Gudskjelov at Fedon fikk slippe til og klargjøre i det minste. Tragisk om noe slikt hadde fått stå uimotsagt. Jeg får problemer med fordøyelsen om jeg spiser mye mel-mat - ikke om jeg spiser LCHF inkludert grønnsaker. Mengden grønnsaker varierer og jeg klarer meg også helt fint på dager med mindre grøntfor-inntak. Men jeg føler mest velvære om jeg får i meg en del grønnsaker så å spise lite grønnsaker er absolutt ikke noe jeg går inn for. Det gjelder sikkert mange andre her inne også.
Veldig godt sagt den kommentaren til Fedon at om man spiser mindre poteter, ris og pasta så blir det faktisk bedre plass til nettopp grønnsakene som også inneholder fiber.
Og med dagens måte å behandle korn på så er det kanskje ikke så rart folk blir kronisk syke... Man bearbeidet vel korn mye mer før i tiden med bløtlegging og fermentering for å gjøre det fordøyelig og næringen tilgjengelig... Hadde man i det minste hatt mer bevissthet rundt det. Og da gjelder det særlig disse kliniske ernæringsfysiologene som hevder at det er så sunt med korn. Grrr....
De har vel litt rett begge to. På kreftforeningens side står blant annet dette om tarmkreft: "Flere studier har vist at livsstilen vår kan påvirke utviklingen til tarmkreft. Mye fett og rødt kjøtt i kosten, høyt forbruk av alkohol og tobakk, samt fedme og inaktivitet viser seg å øke risikoen for utvikling av denne sykdommen. Alkohol og tobakk har vist en tendens til økt forekomst av polypper. Ulike studier av forebygging av tarmkreft viser ulike resultater. Likevel kan det se ut som at et høyt fiberinnhold i kosten, frukt og grønnsaker, lite rødt kjøtt, daglig aktivitet på minst en halv time og en ikke overvektig kropp er medvirkende for å unngå kreft i tarmen." Det er vel vanlig med mye rødt kjøtt og fett på mange av lavkarboretningene? Så hvis man spiser mye fiber via grønnsakene, belgfrukter og nøtter, er det jo greit. Jeg synes man bør være litt våken for at noen av lavkarboretningene nødvendigvis ikke er den beste for alle. At det kan være risiko. Og det er bra at det opplyses om viktigheten av å få i seg nok fiber pga dette. (beklager manglende mellomrom og sitat-tegn, det virekr ikke her hos meg akkurat nå)
Det der med rødt kjøtt er visstnok ikke så sikkert som det kan høres ut for. Med alle forbehold da jeg også bare gjengir det jeg har hørt om studiene, ikke lest selv, så kan det virke som at kjøtt-studiene for en stor grad er befengt med samme problem som fett-studiene (at i mange studier så har "fett" vært lik "omega6"-oljer)... at man ikke har kontrollert hvilke kjøttprodukt det er snakk om og heller ikke tilberedningsmetode.
Vi vet at blandingsprodukter ofte inneholder mer enn kjøtt...
Vi vet at mye kjøtt blir grillet/stekt og at dette er kreftfremkallende...
Personlig så tror jeg at den maten vi har spist i noen hundretusner av år ikke er så gale - fordi vi har tilpasset oss underveis.
Og det gjelder også grønnsaker og frukt og aktivitet.
Enig! Om man ikke kontrollerer for hva som er med i tillegg til det røde kjøttet eller hva slags fett blir det jo fullstendig meningsløst. Jeg spiser f.eks. ikke pølser og bacon daglig - pølser som blandingsprodukt og begge inneholder vel som oftest natriumnitritt. Samme med vakumpakket kjøtt... Skal man virkelig sammenligne bør man sammenligne med folk som spiser hovedsaklig ren ubearbeidet økologisk mat (hvor mange fins det som får til det... ikke så lett tilgjengelig i dagligvare i gokk ihvertfall...)
Jeg er ikke uenig i dette, men uansett er det greit med en påminning om at man må få i seg nok fiber gjennom grønnsaker, belgfrukter og nøtter. Ville ikke tatt sjangsen på et ensidig kosthold på mye rødt kjøtt og fett.
Kreftstudiene er vel ggoså gjennomført på de som spiser et normalt karbokosthold? Dvs rundt femti prosent.
Da har man jo igjen problematikken om hva som fører til hva....
Har aldri hatt oppfatning av at de som spiser lavkarbo spiser mye rødt kjøtt jeg, men det ble kanskje endret etter at svinekjøtt fikk betegnelsen rødt kjøtt?
