< Tilbake til oversikten

Jeg trenger MASSE hjelp og tips! Vær så snill

#1

Jaudaa sa for siden:

Hei,
jeg har i 4år hatt sykdommen Ulcerøs Kolitt. Som er hovedgrunnen til at jeg vil begynne med lavkarbo! Jeg er ikke overvektig. 86kg, 184cm 25år gammel mann. Har vært i ketose før, i 3mnd eller noe for 2 år siden, og det funket.
Jeg har googlet så mye i det siste og har funnet ut at det er så mange som har blitt kvitt sykdommen med dette kostholdet, så jeg har egentlig ikke noe valg med å gå over til det.

Problemet mitt er at jeg ikke klarer å holde meg i lengden, og SLITER VELDIG med å variere maten, vite hva jeg kan lage meg til å ta med meg på tur/jobb/trening etc etc.

Det eneste jeg kommer på som jeg kan spise til frokost er egg og bacon..middag: kylling/fisk..kveldsmat: tunfisk fra boks+salat. Dette er kjedelig i lengden.

Er det noen ( mange ) deleglade sjeler på forumet?


#2

Jaudaa sa for siden:

Jeg vet også at det er noen eksperter på forumet ( leger ), ekstraspørsmål til dem.
Dersom jeg er på lavkarbo eller i ketose, kan jeg iblant kose meg med god gammaldags hjemmelaget pizza/taco/lasagne med kjæresten? Som lørdagsgodt, eller er dette fy fy?

Dersom det er lyst til det, kan jeg oppdatere formen min. Om folk vil følge med.


#3

Jaudaa sa for siden:

Jeg ser også på ganske mange "brødoppskrifter" her på forumet, der er det ganske masse ingred. jeg ikke har hørt om før. bl.a fiberhusk, jbkm osv, kjøper man dette på butikken. HVA bør jeg kjøpe inn masse av?

elsker brødmat for lettvinthet, HATER det sykdomsmessig



#5

senorita sa for siden:

Lag ekstra middag, og spise det til frokost :) eller bare ikke spise frokost.. jeg spiser kun lunsj og middag, er aldri sulten når jeg våkner :)


#6

Bik sa for siden:

Fiberhusk, jbkm osv får du på helsekosten.
Det finnes mange gode brødoppskrifter her inne.

Til frokost utenom egg, så spiser jeg tykke skiver (1/2 til 1 cm tykke skiver) med ost. Har på paprika og majones. Eller jeg bruker skinke rullet sammen med ost og litt grønt. Hender jeg spiser røykalaks og grønnsaker. Tar gjerne noen nøtter i tillegg.

Ville ikke spist vanlig pizza. Lag en lavkarbopizza, som du deler i biter og fryser. Da kan du lett ta opp noen biter å tine i mikroen.


#7

Jaudaa sa for siden:

Jeg har lest eller hørt en plass at det ikke er lurt å spise nøtter når man har tarmsykdom, pga tarmen bruker lang tid på å bryte det ned, eller noe i den duren.

Hvordan vet jeg at jeg får i meg nok fett? Er det noe "mal" jeg kan bruke? Eller holder det med noen Omega 3 tabletter i tilskudd? Håper jeg får myyyye energi av dette her!


#8

Bik sa for siden:

Ok. Da er nok ikke nøtter så lurt. Men kan du spise de i brød, finmalte nøtter eller frø?

Udos kan du ta for å dekke behovet for omega.

Du kan legge inn det du spiser på diett.no. Da får du se om du får i deg det du trenger.


#9

Budeiea995 sa for siden:

Hei og hopp!
Sender deg en link til ei flott dame som burde tatt seg betalt for bloggskriving. Vanvittig mye bra mat og finner du ikke her på noe du kan lage må du bestille fra spisdegslank ;)

Hun heter Mariann og er masse inne på forumet her.
mariann08matbloggen.blogspot.com/

Nede på høyre side finner du ALT du trenger av retter!


