Marella77 sa for siden:
Sjekk ut denne artikkelen... Hva syns du?
Marella77 sa for siden:
Sjekk ut denne artikkelen... Hva syns du?
smgj sa for siden:
Jeg har det ikke. Se på en kornåker og spør deg selv om det er bedre arealbruk enn utmarksbeite.... Det er selvfølgelig satt på spissen. (Og grisen får som regel korn.)
Men jeg klarer ikke å se noen "bevis" på at korn-kostholdet er mer bærekraftig. Og OM det skulle være mer bærekraftig så legg til livsstilssykdomer som følge av feil mat da... og se om det fremdeles er et lønnsomt regnestykke? Jeg tror det er best for oss at vi spiser mat vi er tilpasset og holder oss friske(re) lenger.
arnakristin sa for siden:
Artikkelen blir også diskutert her, forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=50703
Personlig så spiser jeg ikke mer kjøtt nå enn på høykarbo. Vedr. inntak av proteiner så skiller ikke anbefalingene på lavkarbo seg vesentlig fra statens anbefalinger.
Min erfaring her fra forumet er at folk ikke spiser mer kjøtt nå enn tidligere, men vi velger helst rent kjøtt og utnytter flere deler av dyret – ikke bare de magre delene som er den generelle anbefalingen.
Dietta sa for siden:
Jeg har absolutt ikke dårlig samvittighet.
Signerer både smgj og arnakristin.
Spiser ikke mer kjøtt nå, men mye mer fisk og grønnsaker.
Rin sa for siden:
Jeg spiser heller ikke mer kjøtt på lavkarbokosthold enn tidligere kosthold - synes dermed hele problemstillingen er temmelig kunstig. :rolleyes:
nellie sa for siden:
Jeg synes at HVIS man spiser kjøtt til alle døgnets måltider, så burde man kanskje tenke litt variasjon. Så sunt er ikke kjøtt at man tar noe skade av å bytte ut med fisk, fugl osv innimellom. Men vet ikke om noen som spiser kjøtt dagen lang, så i likehet med Rin synes jeg det blir en kunstig problemstilling.
Kitt sa for siden:
Og jeg kan bare signere disse to kloke hodene!:)
Mariann S sa for siden:
Sitat Norum "Nå har lavkarbodiett fått mange og begeistrede tilhengere.
Dietter virker fordi folk ikke får i seg nok kalorier."!!!!
Ett merkelig utsagn, med tanke på at vi faktisk spiser for mykje fett, i følge samme mannen.
Det er skremmandes kor stor makt en sånn mann kan ha/få, berre fordi sitat Norum;
"Jeg har vært i ernæringsfaget i over 40 år...."!!!!
Ja, 40 år med feil ernæringspolitikk!! Feilernæring!!!
Kvar vart grønsakene av i den artikkelen skal tru?? Det er faktisk det eg må sei at eg spiser
desidert mest/meir av i forhold til mitt tidligare kosthold.
Kjøtt/fisk spiser eg omtrent som før, berre at no spiser eg også fettet på koteletten, før kasta eg det.
Meieriprodukt spiser eg nok også omtrent som før, berre at yoghurt, melk (i store mengder), lett ditt og lett datt,
er bytta ut med rømme/fløte/creme fraice og cottage cheese.
Ost er ost, det har eg alltid spist, men har kutta brunosten og spiser meir kvitost.
En latterlig artikkel frå en latterlig figur :klovn:
Kula sa for siden:
Hva er grunnen til at mange tar det for gitt at et lavkarbokosthold innebærer at man spiser så forferdelig mye mer kjøtt enn et på et "vanlig" kosthold. Jeg spiser omtrent 20-25 E% protein, det er vel omtrent det offentlige anbefalinger tilsier.
Marella77 sa for siden:
Takk for tilbakemeldniger!!
JEG spiser mye mer kjøtt nå enn før. Jeg har alltid vært mest glad i pastaen, poteten og risen når jeg har spist middag. Og de andre måltidene, har jeg spist knekkebrød med lite pålegg på. Nå spier jeg mer pålegg på lavkarob-brødene, og mye mer grønnsaker enn før til middagen. (Noe jeg også savnet fokus på i artikkelen.)
Hvor mye kjøtt er det ok at man spiser hver dag da? Jeg så en plass at det var 500g i uken... Jeg vet jeg spiser mer kjøtt en det! Men når jeg lager mat, er det bare ca 1/4 del av tallerken som er kjøtt. Resten er grønnsaker!
