< Tilbake til oversikten

Fakta om Stevia

#1

jvsandem sa for siden:

Hei.

Har postet dette i en annen tråd også, men siden jeg vet at det er mange der ute som venter på at stevia skal komme i salg i Norge så tar jeg meg friheten og oppretter en ny tråd om saken. Her er innlegget:


Jeg har i dag sittet ca 2 timer i telefonen med Mattilsynet i Oslo angående stevia, og her er noen fakta.

Stevia er nå som enkelte påpeker i utgangspunktet godkjent i EU, men det er et stort MEN her:

Før det blir lovlig å bruke i EU må det opp i møte i EU/EØS-kommisjonen, og der står det på sakskartet for behandling enten i juni eller i august. Frem til det er godkjent der er stevia forbudt å importere, omsette og bruke i EU, og dermed også i Norge.

Vedkommende jeg snakket med her i Oslo mente sågar at det til og med er forbudt med privat import til privat bruk, men hun kunne ikke vise til noe konkret lov eller forskrift.

Her finner dere siste info fra Mattilsynets nettsider.

Vær sikre på at vi kommer til å ha stevia i salg fra den dagen det blir tillatt. Men foreløpig er det altså forbudt.

Mvh
Jon Sandem
Lavkarbohuset Norge


#2

akas sa for siden:

I ICAs medlemsblad i Sverige står det at Stevia er godkjent som søtningsmiddel i Europa den 2.desember 2011, og at ICA Stevia strö og ICA Stevia tabletter kommer i butikkene i løpet av våren. Ikke noe om pris og NÅR de kommer. Men kanskje noe for framtidige Harry-turer om det ikke kommer samtidig i ICA-butikkene i Norge?


#3

jvsandem sa for siden:

Det er her problemet ligger, det er fremdeles ikke godkjent til bruk i mat i EU.

Stevia er altså i utgangspunktet godkjent av de som godkjenner "ny mat" i EU-systemet, men det er EU-kommisjonen eller kommiteen eller hva det heter for noe som til syvende og sist kommer med den endelige godkjenningen, og der blir det altså først behandlet enten i juni eller i august.

Så dersom dette kommer i ICA-butikkene i Sverige før den til bryter ICA loven.

Mvh
Jon Sandem
Lavkarbohuset Norge


#4

Jaudå sa for siden:

Jeg kjøpte stevia i min helsekost for en stund siden..
Damen sa det endelig var lov.....:confused:


#5

Mariann S sa for siden:

Har solgt stevia her og, leeenge, men det er/har kun vore lovlig til dyrefor :rolleyes:


#6

Jaudå sa for siden:

Godt jeg har mange hybelkaniner:D


#7

Mariann S sa for siden:

:D ja ikkje sant


#8

annex sa for siden:

Ingen problem å kjøpe det på nettet, fra f eks iherb

Lenge siden jeg kjøpte min første steviaboks på helsekosten her i byen, ikke noe problem det, det må bare stå det tullet om at det kun er godkjent til dyrefor på boksen. Men samtidig står det en masse om hvor bra det er for mennesker, på samme boksen. Så alle får tak i stevia om man vil.


#9

janmesi sa for siden:

Vår stevia sitter fast i tollen ... Mattilsynet sier det er ikke sikkert det blir lovlig i Norge sånn med en gang, og SteviaPLANTEN er ikke lovlig i Eu!

Vi bør starte en bred folkeaksjon for dette. Få med leger, ernæringsfysiologer osv.


#10

Dietta sa for siden:

:lol:


#11

Imp sa for siden:

Jepp, men all den tid myndighetene har forbudt stoffet, vil mange være skeptiske. Og det er ingen reklamering osv, så langt færre vil få kjennskap til det.

Derfor er det en STOR fordel om stoffet blir godkjent til "menneskelig" bruk i Norge.

Takk til jvsandem for info!!


#12

VSB sa for siden:

Jeg fant stevia på meny Alnabru i går!


#13

LaLa77 sa for siden:

Jeg kjøpte også Stevia i går i Sverige, på Maxi mat, det hadde 3 forskjellige typer.
Jeg syns ikke det smakte bra, men det er jo en helt annen sak.... :o


#14

Modezty sa for siden:

Jeg så stevia på Meny i går, faktisk.

Denne grønne her:

Husk at stevia er 200 ganger søtere enn sukker, slik at du ikke trenger så mye. Den blir bitter hvis du gjør det..


#15

LaLa77 sa for siden:

Det var faktisk den jeg kjøpte :)
Jeg syns rett og slett den ga en emmen smak. Jeg lagde hjemmelagd is, startet med veldig lite oppi. Jeg smakte det heldigvis til, og byttet søtning, for det hadde blitt en ekkel smak med denne...



#17

Lillemy71 sa for siden:

Ikke nødvendigvis for det finnes to typer godkjenning. Det kan være lovlig i salg som kosttilskudd (supplement) men ikke som tilsats i varer (additiv) i f.eks sjokolade og syltetøy.

Som flere andre skriver har det ikke vært forbudt å omsette stevia i norge så lenge det ikke ble solgt eller markedsført som menneskeføde. Det gjorde at mange kuttet det ut, men det har aldri vært problem å kjøpe til privat forbruk fra utlandet. Har selv brukt stevia i mange, mange år kjøpt i ulike land.

Til dere som ikke likte smaken på stevia; det finnes mange ulike typer og ikke minst kvalitet. Flere er blandet ut med mye rart så sjekk innholdsfortegnelse, de som er dårligst/billigst er oftest de som er bitrest og har mest ettersmak. Det tar jo også litt tid å venne seg til smaken men jeg bruker nesten bare stevia, i kombinasjon med litt sukrin til bakverk.

