Jeg trodde jeg hadde skjønt det med lav GI og lite karbohydrater.
Jeg klarte å tenke at Lav GI = Lite karbohydrater. Men etterhvert som jeg leser blir jeg bare mer forvirret. Fullkornspasta med mye karbohydrater kan ha lav GI? Hvordan ser man på innholdfortegnelsene på pakningene at de har høy GI, da? :confused: Så da kan jeg faktisk sitte å spise lavkarbomat og risikere at jeg spiser noe som har dårlig innvirkning på blodsukkeret mitt? Eller?
Trenger å få det forklart som om jeg bare var 5 år. :p
Det står ingenting om GI i ingredienslister, dessverre. Jeg husker ikke den ordentl
ige definisjonen, men GI handler om hvor raskt blodsukkeret ditt vil stige av matvaren. Spiser du veldig lite karbohydrater er det neppe et problem uansett.
De aller, aller fleste som lever lavkarbo spiser matvarer som har svært lite karbohydrater. Da vet man at karbohydratene i utgangspunktet ikke får blodsukkeret til og stige.
Når det gjelder glykemisk indeks, så står dette vanligvis ikke på matvarene; dette må man lære, f.eks. fra Fedon eller GI-tabeller.
Jeg spiser f.eks en hel del bønner og linser selv om de har mye karbohydrater. Men når jeg spiser dem, alltid sammen med fett, fører de ikke til at blodsukkeret stiger fort. Karbohydratene slippes langsomt ut i blodet og bruker lang tid på og bli borte, men jeg kan altså spise dem som diabetiker, uten at blodsukkeret mitt flyr i taket.
Man kan også f.eks. tilføre linfrø, solsikkekjerner, etc. til en brøddeig for og senke den glykemiske indeksen, altså hvor fort karbohydratene slippes ut i blodstrømmen.
Glykemisk indeks kan man enten lese seg til, eller man kan måle blodsukkeret jevnlig for og finne ut hvordan blodsukkeret reagerer på maten.
En appelsin vil for eksempel ha høyere GI når den er presset til juice, selv om mengden karbohydrater er likt. Og syre vil senke GI'en i et måltid, Fedon anbefaler gjerne en sitronsprut over både kjøtt og fisk.
Generellt er mat med lav GI = ubearbeidet mat som ikke smaker søtt.
Dvs hele korn, hele frø, hele grønnsaker osv.
Mat med høy GI = naturlig søt mat som frukt og til dels bær og godt bearbeidede matvarer som fint mel, særlig det uten kli, sukker og ferdigprodukter som er laget av dette.
Kroppen bruker energi på å male kornet selv og det meste av skall (fiber) kommer ut igjen i andre enden. Om vi spiser mest mulig ubearbeidet mat, vil kroppen bruke mye energi på å bryte det ned til de molekylene den faktisk kan bruke. Spiser du rent sukker, trenger det bare å løses i vann før det kan gå rett inn i cellene og kroppen får alle energien helt gratis.
Derfor blir vi fortere tjukke av masse mat med høy GI enn mat med lav GI..., men det har egentlig ikke så mye med lavkarbo å gjøre....
Men om du absolutt skal spise matvarer med mye KH i så er de med lav GI absolutt å foretrekke :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.