< Tilbake til oversikten

Oppskrifter med skorsonerrot

#1

AntoniaM sa for siden:

Etter å ha leita resultatløst i div butikkhyller i den siste tiden etter skorsonerrot, sendte jeg i går en mail til Bama om de kunne skaffe meg denne flotte "grønnsaken".

I dag har jeg fått melding om at en kasse (5 kilo) skorsonerrot nå er bestilt fra Nederland og vil ankomme min lokale Spar-butikk på mandag.

Skorsonerrot holder seg godt under lagring, så nå har jeg skorsonerrot for lang tid framover.

Men har noen gode oppskrifter? Jeg spurte nok om det samme i fjor, og både koker, stuer og fløtegratinerer røttene. Tar likevel gjerne imot flere forslag.

For ordens skyld: Skorsonerrot inneholder en god del karber, men da hovedsakelig i form av inulin. Dette skal ikke påvirke blodsukkeret.


#2

teleslynga sa for siden:

Så kult at de importerer til deg! Tror ikke jeg helt vet hva det er, minner det om jordskokk?


#3

smgj sa for siden:

Kalles for fattigmannsasparges også. Svenskene er ganske flinke til å bruke den. Du kan lete på oppskrifter med svartrot, "black salsify", "black oyster plant", "spanish salsify" eller scorzonera. Scorzonera hispanica er latinnavnet.
Jeg har spist suppe på den (på restaurant) og det var iallfall godt.


#4

AntoniaM sa for siden:

Ja, veldig overraska selv - både over velviljen og at de ordna det så raskt. Men har ikke spurt om prislappen enda, da. Betalte i underkant av kr 40,- pr kg i fjor og regner med at de hadde gitt beskjed dersom spesialbehandlingen hadde innebært vesentlig påslag i prisen.

Røttene er lange og tynne og som regel innsatt med jord og leire. Og de må skrelles før bruk. Men smaken er omtrent som jordskokk, ja. Kanskje ikke med fullt så mye nøttesmak.

Smgj: Takk for søketips - det skal jeg kose meg med i kveld!


#5

teleslynga sa for siden:

Svartrot fikk jeg hos noen venner, ja, og det var kjempegodt.


#6

Furine sa for siden:

Ei av mine favorittgrønsaker, har brukt det mykje i Belgia. Men det er noko skit å renske, så eg kjøper dei like gjerne hermetisert der nede.

Synest vel og merke ikkje at det smakar som jordskokk, men så toler eg dårleg jordskokk, men magen aksepterer svartrot/skorsonerrot. ;)

Enkelt og greit: rensa og kokt oppdelt rot i bitar (kok gjerne med sitron i vatnet, den blir lett misfarga, del i tommelange bitar, ca.) som du etterpå har i ei kasserolle med godt smør, salt, pepar og plenty med raspa muskat. La dei få kose seg i denne blandinga ei stund til dei har fått litt farge, men ikkje mykje. Vedig godt til heimelaga kjøtpudding.


#7

akas sa for siden:

Et lite tips: Ta på plasthansker og skrell under rennende vann.


#8

Furine sa for siden:

Plasthanskar eller ei, det blir vanvittig mykje sand og jord i vasken! ;) Og ikkje minst flekkar rundt omkring! (Jada, eg er eit rotehovud)


#9

AntoniaM sa for siden:

Etter å ha fulgt smgj's søketips fant jeg bl a følgende side: www.hittarecept.se/s/svartrot.html

Jeg tror jeg skal teste ut både serranoskinke (muligens byttet ut med bacon) med scorsonerrot og foliepakket sei med scorsonerrot. I steden for poteter vil jeg forsøke selleri eller jordskokk.

Ny vri på lutefisken kan jo også være en ide, men jeg er nok litt tradisjonsbundet der.


#10

AntoniaM sa for siden:

Henta skorsonerrøttene i går. Betalte ca kr 39,- pr kg - ikke noe å si på prisen, synes jeg.


#11

Furine sa for siden:

Nei, det var greit nok det. Kanskje eg skal høyre med Mega (Spar finst ikkje her) her om dei kan finne på å ta inn slikt... Om dei veit kva det er då. ;) Eller berre ta kontakt med Bama direkte, slik du gjorde. Hadde vore godt å ete igjen, har ikkje ete det sidan september.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.