En annenting jeg reagerte på i artikkelen... Det ble skrevet om de fattige og de rike... Men er det ikke sånt med alt da? At de rike bruker design-klær, mens de fattige bruker billig-klær? Og hva med forholdet mellom gull/diamanter og billig-bling-bling?
Skal vi stappe i oss masse korn-mat for å sympatisere med de fattige som bare har råd til korn? Eller kan vi prøve å tenke nytt, og prøve å skaffe bra, billig mat til alle?
Marella77 sa for siden:
hehe... artig ;)
Mariann S sa for siden:
Eg spiser ikkje lite kjøtt, men eg spiste ikkje lite kjøtt før heller eg.
Når eg tenker meg om spiste eg vel mykje av alt før, med unntak av grønsaker.......
Men kor mykje kjøtt... veit ikkje, spiser til eg blir mett, og på tallerkenen er det alltid masse grønsaker og då er det greit nok for meg :)
Mariann S sa for siden:
Heile artikkelen faller på sin egen urimelighet. Desperat forsøk på å komme til orde, å få tilbake makta over kostholdet vårt :wacko:
Ignite sa for siden:
Jeg synes absolutt at vi skal ha dårlig samvittighet.
www.rockipedia.no/Vault.aspx?entity=1092361
Eller ikke...
Marella77 sa for siden:
Rånan?
Marella77 sa for siden:
Ja, det tenker jeg også, men NOE er det vel i det?
langaard sa for siden:
Hanngrisen:)
VSB sa for siden:
Jeg og familien spiser muligens mer kjøtt enn tidligere og kunne sikkert valgt billigere/feitere/ mindre attraktive kjøttstykker, jeg er bare lat og vanemenneske. Men dette betaler jo vi for selv. Derimot har jeg i løpet av de siste 9 månedene gradvis spart staten for 5 ulike blåresept-medisiner, godt hjulpet av lavkarbo. Lurer på hva det teller opp i kroner og øre kun for meg, og legg så sammen alle med tilsvarende erfaring. Så, er det mulig kostholdet blir en medvirkende årsak til at jeg kommer i jobb etter hvert? Det er i så fall MYE penger spart. I tillegg kommer andre typer behandling og legebesøk som staten dekker, da jeg allerede ikke er langt unna frikort... Tror pengene spart er adskillig mer enn penger brukt (av egen lomme...)
Etisk sett? Det vi ikke spiser kommer ikke automatisk "fattige barn i afrika" til gode. Så enkel er ikke verden. I tillegg leste jeg (aner ikke hvor dessverre) at det er store ubrukte landbruksressurser nettopp i afrika. De mangler tilgang til internasjonale markeder og blir pålagt import i forbindelse med avtaler/u-hjelp eller noe. Derfor står markene tomme, folk sulter fordi de ikke har økonomi... Ja, sikkert elendig forklart, men det er ikke mulighetene for å dyrke mat som er problemet, slik det kom fram i den artikkelen. Så, nei, jeg har ikke dårlig samvittighet for å øke forbruket av kjøtt, fisk, egg og meieriprodukt, hverken til meg eller familien.
Maissa89 sa for siden:
JA, de som spiser mer kjøtt enn det "normale" bør ha dårlig samvittighet.
Nei, de sultende i Afrika får det ikke bedre ved at vi spiser mindre kjøtt, men færre dyr slipper å lide seg gjennom industrigårds-livet før slakting om vi spiser mindre.
streber sa for siden:
Gjorde den feilen å starte dagen min med å lese denne artikkelen, noe som gjorde meg en smule forbannet:mad:...bra jeg var hjemme alene da:p Vi i min familie spiser nok mer kjøtt nå-da jentene mine nå elsker å spise middagsrester til frokost( de var ikke glad i spise før de dro på skolen før), de holder se gode å mette til lunsj sier de. Jeg og mannen vil gjerne ha middagsrester til lunsj. Så ja, det går mer kjøtt. Men om vi da kniper igjen munnen og går over til å spise kornbasert mat, hjelper det de fattige ??
Mariann S sa for siden:
Og kva er det normale?? Kven bestemmer det, statens ernæringsråd kanskje ;)??
Maissa89 sa for siden:
Har du økt kjøttinntaket etter overgang til lavkarbo-kosthold bør du ha dårlig samvittighet.
