< Tilbake til oversikten

Glucose

#1

Bestemamma sa for siden:

Kan en si at å bruke glucose er bedre enn å bruke vanlig rørsukker: (sukrose: glucose, fruktose) ?


#2

rut311 sa for siden:

Glukose er bare et annet ord for sukker.. All karbohydrat(ikke kostfiber) blir spaltet til glukose i kroppen, og det er glukosen som gir energien (utenfor ketose vel og merke)



#4

Bestemamma sa for siden:

På tidlig 80-tallet, tror jeg, var det en hype som gikk på at vi skulle bruke druesukker (glucose) før og under eksamener og slikt for å øke våkenhet og energinivå slik at vi kunne yte maks på prøvene. Det virket egentlig ikke, men det var nå det det var......
Det jeg lurer på er om noen har noe data på om druesukker (glucose) er verd å prøve til erstatning for vanlig rørsukker.....


#5

Bestemamma sa for siden:

Ingen som har en formening om det jeg spør om?


#6

arnakristin sa for siden:

Hei,
Ikke helt sikker på hva du vil fram til men glucose er ingen god erstatning dersom du ser på den glykemiske indeksen:

GI, iflg Fedon
Fruktose: 19
Sukker: 70
Druesukker: 100

Selv om fruktose har en lav GI så anbefaler ikke Fedod et større inntak en maks 25 g pr dag og helst ikke daglig. www.fedon.no/Forvirring+rundt+fruktose.9UFRHG3m.ips

Litt problemer med å lete opp GI lister, men fant denne informasjonen i en helsekostbutikk,
www.helseogkost.no/nettbutikk/supermat/gula_java_kokosblomstsukker_fint

Rårørsukker: 61
Raffinert hvitt sukker: 68


#7

Carisma sa for siden:

Glucose er vel en ren variant av sukker som er mer lettoptagelig? Mao det stikk motsatte av hva man ønsker på lavkaro....


#8

BenteR sa for siden:

Vel, som diabetikere flest har jeg druesukkertabletter med meg i tilfelle kraftige følinger, fordi blodsukkeret flyr umiddelbart i været av druesukker.
Får jeg en så kraftig føling at jeg trenger starthjelp, har jeg glukose klar i kjøleskapet til å gis med sprøyte.
Jeg vet, fra mitt diabetiske ståsted, at druesukker er noe av det verste for mitt blodsukker med mindre jeg trenger å få det opp.


#9

Bestemamma sa for siden:

Nå er det slik at sukker består av både glucose (druesukker) og fruktose. Så en GI på 70 kunne sikkert stemme.

Men for helt å unngå fruktosens negative virkning på kroppen burde det vel egentlig være bedre å bruke glucose til matlaging sammen med evt Stevia, sukrin, xylitol.....?
Det jeg vil er å unngå fruktosen helt og holdent utenom i bær, frukt og ellers der den er i sin opprinnelige form.
At Glucosen har en GI på 100 er greit, men når glucose blandes med fruktose til raffinert sukker er GI-en fortsatt høyt på skalaen (70) og slik sett er lite vunnet på det området ved å bruke vanlig sukker.

Jeg er ute etter den metthetsfølelsen glucosen gir ved at insulinnivået stiger, og en kan si seg fornøyd med at det kakestykket e.l. smakte nydelig og så ikke ha lyst på mer. Samtidig vet en med seg selv at en har unngått fruktosen i vanlig sukker ved å blande glucose med Stevia, sukrin, xylitol i den kaken......
Hvordan bakeevnen til glucose er kan jo bli en utfordring....Men så mye som vi har eksperimentert med forskjellige søtstoffer i matlagingen er vel dette bare a piece of cake for slike som oss....;)


#10

-Cilia- sa for siden:

"Sukker", sånn som man kan kjøpe i kilosvis i butikken, består av sukrose. Som TS sier er dette et glukose- og fruktosemolekyl bundet sammen (altså består sukker av 50% glukose og 50% fruktose). Sukrosen blir spaltet til sine to bestanddeler i fordøyelsen. Glukosen går rett ut i kroppen og kan brukes til å lage energi, mens fruktosen må innom leveren en tur før den kan utnyttes. Det virker som om det er enighet om at fruktose er noe man ikke bør få i seg for mye av, men dersom du erstatter sukrosen med glukose er det som å velge pest over kolera. Hva vil du ha, blodsukker som skyter til himmels i rekordfart, eller "skummel" fruktose på kjøpet? Det at fruktosen må innom leveren vil nødvendigvis gjøre at blodsukkerstigningen ikke vil bli like dramatisk som om man velger sukrose i stedet for glukose.

