Hadde en uåpna ost i kjøleskapet - en gulost med cumin fra Nederland. Denne hadde jeg gledet meg til ja! På datoen skulle den holdt til uti mars, men jammen hadde den fått hvite muggflekker.
Hadde det vært norsk ost hadde jeg ikke vært i tvil... i søpla med den. Men denne var jo utenlandsk... :o Hva gjør dere med sånn?
Hehe, spiser jo muggost da.:p Neida. Når det bare er mugg på en liten flekk? Har skjært bort områder med mugg mange ganger og ikke merka noe mer til det..
Når jeg tenker tilbake til hva man er vokst opp med, og hvor lite man har vært syk så tipper jeg det går greit jeg.. Verre med porselensdukkene som vokser opp mange steder i dag.
Men jeg tar nok utløpsdatoer litt veeeel på ordet! :)
Det er jo forskjell på "Best før" og "utløpsdato"/"siste forbruksdato"..
Ser det bra ut og lukter bra, så er det som regel trygt.
F.eks kylling spiser jeg ALDRI etter siste forbruksdato, skeptisk et par dager før også. Da skal det lukte godt.. Men annet kjøtt kan jeg brått finne på å steke selv om det gikk ut på dato for 1-2 dager siden.
Denne tråden påminte meg om en kveld sist sommer..
Jeg satt i stua og 10 åringen ville ha et glass melk. Han stakk hodet inn på stua fra kjøkkenet og spurte:"Mamma, skal det være sånne bobler i melka?"
Jeg tenkte på de små "boblene" som gjerne oppstår i overflaten av melkeglasset, og var litt oppgitt "JA!! Det er helt normalt!"
Det ble først stille.. også ropte han fra kjøkkenet: "MAMMA!! DET SMAKER IKKE NOE GODT!!!"
Jeg gikk ut på kjøkkenet og så glasset hans :eek:
Det var KLUMPER i glasset :_oy:
Huff.. jeg var den som brakk meg med tanke på at han hadde drukket av det.. Og 10 åringen fikk brus resten av den dagen hehe
Det jeg har lært er at hvis det er mugg på mykost, går hele i søpla. Altså, utover sånn "vanlig" mugg... Men muggost er stort sett ugg uansett, så ikke så ofte jeg må vurdere akkurat det.
Mugg på hard ost, da kutter jeg vekk selve muggen, og 1 cm alle veier fra den.
Et tillegg - har det vært mugg på osten er jeg likevel litt pinglete, og bruker den "rensede" osten bare når den har vært oppvarmet. Liker ikke tanken på å spise den naturell da...
Mugg på fast ost, er bare å skjære bort. Men i syltetøy bør man kaste det pga muggtråder som kan ha spredd seg lenger ned i glasset. Tror uansett det vil sette smak på syltetøyet.
Lager en omelett til frokost nå.. hadde en boks pizzaost som var nesten tom.. måtte nesten lukke øynene da jeg helte den oppi. Livredd for muggtrådene som kanskje kom med fangarmene! ;)
Om det er bare en bitteliten flekk så kan jeg skjære bort et godt område rundt muggen og forte meg å bruke opp resten. Er det flere flekker eller en litt større flekk så går hele greia i søpla.
Men etter at jeg kjøpte Tupperwares osteklokke er det slutt på at hvitosten blir muggen selv om den ligger leeeeenge. :)
Om osten er gammal, hard og mugg, skjær av og bruk resten i en saus eller lignende. Men så er jo jeg en stor stor fan av muggoster, gjerne en som er to-tre uker over dato, det er jo da de er gode og modne, når de har flytende kjerne og stinker ammoniak... Kona er ikke helt enig...
Jeg har tatt utdannelse innenfor matindustrien, og på skolen lærte vi at mugg på ost kommer innenfra, men syns på utsiden pga luft som kommer til. Jeg kaster osten tvert når det er mugg på den :)
Dette er det jeg har lært, og det samme som endel sier over her - skjær vekk med god margin på harde, tette matvarer som ost o.l, men kast brød og mykere matvarer, fordi muggtrådene kan være spredd gjennom hele matvaren, f.eks. det porøse brødet, uten at man lett kan se det.
Dette blir da omvendt av hva Puls - linken til Bik sier.
Her er også matportalens side om dette, men linken øverst fra dinmat.no baserer seg forsåvidt på matportalens sider. Overrasket over at det er så delte meninger i ulike kilder på nett..