Egentlig bør de fleste ha dårlig samvittighet for kjøttinntaket sitt, meg selv inkludert. Spør morra de hvor mye kjøtt hun spiste da hun var ung.
Kula sa for siden:
Tøys!
Maissa89 sa for siden:
Det var jo saklig.
Mariann S sa for siden:
Men kvifor iall verden skal eg ha dårlig samvittighet for det då????
Spøre mora mi kor mykje ho spiste??? Ho spiste vel meir karbohydrater enn kjøtt... men kva iallverden det har med saken å gjere då???
NEI eg har IKKJE dårlig samvittighet, og har heller ikkje tenkt å ha det!!!
Photobscura sa for siden:
Jeg spiser ca 100% mer kjøtt enn før, men så var jeg vegetarianer i åtte år. Og tjukk og syk.
Men at jeg skal ha dårlig samvittighet? Den får man ta lenger ut på landet, altså. For det første spiser jeg ikke langreiste tropiske frukter og ris som har blitt frakta hit med miljøforurensende transportmidler. Jeg spiser ikke opp maten til fuglene, det vil si korn. Da burde heller kuene ha skikkelig dårlig samvittighet, ettersom de skyr utmarka og spiser opp 80% av fuglematen, hvilket igjen fører til en høy produksjon av co2, skamme seg skulle de.
Og så synes jeg at jorda skulle ha dårlig samvittighet som lar et land som Norge med så utarma jord få dyrke korn i seg, da den heller kunne latt kuer og sauer få beite på seg.
Dietta sa for siden:
Nå går jo denne diskusjonen på om de som sulter får det bedre ved at vi kutter kjørrforbruket - og ikke på dyrevelferd før slakting.
Maissa89 sa for siden:
Neivel. Om du ikke har dårlig samvittighet for at kjøttforbruket bare øker og øker, og dyr faktisk må leve uakseptabelt på grunn av dette, så har du vel ikke det da. Med stor etterspørsel etter mengder med billig kjøtt blir levekårene dårligere for slaktedyra.
Nerthus sa for siden:
Omtrent like saklig som kommentaren den kommenterte etter min mening... I hvilken verden mener du at du er berettiget til å si at andre bør ha dårlig samvittighet for noe som helst egentlig? Sliter ikke spesielt vi kvinner allerede NOK med dårlig samvittighet for det meste??
Jeg har ikke tenkt å ha dårlig samvittighet for noe annet enn når jeg en sjelden gang spiser svært sukker- og stivelsesrik mat, og det pga at jeg VET det ødelegger helsa mi :)
Maissa89 sa for siden:
Hadde ikke befolkningen hatt behov for så mye meieriprodukter og storfekjøtt hadde det ikke eksistert så mange kuer.
Maissa89 sa for siden:
Da kan jeg like gjerne fortsette å være usaklig. Kommentaren din viser en egoistisk tankegang, som ikke viser medfølelse for livet til kjøttkildene du spiser, men bare ditt eget.
Dietta sa for siden:
Dette blir bare for dumt...........
Photobscura sa for siden:
Hva har det med noe som helst å gjøre? Jeg skjønner at intensjonen din er god, og jeg er veldig med deg når det kommer til dyrevelferd. Men er det virkelig sånn at vi spiser så innmari mye kjøtt, da? Jeg synes heller det skal slåes et slag for å spise så mye som mulig av dyret, "alle" skal jo ha indrefileten, og ingen spiser innmat lenger, mat har blitt nærmest kosmetisk, og vi skal ikke utsette oss for det som virker ekkelt, og helst ha så lite nærhet med matkildene våre som mulig. Det synes jeg er veldig trist.
Poenget mitt er vel at vi utnytter ressursene våre helt feil. At folk spiser så himla mye kjøtt på lavkarbo har jeg vondt for å tro. Det er vel sikkert noen ekstremskaldemannere som trykker på med rent kjøtt og fett til et hvert måltid, men de hører vel til mindretallet, og representerer vel mest de tyngste av lavkarboerne, og spiser vel som oftest sånn for en periode. Jeg for min del spiser ikke så veldig mye kjøtt, men sånn akkurat passe. Dessuten spiser jeg kylling, egg og fisk også. Og masse grønnsaker. Jeg spiser dessuten to eller tre ganger om dagen, og samlet sett spiser jeg mindre i volum enn jeg ville gjort på et høykarbokosthold. Det tror jeg ikke jeg er alene om.
