Sist jeg gikk på ketolyse kjøpte jeg inn alle vitaminene og spiste dem nermest religiøst - i ca ei uke før jeg begynte å glemme dem. Denne gangen har jeg ikke gidda, men tar bare litt magnesium innimellom siden jeg får litt leggkramper om kvelden. Ifølge diett.no får jeg i meg alt som er anbefalt av vitaminer og mineraler, med et lite unntak for litt lite sink og i overkant mye salt (men hvem får ikke det...).
Dersom man aksepterer ideen om at et kornmatkosthold ikke inneholder like mye vitaminer og mineraler som vi får i oss med grønsaker og kjøtt (og det tror jeg jo absolutt), hvorfor anbefales det så sterkt at man tar tilskudd? Det er jo heller ikke vitenskaplig bevist at kroppen tar opp tilskuddene ordentlig. Er det bare for å sikre seg mot at folk skal leve på kjøttdeig og få mangelsykdommer?
Her kan du lese hva dr. Torkil selv sier om saken:
Torkil sa:
Krom øker effekten av insulin og er viktig, det reduserer insulinresistensen. Gjærbundet krom opptas best.Krom picolinat er mistenkt for å være kreftfremkaldene. Kalsium er tilsatt gjær-kromtabletten, da ketosen er surgjørene og medfører tap av ketoner i urinen.Ketoner er negativt ladet og trekker kalsium , som er positivt ladet, med ut i urinen,Derfor er kalsium viktig for å unngå kalsiummangel og i verste fall tap av kalsium fra skelettet.( osteoporose) Tas morgen og kveld.
Selen-sinktabletten med vitaminer tas til lunsj - IKKE sammen med krom da de hemmer opptak av hverandre. Selentabletten er viktig for både fettforbrenning og omsetning av karbohydrater.
Ketolysetablettene er skreddersydd ut fra internasjonale anbefalinger og forskning .
Jeg mener de er viktige for å få et stabilt vekttap , oprettholde kroppens mineralbalanse, og forå hemme oxidativt stress.
De som opplever energien og metthetsfølelsen og et stabilt vekttap brker nesten alle sammen tablettene. MEN det er enkelte som klarer seg helt uten når det bare gjelder vekttap.
Jeg anbefaler at man følger dietten og tar tablettene, da vet man at man går rett vei. Ikke prøv å redusere fettinntaket i dietten eller redusere karbohydratmengden til få gram. Gjør man det kan det medføre helserisiko for den enkelte.
Jeg mener ketolysekuren er velsignet med mange fordeler, men ulempen er, at den må følges.
De enkelte vitaminer og mineraler er omtalt i boken :slank med ketolysekuren.
Jeg er klar over at jeg vel er inhabilom enn meningsberettiget.
MVH Torkil
Ellers finnes du mange tråder om dette om du scroller heeeeelt nederst på siden her! :)
Jeg mener det kan være lurt å ta enkelte kosttilskudd uansett kosthold. Dette handler vel også mye om at maten vi får i dag ikke har den mikronæringsrikheten den kunne ha hatt på grunn av hurtigdyrking, dyrking på utarmet jord, feilfôring av beitedyr etc.
Men for mange kan det i hvert fall være en fordel i starten å fylle opp med mineraler, som f.eks. magnesium, da kroppen slipper mye vann den første tida, tørste og væskebehov økes, og da går det også en del mineraler ut av kroppen i samme slengen.
Og så er det mange som finner krom nyttig i overgangen, da det kan avhjelpe sukkersug.
Du må nesten kjenne etter selv om kosttilskuddene har noe å si for formen din, og om du er frisk ellers. Enkelte av oss her inne har en del malabsorbasjoner som gjør kosttilskudd helt nødvendig uansett hvordan vi spiser ellers.
... og så er det ganske mange som endrer fasong radikalt selv om kiloene står stille. En muskel trenger mer byggesteiner enn fett...
(Og det er faktisk en del teorier på at overvekt ofte følger feilærnæring og mangel på/ubalanser i mikronæringstoffer... uten at jeg går god for ideen så kan det være verdt å tenke på det...?)
Jeg ville vel ikke sett helt bort fra at noen tjener gode penger på allverdens kosttilskudd heller, det er vel knapt noen bransje som gjør det så bra som helsekostkjedene. Men jeg har verken greie på ketolyse eller kosttilskudd, siden jeg sverger til et kosthold som nettopp gjør kunstige tilskudd overflødig. Jeg synes i grunnen det er et paradoks at folk som sverger til ren ubearbeidet mat i alle sammenhenger samtidig baserer seg på kosttilskudd for å få i seg det de trenger.
