Nå er jeg i full gang med å skrive en omfattende oppgave om lavkarbo. I siste del av oppgaven må jeg drøfte og komme med argumenter både for og i mot lavkarbo og jeg lurte på om dere kanksje kunne hjelpe meg med dette? På internett fins det nesten bare negativie vinklinger, som ikke minst er uten begrunnelse, og utrolig mange uttalelses som ''Hvordan kan det være sundt å leve på egg og bacon?'':mad: Derfor trenger jeg noen positive innspill i tillegg:)
Noen (av mange) for:
Ren og naturlig mat, de fleste spiser mye mindre tilsetningsstoffer.
Mange øker inntaket av grønnsaker. Og mange spiser flere typer grønnsaker enn tidligere.
Matglede, matlagingsglede. Mange lærer seg å lage mat fra grunnen av eller lager oftere mat fra bunnen av.
Selv har jeg begynt å spise lever, lungemos og flere deler/kjøttstykker fra forskjellige dyr - ikke bare brystfilet av kylling, renskåret svinekjøtt...
Jeg kjøper med kraftbein og koker. Masse gode næringsstoffer i kraftbein. Har også lært meg å koke kraft av rekeskall og ha som base til fiskesuppe.
Altså kan det være en bedre utnyttelse av ressursene våre. Mange spiser også rester til frokost/lunsj. Og kaster mindre mat. I Sverige er mange opptatt av å kjøpe kjøtt fra gresspisende kuer og økologisk kjøtt. Og nærprodusert mat. Kan argumetere med at det blir mindre utslipp pga kortere transport.
Inntaket av sukker går kraftig ned. Det er alle enige i at er et gode ;)
Inntaket av korn går ned. En lenke til til P. Jåbekk - som gjør at du kan argumentere for at det er bra :)
[font=Comic Sans MS][/font]
Om man spiser lavkarbo på en god måte, så slipper man blodsukkersvingingene mange ellers sliter med. Ikke alltid så lett å få spist hver 3.-4. time ;)
Du kan jo lete litt mer hos Jåbekk, se litt hos kostdoktorn.se og de bloggene han lenker til.
For min del handler det først og fremst om å holde meg frisk. Jeg har PCOS, og blir dårlig av for mye karbohydrater i kosten, selv de langsomme.
Mange sykdommer blir lettere håndterlig/borte på lavkarbo, det beste argumentet av dem alle. Men hva slags vinkling har oppgaven? Er det en ren kostholdsoppgave, medisinsk, livsstil eller hva?
Jeg fungerer bedre psykisk. Sliter ikke like mye med depresjoner, og ikke minst har de vanskelige følelsene rundt mat blitt mye bedre, nærmest fraværende. Det er et veldig tungtveiende argument for meg. Dessuten er det bedre for tannhelsa! Mange spiser sjeldenere, og så vidt jeg har skjønt er det karbohydrater som er årsaken til karies/hull. Merker det godt sjøl på at jeg får mindre belegg på tenna. :)
Yrla: Alle er kanskje å ta i da vi er skrudd sammen litt forskjellig, men enig i at svært mange vil få et bedre liv ved å redusere på KH. Enkelte idrettsutøvere fungerer ikke så bra på lavkarbo, selv om andre fungerer meget bra. I min familie har vi de som fungerer bra på lavkarbo\fedon og de som fungerer best på anbefalinger mer i tråd med myndighetene, ja, de har testet diettene over flere måneder. Jmf genenes diett responerer jo de fleste best ift gensvar på fordelingen 1\3 av hvert næringsemne, altså en moderat lavkarbodiett hvor proteininnholdet er økt mye mens fettinntaket er økt litt jmf offentlige anebfalinger: www.forskning.no/artikler/2011/september/298348 30\30\40 er kanskje ikke så dumt for mange? Ikke langt unna fedon.
