Søker litt erfaringer rundt det å legge om kosten til lavkarbo, da jeg tror jeg kanskje har gått litt for hardt ut nå i begynnelsen, ved å kutte alt av kh bortsett fra overjordiske grønnsaker. Har spist enormt mye, ikke pga sult, men pga kh-sug. Har fått inntrykk av at dette er vanlig, og vil gå over etter hvert. Jeg er imidlertid redd en slik overgangsperiode vil frata meg enhver motivasjon og lyst til å fortsette, og tenker derfor en litt mykere overgang kan være hensiktsmessig? Eller vil det være som å slutte å røyke: Det hjelper ikke å trappe ned, man må kutte tvert..?
Jeg er heller ikke 100% sikker på at såkalt LCHF nødvendigvis er det riktige for meg, og at jeg heller bør ligge på en mer moderat linje med litt mer kh (frukt/bær) og litt mindre fett? Vil det fortsatt "kvalifisere" til lavkarbo dersom jeg f eks spiser 2-3 frukt/rotfrukt (ikke banan/drue/sharon o.l.) per dag, og ellers bruker de fettkilder som finnes naturlig i maten (kjøtt/fisk/egg), samt spise en del grønnsaker?
Jeg sitter på ingen måte på svaret, men jeg kan fortelle litt om hvordan jeg gjorde det.
I førsten hadde jeg nok litt hodepine, småkvalm og var veldig sulten. Jeg gjorde det samme som da jeg sluttet å røyke, jeg kuttet tvert. Du kan spise ganske mye karbohydrater, som sikkert mange her inne vil si, om du velger de rette kildene (grønnsaker som vokser over jorden). Som et eksperiment kan du jo forsøke å legge inn det du spiser på f.eks www.diett.no?
Og man MÅ ikke ligge på 5 gram karbohydrater hver dag, hva er målet ditt? Vektnedgangen kanskje fordrer mindre karbohydrater enn vedlikehold og livsstilsendring?
"Overjordiske grønnsaker".... skal se etter glorien på blomkålen i kjøleskapet mitt. ;)
Målet mitt er ikke å gå ned i vekt. Har nylig gått opp ca 15kg etter sykehusopphold (pga anoreksi), og ønsker nå å stabilisere vekten. Årsaken til at jeg ønsker å legge om kosten er av hensyn til helsen: Bl.a. pga pcos, irritabel tarm-syndrom, manglende energi, massive vannnansamlinger i kroppen, migrene mm. Da jeg var innlagt fikk jeg kun "tradisjonell husmannskost", hvilket førte til at de helseplagene som i hvertfall delvis var årsak til anoreksien i utgangspunktet, er kommet tilbake. Jeg prøver derfor å finne en levevei som kroppen fungerer på.. Har tidligere erfart at et "rent" og kh-begrenset kosthold virker positivt på helsen, samtidig som jeg må være forsiktig med tungt fordøyelig mat (bl.a. rødt kjøtt). Jeg er veldig glad i frukt, og vet at bl.a. epler og ananas har en positiv effekt på fordøyelsen. Ser at enkelte spiser begrenset med f eks fiberrik knekkebrød o.l. på lavkarbokosthold. Vil det ødelegge mye om man i stedet tillater seg litt frukt (og da heller begrenser litt på fettet)? Som sagt er jeg litt på prøve-og feilestadiet, men jeg vil jo helst feile så lite som mulig.. Samtidig er jo dette en livsstilsendring, og ikke en kortvarig diett, og kjenner jeg allerede etter kort tid mister litt motet av ikke å kunne spise frukt..
Jeg spiser bær, jeg er ikke superstreng, jeg har det på desserter, i smoothie (gjerne med cocosa) eller for frisk smak på CC. Jeg opplever ikke at min kropp hamstrer mye vann, jeg ville gått for en "prøv deg frem". Moderat LCHF, a'la Hexeberg, tillater jo litt frukt og bær. Har du hennes kokebok? Jeg har funnet mye deilig mat der!
Kanskje Fedon Lindberg er riktige retningen for deg? Les deg litt opp på hans filosofi, han tillater litt frukt, litt mer karbo i form av sunne karbohydratkilder og litt mindre fett.
Jeg kjenner godt til Fedons filosofi (ikke så veldig mye til Hexeberg, annet enn gjennom media). Det jeg vel er mest "redd" for er at inkludering av litt frukt skaper enda mer krøll i hormonbalansen (som er ganske så skakkjørt). Det kunne være interessant å lese - om det finnes - noe om hormonbalanse/pcos og kosthold som ikke er relatert til overvekt/vektreduksjon. Tar altså gjerne i mot tips her:) Huff, jeg er visst fryktelig forvirret:rolleyes: Det er ikke så lett å skulle finne ut av hva som er bra for en, når magen ikke vil samarbeide om det som er bra for insulinregulering etc, og det som gir en fungerende fordøyelse kanskje ikke er ideelt for hormonbalansen. Det eneste jeg faktisk vet, er at Statens ernæringsråd i alle fall ikke fungerer. Eliminasjonsmetode på høyt plan her, ho ho:rolleyes:
Det finnes en egen "avdeling" for de med pcos her inne. Ta en kikk der, å se om du finner noe som kan hjelpe. Det er sikkert lettere å få svar på spørsmål ang lavkarbo og psos i den tråden også :)
Det vil det. Du vil da ligge på 50-70gram karbo pr dag, og grensen for lavkarbo er 150 gram. Jeg har selv gått på den typen lavkarbo du beskriver siden august, og tatt av 15 kg så langt. Så ja, det virker med litt mindre ekstrem lavkarbo også...
Boka Frisk med lavkarbo av Sofie Hexeberg tar for seg flere av diagnosene som du har, og da står det også forslag til hvordan man kan spise, og hvilket karbonivo som hu mener er bra å ligge på. En veldig bra bok å lese for å lære litt mer om hva som skjer i kroppen utfra hva slags helseplager man har, og hva slags mat man spiser :)
Tusen takk for gode råd alle sammen! :) Jeg skal få tak i Hexeberg sin bok og lese meg opp litt tror jeg. Og så følger jeg en moderat lavkarboversjon inntil videre, dvs mye grønnsaker, litt frukt/bær, kylling/fisk/egg og noe melkeprodukter som cottage cheese, usukret yoghurt o.l.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.