Er i en ørliten diskusjon med noen om hvorvidt det, sett fra et lavkarboståsted, er verst å spise en hel, stor potetgullpose på én gang -- eller om det er verre å spise litt hver dag i 3-4 dager.
Hva skjer i kroppen ved begge disse alternativene, hvilke av disse alternativene er minst ille?! :)
(Det blir vel såklart forskjell på hvorvidt man i utgangspunktet spiser ketogent eller i andre enden av skalaen, men si at man tenker fra et Fedon-ståsted.)
Fra et Fedonståsted vil jeg si at det er bedre med litt hver dag, helt klart. Fordi hvis resten av maten er balansert, vil det ikke skje så stor skade. Men med ketogent kosthold kan det kanskje være litt begge deler. Hvis man ramler ut av ketosen med litt potetgull, så vil man jo fortsette å være ute av ketose så lenge man fortsetter å spise det, mens man kan hanke seg inn i ketose igjen etter én stor utskeielse. Men det vil jo være individuelt hvor mye som skal til for å falle ut av ketose, så svaret er ikke gitt der heller.
Mener å huske at i den "gamle" Atkins-boken, står det at hvis man skal spise "dritt"/ramle av lasset/skeie ut, så skal man stoppe å spise før det har gått en time. Så - det er nok bedre å kaste i seg alt på en gang hvis man følger den filosofien.
Og si at poteter ikke er menneskemat er vel litt drøyt?
Mange mennesker hadde slitt med og overleve uten nettopp sild og poteter.
Jeg lever lavkarbo pga diabetes, og har jeg sinnsykt lyst på potetgull, så tar jeg en liten neve potetgull, og så ferdig med det. Påvirker ikke blodsukkeret for mye, men en hel pose hadde sendt meg til himmels, så jeg vil si; ikke mye på en gang.
Joda, det er sant. Men nå snur du saken ørlite på hodet synes jeg. Ditt eksempel er fra en tid der man på grunn av mangel på det meste slet med å holde vekten oppe, mens i vår tid har vel over halvparten av befolkningen det motsatte problem. Det var neppe mange som følte behov for å leve på lavkarbo under krigen, selv om prinsippene var velkjente også dengang. Men nå må vi forholde oss til den tid og situasjon vi lever i nå, og takle de utfordringer den gir oss. Og her og nå ser jeg store fordeler ved å prøve å motivere både meg selv og andre (særlig her inne) til å unngå poteter og andre raske karbohydrater. Og det synes du høres du høres feil ut?
Det jeg reagerer på er at du sa at poteter ikke er menneskemat.
Mange der ute som spiser poteter hver dag og trives helt greitt på det, og de er da mennesker selv om de ikke lever lavkarbo?
Jeg tror ikke poteter er giftige eller farlige på noen måter for alle de som tåler karbohydrater greitt. Jeg spiser faktisk ei halv potet av og til selv, nettopp fordi jeg ser på det som menneskemat, men diabetesen min gjør at jeg må begrense mengden kraftig.
En del mennesker som lever med lavkarbo på 100-120 karboer pr.dag unner seg potet oftere enn meg.
Synes man skal akseptere at ikke alle har behov for eller lyst til og leve lavkarbo, ellers blir man like trangsynt som media som sier at lavkarbere spiser smør med skje, drikker fløte og lever kun på bacon og annet fett.....
Det er nok ikke store forskjellen så jeg ville heller fokusert på noe annet enn potegull å prate om. Det kunne jo hende du fikk veldig lyst på det av å tenke på det. På lavkarbo diskuterer man ikke hvordan skeie ut, men blokkerer potetgull etc fra hukommelsen for å unngå utskeielser:)
Det er da et helt legitimt spørsmål å stille det, og egentlig litt interessant. Spørsmålet kan jo være stilt av noen som ikke spiser potetgull, og som derfor ikke trenger å bekymre seg for å få lyst på det (neida, sier ikke at det er sunt for dem heller, så ikke bekymr deg for det.).
Det får være måte på hvilke føringer man skal legge for diskusjoner her inne... Er faktisk ikke alle som klarer å glemme alt som heter karbohydratholdig mat, det må jo være rom for dem og...
Spiser da både poteter og ris og potetgull i alle mulige varianter jeg. Lever fremdeles lavkarbo prinsipp. Sist jeg sjekka var nå potetgullet jeg spiste laget for mennesker også, så ser ikke problemet akkurat. Potet og potetprodukter er vel ikke det vi bruker mest av i hus, men det er jo godt og aldeles ikke usunt så lenge man ikke spiser mye for ofte. Ren mat først, så krydre med noe godt etterpå. Lage potetgull kan man også gjøre selv.
