer slik den gjør også. Boka "Bedre uten brød" av Lutz finner du bla på biblioteket, jeg anbefaler at du leser den :)
Støtter forslaget om og bruke diett.no.
Det er altfor lett og TRO at man spiser rett og gir kroppen det den trenger, om man ikke setter seg litt inn i hva man virkelig har gitt kroppen.
Når man går over på lavkarbo etter og ha foret kroppen i lang tid på høykarbo, så vil det selvsagt merkes for kroppen.
Kroppen må nå ta energien fra fett i stedet for den lettvinte løsningen karbohydrater.
Alt for mange får da i seg altfor lite fett. De tenker bare på og redusere karbohydratene, og tror at en klatt smør eller litt ekte majones er nok for kroppen. Det er det ikke! Spesielt de første ukene er det viktig og gi kroppen skikkelig godt med fett + selvsagt drikke masse vann, slik at kroppen kommer i gang med og bruke fett som næringskilde.
Om man er gjerrig med fettet og samtidig reduserer kraftig i karbohydratene, så vil kroppen holde på hvert gram fordi den sulter og tror det er krise.
Jeg er, og var tynn da jeg startet på lavkarbo, men trives bra på dette kostholdet. Jeg holder en jevn vekt (har selvsagt de biologiske svingninger som alle kvinner har), spiser masse god mat og nyter det og spise ren og sunn mat. Lavkarbo er for meg en livstil, ikke en slankekur. At lavkarbo er vektregulerende er bare en del av kostholdet.
Her er et eksempel på en dag hos meg: Frokost
2 mellomstore egg
1 ss fløte
1/2 liten tomat
1/2 rød paprika
1 vårløk
75 gram bacon
3 skiver norvegia
og steker det i ei ss smør
Da får jeg i gram
protein: 35
fett: 60,5
karbohydrater: 5
Energi: 704
Lunsj kan være
100 gram kokt blomkål
50 gram reker
1 kokt egg
1 vårløk
majones
Da får jeg i gram
protein: 16
fett: 15
karbohydrater: 3,7
Energi: 216
Middag hos meg kan være
125 gram laksefilet
stekt i 1 ss smør
200 gram broccoli
1/2 dl seterrømme
Da får jeg i gram
protein: 32,5
fett: 46,5
karbohydrater: 5
Energi: 579
Ca 70% av totalt energiinntak... Ett gram fett = 9 kalorier, så da kan du kanskje regne selv? Ett gram kh og ett gram protein gir til sammenlikning 4 kalorier.
Spiser du ketogent (som da er 15-20 g kh pr dag) bør du aller MINST (helst mer) spise like mange gram fett som gram protein.
Begynn med å legge inn det du spiser idag på diett.no og se hvilke fordelinger du får i k.diagram, da er det lettere å justere opp eller ned :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.