#10

Nerthus sa for siden:

Med morbus chrons, har jeg full forståelse for det du sliter med når du har UC. Ifølge boka til Lutz - "Bedre uten brød" (som jeg anbefaler på det VARMESTE!), vil man kunne bli symptomfri fra UC på et lavkarbokosthold. Hans erfaringer er at det vil kunne ta mye lengre tid enn for de med chrons, men det er individuelt. Dvs etter min erfaring at du bør IKKE skeie ut med høykarbomat FØR du har holdt på lenge nok til at du ser at symptomene er reduserte, og du fungerer normalt på et lavkarbokosthold. Når du ser at ok, dette fungerer, kan du forsiktig prøve ut litt annen mat AV OG TIL, og notere deg reaksjonene i tarmen.

Etter 2.5 år på ketogen lavkarbo, tåler jeg nå i kortere perioder og spise "vanlig mat", selv om jeg aldri spiser ris eller pasta, sukkerholdige søtsaker eller sukkerholdige drikker. Men jeg må være forsiktig, og foretrekker og holde meg "ren" så mye jeg kan.

Det er enormt store variasjoner i hva du kan spise, og ikke mist motet nå i starten og si at du ikke klarer dette, fordi du har ikke foreløpig nok kunnskap til å vite hva du kan variere med :)

Du har fått anbefalinger om nybegynnertråden, og den er gull verdt. Jeg legger til - og det er sikkert sagt før - finn deg en retning du kan starte med! Med UC ville jeg gått helt ketogent de første par månedene, så kan du heller øke litt på med kh når du har fått sykdommens symptomer under kontroll. Atkins er et valg da, ketolyse et annet. Ketolyse-boka er enkel og ikke så tykk, og inneholder enkel forklaring på hvordan dette fungerer, og tips til måltid. Resten finner du her inne ved og spørre slik du gjør nå :)

Jeg reagerte på ALL mat pre-lavkarbo, i dag ser jeg at det er kun store mengder kh som tuller til tarmen min og allmenntilstanden. Litt nøtter vil jeg tro ikke er noe problem - du må tenke at de anbefalingene du får fra legen innebærer ikke at du spiser et lavkarbokosthold, og dermed er det ikke sikkert rettledningene er helt relevante når du nå endrer kosthold.

Gjennomgangen av hva du spiser synes jeg ser kjedelig ut - så jeg forstår at du er litt redd dette ikke skal fungere, MEN som sagt - du mangler litt kunnskap foreløpig - det kommer!

Er du ikke sulten til frokost, trenger du ikke spise frokost... ellers ville jeg tenkt variasjon i proteinkilder: kjøtt (storfe, svin, vilt), fisk (alle varianter), fugl (kylling, kalkun, vilt) og sjømat. Stekt, kokt, grillet eller bakt i ovn. Til dette - grønnsaker! Blomkål, brokkoli, asparges, sopp, paprika, litt løk/hvitløk (kan vente med dette til magen er stabil), rosenkål, kål osv osv. Kok de, bak de, gratiner de, stek de, bland de i gryte med kjøttet.... MASSE variasjoner og velge i! Tilslutt, husk fettet. Spis fet fisk, avokado bruk ordentlig smør eller kokosfett (helsekost), kvalitetsoljer på salaten, drikk tran osv osv. Ha litt helfet rømme til laksen, smeltet smør over grønnsakene, litt majones på en osteskive og en skinkeskive rullet sammen (kjapp frokost), osv. Grillet kylling er en av mine favoritter når jeg er matlei, spis med det sprøstekte skinnet på til lunsj feks, holder deg mett LENGE!

Vær obs på - selv om jeg ser du har forsøkt tidligere - at du KAN få en forverring av symptomene før du blir bedre.

Kunnskap er makt, ser du at det er dette du MÅ gjøre for å holde helsa oppe burde det være motivasjon i massevis til å sette seg ned og LESE om lavkarbo :)

Ønsker deg lykke til og god bedring!!


#11

Jaudaa sa for siden:

Takk for et veldig bra svar Nerthus! Jeg prøver å lære meg så mye som mulig!

Som du sier er det veldig fra person til person om hvem som regerer på hva og hvor mye. Jeg er jo bare 25, og har planer om å fremdeles kunne ut å ta en "øl med gutta" på byn, selv med dette kostholdet, og håper det ikke ødelegger ketosen..


