Er mann på 35. Har vært sykmeldt i to år med en utmattet og stiv kropp, har utv. Psorias+ et høyt innv. stressnivå. Går i terapi for stresset...
Har gått på lavkarbo i 3 uker, den første uka ble jeg litt slappere, men mykere i kroppen. På andre uka ble jeg imidlertid gradvis stivere, nå er jeg der jeg startet... (stivhet) Jeg sliter litt med å følge dietten (tror jeg) grunnet min tvil pga psoriasis, jeg blander lchf dietten med psoriasis kosthold. Har lest litt her og der..:-) hva tror dere, skal jeg kjøre på med lchf en stund til el gå over til karbo, hvor jeg dropper melkeprod. og hvetemel. Det er det jeg har prøvd før. funket litt... kort fortalt holder jeg på å gi opp lchf grunnet lite/ingen fremgang. Er jeg for utålmodig? Som sagt så har jeg kanskje ikke prøvd ordentlig nok?.
Blei rotete dette, men det er også sånn jeg føler det. Kaostendenser:-)
Håper noen har lyst til å svare:-)
Synes absolutt ikke du skal gi opp før du har prøvd skikkelig LCHF. å lenge du blander to kostholdstyper, er det ikke noe rart at ingen av de virker optimalt.
Jeg googlet kosthold for de med psoriasis, og at det jeg kan se, er det ikke så veldig stor forskjell fra lavkarbo.
Hopp over melkeproduktene og bruk andre fettkilder, som allerede foreslått. Ikke spis svin, bruk fisk, kylling, vilt og annet kjøtt. Det er vel ikke noe problem å hoppe over røde grønnsker heller, mye annet godt i den kategorien som ikke er rødt.
Kjenner flere som har hatt bedring av sin psoriasis med lavkarbo, så jeg synes absolutt du skulle gi dette en fair sjanse :)
Tusen hjertelig takk! Har også lest at de er nokså like... Men det var så kjipt at stivheten kom tilbake, kanskje den går bort igjen etter en stund, er det noen som vet, har erfart? Jeg har begynt med lchf grunnet helse ikke vekt...
Har også hørt at hvis man kjører lchf "rett ut" så er det generelt betennelsesdempende... Det var det jeg egentlig skulle gjøre Håpet på, men så kom stivheten gradvis tilbake og da begynte jeg med psoriasis kosthold:-) Begynte å kutte ut ting uten å tenke fullgod erstanting. Ikke smart:-)
Jeg fikk høre fra reumatolog rett før jul at lavkarbo er veldig bra for iallefall min psoriasis, og at redusert mengde karbohydrater vil lage mindre betennelsetilstander.......
I utgangspunktet er det absolutt ingen problem og leve lavkarbo selv om du ikke spiser svin, røde grønnsaker eller meieriprodukter. Du spiser vel ikke dette på vanlig høykarbokosthold heller, så da er du allerede vant med og velge andre alternativer.
Sånn er det med lavkarbo også; du velger de matvarene du kan spise.
Ikke gi opp før du har prøvd skikkelig tenker jeg. Og husk at kroppen din har ikke kommet dit den er i dag "over natta". Den trenger nok mer enn tre uker før den bedres - eller før den begynner på bedringen. Jeg kom over denne bloggen i dag, og for meg med matallergi og mye "vondter" (betennelser) i kroppen var det en bekreftelse på mye jeg selv har tenkt/erfart
Et sprs. til- hvis jeg spiser "trad" lchf, vil det være nok? Jeg synes det ville vært enklest:-)
Jeg har jo ikke prøvd det skikkelig heller...:-) Noen erfaringer?
Ikke gi opp nå, prøv gjennomført, vanlig LCHF uten de tingene du ikke ønsker å spise en tid, og la kroppen få tid til å omstille seg.
Siden du ikke skal ned i vekt, trenger du ikke leve så strengt. Anbefaler å lese Hexeberg sine bøker ;-)
Min far har kraftig psoriasis, både med hud- og leddplager. Alt har blitt bedre etter at han begynte å spise lavkarbo. Han sier at toppene på utbruddene har blitt mye mindre, og at smertene er redusert. Men det tok tid før han merket bedring (måneder), og den kom gradvis. Men nå vil han ikke gå tilbake til høykarbo for noe, for kroppen fungerer så mye bedre nå.
Gi det et skikkelig forsøk! De aller fleste tilpasser jo kostholdet fordi det er ting man ikke tåler/ikke liker. Det kan du også gjøre. Les bøkene, og les i oppskriftsforumet. Lag en plan, og hold deg til den. Lykke til!
Nok omega 3 i forhold til omega 6 er betennelsesdempende. I form av tran, linfrøolje, Udo`s choice...
Jeg sliter også med stress, angst, depresjon, og LCHF har gjort underverker for meg. Det siste året har jeg kuttet mye medisiner (vil kutte resten og, tar bare litt tid med nedtrapping og timing), sover bedre, mer våken, har begynt med arbeidspraksis og er generelt mer tilstede i hverdagen. Jeg går også i terapi og det sammen med tid betyr jo en del, men mye skjedde ganske raskt ved omlegging til Fedon-kosthold, så erfarte jeg raskt at måltider med mer KH (fortsatt lav GI) førte til dårligere form enn mer type LCHF-kost. Har i lange perioder vært på tilnærmet ketogen kost, men prøver å øke litt og ligger nok nærmere Hexeberg i dag. Er fortsatt (eller konstant) i en utprøving av hvordan kroppen reagerer på ulik mat i ulike settinger. Tidspunkt og aktivitet betyr mye for min psykiske reaksjon. F.eks. kan jeg fint skeie ut med vaffel med 1 times skitur både før og etter, tør ikke det hjemme i ro. Tilsvarende trives kroppen bedre med belgfrukter på formiddagen enn på kvelden.
Med andre ord, bli kjent med din kropp og hvordan den reagerer, men du må starte ET sted.
Jeg vil også på det sterkeste anbefale deg å gi LCHF en skikkelig sjans.
Selv hadde jeg hudproblemer før jeg la om til ketogent kosthold. Fikk aldri noen skikkelig diagnose, men lurer på om det kan ha vært psoriasis. Alle hudleger jeg oppsøkte ga meg ulike salver og remedier, mye kortison, ingen snakket om kosthold. Før jeg fikk kunnskap om lavkarbo tenkte jeg selv at det måtte være noe på innsiden som måtte endres, og ikke bare tilføre masse fra utsiden. Da trodde jeg det var noe matintoleranse.
Da jeg la om til lavkarbo, i utgangspunktet pga andre helseplager, fikk jeg sakte men sikkert slutt på mine hudplager. Vanvittig deilig etter å hatt en hodebunn som kronisk flasset. På slutten gikk jeg kun i hvite gensere fordi flasset ikke skulle synes. Nå bruker jeg alle farger jeg liker :).
Ønsker deg lykke til, husk at kroppen trenger tid å tilpasse seg et nytt kosthold.
Jeg skjønner ikke no:-) - i går spiste jeg ikke lavkarboknekkebrød etter råd fra kost ekspert, var myk og fin en stund... I dag har jeg vært stiv, bra på morran, værre utover dagen. Men jeg har spist en del mandler i dag... og i går kveld. Kan det være årsaken til stivheten?:-) Eller er det bare sånn det er?
Hva spiser du annet enn knekkebrød og mandler, da?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.