< Tilbake til oversikten

En tanke til de som forsvarer gammel norsk husmannskost ...

#1

Balterz sa for siden:

Det er mulig jeg er helt på ville veier nå. Legger til grunn hva min mor har fortalt meg om kostholdet når hun vokste opp.

En standard kommentar fra mange anti lavkarbo mennesker er at vi hadde det fint med god gammaldags norsk husmannskost, så hvorfor endre det?

Så da må jeg spørre, dette er muligens feil sted å spørre, men likevel. Just for fun =)

Hvor langt tilbake tenker de egentlig?
Når jeg ser for meg god gammeldags husmansskost med kjøttboller og poteter.
Ser jeg og følgene (dette gjaldt vel kanskje mer på landet?)

  1. Brød lagde man selv!
  2. Fett var bra
  3. Potet skulle en ha
  4. Frukt var ikke noe man fikk hver dag.
  5. Sausen var ikke fra toro.

Tar jeg helt feil?

Tanken jeg gjør meg er at skal man argumentere for gammel norsk husmannskost kan man jo ikke utelate flesk!
Den delen av min familie som har spist god gammaldags husmannskost. Er ikke redd for fett...

Fra min far sin side derimot er historien en litt annen. Men han hadde en far til kokk som drev resturant i New York.


#2

Yrla sa for siden:

Man tenker vel på tida før man kjøpte ferdigmat.
lapskauser, fisk (sild, torsk, makrell), lever, nyrer, egg, bacon,lungemos, ansjos, poteter, gulrot, kål, nepe, kålrot, blodpudding, hjemmebakt brød, smør, helmelk.


#3

nellie sa for siden:

Norsk husmannskost i seg selv er vel ikke det værste. Når man begynner å adde godterier, potetgull, fast food osv så får man et problem.

Nå er det jo noen som overhodet ikke tåler husmannskost heller, men tror ikke det er hovedsynderen!:)

Det blir jo litt som i Kina. De hadde ikke akkurat så stort overvektsproblem når de levde på ris, men når fast food kjedene begynte å slå rot så dukket problemet opp.


#4

Balterz sa for siden:

My point =)

Mange anti lavkarbo mennesker møter seg selv virkelig i døra innimellom :D

Tror de fleste er enig om at potetgull osv ikke er bra.
Men ser man tilbake på hva ihvertfall jeg forbinder med norsk husmannskost er det ikke så mye karbohydrater.

Min kverulante konklusjon til de som argumenter mot lavkarbo fordi fett er farlig. Er at de bør ta en prat med sine besteforeldre =) Og kanskje til og med foreldre.

Det var en gang da fett var bra =) En tid toro ikke hadde funnet sin vei inn i våre hjem. Når karbohydratene for det meste kom fra naturlige kilder. Sammen med karbohydratene inntok man masse godt sunt fett :p


#5

Balterz sa for siden:

Så sant, så sant =)


#6

Zillah sa for siden:

Nja... Husmannskost er vel gamle dagers fattigmannskost, det. Kanskje slik som far min vaks opp, på eit forblåst lite bruk ved det store havet. Det dei hadde å leve av var silda dei drog på sjøen, potet og gulrot dei kunne dyrke sjølve. Ja dei kunne kanskje dyrke kålrabi også. Men ikkje stort meir, trur eg.

To skiver grovt brød per dag var det dei fikk. (Dei fikk velje om dei ville ha to til frukost, eller ei til frukost og ta den andre med til skolen.) Vassgraut e.l. (med sur skumma mjølk eller steikt i tran), og skumma mjølk kun til småbarna. Heilmjølk kunne dei så aldeles ikkje drikke - fløten dei fikk frå kyrne måtte jo inn til meieriet og bli pengar. Frukt fanst omtrent ikkje. Kor skulle den kome frå?

Feilernærte vart dei så det stod etter. Ein stor barneflokk, og halvparten av dei blei temmeleg korpulente, og det starta tidleg, enda dei hadde tungt fysisk arbeid og lite mat. Så genene frå den sida ligg nok ikkje tilrette for å trivst med den "sunne husmannskosten" i alle fall. Trur det er lett å romantisere det, i realiteten vel hadde mannen og kona og dei 12 ungane på husmannsplassen det ganske skrint.


#7

Carisma sa for siden:

Jeg har også tenkt litt på det der. Jeg har en stebestemor på 95, ingen av hennes søsken var under 100 da de døde, de gjenlevende er høyt oppi nittiåra alle sammen. De drakk melka rett fra kua, kinnet eget smør osv. Ikke noe fettredsel dér, de tok energien der de fikk den fra. Og karbene var definitivt ikke raske og raffinerte. Så jeg tror grunnlaget har mye å si. Vår generasjon, som er i trettiåra nå, har kanskje det dårligste grunnlaget av alle generasjoner. Fettskremte foreldre, men lite oppmerksomhet rundt tilsetninger osv som det om ikke annet har blitt mer av de siste årene. :rolleyes:


#8

krokodillen sa for siden:

Jeg har lest at "husmannskost" kommer fra tyske "Hausmannskost" opprinnelig, og at det har blitt sammenblandet med det norske ordet husmann. Klarte ikke finne det på nett nå ved et raskt søk, men jeg vet jeg har lest det et eller annet sted.