Det er for mye uenighet rundt rødt kjøtt og kreftfare foreløpig etter min mening.
Ta med at jeg på lavkarbo har spist meg frisk fra chrons - aktiv chrons KAN gi større fare for tarmkreft, men jeg må jaggu meg si til "sprek" damen at har man mye gass i tarmen, er oppblåst og uvel, og renner på do i tide og utide er vel det mer helseskadelig enn om man har en "normal" fordøyelse uten plager - som man får på lavkarbo? Er vel ingen sammenheng mellom uvel og ekkel mage og FRISK tarm??
Dessuten tålte jeg ikke fiberrik mat på høykarbo med chrons, nå som jeg spiser lavkarbo spiser jeg masse grønnsaker, og bruker også fibrex og andre fiberblandinger i brød - UTEN problemer :)
Dårlig fundert "synsing" av såkalt "ekspert" - igjen.
Ja den stusset jeg på også :ja: Mye luft i magen og løs avføring er lik frisk, mens ikke luft, føle seg bedre i magen og avføring hver 2. og 3. dag er ikke bra.... når man følser seg bra i magen bør det ringe en bjelle om at noe bra er på gang der altså, ikke motsatt. Man skal kunne leve normalt og føle seg bra.
Nå er det jo ikke til å legge under en stol at mange lavkarbere kun spiser litt isbergsalat og tomat som grønnsaker og da heller jeg mot å være enig med sprek-dama.
Det er veldig viktig å spise nok grønnsaker og det er dessverre mange som ikke gjør det. Uansett ville vel neppe disse menneskene spist noe særlig mer grønnsaker på høykarbokosthold, så sånnsett kan det jo ikke sammenlignes. Likevel kan jeg ikke få påpekt nok hvor viktig grønnsaker er!
Ikke for å være kjip - men hvor viktig er det VIRKELIG når f.eks. inuitter levde bra på et kosthold sikkert kjemisk fritt for grønt... Ja - de spiste nok mer vitaminrik innmat... men det kan i teorien vi også gjøre?
Der er iallefall viktig å få fram at å spise grønnsaker er og blir viktig - uansett kosthold - og at mange av oss her inne, forhåpentligvis de fleste, spiser like mye og om ikke mer grønnsaker enn "hvermannsen".
Egentlig greit for alle nye å lese også slik at grønt blir en del av hvert måltid.
Det er nok det som faktisk er den STORE forskjellen på inuitter og oss moderene lavkarbospisere, vi spiser ikke alt kjøttet rått og vi spiser ikke innmaten. For å kompensere for vitaminene vi ikke får gjennom innmat, spiser vi næringsrike grønnsaker. Jeg er dessverre ingen innmatspiser.. Jeg spiser egg, ellers nok grønnsaker.
Du er ikke kjip i det hele tatt, det er et betimelig spørsmål. Det at vi trenger grønnsaker for enhver pris er sannsynligvis bare tull og gammel vranglære, og i hvertfall ikke bevist på noen vitenskapelig måte. Men, man må nok spise noe innmat for å kompensere for det man ikke får i seg hvis man velger bort grønnsaker. Tradisjonelt inuittisk kosthold burde vel en gang for alle ha bevist at grønnsaker ikke er nødvendig for å ha en god helse.
På den annen side er det nok ikke en ulempe å spise grønnsaker. Så hvis man liker grønnsaker ser jeg ingen grunn til å kutte dem ut.
Haha, ja det var en fantastisk uttalelse fra Mette Helvik Morken, Sprek-ekspert og forsker ved avdeling for klinisk ernæring ved Haukeland Universitetssykehus:
Kolikk er med andre ord det optimale tegnet på sunne tarmer...
Hvem har sagt at vi skal se opp til inuitter? Det eneste er at de hadde et kosthold praktisk talt uten grønnsaker, med mye fett og protein. Dette kostholdet ga dem en god helse, nesten uten kreft og mange av de såkalte livsstilssykdommene vi sliter med i vår kultur.
Tradisjonelt inuittisk kosthold blir jo trukket frem i diskusjoner fordi resultatet av det er ganske godt dokumentert av Vilhjalmur Stefansson.