Grunnen til at mugg er farlig å spise, er at det inneholder mykotoksiner som kan være helseskadelige både på kort og lang sikt. (Penicillin og blåskimmeloster er også forsåvidt "muggvarer", men er produsert under kontrollerte forhold og ikke skadelige, så det blir jo noe helt annet.)
Det der er noe stort tull. Mugg kommer når muggsporer lander på utsiden og får miljø til å gro. Muggsporer fins overalt så det er det umulig å unngå med mindre man bor i et ulevelig miljø (lab, etc..)
Jeg skjærer bort all synlig mugg fra harde hvitoster og bruker resten (om det er lite igjen) til å lage smeltet ost med pizzasmak...kjempegodt :D
Er det en stor ost og bare litt mugg skjærer jeg bort det jeg ser og bruker opp mesteparten av osten så fort som mulig, før jeg bruker resten til smeltet ost med pizzasmak...Det er vi nemlig veldig glad i her i huset...:D
Jeg har hatt Edamerost liggende i årevis i kjøleskapet, den blir bare bedre og bedre... Ikke pakket ut altså. Fine røde runde fristelser....:p
Haha, tror en del av dere hadde fått sjokk om dere kom hjem til meg.
Spiser alt så lenge det ikke lukter vondt eller er grønt, og da skjærer jeg bort det grønne å spiser resten ;)
Kaster ikke mat bare på grunn av en holdbarhetsdato. Maten blir ikke automatisk dårlig over midnatt.
Jeg tror deg altså ;)
Ja, en kan jammen begynne å lure på om det er noe rart i ja. Ett år etter holdbardato høres egentlig ikke bra ut. Kan jo lure på hva holdbarhetsdatoen egentlig betyr hvis det er likke bra ett år etter.
Mulig den er der bare for at vi skal kaste og kjøpe nytt :eek:
Husker jeg så på tv en test de hadde gjort med McDonalds... burgeren hadde ligget i... ja hva var det, et år..? Noe sånnt vertfall, og den hadde ikke skiftet utseende i det heletatt!!! :eek: Det er spooky!
Jeg har ikke noe imot å kaste mat om jeg misstenker ugler i mosen:p men jeg har funnet ut at om en ikke eksperimenterer finner en aldri utav ting....:D og når jeg nå hadde disse boksene stående i kjøleskapet tenkte jeg at de kan nå stå så jeg får sjekket hvor lenge de holder....:o Har youghurt og Cf, samt CC som skal gjennomgå test også om ikke så lenge...he,he,he....:D
Jeg har (dessverre;) hatt mikrobiologi og ost bør kastes når det er antydning til mugg. allikevel, har man alltid bare skjært bort den "verste" biten, og er noenlunde vant til disse typer mikroorganismer er faren for å bli syk liten. Derimot spiser jeg litt ost som er infisert av mugg (fordi jeg er litt ekstrem med sånt) har jeg mye større sjanse for å bli syk eller dårlig......
Jeg er av den typen som hater og kaste mat, men myke oster med mugg går uten disusjon rett i søpla.
Om jeg en sjelden gang (vi spiser mye ost her i huset) er så uheldig at hvitoster mugner, så skjærer jeg bort mugget og spiser resten med god apetitt og uten og få trøbbel med magen.
Men jeg tror den magesekken min er laget av lær, altså (går uante mengder kaffi i den for eksempel):rolleyes:
Jeg hadde til og med en uåpnet melk her for et par dager siden som hadde gått ut 31/1, luktet helt greit og var klumpefri, men det var kanskje mer flaks tror jeg.
Er mikrobiologi jeg også har hatt i 2 år på skolen, pluss jobba på lab og tatt masse prøver fra produksjonslokaler og maskiner/utstyr som jeg har dyrka fram :)
Ånei, etter åpning har de ikke særlig lang holdbarhet, og om en i tillegg har hatt en skje med sine bakterier nedi er det enda kortere bruksvindu....;)
Melk holder seg i kjøleskap et par måneder etter utgangsdato... I allefall helmelk som er det jeg har testet :D
Men jeg skal love deg at en kartong med ekstra lett melk STINKER noe inne granskauen 9 måneder over holdbarhetsdatoen... Husker ikke om den var åpnet, men tror ikke det hadde hatt så mye å si...
Skulle bruke et lite brukt kjøleskap i en lite brukt kantine. Rygget laaaaaaangt bakover da jeg åpnet døra, og sleit med matlysta i mange timer etterpå... Var mye annet rart i det kjøleskapet og, som var enda lengre over datoen, men det luktet liksom ikke så mye...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.