Det de fleste tenker på som husmannskost er som du nevner ikke den maten de ekte husmennene spiste, men kosten til langt rikere folk.

Hvis noen synes det er best å gå tilbake til husmannskost, så får de jo bare kutte i all junk, nesten alt sukker, all ferdigmat, osv - og hvor ender de da? Kanskje på moderat lavkarbo, hihihi.


#9

macadamia79 sa for siden:

Du er inne på det , ja. husk også på begrepet hvetebrødsdager, som var 30 dager etter bryllupet hvor man skulle slå seg laus... mine hvetebrødsdager varte i 30 år på kjøpekneipp og det er neppe så uvanlig i disse dager ;)


#10

smgj sa for siden:

Jeg vet at min far knapt nok tålte synet av havregrøt/byggrøt fordi det var lunchkosten da han voks opp. Ellers var det sild og poteter, fisk av alle slag, elg, storfe, gris (da som flesk helst) og sau... Toro fantes ikke og grønnsaker var gulrot, kålrot, hodekål, potet... Frukt var eple og appelsin, men ikke hverdagskost og det var langt utover 80-tallet før vi kjøpte druer "til hverdags"...


#11

Irena sa for siden:

Ja, som dere alle skriver over her, så var det nok mye mer fisk og potet i "gamle dager" enn det er nå. Dessuten: LITE SUKKER og grovt, hjemmelaget brød istedet for loff og kaker! Viktig å huske at det var mye mer fysisk arbeide enn det både voksne og barn har i dag også, -man satt ikke på rumpa ved PCn og TVn i timesvis hver dag!!! Jeg tror nok de fleste av oss ville ha kommet langt på vei mot en slankere kropp bare vet å kutte ut sukker og potetgull, kvitt brød og hauger av pasta, ris og potetmos ved siden av fisken og kjøttet vårt!


#12

Malice sa for siden:

God gammel husmannskost er for meg det bøndene spiste for et par hundre år siden. Storbønder hadde både mer og bedre utvalg enn husmenn, men felles var at maten var dyrket, sanket, avlet, slaktet og tilberedt i umiddelbar nærhet. Tilsetningsstoffer fantes ikke, og tørking/salting ble brukt for å øke holdbarheten.
Bygggraut, vassgraut, grovt brød av rug/bygg, kjøtt, innmat, fisk, fugl, egg, gulrot, kålrot, potet, melk rett fra kua, smør, ost og bær. Hvete, frukt og sukker var luksus som stort sett bare ble brukt til fest.
Et kosthold som sikkert er veldig bra.
Feilen mange av oss har gjort, er jo at vi har spist oss syke på sukker, stivelse og hvetemel, den tids festmat er blitt dagligdags, i større mengder og med flere tilsetningsstoffer enn før og samtidig skapte vi en redsel for naturlig fett.
Time to get back to basics :)


#13

BenteR sa for siden:

En ting og tenke på er et husmannskost er i grunnen det husmenn spiste. Husmenn generelt var ikke plaget av overvekt, men storbonden og hans familie hadde gjerne en rundere kropp og velstandsmage.
Kan det kanskje ha noe med at storbonden og rikfolk hadde en del mer karbohydrater i kosten?


#14

smgj sa for siden:

Sikkert. Og jeg er hellig overbevist om at man tåler mer karbohydrater når man er i fysisk arbeid. Samt at mye av de karbohydratene man spiste da var mye mer lavglykemiske enn de vi spiser i dag...


#15

kamp sa for siden:

Det ble oftere laget ekte SURdeigsbrød som bryter ned lektiner o.l. i det grove melet i brødene!


#16

Zillah sa for siden:

Godt poeng, kamp.


#17

taraquin sa for siden:

Overflod av mat var det heller ikke blant folk flest, storbøndene kunne derimot velge og vrake samt at de var mer inaktive og hadde tilgang desserter, godteri osv i langt større grad enn menigmann. Folk som jobbet fysisk hadde generelt mer muskulatur enn idag, noe som bedrer hvileforbrenning, insulinfølsomhet, forbruk av glukose etc og dermed vanskeliggjorde vektoppgang på tross av at endel av dem spiste en god del brød, potet etc. Sukker var dog nesten fraværende fra til en kraftig økning fra 50-tallet og utover. Maten var alltid laget fra bunnen uten sukker og smaksforsterkere, man spiste mer grønnsaker som metter bra og ikke minst mer fisk med mye bra fett og protein, spesielt i kystområdene.


#18

macadamia79 sa for siden:

...òg uten genmodifisert dverghvete, som ikke kom før på 70tallet


#19

smgj sa for siden:

Og mel tilsatt brom for å få det hvitt og masse fluor... to ting som angriper skjoldbruskkjertelen. (Ja, jeg er på google i dag. ;) )


#20

Zillah sa for siden:

Usj!!! Usj og æsj!