Korndyrking i Norge er en dårlig idé. Å gi korn, for ikke å si mais til kyr er en enda dårligere idé. Å dyrke korn hvor man kunne latt kyr gå på utmarksbeite ville gitt både dyrene et bedre liv, kjøttet, og særlig fettet i kjøttet bedre kvalitet, og marka mindre utarming.
Maissa89 sa for siden:
Poenget mitt er at med vårt økende kjøttforbruk, synker levevilkårene for slaktedyrene. God gammeldags gårdsdrift der dyrene hadde det greit før de ble mat finnes det mindre og mindre av. Det blir erstattet med økonomisk industrigårdsdrift. Ta en titt på hvordan kjøttproduksjonen i land som USA er. Det er uten tvil dit Norge er på vei.
Jeg skjønner at mange ikke ønsker å ta stilling til dette, fordi de ikke vil ha dårlig samvittighet eller minke kjøttforbruket. Dette er synd.
Dietta sa for siden:
Jeg gjentar bare dette jeg. Dette var jo en diskusjon om noe helt annet enn dyrevelferd.
Forøvrig har de fleste som er i tråden stadfestet at de ikke spiser mer kjøtt enn de gjorde på høykarbo - og har derfor heller ikke dårlig samvittighet.
Rin sa for siden:
Dårlig samvittighet for å velge mest og best mulig av den maten som fremmer best helse, innen de sosiale og økonomiske rammene man hører til? - Nei. Kan bedrive "priviligert-klandring" for mye rart, men å velge maten som gjør at kroppen fungerer best mulig, det må vel være noe av det mest fornuftige og åpenbare man kan finne på å bruke sin priviligerte stasjon til.
Har jeg muligheten til det, velger jeg økologisk/gressforet/lykkelig kjøtt - har jeg ikke den muligheten, må jeg velge noe annet som passer mitt budsjett.
Maissa89 sa for siden:
Det har å gjøre med ditt svar om at det var kuene som ødela verden, og ikke vi. Uten å være ekspert syns jeg dette høres ut som et tilfelle av "man hører det man vil høre".
At du spiser innmat og mye av det på dyret som ikke alle vil ha, og som på sett og vis blir til over er bra. Dette representerer dessverre ikke de fleste med høyt kjøttforbruk. Det er flere her i tråden som sier at de har fått ett høyere kjøttforbruk, og til det svarer jeg at; ja, du bør ha dårlig samvittighet. Det var spørsmålet.
smgj sa for siden:
man fanger flere fluer med honning enn med eddik.
Er du sikker på at norge er på vei dit? Kan du begrunne det?
Ja, jeg spiser mer kjøtt og mer av dyret. Jeg velger mer bevisst enn før. Jeg spiser mindre korn enn før. Gjør det meg til et dårligere elller et bedre menneske? Bør jeg ha god eller dårlig samvittighet? Og hvorfor?
Maissa89 sa for siden:
Diskusjonen startet med et åpent spørsmål med en vedlagt artikkel. Jeg svarte på spørsmålet ang artikkelen og føyde til a ment når det kommer til dyrevelferd bør man ha dårlig samvittighet. Diskuterer videre i denne retningen fordi blant annet du hisser deg opp fordi du ikke ønsker å ta stilling til dyrevelferden i Norge.
Forøvrig har flere sagt at de har økt kjøttforbruket.
Dietta sa for siden:
Må nok skuffe deg..... det skal da mer til for å hisse opp meg
Brokkoli sa for siden:
Jeg spiser kjøtt, men ikke veldig mye - og jeg sliter litt med å spise kylling med mindre de er fra gården til naboen. Den jevne uke tror jeg nok ikke jeg får i meg mer enn 500 g kjøtt (som regel mindre) fra mandag til fredag. Jeg spiser masse fisk da, som er såpass billig at den sikkert er stappa full med gudvethva. Men nei, jeg spiser ikke mer kjøtt nå enn på høykarbo, men jeg spiser mer grønnsaker enn jeg noensinne har gjort!
Maissa89 sa for siden:
Photobscura sa for siden:
:w00t: Trodde du jeg mente det med kuene alvorlig? Ok, beklager, jeg burde kanskje gjort det mer tydelig at det var en spøk. (Selv om grunnlaget for spøken er sant, men skylden ligger selvfølgelig ikke hos kuene ... Nå føler jeg meg litt Captain Obvious her, men men).