Derimot at noen ikke kanspise det fordi de klikker bananas og roter seg inn på nytt i en verden av fråtsing og overvekt, sprekk osv...ja det er noe annet enn å si at potet ikke er laget for mennesker.....
at noen ikke tåler stivelse så godt, ja det er også noe annet enn å si at potet ikke er laget for mennesker, jeg tåler det godt og kjenner mange andre som tåler det godt også uten å få livstilssykdommer eller overvekt av den...
Så til ts, hva som passer for deg må du jo nesten prøve ut. Skal du slanke deg så er det kanskje ikke så lurt. Skal du ikke slanke deg, men bare kose deg med noe du normalt kke spiser, så hvorfor ikke? Jeg ville prøvd det jeg. Var selv usikker på hvor grensen min gikk da jeg skulle bli kvitt kilo, så måtte nesten bare prøve ut ting og tang. Det som fungerte greit for meg fant jeg ut er at jeg tåler greit litt potetgull, 200 gr sjokoladeplate og litt sånn annet mjuke bamsemums på en dag uten å bli syk, gå opp i vekt osv. Kona derimot kan knapt se på godteri uten å stanse slankeffekten sin. Dessuten blir hun vel fristet også når jeg spiser, så jeg spiser derfor ikke godt foran henne....
Akkurat den var nå humoristisk ment da, med bakgrunn av det vi har felles her på forumet. Men humor skal man være forsiktig med, skjønner jeg..:rolleyes:
Jeg si at utifra et lavkarboperspektiv så er det vel ikke på noen filosofier lurt å spise en pose potetgull iløpet av noen dager, eller en kveld.
Litt potetgull en kveld trenger ikke gjøre all verdens skade, men om man gjentar det 4-5 kvelder på rad?
Hadde jeg havnet i en sånn diskusjon, så ville jeg nok svart at jeg går inn for å unngå potetgull i både store og små doser, men hva andre velger å gjøre er deres sak ;)
Til ts, jeg lurer veldig på hvorfor dette ble diskutert :D
Fysiologisk vil man vel komme verre ut av det med å spise alt på en gang - blodsukkeret vil stige og fettlagring vil inntre og kroppen vil forvente mer lettfordøyelige karber.
En munnfull i døgnet vil ikke gi samme blodsukkerstigning, så jeg vil tro at det er bedre.
Mange (?) her inne tar seg jo gjerne en bit eller to med mørk sjokolade (og mener det er bra), men de spiser ikke hele platen på en gang - for det hadde ikke vært bra :o
Hehe, takk -- du er den første som har spurt om dette ;) Joda - det har seg sånn at min kusine og jeg funderer og undrer oss over så mye rart på generelt grunnlag, og når et spørsmål først dukker opp, lager vi oss noen teorier og hypoteser for så å finne ut av hvordan det egentlig henger sammen.
Det med potetgull er ikke så interessant -- det kunne gjerne vært en pose Minde-sjokolade for den del, poenget med spørsmålet er hva som er minst ille for kroppen. Stappe i seg alt på én gang, eller fordele det utover noen dager.
Hva skjer i kroppen, rent fysisk? Vitenskapelig, medisinsk?
For min del, så vil sjokolade (lys) eller potetgull eller pasta trigge søtsuget. Om jeg spiser mye en dag, så vil jeg ha mer neste dag. Om jeg spiser litt flere dager på rad så vil jeg ha mer i dagene etter. Så på den måten er det ingen forskjell for meg :)
Men fysiologisk så er jeg enig med Gracella. Det er verre å spise masse for mye enn litt for mye ;) Men hvordan man reagerer etter å ha spist, med søtsug er mer individuelt, og har også noe å si.
Haha, jeg klarer ikke bli enig med meg selv her, fordi jeg er for å drite i høykarbosnopet :)
Også var det godt å se at diskusjonen ikke hadde utspring i en antilavkarbo diskusjon!
Jeg tok det for gitt at det var en slik type diskusjon jeg, så jeg tok det som det uten å blande inn noe moral :p
Derfor svarte jeg ut fra ulike ståsteder innen lavkarbo, for det er jo forskjellige ting som skjer i kroppen (jeg har ikke den tekniske kunnskapen/interessen til å forklare noe her). Er man i ketose går man (kanskje) ut av den - derfor (i så fall) bedre ut fra et Atkins-synspunkt som noen nevner å ta hele utskeielsen på én gang. Kanskje er det bedre psykologisk sett også for noen. Men ut fra de fleste andre hensyn er det bedre å fordele det utover (blodsukker, som Gracella nevner, fettsyreprofil etc.). Kroppen får et større sjokk av en gigantisk utskeielse enn av en liten en. Og jeg vet at Fedon f eks sier at det er bedre med ett glass vin daglig enn en hel flaske på én gang, kanskje ikke direkte sammenlignbart, men likevel.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.