#12

Jaudaa sa for siden:

Neste helg skal jeg mest sannsynlig bort en helg, fredag til søndag. 40-50stk som drar, og da er jeg bare 8-9 dager inn i lavkarbofasen min, hvordan skal jeg klare å ikke falle ut av ketosen den helgen?
Det blir mye trening, men også samles vi til mat og kanskje en øl i baren.

En øl skader vel kanskje ikke, er ikke en fyllatur. Snarere tvert i mot!


#13

Alynna sa for siden:

Om du satser på ketose, så er dette noe som først virker skikkelig om man har lange perioder i denne tilstanden. Man kan ikke skeie ut en gang i uken med vanlig pizza, helst ikke mer enn et par ganger i året.

Spiser du masse karbo 1 dag, er sannsynligvis all vektnedgang hemmet i alt fra en halv uke, og opptil flere uker. Det har med måten ketose fungerer å gjøre, les deg opp om det. Masse info her inne :)

Det er totalt forskjellig fra lavkaloridietter, der kroppen ikke slår på en bryter og ødelegger de neste dagene på lavkalori, etter en sprekk. Grete Roede har "kosemerker", men dette funker ikke med ketose, man kan ikke spare opp karber og så bruke hele kvota på en gang, man må spre de utover for ikke å gi kroppen insulinboost og fettlagring.

Du risikerer til og med å legge på deg av fettet du spiser i de påfølgende dagene.

Sprekk ødelegger en dag på lavkalori, det ødelegger i ukesvis på ketolyse. Sier seg selv at du aldri henter deg inn med en pizza- og godis dag hver lørdag. Men det finnes gode lavkarbopizzaer :) Så det er lettere å kose seg uten dårlig samvittighet.


#14

Alynna sa for siden:

Edit: Ser at du kanskje ikke er ute etter vektnedgang/kontroll, men primært å få bukt med sykdommen? Villle snakket litt med fastlegen om jeg var deg.


#15

Nerthus sa for siden:

Jeg tror du må tenke litt gjennom hva som er poenget med og endre kostholdet. Det er i første omgang og få kontroll på UC antar jeg?

I ditt tilfelle er det ikke ketosen som er det viktigste etter min mening, men at øl faktisk kan trigge et anfall. Nå vet ikke jeg hvordan din sykdom opptrer hos deg, men jeg personlig ville ha holdt meg "kald" i et par måneder før jeg hadde tatt en øl. Du kan også velge og ta et glass vin istedet, feks hvitvin eller rødvin med mindre garvesyre (min mage reagerer sterkt på rødvin med garvesyre sammen med mat, din kan reagere annerledes).

Det er jo ikke snakk om at du aldri kan ta en øl igjen, men som sagt, jeg ville ha satt av et par måneder til å spise helt rent for å få kontroll på symptomene før jeg tok en øl. VET du at du ikke reagerer på EN øl når det gjelder UC, er det jo forsåvidt ingen problem etter min mening.

Du er bare 25 år som du sier, og hvis du skal hele tiden "skal bare på tur og tar bare en øl" til stadighet, får du ikke noen reell sjekk på om dette fungerer på symptomene dine. Ta en vurdering selv om hvordan du skal håndtere dette, noen ganger MÅ man bare sette av tid til å bli friskere før man kan "kose" seg sammen med andre. Et par måneder er ingenting sammenlignet med et helt liv ;) (Personlig mener jeg at du kanskje skal vurdere om EN øl er så viktig sosialt for deg også... ;) )

Når det gjelder alynnas kommentar om å snakke med legen, synes jeg det er et bra forslag - om legen din faktisk har kompetanse OG er åpen for at endring i kosthold kan gi bedring i symptomer. Dessverre har min erfaring vært at til og med spesialister innen mage- og tarmsykdommer ikke i det hele tatt tenker "lavkarbo" når det gjelder disse diagnosene, og vil muligens komme til å fraråde deg og spise slik.