Jeg tror man må se på dette med økt forbruk/etterspørsel/produksjon av kjøtt i et større perspektiv enn at lavkarbofolka ødelegger verden og livet til dyra. Det kastes utrolig mye mat, det brennes tonnevis med kjøtt for å holde prisene på et visst nivå, og den store etterspørselen er visstnok som regel etter filetbitene, og de magrere og "penere" delene av kjøttet, i tillegg til fenomener som at det selges f.eks. ribbe til spottpris for å utkonkurrere andre butikkjeder. Synes du at jeg skal synes at du bør ha dårlig samvittighet for ikke å spise lever, hjerte, nyrer og annen innmat?
Jeg tror ikke å prakke på folk dårlig samvittighet er veien å går. Å derimot gjøre folk mer bevisste på sine valg vil nok ha mer hensikt. Men det er min mening, da.
krokodillen sa for siden:
Jeg vet hva slags helse mora mi har, så jeg vet hva slags kosthold jeg skal unngå.
Jeg har ikke fnugg av dårlig samvittighet for å spise hva kroppen min er tilpasset evolusjonært sett, og jeg synes ikke noe om å fortelle andre at de skal ha dårlig samvittighet for å passe helsa si.
Det er da nok av ting å ta tak i av miljøfiendtlige ting som har null helsegevinst, hvorfor ikke begynne med noe av det? Klær, for eksempel - en kopp sprøytemiddel per bmullsplagg og enorm utnyttelse av fattige barn og kvinner.
Men, det sagt, jeg liker ikke industrilandbruk med dårlig behandling av dyr. Derfor blir det alltid økologiske egg, og en ganske stor andel vilt, fisk og grønt. Å kjøpe økologiske egg og kjøtt er et godt bidrag til bedre dyrevelferd, synes jeg. Ikke alltid vi får tak i, og det er dyrt, men alle bidrag til økt etterspørsel monner jo. Mat er egentlig ikke så dyrt (det er boligprisene som er horrible!)
Korndyrking ødelegger jorda, beite bygger den opp. Kornspising er ikke bra hverken for kyr eller mennesker.
senka sa for siden:
Det du leste Marella,er det ikke latterlig å spise bare 500gr.kjøtt i uka???
Hva synes andre om det :confused: :rolleyes:
Photobscura sa for siden:
Det spørs jo hva de mener med kjøtt, da. Er det rødt kjøtt, som storfe og svin, så er det ikke for galt. Ofte spiser jeg kylling og fisk sikkert halvparten av tida, så jeg tror ikke jeg spiser mye over 500 gram kjøtt i uka mot normalt.
Rin sa for siden:
Såvidt jeg vet er dette det offisielle kostrådet angående spesifikt rødt kjøtt - og det rådet handler i alle fall dels om nitritt, som er tilsatt mange kjøttprodukter. Her er en artikkel om det hvor også Lindberg uttaler seg.
Jeg tror kanskje jeg i gjennomsnitt spiser mellom 400 og 700 gram rødt kjøtt i uka - en kjøttdeigmiddag, en svinewok og et par lammekoteletter, for eksempel. Ellers spiser jeg gjerne kylling, og bedrøvelig lite sjømat. :cool:
senka sa for siden:
Da er du sikkert flink til å spise/lage masse grønnsaker ved siden av..:)
Må innrømme at jeg er blitt lei av matlaging,og det koster en god del for dem som ikke har god råd:(Hvordan skal jeg lage mat når jeg blir operert(menisk)neste måned..
macadamia79 sa for siden:
Feil, vegetarianere sørger for mer lidelse
fra www.beefcentral.com/p/news/article/1040 :
macadamia79 sa for siden:
Spiser mye mer fisk enn før, og har mer dårlig samvittighet for at jeg kjøper oppdrettsfisk fra anlegg som voldtar lokalmiljøet for villfisk - bare fordi det er plent umulig å få tak i villfisk til en pris man har råd til uten at den er sendt rundt hele verden.
Maissa89 sa for siden:
Da må jeg også beklage at jeg ikke så spøken. Leste nok litt fort :p
Det er sikker mange grunner til økt kjøttproduksjon, men en viktig grunn er økt forbruk. Det kan ikke skyves under en stol.
Ja, det kan du godt syntes. Skulle ønske jeg likte innmat bedre. Hele tråden handler om dårlig samvittighet. Det er likevel ikke det som er målet mitt, å gi dårlig samvittighet. Heller å gjøre folk litt mer beviste på konsekvensen av egen handling.