Fant forøvrig denne: www.foodmanufacture.co.uk/Ingredients/Stevia-wins-final-EU-approval. Forstår ikke helt at mattilsynet mener den ikke er godkjent, men det er mulig det ikke er godkjent i norge ennå eller at de rett og slett ikke vet hva de snakker om. Vill jo ikke vært noe nytt det :D

EDIT:
Leste nettopp artikkelen fra mattilsynet som det er linket til. Stevia er lovlig i EU (og dermed Sverige) men ikke i Norge enda (vi er tross alt ikke med i EU). Det som står er følgende:

Steviaplanten som mat (tørkede blader) er derimot ikke godkjent i EU ennå:

Men Steviaplanten er lovlig omsatt så lenge den blir solgt som prydplante og ikke menneskeføde ;)


#18

annex sa for siden:

Kan ofte være lurt å bruke litt stevia og litt annen søtning, for å ikke få for markant steviasmak.
Men lager du f eks noe med sjokolade/kakao, så skjuler det steviasmaken ganske bra. Prøv deg frem og se om du vil kombinere stevia med annen søtning.
Har kjøpt flytende stevia med vaniljesmak, og er veldig begeistret for den.


#19

Jabba sa for siden:

Jeg er med på folkeaksjon!! Kanskje en Facebookgruppe er tingen ?


#20

sylwester sa for siden:

E960 er det modifiserte Stevia-strukturen med enten 2 eller 3 glykosemolekyler tilsatt for å øke søtsmaken.

Ganske forvirrende egentlig, men jeg tror ikke dette er noe mindre syntetisk enn Splenda. Det er nok det vi alle har i skapene vi som ikke har grønne greier :)


#21

Bestemamma sa for siden:

Jeg bruker bare den som er merket steviosid, ikke stevioglykosid.....

Hvorfor har de følt behov for å ytterligere søte steviaen?


#22

sol-cellen sa for siden:

E960 er ikke modifisert, jeg har aldri hørt om at noen tilsetter glukose for å øke søtsmaken. Stevia er mer enn søtt nok i seg selv.
Steviosider og Steviol-glykosider er såvidt jeg vet det samme.

Funksjonell Mat har nå fått dispensasjon til å selge Sukrin+, som er et kombinasjonsprodukt med Erytritol og Stevia kombinert.


#23

sylwester sa for siden:

en.wikipedia.org/wiki/E960

under "Structure" står det svart på hvitt at alle de 4 søtstoffene har fått endret deler av molekylene sine. Det står "which are constructed by replacing steviol's carboxyl hydrogen atom"

Rebaudioside A er ca. 10 ganger søtere enn de grønne steviabladene som i seg selv er 35-45 ganger søtere enn sukker... Min Stevia består av hvitt pulver hvor en 45mg måleskje skal tilsvare 1-2ts sukker. Da er vi over 100 ganger søtere og vi snakker ikke lengre om naturlig Steviaplante, men teksten er slik: "Stevia rebaudiana is a natural herb that grows in Asia and South America. The suppliment is a 100% pure concentrated extract of Stevia"

Dvs. at teksten på pakka er pyntet litt på, akkurat som på Splenda-pakken hvor det står så fint at Splenda er laga av sukker og er helt naturlig..


#24

sol-cellen sa for siden:

Wikipedia-artikkelen du henviser til her må enten være dårlig formulert eller direkte feil. Under står det hvordan man ekstraherer de søte stoffene fra Steviaplanten, her er det hverken snakk om å modifisere eller legget til molekyler, kun ekstraksjon og oppkonsentrering:

en.wikipedia.org/wiki/Stevia

Extraction of sweet compounds
"Rebaudioside A has the least bitterness of all the steviol glycosides in the stevia plant. To produce rebaudioside A commercially, stevia plants are dried and subjected to a water extraction process. This crude extract contains about 50% rebaudioside A; its various glycoside molecules are separated via crystallization techniques, typically using ethanol or methanol as solvent. This allows the manufacturer to isolate pure rebaudioside A.[41]
The National Research Council of Canada has patented a process for extracting sweet compounds from stevia by column extraction at temperatures from 0–25 °C, followed by purification by nanofiltration."

Teksten på din Steviapakke er ikke pynta på, det er et høykonsentrert Steviaekstrakt og inneholder stoffer som finnes naturlig i Steviabladet.
Sukralose derimot, finnes ikke i naturen og blir konstruert ved å tilsette 3 kloratomer til vanlig sukker.


#25

Shadow sa for siden:

Får man kjøpt stevia-dråper i noen butikk i Norge? Jeg har kjøpt pulver som er veldig konsentrert og syns det er vanskelig å dosere. Kanskje det er lettere med dråper :confused:


#26

Yrla sa for siden:

med pulver kan du lage egen steviavæske, det er bare å tilsette vann og kjøpe en pimpetteflaske på apoteket.

#27

milena sa for siden:

Jeg fikk beskjed i min helsekostbutikk at de får inn Stevia dråper til helgen. Så jeg tenker at hvis de ikke finnes ennå så er de på vei inn på markedet.


#28

Shadow sa for siden:

Ok, takk for svar. Da skal jeg prøve å lage min egen flytende variant og følge med i min lokale helsekost.


#29

sol-cellen sa for siden:

Hvilken helsekostbutikk var det? Vet du om det er nøytrale dråper eller tilsatt smak?


#30

milena sa for siden:

Helsekosten på Arkaden i Stavanger. Jeg er ikke sikker på type. Eieren sa at de kom i små pakker på 25gr. Det er det jeg fikk med meg.


#31

Yrla sa for siden:

og funksjonellmat.no selger stevia+sukrin i ett.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.