Hovedfordelene med lavkarbo er at det er vanskelig å legge på seg, det er meget fornuftig å redusere på karbohydratene for de aller fleste overvektige da de fleste er insulinresistente\metabolsk syndrom\DB2. En rekke sykdommer som PCOS, psoriasis og endel hudsykdommer blir bedre\friske. Dette har nok endel med omega 3\6 balansen som er betydelig lettere å oppnå ved lavkarbo enn ved lavfett samt raske karbohydrater som ikke er bra ift betennelser etc.
En av de største potensielle ulempene er nok det med bærekraftighet. Et balansert lavkarbokosthold med stort innslag av grønnsaker, nøtter, bær og litt frukt uten å øke særlig på mengden kjøtt\fisk og melkeprodukter vil være svært barekraftig, men jeg kjenner desverre flere som spiser langt mer kjøtt, egg osv. Ikke et problem når noen få gjør det, men når svært mange begynner å gjøre det kan det bli et problem. Jeg håper og tror det ikke blir noe problem, men man bør tenke over det. Dog tror jeg de aller fleste som velger lavkarbo øker på grøntinntaket og bruker varierte fettkilder (avocado, olivenolje, kokosfett osv) og ikke nesten utelukkende animalske.
For det første gir media et feil inntrykk av lavkarbo og hva man spiser i forhold til "bare" egg, bacon, smør og fløte... Stort innslag av grønnsaker og feit fisk er jo felles råd med staten.
For meg har et stabilt blodsukker bedret på angst og depresjon, søvnvansker, reduksjon i medisinbruk, stabilisert matinntaket og nesten redusert vekta til normalen etter netopp dette som bivirkning av medisiner ( bytte av medisiner alene hjalp ikke nok ).
Hvem stabiliserer ikke vekten med lavkarbo da? Om alle følger fedon eller strengere er jeg overbevist om at alle kunne vært normalvektige. Noen måtte kanskje tatt piller for lavt stoffskifte, men ellers ser jeg ingen. Og det ville forebygget diabetes 2 om barn fikk det fra dag 1.
Mine to beste argument for å spise lavkarbo? Altså, ikke medias oppfatning av lavkarbo - men rene råvarer, gode proteinkilder, masse varierte grønnsaker og gode fettkilder i passe mengde.
Det gjør meg symptomfri fra en ganske smertefull morbus chrons
Jeg er nesten aldri sulten.
Det finnes tusen andre, let litt på forumet, og bruk egne erfaringer. Hvis du starter med og beskrive godt hva lavkarbo EGENTLIG består i, både de ketogene retningene og de med mer kh som fedon, er det et godt utgangspunkt for å liste argumenter for.
Helsemessig er det sådd så mye tvil bla om fett er farlig at det regner jeg som et argument FOR lavkarbo. Sjekk ut denne linken for god gjennomgang av de noe svake studiene staten bruker som grunnlag for lavere fettinntak :)
Den eneste negative argumentet mot lavkarbo er om man sier man spiser lavkarbo og IKKE gjør det korrekt - da kan man faktisk spise seg syk. Men det gjelder altså om grunnkunnskapen mangler. Altså, IKKE velg et lavkarbokosthold om du ikke orker og sette deg inn i hva det faktisk dreier seg om ;)
Jeg tror mange (ikke alle) allergikere kunne ha hatt nytte av et lavkarbokosthold hvor brødmat og gluten er utelukket i hvert fall for å bli bedre/frisk fra allergier. Det er visst overraskende mange som har kryssallergier uten å vite det. Da jeg kutta ut alt av korn i kosten, forsvant pollen- pels- nøtte- og sitrusallergi!
Ikke minst er jeg kvitt migrene (bortsett fra et og annet stressutløst optisk anfall, men det kan jeg leve med), og jeg begynte å bli fryktelig plaget, på grensen til det lett invalidiserende. Jeg vet ikke helt hva som ligger bak det, men ettersom migrene er en blodåresykdom, så kan det ha seg sånn at jeg fikk bedre blodgjennomstrømming?! Migrene har jo også en del triggere, mye av det kan ligge i mat.