Nerthus sa for siden:
Jeg forstår at du er personlig og hjertelig engasjert i temaet så jeg velger og overse at du kaller meg egoistisk. Du kjenner meg jo ikke i det hele tatt - så name-calling synes jeg blir litt off-topic hvis målet er å informere og motivere til at flere skal bidra til bedre dyrevelferd.
Det er mange som er mot lavkarbo også, men det bidrar jo ikke i debatten om man begynner og gi de som er uenige med seg negative karakteristikker, derimot vil gjentatt saklig opplysning kanskje tilslutt gjøre et større inntrykk.
Maissa89 sa for siden:
Jeg kaller ikke deg noe som helst. Jeg sier bare at du viser en egoistisk tankegang ved det du skrev. Men det kan være det samme, nå kan jeg selv være enig i at dette blir for off topic.
BenteR sa for siden:
Jeg innrømmer lett og galant at jeg er et egoistisk vesen; faktisk er det et av kjennetgnene på at jeg er et menneske. :D
Jeg spiser, og har alltid gjort det, fiskemat 2-3 ganger i uka og kjøttmat resten av uka. Jeg bruker, og har alltid gjort det, det meste fra dyret. Hadde alle gjort det samme, ville vi ikke trengt så mange slaktedyr.
Mengden kjøtt/fisk er ikke forandret etter ay jeg gikk over på lavkarbo. Heller ikke type kjøtt/fisk.
Grønnsakmangden er økt, men kornprodukter, ris, sukker og stivelseholdige grønnsaker nesten helt fjernet.
Om jeg har dårlig samvittighet? Tja, skal jeg tenke slik så er det mye jeg kan ha dårlig samvittighet for, men helt ærlig; det har jeg ikke.
Mariann S sa for siden:
Bør vi ha dårlig samvittighet fordi vi spiser for mye kjøtt?
Sjekk ut <a href="http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Lavkarbo-er-uanstendig-6753310.html#.TymeAno9KVp">denne</a> artikkelen... Hva syns du?
Dette var liksom tråden........ den eg og dei fleste andre her kommenterte,
har du lest artikkelen om Kaare Norum, Maissa89??
Maissa89 sa for siden:
Svarer som ista:
Diskusjonen startet med et åpent spørsmål med en vedlagt artikkel. Jeg svarte på spørsmålet ang artikkelen og føyde til a men når det kommer til dyrevelferd bør man ha dårlig samvittighet. Diskuterer videre i denne retningen fordi blant annet du hisser deg opp fordi du ikke ønsker å ta stilling til dyrevelferden i Norge.
Maissa89 sa for siden:
Flott. Bedre å være bevist på valgene sine og velge hva man syns om det enn å nekte :)
krokodillen sa for siden:
Det kan du ikke vite. Du vet ikke om noen hisser seg opp, og du vet ikke om noen ikke ønsker å ta stilling til dyrevelferd. Det er dine antagelser.
Jeg synes ikke slike antagelser er all verden som argumentasjon, det faller fort rett ned i stråmanngrøfta.
Saklige argumenter, derimot, ja takk.
Maissa89 sa for siden:
Du har rett, jeg begynner å bli litt usaklig. Jeg er umulig, og noen av dere er umulige (i mine øyne). Derfor gir jeg meg her :rolleyes:
smgj sa for siden:
Photobscura sa for siden:
Men det synes jeg ikke! Jeg synes ikke dårlig samvittighet er noen god rettesnor for bedre etisk tenkning. Min erfaring er at dårlig samvittighet fører til skam og såkalt strutsing -man velger å se en annen vei fordi det er for vanskelig å forholde seg til. Men om man gir folk litt rom til å forstå fakta og hvilke alternativer de har uten å gjøre narr av eller hetse noen (jeg sier ikke at du gjør det, men det er et typisk symptom i den generelle debatten, dessverre), så tror jeg man faktisk kan nå fram.
At dyrevelferden i dag er dårligere enn før stemmer nødvendigvis ikke. Det spørs på hvor langt tilbake i tid man skal gå -på den tida hvor folk var selvforsynte på eget gårdsbruk f.eks. Det er ikke en reell ting å forholde seg til i dag. Men om man ser på det siste århundret siden industrien skjøt fart, så har det bedre seg på mange måter, ved at kuer får gå ute lenger, det er streng regulering på båsplass og i forhold til hygiene, melkemaskiner og slaktingsprosess forbedret.
