< Tilbake til oversikten

DB 25/2-2012; Lavkarbo: Pølsebrød og pizzabunn er enkelt

#1

arnakristin sa for siden:

[font=Times New Roman][/font]
Lavkarbo: Pølsebrød og pizzabunn er enkelt
[color=#000000][/color]
Deigene kan også formes til burgerbrød, loff og focaccia.
[color=#000000][/color]
Staten har i litt over ett år sagt ja til lavkarbo om du vil ned i vekt, fordi det i en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket.
[color=#000000][/color]

[color=#000000][/color]
Lavkarbo hamburgerbrød eller pølsebrød
En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken.

DETTE TRENGER DU:
2 ½ dl glutenmel
2 ½ dl kruskakli
2 ½ dl proteinpulver, myse- eller soyabasert
1 pk. gjær
1 ts sukker (blir spist opp av gjæret)
1 bs jbk-mel (johannesbrødkjernemel, kan varieres fra 1 ts til 1 ss alt etter behov)
3 ss oliven - eller rapsolje
2 ts salt
ca. 4 ½ dl lunkent vann (kan trenge fra 4,0 til 5,0 dl vann alt etter ingrediensene)

FREMGANGSMÅTE:
Løs opp sukker og gjær i ca. 4 ½ dl håndlunkent vann, og la det stå og utvikle seg i ca. 5 minutter. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
Tilsett gjærblandingen, og elt det hele sammen til en deig. Om Hamburgereller pølsebrød deigen synes for tørr, tilsetter du ½ dl mer vann eller mer. Den skal bli en glatt, elastisk deig.
Kna deigen sammen i ca. 10 minutter.
Du kan også bruke en eltemaskin til dette, om du har det.
Etter eltingen deler du opp deigen i 8 til 10 leiver, som du så enten former til pølsebrød eller hamburgerbrød, alt etter hva du ønsker å lage.
La dem heve på en lun plass under klede i ca. 1 ½-2 timer. De vil ikke heve til dobbelt størrelse, men de vil heve en del.

Stekes på 200 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl, og del opp hamburgerbrødene, eller skjær snitt i pølsebrødene. Deretter er de klare til bruk. Kan godt fryses.

Næringsinnhold, pr. 100 g deig:
Kcal: 174 Protein: 24,3 g
Fett: 5,4 g
Karbohydrat: 5,5 g
Kostfiber: 2,8 g
Næringstabell ved klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas
[font=Times New Roman][/font]
Lavkarbo-deig til pizza, loff eller focaccia
Deig med bakemiks - til pizza, loff eller focaccia

Denne deigen kan du bruke til ulikt lavkarbobakverk.
Her er det brukt bakemiks som er laget av melkeprotein og glutenprotein fra hvete. Det har noe bedre bakeegenskaper enn soyaproteinet på grunn av litt høyere stivelses-innhold.
Mengden av karbohydrat er i underkant av 8 gram pr. 100 gram bakemiks. Med miksen kan du lage brød, lapper, vafler, bløtkakebunn, pizzabunn, muffins m.m.

DETTE TRENGER DU:
3 dl glutenmel
2 dl bakemiks av melkeprotein og glutenprotein
½ ts salt
12½ g gjær
½ ss fiberhusk
2 ½ dl vann
1-2 ss smør

FREMGANGSMÅTE:
Bland det tørre (bruker du tørrgjær kan du ha det i på dette stadiet). Smelt smøret og tilsett vann og smør, rør kjapt sammen. Deigen bør heve i ovnen på 40 grader, varmluft. Du har nå en ganske løs og seig deig som ser liten ut.
Ha den i en smurt brødform eller trykk den ut på en smurt bakeplate til en pizzabunn.
For å få den helt ut må deigen hvile litt. Ta det etappevis, ellers vil den bare «sprekke». Sett i ovnen til heving.

Loff steker du på 200 grader i anslagsvis 30 minutter.

Pizza steker du på 225-250 grader i ca. 20 minutter.

Karbohydrat: 8 g pr. 100 g bakemiks

Tips! Has deigen i en liten langpanne kan det bli focaccia uten problemer.


#2

Gracella sa for siden:

Bakte pølsebrødene i dag, de er veldig grove! Smakte godt også :)

Har fryst ned mesteparten, men skal ha et par som vanlig rundstykke, tenkte jeg!


#3

Disen sa for siden:

Dumt spørsmål kanskje, men proteinpulver er det det samme som bakepro?


#4

Gracella sa for siden:

Vet ikke, jeg har ikke bakepro.
Jeg har proteinpulver med nøytral smak som jeg bruker.


#5

Dietta sa for siden:

Bakepro er et proteinpulver av myseprotein. Skulle tro at du kunne bruke det i stedet :)


#6

Yrla sa for siden:

Jeg er litt skeptisk til glutenmel, jeg.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.