Når jeg leste om allergi i Photos kommentar kom jeg på at jeg ikke har hatt utslett siden jeg la om til lavkarbo. Jeg fikk høre det var nervøst utslett. Det stemte altså ikke. Jeg tålte uten å vite det ikke korn men da jeg sluttet med det roet magen seg straks. Tidligere hadde jeg hele tiden løs mage men ikke nå. Jeg hadde også opptil 4 kg med vann jeg gikk opp før mensen, dette er også helt borte. Det er det deiligste av alt. Jevnere humør og ikke helt på tur når jeg er sulten. Nå blir jeg ordentlig mett og slipper å sulte meg for å holde vekta.
For meg personlig er det positive med lavkarbo at jeg har lært meg å lage ordentlig mat. Jeg spiser mye sunnere og mer variert enn før, slipper sultfølelse og har fått en mye roligere mage. Før slet jeg mye med urolig mage og luftproblemer, og det er ikke verken morsomt eller lett å gå rundt som et gasskraftverk.
Tidligere hadde jeg også en voldsom trang til raske karbohydrater (ofte sjokolade) når jeg var trøtt, nå slipper jeg det suget. Det er veldig sjelden jeg er fysen på noe nå.
I tillegg har det stille og rolig forsvunnet 13 kilo på to år, og det er jeg veldig glad for.
Matbudsjettet er blitt lavere, fordi jeg planlegger innkjøp bedre, og spiser stort sett opp alt jeg kjøper inn. Det blir ikke så mye impulshandling, for jeg er mere bevisst på hva jeg handler inn. Før ble nok handlingen mere styrt av hva øyet hadde lyst på der og da. Og da slang jeg ofte noe godteri med i handlekurven, det er det helt slutt med.
Før hev jeg ofte i meg noen brødskiver før jeg kom igang med middagslaging, fordi jeg var så sulten når jeg kom hjem. Og da ble det ikke noe mer middag. Nå lager jeg ordentlig middag hver dag, har fått helt andre vaner, og ikke minst så får jeg ikke sånn voldsom sultfølelse at jeg må dytte i meg noe veldig fort.
Jeg har et bedre liv med lavkarbo, og kan si at kostholdet mitt er blitt betydelig sunnere.
I tillegg vil jeg legge til at det er lett å gjennomføre denne livsstilen, jeg føler ikke at jeg forsaker noe eller savner noe, det fins så utrolig mye god mat man kan lage på lavkarbo!
Jeg kjenner et par som er overvektige som bare fikk "vanndroppen" før ketose de første dagene etter å ha fulgt strikt lavkarbo, men lyktes bedre med fettfattig kost i å gå ned uten å telle kalorier. Ei var ei dame i flott fysisk form uten noen avvik ift sykdom\blodprøver etc på 71 år som er godt over normalen hva vekta angår, ei annen var ei dame på 45, hun fikk så sterke bivirkninger ift humør, kvalme osv at hun måtte avbryte etter noen måneder når vektnedgangen i tillegg uteble og hun spiste ketogent, dog skal det sies at damer etter overgangsalderen ofte er vanskelige å få ned i vekt. Dog har det store flertallet av de jeg har fulgt opp som pasienter og i min omgangskrets lyktes med vektnedgang\stabilisering. Husk at ASP (som kan lagre fett uten insulin), ghrelin, leptin osv spiller inn, ikke bare insulin. Jeg tror det er omtrent umulig å legge på seg mer enn noen få kg på lavkarbo, vet bare om ei som greide å gå opp 4 kg pg da spiste hun mye, men metthetssignalene fra fett\protein var tydeligvis ikke sterke nok for henne. Ingen regel uten unntak, det finnes ingen fasit for alle, men det finnes en fasit for mange ;)
:) Nå er ikke nødvendigvis jeg noen ekspert, sikkert mye du kan om lavkarbo som jeg ikke kan og, deler bare mine erfaringer og det jeg har lest og lært :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.