Jeg har nylig fått bekreftet allergi mot: melk, korn, nøtter, og belgfrukter.
Det som nå står igjen er: grønt, frukt, bær, og kjøtt? er det noe jeg har glemt som kan gå inn i lavkarbo kategori? jeg kommer liksom ikke på mer.
lurer på om jeg kan leve fullt ut på dette? er det noe jeg bør sette sammen for å øke næringsopptaket?
håper noen kan hjelpe meg med hvertfall et av spørsmålene..
Og.... jeg har en haug med dehydrert tindved jeg ikke helt vet næringsinnholdet på i fht karbo. noen som vet?
Jepp.. Jeg lever enda :P Jeg kan heller ikke ha egg, soya, noen form for stivelse, begrenset utvalg frukt og grønnsaker pga oksal syre innhold, ingen former for søtningsmiddler (unntatt bitte små mengder honning)... i tillegg til melk, korn og nøtter.
Jeg spiser de grønnsakene og fruktene jeg tåler, kokos olje/melk/krem, mye kjøtt/fisk. Hoved fettkilde er kokosolje og avokado (kombinert med fett kjøtt da).
[url]www.scdandme.com[/url] har litt oppskrifter av det jeg spiste når jeg tålte minst.
Melk, korn og belgfrukter er jo ikke nødvendigvis lavkarbomat (jeg spiser ihvertfall ingenting av dette :)) Nøtter er en fin kilde til mye god næring og fett, men du har enormt mye mer og velge imellom!
Alt av kjøtt, fugl, fisk (fersk, røyket, saltet) og sjømat, dvs at alle animalske proteinkilder kan du fint spise
Det er der jeg begynner når jeg skal planlegge hva jeg skal spise.
Deretter velger jeg grønnsaker til: Sopp, paprika, løk, blomkål, rosenkål, brokkoli, asparges, sellerirot, chili, hvitløk.... (og sikkert ganske mange flere også). Disse kan kokes, gratineres, stekes mm. sammen med godt krydder feks.
Så er det fettkildene. Majones inneholder ikke melkeprodukter, og du kan fint lage majones og dressinger selv. Avokado, laks, makrell, ørret, marmorert kjøtt, kylling med skinnet på er fettkilder fra naturlig mat. Oljedressing på salat feks? Kokosolje er optimalt på et lavkarbokosthold også.
Er du også allergisk mot osteprodukter? Du kan sannsynligvis uansett spise smør. Er du ikke allergisk mot ost, kan du spise feta, brie, hvitost, parmesan, mozzarella - om du da tåler det selvfølgelig :)
Tåler du fløte, eller er det spesifikt melk du ikke tåler?
Jeg inntar nesten ikke noe av det du er allergisk mot, og føler at jeg har et kosthold som er så variert at det finnes nesten ikke grenser.
Skal du ikke ned i vekt kan du også legge til noe frukt i kostholdet ditt. Lever du lavkarbo og skal ned i vekt, velg frukt med mindre kh enn verstingene (banan er versting;)) Piel de sapo melon og jordbær har ca like mye kh pr 100 gram. En klementin rundt 4 g kh pr stk.
Forsk litt rundt på alt du KAN spise, lag deg gjerne ei liste fordelt på protein, fett og karbohydrater så ser du selv alle valgmulighetene du faktisk har :)
Jeg vet ikke om du har spist lavkarbo en stund og så fått oppdatert status på allergier, eller om du nå SKAL begynne og spise lavkarbo. Mine erfaring er at etter lang tid uten matvarer man tidligere har reagert på vil kunne gjøre at du etterhvert vil tolerere SMÅ mengder av og til, men det får bare tiden vise :)
Ønsker deg uansett lykke til, spør i vei om det er noe du lurer på, så skal nok alle de flotte forummedlemmene bidra med sin kunnskap og erfaring :)
ps, for å lære mer om ernæring, hvor du finner det du trenger og HVA du trenger, stikk innom Vegard Lysnes blogg "frisk og funksjonell". Han har laget en veldig fin oversikt over vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre næringsstoffer :)
hvordan føler du deg, og hvor lenge har du drevet sånn? Veldig interessant for meg å vite skjønner du. Mine allergier skyldes luftprodusksjon i hele nedre del av magen og tarmene. Noen ganger kommer luften så langt opp at det presser eksremt på hjertet. Har svimt av p.g.a smertene flere ganger og har vært på legevakta hundretalls. Er så lei. Denne luftprodusksjonen har et navn men det er så vanskelig at jeg ar glemt hva det heter. Derimot er den eneste kuren jeg kan lykkes med(iflg leger) er å redusere det som gir meg luft. Det er oftest mat med mye karbo og stivelse. Men melkeprodukter også.
Kokos generelt får jeg veldig uren hud av. Og ja.... vi er ganske like. Huden min er ikke den beste akkurat nå. Det skulle jeg gjerne sluppet. Har veldig fin hud ved høyt karboinntak iformav fullkornsprodukter faktisk, men så kommer denne magen i veien. Det blir for tøft.
Kjære deg det finnes da mye mer mat enn det du ikke tåler. Sett fokus på det du kan spise og eksprimenter utifra dette. Selv har jeg intoleranse for mange ting og bytter bare om og prøver meg frem med nye oppskrifter. Alt jeg lager er fritt for egg,melk,gluten,hvetestivelse og nøtter. Ønsker deg lykke til med all den gode maten du kan spise:-)
Det med hud kan være en overgangs reaksjon.. Har hørt flere si det selv men at det har gitt seg når kroppen har fått "detoksifisert" seg ved hjelp av capryl syren i kokosoljen :)
Jeg er bedre men samtidig verre. Det er en evig 3 trinn fram 1 tilbake, 2 fram.. før jeg plutselig havner laaangt tilbake. Men det går fremover. Jeg får hjelp av lege og ernæringsfysiolog som kan mye. Samt at jeg har en stor interesse selv og kan mye om mye forskjellige.. Alt fra karbohydrater til mitokondri problemene mine og at jeg sannsynligvis er en undermetylere for de som forstår sånt ;)
Send meg en pm om du er interessert i navn til lege/ernæringsfysiologen :)
Kan anbefale bloggen til Line Holdal: lilalife.no
Hun har i perioder kuttet ut melkeprodukter fra sitt kosthold, så der vil du finne mange nyttige oppskrifter. Melk kan erstattes med bl.a. kokosmelk, smør med cocosa eller oljer. Er det ingen nøtter du tåler? Hva med f.eks. quinoa?
Ifølge lavkarbo er det ikke så mye du må forsake. Melk trenger du ikke, korn brukes ikke i lavkarbo, og nøtter og belgfrukter er ingen nødvendighet.
Hvis du tåler ost og andre meieriprodukter bortsett fra melk har du større frihet. Vil anbefale deg boka til Terje Sandberg (leder for Kostreform), som er tilpasset de med cøliaki, laktoseintoleranse, diabetes osv. Friskere Fremtid
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.