Dette tok jeg bare ut av hodet, så si gjerne fra om jeg har sagt noe feil. :)


#11

Bestemamma sa for siden:

Etter å ha sittet og sett på Robert Lustigs fordrag om fruktose fant jeg ikke ett eneste pluss ved det stoffet....mens glucosen kom mye mer positivt ut. Derfor vil jeg heller bruke det om jeg skal bake. Da skal det blandes med et annet søtstoff slik at jeg ikke trenger å bruke så mye glucose, men likevel får metthetsfølelsen jeg er ute etter...jeg er av de som alltid kjenner om noe er ekte eller kunstig søtet, nettopp pga. følelsen av tilfredshet etter å ha spist det aktuelle matemnet....Er det kunstig søtet blir jeg ikke tilfreds....:(


#12

arnakristin sa for siden:

Hei,
Den tilfredsheten du snakker om handler jo egentlig bare om den usunne blodsukkerkicket man får… noe man jo prøver å unngå på lavkarbo.

Pr i dag så spiser jeg minimalt med kunstig søtning, ser ikke lenger meningen med det da det ikke smaker godt eller gir det kicket som sukker gjorde. Lager meg heller noe god mat istedenfor å spise kake-, eller godteerstatninger.


#13

Bestemamma sa for siden:

Ja, jeg lager meg også god mat, men jeg tenker på fremtiden. Familien min og jeg skal leve på dette kostholdet i årevis fremover og da vil jeg gjerne kunne bruke det jeg har til rådighet for å lage noe godt og tilfredsstillende når det passer slik.....Er liksom litt kjipt å komme drassende med koteletter og annen hverdagsmat når vi har lyst på kake...:)


#14

Carisma sa for siden:

Jeg forstår ikke hva du mener med metthetsfølelse. Det er evt fett i en kake som gir metthetsfølelse. Glucose gjør stikk motsatt, skyter blodsukkeret i været, som gjør at det raser like fort og man blir sulten/fysen. Jo oftere dette skjer, jo lettere er det å bli insulinresistent og få dia2...


#15

macadamia79 sa for siden:

Hvis dere har lyst på kake så ofte, så er det bedre å ikke bruke noe søtning i det hele tatt for en periode.


#16

Yrla sa for siden:

Ja man blir ikke mett av det søte, men av protein og fett, så et lav-GI søtningsmiddel er best for å unngå blodsukkersvingninger. Jeg bruker sukrin i bakst.


#17

Bestemamma sa for siden:

Joda, en blir mett og tilfreds av sukker. I alle fall blir jeg det. La meg ta et eksempel: Når jeg lager meg te med Stevia eller sukrin får jeg ikke samme følelsen av tilfredshet og våkenhet som når jeg søter teen med sukker...Stevia og sukrin (som er det jeg alltid bruker) etterlater en tomhetsfølelse og et sug i mage og kropp, noe sukker ikke gjør... Det er ettersom jeg forstår fordi kroppene våre er designet for å metabolisere glucose, ikke søtstoff som ikke tilfører kroppen noe mettende.

Vi har ikke lyst på kake ofte, men om det hender vil jeg gjerne kunne lage noe uten fruktosen.....

Er det noen som vet hvordan druesukkeret blir utvunnet, og av hva? Sukker er jo både bleket og behandlet, men hvordan er det med druesukker (glucose)?


#18

nellie sa for siden:

Jeg skjønner hva du prater om ang mettheten. Det du lurer på vet jeg ikke noe om, men har sett noen bruker flytende glukose i matlaging (tror jeg). Ta et googlesøk på det, så kanskje du finner noe om hvorfor de gjør det og hvordan det funker.


#19

Bestemamma sa for siden:

Ja Nellie, jeg har sett at de bruker flytende glucose i marsipan og konditorvarer av forskjellige slag :o Sikkert noe med at glucose i flytende form er med på å gjøre emnet de holder på med smidig å ha med å gjøre.

Men så er det den "faste" formen da. Såvidt jeg husker er druesukker noe mer likt melis i konsistens. Om det kommer i krystalinsk form er jeg ganske spent på. Sukker er jo med på å bidra til å fylle opp en deig, så om druesukker virker på samme vis hadde jo det vært ganske greit. Når vi baker uten hvetemel skal det faktisk en del inngredienser til for å utgjøre noe masse i en deig. Så er det bakeevnen til glucose. Den vet jeg ingenting om. Kanskje vil det bli flytende og misslykket, hva vet jeg...må nok forskes på ;)

Har funnet 10-kilos sekker med glucose (druesukker) på en helsekostbutikk og noe må det da brukes til utenom i bodybuilding som jeg har funnet når jeg har googlet etter informasjon....:o


#20

krokodillen sa for siden:

Du kan få kjøpt druesukker som likner melis, ja. Tror hobbybutikker (Panduro) har det, kan brukes til dropskoking. Har sett pakker på 400-500 gram. Mulig Meny eller Ultra også har det.

Hvis du vil ha sukkersmaken, hva med å blande rårørsukker og sukrin? (Selv om rårørsukker inneholder litt mineraler og slikt, er det ikke så mye, men du slipper iallfall svovelblekingen.)

Glukose i pose er ultrahvitt og jeg vil regne med at det er svovelbleket på linje med vanlig sukker.


#21

Bestemamma sa for siden:

Men rårørsukker inneholder fruktose, og det er fruktosen jeg vil bli kvitt. I den form den har utenom i frukt og slikt er fruktose bare til bry for kroppen vår - slik jeg ser det i allefall...;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.