Ikke minst har nettopp dette med dyrevelferd, bio/økologisk landbruk har også blitt en prestisjesak og etterspørselen der øker stadig!
Jeg ser at du drar inn den amerikanske storindustrien, og tror jeg kan berolige deg med at dette ikke kommer til å skje i Norge. Landbruket er for lite til at det vil lønne seg, og forbrukerne for bevisste. Mulig dette er ønsketenkning fra min side, men når jeg ser hvor strikte vi er på dyrehold og hvor få nye direktiver vi slipper igjennom, så håper jeg på det beste.
Yrla sa for siden:
Hadde vi gitt dyra bedre liv trengte vi ikke ha dårlig samvittighet for å spise de etterpå heller. Det er ikke forbrukerens feil at dyra behandles dårlig.
Mariann S sa for siden:
Eg har overhode ikkje hissa meg opp...
Men eg sa at eg på grunlag av artikkelen til Norum, ikkje har dårlig samvittghet pga av maten eg spiser, og det vil eg aldri komme til å ha heller.
Og det handlar ikkje om dyrehold......
Peppa Gris sa for siden:
Jeg skiter i dyrevelferd og de fattige barna i Afrika når jeg spiser baconen min. Det er da andre måter å redde verden på en å spise korn.
ToreH sa for siden:
:D I concur.;)
Brimstone sa for siden:
Jeg er kjempe-egoist og spiser både kyr, gris, oppdrettslaks og burugler... eh burhøns med god samvittighet.
Så I mangel på kjøttetende smiley får dere klare dere med denne
Mvh Brimstone i det seriøse hjørnet :p
timich sa for siden:
Jeg spiser ikke mer kjøtt enn jeg gjorde før. Men jeg spiser mer fisk, og jeg er mer opptatt av kvaliteten på kjøttet og fisken, billige kjøttprodukter fra utlandet kjøper jeg ikke. Jeg velger alltid norsk, i størst mulig grad økologisk, og helst fra lokale bønder (og jeg har en halv elg i fryseren...;)). Så nei, i forhold til miljøet har jeg ikke dårlig samvittighet - jeg spiser mye mer miljøvennlig nå enn jeg gjorde før.
Marella77 sa for siden:
Takk med så masse flotte innlegg :)
Bellanata sa for siden:
Jeg spiser faktisk mer grønt og mindre kjøtt nå enn jeg gjør på "normalt" kosthold jeg.
Ellers synes jeg hele dette styret med "farlig kosthold" er litt voldsomt.. Det er noe de MÅ skrive for å få opp lesertallet tror jeg.
Kosthold er den nye "sexen" tror jeg. De får ekstra mye lesere hvis de skriver om det.
streber sa for siden:
Det samme tenker jeg, men det er så mange som tror på det tabloidpressen skriver. Jeg har folk i nærmeste omgangskrets som har sluttet med lavkarbo etter et par år, pga advarsler i media om økt fare for hjerteinnfarkt etc:mad: Så nå kuttes det i fett og alt er magert der ja..
VSB sa for siden:
Jeg er en av de som sier ja, vi spiser mer kjøtt. Men, det kommer jo an på HVA man spiste før. Er ikke sikkert vi av den grunn spiser mer kjøtt enn andre her inne. Jeg er kanskje mest nøye på at ungene spiser kjøtt/fisk/kylling og ikke bare lar det ligge mens de spiser seg mette på pasta, ris og potet. Vi hadde nok tidligere et kosthold med MYE billig mat.
Skal jeg ha dårlig samvittighet for noe, så må det være å i for liten grad velge økologisk, smådrift el.l. Vi kunne sikkert også brukt mer innmat. Men det er vanskelig når økonomien setter grenser for innkjøp (70% lønn for tiden) og tilgangen er begrenset. Få gårdsutsalg i Oslo. Hva som finnes utenfor vet jeg ikke. Innmat? Vanskelig når "kokka" nærmest spyr av lukta fra stekt lever...
smgj sa for siden:
Lever er faktisk en av de tingene jeg har blitt rett så glad i - både lever og tunge, forresten. Jeg foretrekker kyllinglever fordi den er mildere på smak og favorittilberedningen er å steke bacon i biter, så tilsette renskåret kyllinglever (koster under 20 svenske for 1/2 kg på nordby så det er skikkelig billig mat også), surret løk og paprika oppi. Bruker 1/2 stor løk (1 hel liten) til 500g lever + 1 paprika og "sånn passe" med bacon. Her kan man også bruke rosenkål...