Det er et paradoks, ja. Men har du sett på data over mikronæringsinnholdet i grønnsaker nå kontra bare for 50-60 år siden? Det har jeg. Det er ikke positiv lesing. I tillegg lever vi et mer stillesittende liv som i sin tur gjør at vi spiser mindre ... Ergo er en dagsrasjon med "mat" mer næringsfattig nå - selv om man faktisk spiser rent. Legg til at de færreste av oss spiser sånne ting som lever, nyrer og blod lenger. (Lever er naturens multivitamin.)
DVS om man ikke er i stor generell aktivitet og i tillegg spiser så godt som økologisk og fra "hode tili hale" tror jeg ikke man unngår at kostholdet er mer næringsfattig enn det vi har tilpasset oss til. Det er jo idealet å spise slik da, iallfall for meg. Men der er jeg langt ifra ennå. Det blir kanskje når jeg vinner de 200 millionene... :rolleyes:
Selv nå som ca normalvektig sliter jeg med å få i meg det jeg trenger fra kosten alene, men nå er jo ikke jeg helt frisk heller, da.
Og jeg kjenner markant forskjell, altså. (En uke uten kongedose d-vitamin og jeg blir nedfor. Noen uker uten joddråper, og hår og negler knekker av. Et par uker uten magnsium, og jeg har leamus overalt og hjertet hopper ut av brystet dagen lang ... :() Med det sagt så sverger jeg til bioidentiske kosttilskudd, ikke syntetiske! :ja:
Samme her - tar 10000iu (250ug) daglig, noe som er 25 ganger maks anbefalt inntak (10ug). På den dosen har jeg et d-vitaminnivå på 65nmol (ref 31-131) og føler meg bra.
Så inntak og opptak står ikke alltid i forhold, nei.
Men hvem bestemmer det anbefalte inntaket?
Og hvem anbefaler det?
Da jeg fikk påvist for lave verdier i sommer, sa reumatologen at jeg skulle ta minst 4 ganger det som ble oppgitt i Norge, fordi verdiene man generelt opererer med her i landet er alt for lave!
Jeg vet i hvert fall at overvektig svært ofte har problemer med D-vitaminopptaket, og er man diabetisk og insulinresistens gir også det problemer med opptaket. Selv om jeg spiser fet fisk flere ganger i uka, tar tran og i tillegg tok 20 ug D-vit tilskudd (vet ikke hva det er i iu, men det er i hvert fall 4 ganger mer enn det behovet som liksom skal være 5ug). Likevel klarer jeg ikke å komme meg over 40 på D-vit - og siste måling var så lavt som 32. Ganske kraftig D-vitaminmangel m.a.o. Jeg fikk beskjed av legen å starte med 250 ug i D3 tilskudd (gjennom en krem), og det er ganske så mye mer enn de 10 ug som tilskuddene man får over disk i Norge har. Jeg har enda ikke klart å somle meg til å bestille den kremen (:rolleyes), men jeg tar i hvert fall 100 ug D3 oralt nå.
Jeg tror nok at vitaminer viktig i det man legger om kostholdet siden man i begynnelsen muligens ikke kan nok til å spise variert nok eller velge riktig grønnsaker ol. Sier diett.no at du får i deg det du trenger og du ikke har problemer med vektnedgang ville jeg ikke brydd meg med det. Jeg tar de samme vitaminene som jeg gjorde før med unntak av at jeg tar magnesium i tillegg siden jeg etter overgang til lavkarbo fikk kramper i beina..
Takk for alle svar. :) Jeg ser jo helt klart at opptak ikke er synonymt med inntak. Tror jeg skal være litt mer nøye med tilskuddene så lenge jeg er i ketose, i alle fall.
Kan du si noe mer om dette? Er det en spesiell produsent eller et spesielt sted man får tak i det? Forsøkte å google, men det kom opp lite. Har alltid tenkt at de syntetiske sikkert ikke er like bra som virkelig vare, men har aldri tenkt at det har vært mulig å få i pilleform.
Joda, det er ganske vanlig med "ekte" vitaminer, altså ikke syntetiske. Det har forskjellige navn; organic, bioidentisk, ikke-syntetisk, etc. Jeg bruker flere kosttilskudd fra f.eks Holistic, som D3 og selen.
Sikkert noen som har mer peiling enn meg hva angår dette.
Takk for svar! Synes dog det er vanskelig å finne ut hva som er hva, jeg erfarer at det ikke står noe på boksene jeg har. Kan kanskje gå ut ifra at det er syntetiske varianter da(?).
Jeg er tilnærmet diabetisk og kraftig overvektig. Overvektige og diabetikere har dårligere opptak. Akkurat hvorfor har jeg ikke helt fått med meg, men har hørt en teori om at D-vitamin, som jo er fettløselig, fanges i fettvevet hos overvektige og ikke kommer ut i blodet eller noe. Men det er altså ganske vanlig at overvektige har D-vitamin mangel :ja:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.