< Tilbake til oversikten

Lipoprotein-a, arvelig risiko for hjerte/kar-sykdom, kosthold

#1

Rin sa for siden:

Hoi!

Tok nylig et helt lass med blodprøver. Utover at jeg har veldig lavt d-vitamin og kalsium (og natrium, faktisk), så ble det plutselig oppdaget at jeg har forhøyet lipoprotein-a - "genetisk markør for arvelig betinget risiko for hjerte/kar-sykdom". Jeg hadde aldri tenkt over det før, men det er visst en del svake hjerter i slekta. Det var ikke så høyt hos meg at det var nødvendig å bekymre seg for, skrev legen, men bør kontrollsjekkes noenlunde jevnlig. Kolesterolet mitt ellers er finfint.

Det jeg lurer på er: I hvilken grad kan denne arvelige risiko-greia kontrolleres med kosthold?

Jeg tror allerede jeg er ganske "snill" mot hjertet i så måte - godt med sunt fett, minimalt av ferdigmat (transfett), så mye bevegelse som jeg er i stand til med tanke på ME-diagnose (typisk ca 20 minutter gange daglig).

Noen innspill?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.