Makronella sa for siden:
Fler bilder i bloggen
Ganske lenge nå har jeg gått og hatt lyst på lapskaus, men det er ikke særlig lavkarbovennlig med tanke på at hovedingrediens er potet og at det også er en del gulrot som har ganske mange karbohydrater.
En dag da jeg lagde blomkålmos til middagen kom jeg til tenke på alle disse grønsakene som har blitt til mos oppigjennom og som er lovlige lavkarbo grønsaker om kanskje ikke de kunne bli noe sammen i en slags laspskaus.
Jeg har valgt å bruke jordskokk og sellerirot som hoved grønsaker. Mulig jeg kunne hatt forholdet mer 50 / 50 . Sjekker en karboinnhold i jorskokk kan man få litt sjokk for det ser høyt ut . Det er likevel lovlg på lavkarbo for det er ikke så mye karbohydrater som taes opp i kroppen. Forklaringen på jordskokkens karboinnhold kan leses hos Lena Beatrice
Dette ble en stor porsjon med lapskaus. Jeg regner rundt 12 porsjoner. Hver porsjon har ca 9 gram karbohydrat, så det er ikke noe man bør spise for ofte og mye av, og tenker man ketose er det i høyeste laget. Sammenlignet med den tradisjonelle varianten har den dog et betydelig redusert karbohydratinnhold, så jeg tar sjansen. Hjemmelaget lapskaus har jeg likevel ikke mer enn bare et par ganger i året.
Noe som hever smaken i lapskaus er littegranne pinnekjøtt. Jeg har en liten pose renset pinnekjøtt etter jul som jeg lar bli med siste 15 minuttene av koketiden. Har jeg ikke pinnekjøtt er det og veldig godt å ha i litt fårepølsesnabb kuttet i terninger.
Rett før servering justerer jeg fargen som er litt blek med bittelitt sukkkerkulør slik at den blir mer brun. Karboinnholdet i sukkerkulør har jeg ikke funnet ut av, men det er ikke mange dråpene jeg bruker så noe stort utslag i en såpass stor porsjon kan det ikke gjøre.
Lapskasuen er god, kanskje litt skarpere i smaken enn den tradisjonelle, men det gjør ikke noe syns jeg. Den får karakter til bestått av alle som spiser den her, mulig den kan perfeksjoneres litt og evt endre litt på inngrediensene, men det får bli en annen gang:)
800 gram oksehøyrygg
1 stor løk
800 gram jordskokk
400 gram pastinakk
700 gram selleri
1 persillerot
250 gram knutekål
2 ss tørket timian (fikk ikke tak i fersk
salt
1 ts hel pepper (som støtes i morter )
2 laurbærblad
2 liter vann
Kutt kjøtt og løk i terninger og brun det i smør. Dersom det er bein på høyryggen bruner jeg også dette og lar det bli med i hele kokeprossessen. Hell på 1,5 l kokende vann. Siden jeg ikke har noe bein i dag bruker jeg terninger med kjøttkraft ,1 terning pr 5 dl vann Fond kan og brukes.
Mens kjøttet koker renser og kutter jeg grønsakene. Siden karbohydratinnholdet øker ved langvarig koking på en del grønsaker lar jeg kjøttet få koke en time før de tilsettes.
Jordskokkene er vanskelig å skrelle så de grovskreller jeg bare Siden det sies at karbohydratinnholdet i jordskokk påvirkes av lang koking bruker jeg en litt utradisjonell fremgangsmåte med disse. Kutter jordskokken i små terninger og koker den raskt i litt av kraften til lapskasuen i egen gryte og deretter moser den med stavmikser. Setter den så tilside til lapkausen begynner og bli ferdig før jeg blander mosen med resten.
Resten av grønsakene has i gryten med kjøttet og kraften. Ha i krydder, timian, laurbær blad, salt og pepper.
Så er det bare å passe på at det hele koker jevnt og trutt neste halvannen to timene. Rør om av til.
Når grønsakene har kokt skikkelig i stykker og kjøttet er godt og mør tilsettes det kokte pinnekjøttet.
Rett før servering fisker du ut laurbærbladene og evt kjøttbein. Server.