Lutz har skrevet boka "bedre uten brød" - der han bla omtaler behandling av pasienter med både chrons og UC. Sjekk om biblioteket har den inne, eller invester i den. Garantert mye nyttig informasjon i ditt tilfelle :)


#16

Jaudaa sa for siden:

Ja, du har kanskje rett.

Jeg snakket med fastlegen min om lavkarbo for 2 år siden, da ble han nesten litt sur faktisk. Han mente det bare var tull! Men han er bare en vanlig allmennlege uten spesialkompetanse innen det området.

Kanskje jeg skal kjøpe den boken å lese meg opp litt.


#17

macadamia79 sa for siden:

Er det ikke korn som er problemet ved uc?


#18

aktiv mor sa for siden:

Hei

Jeg spiser ofte pannekaker til frokost og lunch lett og ta med i en matboks : 2 egg og en halv dl fløte , stekes som vanlig pannekake , avkjøles og så på filadelfia ost eller snøfrisk , røkelaks og dill eller fressløk . Rull sammen og det er nydelig :-)


#19

Jaudaa sa for siden:

Det er vel korn også, men er vel sammenheng med mye. Jeg husker jeg var i ketose på mnd nr 3 for 2,5år siden, kiloene raste av, og formen var OK. Pga kostholdet klarte jeg meg helt kurrant i dagliglivet. Så etter jeg var ferdig med eksamen kjøpte meg en stor rullekebab og 0,5L Cola...DA ble jeg dårlig. Ble den ene. hehe

Aktiv mor: DEN skal jeg prøve, den opppskrifta var så enkel at til og med jeg klarer å lage den :)

Jeg har sett litt på Gerd sine oppskrifter. Mye godt som jeg tror jeg skal prøve ut der. Har prøvd ut lavkarbolasangne, DEN var god. Mye bedre enn vanlig :)


#20

Jaudaa sa for siden:

Har nettopp laga denne oppskriften, det var jo akkurat som omelett? Smakte ganske likt, jeg tilsatte CC i tillegg til fløte og egg, det var godt :)


#21

Jaudaa sa for siden:

[url]www.lavkarbohuset.no[/url] kommer nok til å redde meg mange ganger, når jeg får lyst på taco eller pita! Takker skjebnen min som tilfeldigvis fikk meg inn på den siden :)


#22

Livsglede sa for siden:

Har selv hatt UC siden jeg var 22 år, svakhet i familien:o Har levd lavkarbo i mange år, men lever nå på redusert karbo da jeg itillegg har fått påvist intoleranse mot flere matsorter. Det er bare til å prøve seg frem og du lærer fort hva du tåler og ikke tåler. Ønsker deg masse lykke til på veien:p


#23

Jaudaa sa for siden:

Takk :)

Er du blitt bedre med lavkarbokosten? Hvor mye karbs ligger du på ca?


#24

Livsglede sa for siden:

Før lå jeg på rundt 20, men etter påvist intoleranse er det viktigere for meg å finne mat som smaker godt og som jeg tåler enn å holde seg til strengt lavkarbo. Jeg lever nå redusert og teller ikke karber. Men er innbarka lavkarber så unngår de produktene med mest karber så godt jeg kan. Noen ganger er det ikke mulig. Mine værstinger er melkeprotein, røykt kjøtt,gluten,sukker og hvetestivelse. Sukker har jeg ikke spist siden 2007.
Alle med UC reagere forskjellig så det er nesten bare til å ta boka fatt og prøve å feile.

P.S. Har du fått tillbud om matkurs av sykehuset? Noen plasser i landet arrangere de det og det kan være en aha opplevelse for noen. Selv fikk jeg tilbud om kurset da jeg hadde hatt sykdommen i 20 år så takket nei for jeg følte at andre kunne ha mer nytte av plassen min.


#25

Jaudaa sa for siden:

Ok, jeg tror ikke at jeg ikke tåler noe spess. Bortsett fra melk, og jeg pleier å bli dårlig i aktive UC perioder av veldig sterk mat og brus med sukker.

Jeg har ikke hørt om matkurs engang, og hvertfall ikke fått tilbud om det. Men jeg kan spør om det neste gang jeg skal til en lege.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.