Man får kjøpt kyllinghjerter til samme pris på samme sted. De er også gode og kan iallfall fint deles og brukes kjøttsupper.
Jeg har blitt mer bevisst på å forsøke å spise fra "hode til hale" - ikke minst fordi ulike deler av et dyr inneholder ulike mengder næringsstoffer. Spesielt gjelder dette aminosyrer som ikke er essensielle, men som det er mer effektivt for kroppen å slippe å bygge selv fra bunnen av. Lever er en sånn bit av dyret med masse sånn næring, det samme gjelder for brusk/hud og margbein. Disse siste delene inneholder veldig mye glutamin - som er veldig bra for mage/tarm... Om man ikke liker bitene (selv er jeg ikke så glad i oksehale lenger) så går det godt an å lage kraft på dette. Da får man alle næringsstoffene uten å måtte spise de suspekte bitene...
Og alt dette er billig mat - fordi IKKE-lavkarberne driver opp prisen på (næringsfattig relativt sett) muskelmat(=indrefilet). :p
PST - kom på at i Oslo har dere faktisk "bondens marked" da. Det går antakelig an å finne noe der?
VSB sa for siden:
Tror jeg skal prøve å søke opp det. Leste så vidt om det i siste blad av "mat og helse".
Photobscura sa for siden:
Masse billig innmat av okse og svin hos slakter Strøm-Larsen på Torshov! :)
TrillTrall sa for siden:
Jeg kjenner noen som driver med kjøttfe og de kyrne der har det kjempefint! Løsdrift i et stort og luftig fjøs og finfine utearealer, kua får ha kalven hos seg og den får die så mye den vil. :) Og på julaften står Mor sjøl på fôrbrettet og synger julen inn! :lol:
Men hvor mye kjøtt jeg spiser? Tja... Jeg spiser mye kylling og etter denne tråden å dømme regnes ikke det som kjøtt? Det går også litt fisk og noen dager er det suppe uten noen kjøtt-tilsetning så jeg er nok langt unna 500 g svin og storfe pr. uke.
Dessuten kjøper jeg gjerne koteletter som er til halv pris fordi de straks går ut på dato (i fryseren holder de seg fine leeeenge ennå!) og da hadde de vel bare blitt destruerte? Og det er vel ikke videre miljøvennlig...
teleslynga sa for siden:
Det er da veldig mange grunner til å ha dårlig samvittighet om man spiser mye kjøtt (medmindre man kun spiser vilt): miljø, klima, dyrevelferd, bærekraft.
Om lavkarbere spiser mer kjøtt enn andre, og om det evt blir kompensert av alt vi ikke spiser, blir jo en annen diskusjon.
Supera sa for siden:
Fugl er også kjøtt...
Betyr det at du mener at man kan ha ren samvittighet hvis man spiser vilt? Så så lenge man spiser vilt, så kan man nærmest utrydde alle elgene/hjortene/rådyrene etc? Og er det bedre å gå på jakt og skyte dyret siden du nevner dyrevelferd? De fleste dyr i Norge har det ganske godt på gårdene, bedre enn flere av dyrene i naturen. Og de dyrene vi spiser som har det verst er vel kyllingene? Og kylling mente noen her at man ikke trengte å så dårlig samvittighet for å spise. Og hva med fisk? Har ikke fisken rett til å leve? Bør man ikke i så fall da også ha dårlig samvittighet for at man spiser fisk?
Jeg spiser kjøtt, og mye kjøtt. Null fisk, men det er fordi jeg er mentalt allergisk og brekker meg nesten ved tanken. Jeg spiser nok mer kjøtt enn før og har ikke dårlig samvittighet for det. Jeg spiser mer rødt kjøtt og mindre hvitt kjøtt enn jeg gjorde før. Noen her snakker om 500g i løpet av fem dager og så ser jeg at noen kaller kun rødt kjøtt for kjøtt. Ehm... Noen glemte visst at hvitt kjøtt også er kjøtt? Jeg spiser 500g kjøtt ca hver dag, jeg.
nellie sa for siden:
Tusen takk for opplysningen!:)
lillekri sa for siden:
Tulliball artikkel. Myte etter myte etter myte forkledd som fakta. Nok sakt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.