Bare derfor, det var ikke meningen å irritere deg...;)
Må si jeg blir litt overrasket over at ALL skepsis mot lavkarbo dene ene eller andre veien avfeies med tull. At man ikke trenger grønnsaker? Hvor i alle dager kom den konklusjonen fra? Når kreftforeningen advarer mot mye fett og rødt kjøtt. Ok, jeg kan være med på at det trengs å nyansere forskning og informasjon om hvilket kjøtt - blanding eller rent, og satt sammen i hvilket type kosthold. Men å helt avfeie denne kunnskapen og forskningen helt og totalt og si at man egentlig ikke trenger frukt og grønt, men kan leve som en inuitt så går er det egentlig det aller sunneste, synes jeg er langt over grensen. Av og til får jeg en følelse av at det eneste mulige kostholdet man kan leve (overleve) på er LCHF. Og lever man etter dette så går det bra, ingen mangelsykdommer, ikke kreft etc. Man har ikke holdt på med LCHF så lenge, det er forsket veldig lite på, så påstandene er litt tynne synes jeg. Mer nyansert takk.
Forumet er jo kjent for å anbefale mye mye grønnsaker på et lavkarbokosthold for å passe på at vi får i oss næringen fra grønnsaker. Inuittene er bare ETT eksempel på at det er nok ikke helseskadelig og IKKE spise grønnsaker, om man ellers spiser som inuittene (kjøtt, fett, innmat).
For svært overvektige har man også alternativet med Skaldemans 50+, men det er jo heller ikke noe man skal leve på til evig tid. Jeg mener det er forskjell på lavkarbo for å gå ned i vekt, og lavkarbo for å stabilisere vekt. I kortere perioder kan man kjøre mye strammere, mens man spiser mer variert og friere i vedlikeholdsperioder.
Jeg opplevere ikke at forskningen avfeies, derimot ser jeg blant de som virkelig har satt seg inn i fagkunnskapen at det er stor skepsis til METODER og dermed konklusjoner av slike studier. Feks har en ernæringsstudent gått nøye gjennom studiene som ligger bak statens anbefalinger om å spise mindre mettet fett - nemlig her - og JEG ble ihvertfall ikke mer overbevist om at det er noe i det statlige organer forteller oss om ernæring...
Når det gjelder rødt kjøtt, anbefaler jeg dette blogginnlegget av Pål Jåbekk. Bakgrunnen for at jeg gjerne avviser statlige anbefalinger så hardt, er når smarte kunnskapsrike mennesker går gjennom studiene som ligger til grunn for anbefalingene og kommer fram til bla dette:
Kan man stole på forskning der studier som MOTBEVISER hypotesen i utgangspunktet er utelatt?? I don't think so... (1.5 millioner mennesker faktisk i disse studiene... det holder for meg gitt, selv om jeg er mer enn fornøyd med forskningen jeg foretar på egen kropp;) )
Men det stemmer jo ;) Neida, fra spøk til alvor, er ikke du enig i at så ren og kortreist mat som mulig sannsynligvis er mer helsefremmende enn mat som er prosessert, tilsatt stoffer og fraktet over lange strektninger?
Det forsket mye på LCHF, men ikke med helseaspektet i fokus dessverre. Studier som sammenlikner lavkalori med lavkarbo er gjerne satt opp slik at man spiser lavkarbo i to måneder og så øker på med karbohydratene, og bruker så det faktum at "vektnedgangen" jevner seg ut som argument for at feks innenfor slanking er ikke LCHF bedre enn lavkalori (og ja, jeg har lest abstractet til en stor mengde slike studier som ble brukt som argument av en som var ganske aggressivt MOT lavkarbo...). Samtidig er det uten TVIL et faktum at i de studiene jeg har lest, er det ALLTID lavkarbokostholdet som kommer best ut i bedring av markørene for hjerte- og karsykdom... synes du det er rart jeg avviser en del forskning som skal bevise at lavkarbo ikke er optimalt når grunnlaget for forskningen er så dårlig?
Som vanlig har du veldig gode innlegg med god dokumentasjon :ja:, og jeg er helt på linje med deg når det gjelder mettet fett -diskusjonen, og selvfølgelig dette med kortreist mat.
Og veldig interessant denne bloggen til Pål Jåbekk. Så jeg bøyer meg i støvet her Nerthus :ja:
Men jeg synes fortsatt det er drøyt å skrive her at man egentlig ikke trenger grønnsaker, hvis man spiser innmat og det andre som inuittene spiser.
Det går bra!:D Du kan da aldri irritere meg, søten.
Det var ikke et retorisk spørsmål heller. Bare lurte på om de stadig trekkes frem fordi at de faktisk var SUPERSUNNE på dette kostholdet eller om det er fordi at de overlevde, liksom..