#21

Veggpryd sa for siden:

Husker godt på 80-tallet ta fett ble synderen, da var det mange gamlinger som ble forferdet: "Skal man ikke spise fett!!? Er fett farlig? Det er det dummeste jeg har hørt!!" De hadde så rett... :rolleyes:

Den gamle husmannskosten gjorde folk fete da også, men ikke i den grad det gjør nå.

Jeg har lest i Mary Enig og Sally Fallon sine bøker at om man har godt med smør på brødskiva, går ikke blodsukkeret opp så raskt og det blir heller ikke så høyt. De anbefaler ikke brød, men påpeker hvor viktig det er med fett i kosten.

Siden man ikke var redd for fett før i tida, og ferdigmat og industrifett var fraværende var det heller ikke vanskelig å holde seg frisk og slank.


#22

Veggpryd sa for siden:

Seriøst!? Æsj! :eek:


#23

smgj sa for siden:

Seriøst - og siden det er "lite" så trenger man ikke å deklarere det heller... Ikke rart man blir bedre når man kutter melet spør du meg.


#24

Dietta sa for siden:

Dobbelt fyttekatta :eek:


#25

smgj sa for siden:

Altså - jeg har skrevet krøkkete - melet er tilsatt brom, vi har begynt å bruke fluor (altså ikke fluor i melet)... så at det kom skeivt ut.
snl.no/bromoksosyrer


#26

Veggpryd sa for siden:

Hehe, jeg reagerte ikke på fluor i det hele tatt. Fluor + hvitt mel = sant, liksom. :gator: :lol:


#27

krokodillen sa for siden:

Urk. Hvitt sukker er bleket med bl.a. svovelsyre.


#28

smgj sa for siden:

grøss

Det er utrolig hva man kan få seg til å tilsette mat. Det har bare gått nedover siden lutefisken. :(


#29

krokodillen sa for siden:

Det er jo verst når det gjelder matvarer som mange spiser mye av.

Har du lest innholdslista på de små flaskene med essenser som selges i dagligvare? Hvis jeg husker riktig inneholder romessens også svovelsyre og et par andre "snacks".

Jeg lurer på hvordan en graf som viser andel raffinert / industrielt bearbeidet mat vs livsstilssykdommer ville sett ut. Eller, egentlig lurer jeg jo ikke :mad:.


#30

smgj sa for siden:

Huff, ja. Men de små essensflaskene bruker jeg så lite av at det ikke plager meg... Derimot tenker jeg VELDIG på om dette også er tilfelle alle de stedene hvor det står "aroma" på forpakningen.

Ingen tvil om at mye av de plagene vi har fått i så stor grad de siste 2-3 generasjonene kommer av et svært forurenset kosthold... :(
Er det ikke sånn at det er aluminium i bakepluver også?


#31

Carisma sa for siden:

Og i tillegg til det de faktisk gjør direkte med maten kommer forurensningen fra innpakning, produsksjonsmaskiner osv. :rolleyes:


#32

smgj sa for siden:

Åja... jeg fikk bakoversveis da jeg leste at til og med mat-plast lekker bpa(?) dersom den f.eks brukes i mikroen eller til varm mat... :( Og så har vi rester av sprøytemidler...


#33

TrillTrall sa for siden:

Er ikke i tvil ett sekund om akkurat det.

Mener jeg leste en gang at en gjennomsnittlig amerikaners kosthold består av mais i en enorm prosentandel, mais i div. bearbeidede former altså, det brukes i omtrent det meste der borte fikk jeg inntrykk av. Og er vi laget for å spise mais!? :nei:


#34

krokodillen sa for siden:

Jeg bruker de aldri, men jeg bruker iblant rene eteriske oljer (f.eks. appelsin, sitron). Håper det ikke er noe kluss med dem også.

"Aroma" kan være litt av hvert, jeg husker vi lagde "banansmak" i naturfagtimen på ungdomsskolen. En eller annen ester, husker ikke nøyaktig, men det luktet iallfall kunstig banan langt ut i gangen. Gjenkjennelig fra godtehylla.

Hm... lurer på om informasjon om "skit" i mat er samlet noe sted? Slikt som liksom skal være for lite til at det trengs å stå i innholdsfortegnelsen?

Ferdigskjært brød kan ha litt mineralolje på seg, det has på skjæremaskinen, og siden det er "teknisk hjelpemiddel" og ikke regnes som innhold, er det heller ikke oppført. Men, her inne spiser vi jo ikke slikt brød, så den slipper vi jo.


#35

BenteR sa for siden:

Mel med fluorsmak:eek: Jammen glad jeg har hoppet vekk fra og bruke mel.


#36

Klara sa for siden:

Kan anbefale boken "Den hemmelige kokken" til de som er interessert i matsminke og gufne tilsetningsstoffer i mat!

Det er virkelig helt utrolig hva produsentene putter i "maten" og forsvarer det er fordi forbrukerne vil ha det sånn!?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.