Jeg svarte bare på din påstand hvor du sier at du ikke kan få poengtert hvor viktig grønnsaker er. Det så jeg på som om du hevdet en sannhet uten modifiksjoner. Det var bakgrunnen for mine modifikasjoner hvor jeg trakk inn inuitter som et eksempel på at grønnsaker ikke er viktig for alle. Jeg har også senere poengtert at jeg er klar over at det innebærer at de også spiste innmat. Og dermed sier du at det er tåpelig å trekke inn inuitter som eksempel. Jeg kjenner jeg blir irritert over at du bruker ordet tåpelig i den sammenhengen. :(:(:(
Jeg tenkte at de antakeligvis spiste det de hadde tilgjengelig og det er jo ganske vanlig å spise sjøgress der det finnes spiselige typer av det, sååå..
Sier wikipedia. Men hvor pålitelig det er skal ikke jeg påstå noe om.:p
Kjenner du virkelig noen som velger å spise egg og bacon og tror de lever som inuittene? Eller var det bare et irrelevant, tenkt eksempel fra din side?
inuittene spiste feks mageinnhold fra sjødyr og det de kom over i sommerhalvåret så helt fritt for grønt var det ikke, men mengden var liten samt at de spiste alt av innmat som har met næring enn kjøtt og spekk.
Og min ekstremt hyppige avføring er nå blitt normal, en gang om dagen vanligvis :) Jeg spiser lavkarbobrød, men ikke nødvendigvis hver dag, ellers kommer nok fiberen fra grønnsaker, og jeg tar magnesiumtilskudd :)
For min del er det helt klart ikke jo mer/oftere jo bedre når det gjelder doløping. Det er ganske obvious! Grunnen til at det blir mindre avfall av mindre fiber er at du bruker mer av maten du spiser, og det blir mindre restavfall. Det blir jo ikke liggende igjen i kroppen...!
Aldri vært så god i magen som etter at jeg begynte på dette. I starten, med maks 15 g kh og før jeg oppdaget Nannahs knekkebrød og Gerds frokostboller, var det "lite og sjeldent" som det sies i artikkelen. Og det kjentes vondt, ubehagelig og usunt ut. Men med mer grønnsaker, nøtter, kli og ikke minst linfrø er det blitt svært bra. Daglig, ikke for hardt, ikke løst. Og ingen luftsmerter, rumling, uroligheter.
Ingen skal fortelle meg at dette ikke er bra for tarmene mine!!
Jeg har aldri forstått denne manien om at man skal på do hver dag for å være sunn? Tror aldri i mitt liv jeg har gått hver dag. I ketose er det mer enn nok med en gang i uka, det er jo ikke særlig avfall fra denne maten.
Men når det er lite og ligger lenge i tarmen er det jo at det kan dannes kreft, slik det påståes av hun dama. Jeg hadde blitt engstelig om det lå så lenge. Jeg vil ha noe ut annenhver dag minst. Høres ut som om det er forstoppelse med kun en gang i uka.
Kreften lever jo av karbohydrater (det har jo tilogmed kommet på nyhetene, selvom det kun gjaldt brystkreft) så jeg synes det virker rart at rødt kjøtt gir kreft... Virker mer naturlig om syntetiske tilstningsstoffer skaper kreft...
Altså, jeg ville vært mer redd for søtstoff enn kjøtt. Men for øyeblikket er jeg ikke redd for noen av delene...
Jeg spiser en god del veldig grove lavkarbo brød, ofte med mye frø (les hele frø).
Ellers er det jo en god del grønnsaker, salater osv...=)
Men tipper det egentlig bare kommer av at jeg rett og slett spiser mer regelmessig og sunnere.
(for kan aldri tenke meg at hod dog på shell til frokost, sjokolade til mellommåltid, lyse pizzahorn til lunsj, ett eller anna usunt til middag og alt for mange skiver til kvelds, var nokke sunt, slik som jeg holdt på før)
Hvorfor må man få i seg fiber? Fordi noen gjorde studier der en gruppe spiste loff/kneip og en annen gruppe spiste fullkorn og gruppa med fullkorn hadde lavere risiko for tarmkreft? Kanskje det var færre karbohydrater og lavere GI som gjorde utslaget og ikke fiber? De tar det som en selvfølge at man skal spise mye karbohdyrater og korn, så det at fiberet har en magisk evne som gjør at risikoen for tarmkreft senkes er visst mer logisk enn at mindre mat (sukker) til kreftcellene senker risiko for tarmkreft.
Jeg stiller i alle fall stort spørsmåltegn ved om fiber er så forferdelig viktig å få i seg. Gress = 100% fiber. Men man må gjøre forandringer i fiberinntak gradvis for at kroppen skal klare å tilpasse seg til det uten store ubehag.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.